Νέα αμερικανική αμυντική στρατηγική

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί  το Πεντάγωνο, σε μία σπάνια πολιτική χειρονομία, προκειμένου να ανακοινώσει τη νέα αμερικανική στρατηγική στον τομέα της Άμυνας.

Σύμφωνα με την Whashington Post, η έμφαση θα δίνεται πλέον στην Ασία (με έμφαση στην Κίνα), και από πλευράς εξοπλισμού θα δίνεται πλέον προτεραιότητα  σε επενδύσεις που θα δίνουν στις ΗΠΑ το πλεονέκτημα σε στην πυραυλική τεχνολογία και στους αισθητήρες.

Με δεδομένο ότι η έμφαση θα αφορά τη λεκάνη του Ατλαντικού, και με δεδομένο το στρατιωτικό περιβάλλον τουΕιρηνικού και τη φύση των μερών που το αποτελούν, δηλαδή ανερχόμενες τεχνολογικά και βιομηχανικά δυνάμεις σε μια μεγάλη θαλάσσια λεκάνη, μπορούμε να εικάσουμε ότι η έμφαση στα επόμενα χρόνια θα είναι στην αμερικανική αεροπορία και στο αμερικανικό ναυτικό, και λιγότερο στον αμερικανικό στρατό.

Σε ό,τι μας αφορά, τι μπορεί να σημαίνει η στροφή αυτή;

Μία αρχική σκέψη είναι: ένα θετικό κι ένα αρνητικό – αν και το πράγμα είναι σύνθετο:

1. Η έμφαση στον αεροναυτικό αγώνα εναντίον υψηλής τεχνολογίας θα σημάνει, πιθανόν, την μεγαλύτερη επένδυση σε συστήματα τα οποία μέχρι τώρα είχαν υποβαθμιστεί ή και κινδύνευαν, ενώ θα υπάρξει νέα άνθηση σε θέματα αισθητήρων και δικτύων, καθώς και αεροσκαφών και πυραύλων. Αυτό σημαίνει την εντονότερη και γρηγορότερη πρόοδο στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων τα οποία παίζουν ρόλο και στην ελληνο-τουρκική στρατιωτική αντιπαράθεση, και μάλιστα την αεροναυτική αντιπαράθεση στο Αιγαίο. Αλλά αυτό το είδος αντιπαράθεσης είναι εντάσεως τεχνολογίας και άρα υψηλού κόστους, κι αυτό ακριβώς κατά την περίοδο που η Ελλάδα εισέρχεται σε οξεία και πιθανόν μακροπρόθεσμη οικονομική κρίση. Με άλλα λόγια: η αεροναυτική αντιπαράθεση θα ακριβύνει τη στιγμή ακριβώς που εμείς δε θα έχουμε χρήματα.

2. Η μείωση στην ισχύ του αμερικανικού στρατού και ο αναπροσανατολισμός του στις τακτικές επιχειρήσεις πιθανόν να σημάνει την αποδέσμευση χρησιμοποιημένου υλικού, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα μεταφορικά ελικόπτερα, τομέα κρίσιμο για εμάς, στον οποίον η επιλογή του NH-90 υπήρξε τραγικό λάθος, που μας καταδίκαζε για πάρα πολλά χρόνια. Πιθανόν η αποδέσμευση αμερικανικών ΕΠ να μας δώσει μια απολύτως απαραίτητη ανάσα. Και αυτό ισχύει, φυσικά, για πολλούς άλλους τομείς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s