Ιστολογίου Συνέχεια…

Αθηνά Σκεπτομένη

Το ιστολόγιο φιλοδοξεί να συντελέσει στην ανάλυση όλου του φάσματος των παραγόντων που καθορίζουν την στρατιωτική ισχύ ενός κράτους και μιας κοινωνίας, υπό την ιδιαίτερη οπτική γωνία της Ελλάδος.

Είναι προφανές για οποιονδήποτε παρατηρητή ότι ο δημόσιος λόγος σχετικά με τα θέματα αμυντικής ισχύος στη χώρα μας είναι προβληματικός.

Η συζήτηση, όταν αυτή λαμβάει χώρα, επικεντρώνεται συνήθως σε τέσσερα σημεία: στην προμήθεια μειζόνων οπλικών συστημάτων,  στο θέμα της στρατιωτικής θητείας, στο θέμα των κρίσεων των αξιωματικών, καθώς και σε θέματα «τακτικής και στρατηγικής».

Ταυτόχρονα, είναι εξώφθαλμοι και οι περιορισμοί στη συζήτηση αυτή, τόσο σε ότι αφορά το πρίσμα και το επίπεδο της σχετικής συζήτησης:

  • Το θέμα των εξοπλισμών τίθεται συνηθέστατα στο πλαίσιο της κομματικής  σκανδαλολογίας – από ανθρώπους που συχνά αγνοούν για ποιο πράγμα μιλούν, και αδυνατούν να αξιολογήσουνα ακόμη και στοιχειώδεις πληροφορίες που τους διοχετεύονται.
  • Το θέμα της στρατιωτικής θητείας, και συνολικά του τρόπου επάνδρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, τίθεται σε ιδεολογικό πλαίσιο και όχι σε στρατηγικό – κι ακόμη κι εκεί τίθεται άναρθρα και άναρχα.
  • Το θέμα των κρίσεων των αξιωματικών τίθεται αποκλειστικά στο πλαίσιο της κομματικής αντιπαράθεσης.
  • Τα θέματα της «τακτικής και της στρατηγικής» παρουσιάζονται συχνότερα σε πρωτόλειες μορφές ερασιτεχνών ή ανησυχούντων.

Και, φυσικά, άλλες πτυχές, οι πλέον ουσιώδεις και οι πλέον κρίσιμες στρατηγικά και λειτουργικά αγνούνται ή παραμένουν εκτός δημοσίου διαλόγου. Τα θέματα της οργάνωσης, του χαρακτήρα και της αποτελεσματικότητας του ίδιου του οργανισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (και όχι του επιχειρησιακού τους βραχίονα), των μηχανισμών των ΕΔ για την επιλογή, εκπαίδευση και διαχείριση του προσωπικού, των μηχανισμών τους για την διαμόρφωση και διάδοση του δόγματος, τα θέματα της παθολογίας και της έλλειψης βιομηχανικής και τεχνολογικής πολιτικής, η σύζευξή της με την εθνική αμυντική στρατηγική, οι μείζονες επιχειρησιακές και οργανωτικές επιλογές.

Ο δημόσιος λόγος αλλά, κυρίως, η πρακτική επίδοση των πολιτικών που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης που σχετίζονται με το χώρο της άμυνας δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την βαθύτατη άγνοιά τους και την πλήρη ανεπάρκειά τους σχετικά με το αντικείμενο αυτό.

Παραμένει η ελπίδα ότι σε υπηρεσιακό επίπεδο υπάρχει καλύτερη αντίληψη κα γνώση του συνόλου των σχετικών θεμάτων, και ότι η όποια αναποτελεσματικότητα είναι προϊόν έξωθεν περιορισμών ή αγκυλώσεων. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι τέτοια γνώση είναι ακόμη κι εκεί περιορισμένη και το κλίμα επαγγελματισμού υπανάπτυκτο, τα δε στελέχη με επαγγελματικές ανησυχίες αισθάνονται μειοψηφικά, απομονωμένα και εκτός του κρατούντος κλίματος.

Η επιδίωξη είναι να δημιουργηθεί έναν φόρουμ  γύρω από τα θέματα  στρατιωτικής ισχύος, σε όλο της το φάσμα, προκειμένου να συμβάλει στην ανησυχία των επαγγελματιών σχετικά με την επαγγελματική τους παιδεία κι ενημέρωση, την παιδεία των πολιτών που έχουν πολιτικό λόγο στα σχετικά θέματα, και τέλος στην ενημέρωση των πολιτών που ανησυχούν κι ενδιαφέρονται για την άσφάλεια της χώρας.

Η βασική μέθοδος είναι η παράθεση μελετών και αρθρογραφίας – διεθνούς, κατά βάσιν, αφού εκεί αναπτύσσεται ο στιβαρός προβληματισμός – καθώς και η δημοσίευση απόψεων και αναλύσεων στο πλαίσιο που προαναφέρθηκε. Ελπίζουμε σταδιακά η εσωτερική προσφορά να αυξηθεί και να διευρυνθεί, τόσο από τον ίδιο το στρατιωτικό επαγγελματικό χώρο, όσο και από τον ακαδημαϊκό και τεχνικό χώρο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s