Σημείωμα Τακτικής Νο.1: Η οργάνωση της άμυνας του Αιγαίου

Το Αιγαίο Πέλαγος, ιδιαίτερα το Ανατολικό Αιγαίο, αποτελεί μαζί με τη Θράκη το βασικό χώρο στρατιωτικής απειλής εναντίον της χώρας. Η οργάνωση της άμυνάς του, που ξεκίνησε ήδη από τη δεκαετία του 60, αλλά έλαβε σοβαρή μορφή μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, πάσχει από σοβαρές αδυναμίες στη βασική της σύλληψη.

Οι τρεις βασικές αδυναμίες στη βασική σύλληψη της οργάνωσης της άμυνας του Αιγαίου είναι οι εξής:

i. Η άμυνα δεν αναγνωρίζει και δεν εκμεταλλεύεται τον αρχιπελαγικό χαρακτήρα του θεάτρου επιχειρήσεων.
Σε απλή διατύπωση, αυτό σημαίνει ότι όταν υπάρχει ένα πυκνό σύμπλεγμα νησιών, τότε η άμυνα του συμπλέγματος θα πρέπει να έχει τρόπο εκτός από το να οχυρώνει το κάθε ένα νησί ξεχωριστά ώστε αυτό απομονωμένο να αντιμετωπίσει εχθρική επίθεση, θα πρέπει να βρεί και τρόπους να εκμεταλλεύεται την κατοχή του συμπλέγματος των νησιών ως ενότητα. Και η παρατήρηση αυτή αφορά τόσο τον χερσαίο όσο και το ναυτικό κομμάτι της άμυνας, κι αφορά ακόμη περισσότερο την ενοποίηση ή τη συνεργασία τους.

ii. Η άμυνα δεν έχει επαρκή τρόπο να παρεμβαίνει στο περιβάλλον των νησίδων και βραχονησίδων, ακόμη κι αφού αυτά έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη πολιτική σημασία – πέραν της προφανούς στρατιωτικής τους.
Το παραπάνω σημείο δεν υπονοεί ότι η άμυνα δεν έχει κανένα τρόπο δράσης στο περιβάλλον αυτό. Εννοεί, όμως, ότι ο τρόπος αυτός είναι ανεπαρκής, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, αν συγκριθεί με τις αντικειμενικές απαιτήσεις και με τα υποδείγματα οργάνωσης και δράσης που έχουν αναπτυχθεί αλλού.

iii. Η άμυνα των κυρίων νήσων είναι βασισμένη σε στατικούς σχηματισμούς πεζικού, και όχι σε μηχανοκίνητους σχηματισμούς (και με αυτό εννοούνται σχηματισμοί ΤΘ/ΜΚ ΠΖ).

Οι τρεις παραπάνω αδυναμίες δεν είναι απλά ή συγκεκριμένα τακτικά σφάλματα, και ως εκ τούτου δεν είναι «λάθη» τα οποία μπορούν να διορθωθούν άμεσα. Είναι όμως αδυναμίες που βρίσκονται αδήλως στον πυρήνα της στρατιωτικής σκέψης που οργανώνει την άμυνα του Αιγαίου, και πρέπει να αναδειχθούν ώστε να αρχίσει η αναδιοργάνωση της άμυνας με τις παρατηρήσεις αυτές υπ’ όψιν.

Τα ανωτέρω θα εξεταστούν αναλυτικά σε επόμενα σημειώματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s