Κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις – Δύο σχόλια

ΥΕΘΑΟι τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν πυκνές από εξελίξεις στον αμυντικό τομέα. Λόγω στενότητας χρόνου δεν υπήρξε δυνατόν  να σχολιαστούν εκτενώς –γιατί ασφαλώς η κάθε μία χρήζει εκτενούς σχολιασμού. Δύο σύντομα σχόλια για τις κρίσεις, συνεπτυγμένα:

 Ι. Οι τακτικές κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις υπήρξαν άλλη μια επίδειξη πολιτικής ανευθυνότητας και μικροκομματισμού. Ιδιαίτερα η αποστρατεία των αρχηγών του Ελληνικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού υπήρξαν θλιβερές. Η αποστρατεία του Α/ΓΕΣ μετά από επτά (7) μήνες παραμονής του στην θέση του θα δικαιολογείτο αποκλειστικά από διαπιστούμενη σοβαρότατη ανεπάρκεια ή από κάποιο συγκεκριμένο χονδροειδές λάθος. Φυσικά δε συνέβη τίποτα από τα δύο. Εκείνο που συνέβη  ήταν ότι ο Α/ΓΕΣ είχε διαφορετική άποψη από κατά τόπους σουβλατζήδες σχετικά με τη διάταξη του ΕΣ. Παρομοίως, ο Α/ΓΕΝ αποστρατεύθηκε επειδή δεν επιβεβαίωσε τις ταχυδακτυλουργικές ικανότητες της συγκυβέρνησης να μειώσει δραματικά τον λειτουργικό προϋπολογισμό του ΠΝ κι αυτό να διατηρήσει το αξιόμαχό του… στο ακέραιο. Επιπλέον, ο απερχόμενος Α/ΓΕΝ δε φερόταν ενθουσιασμένος με τη φοβερή έμπνευση της παντελώς άστοχη από στρατηγικής και τακτικής απόψεως μισθώσεως των φρεγατών FREMM, ενώ η υπηρεσία είχε πριν από λίγο καιρό επεδίωκε να πάρει τα πολύ πιο κατάλληλα, μεταχειρισμένα Tinconderoga. Και ο αντικαταστάτης του, σκληρό κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, έτσι για να θυμόμαστε ότι υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας.

Δεν είναι το θέμα ότι ο υπουργός άμυνας εμφανίζεται τόσο ανεπαρκής όσο και οι προκάτοχοί του. Το θέμα είναι ότι υποσκάπτοντας τη στρατιωτική ισχύ της χώρας – και δεν έχει σημασία ότι δεν το κάνει εκ προθέσεως, αλλά από ανικανότητα και ανευθυνότητα – δεν υποσκάπτει μόνον την εθνική ανεξαρτησία της χώρας. Υποσκάπτει ριζικά και την επιβίωση του πολιτικού συστήματος που υπερασπίζεται με κουτοπόνηρες μεθόδους.

ΙΙ. Μεγάλος ενθουσιασμός φαίνεται να έχει καταλάβει ορισμένους παρατηρητές από το γεγονός ότι στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν εισέλθει στελέχη προερχόμενα από τις Ειδικές Δυνάμεις. Ο νέος Α/ΓΕΣ, ο Α/ΓΕΝ καθώς και ο Διοικητής 1ης Στρατιάς προέρχονται από τις Ειδικές Δυνάμεις (και, μάλιστα, ο Α/ΓΕΝ και ο Διοικητής Στρατιάς από τις όντως ειδικές δυνάμεις. Ασχέτως των απόψεων που μπορεί να έχει κανείς για την καταλληλότητα των προσώπων (και που είναι από εξαιρετικές έως μετριότατες), πρέπει να γίνει κατανοητό το εξής: στις θέσεις των ανωτάτων αξιωματικών, και μάλιστα των ηγετών των Ενόπλων Δυνάμεων, η ειδική προέλευση του καθενός οφείλει να είναι μικρής – για να μην πούμε καμίας – σημασίας. Περνώντας στις βαθμίδες των ανωτάτων, οι αξιωματικοί έχουν τόσο ευρύ αντικείμενο, τόσο οργανωτικά και διοικητικά όσο και επιχειρησιακά, που η ειδική προέλευση και η προηγούμενη εξειδίκευσή τους οφείλει να έχει περιέλθει σε δεύτερη μοίρα. Οι αντίστοιχοι οργανισμοί αυτό επιδιώκουν τυπικά – ασχέτως του κατά πόσον το επιτυγχάνουν. Αλλά, το πρόβλημα είναι ακριβώς το αν το επιτυγχάνουν, και όχι αν, δεδομένης μιας τέτοιας αποτυχίας, είναι καταλληλότερη η μία ή άλλη προέλευση. Το ζητούμενο είναι ένας στρατηγός προερχόμενος από τις ειδικές δυνάμεις να έχει εξ ίσου καλή αντίληψη των επιχειρήσεων συνδυασμένων όπλων με έναν πυροβολητή ή έναν τεθωρακισμένο, κι ένας πεζός να έχει σκαπανέας να έχει την ίδια αντίληψη των δυνατοτήτων των ειδικών δυνάμεων με έναν καταδρομέα. Για να μην πούμε τίποτα για την αντίληψη περί διοικητικής μέριμνας (μεγάλης κλίμακας) που πρέπει να έχουν όλοι. Σε διαφορετική περίπτωση, όλοι έχουν υπεραρκετό σκοινί για να κρεμαστούν: το τεράστιο πεδίο που θα παραμένει εκτός του γνωστικού τους αντικειμένου και της αντίληψής τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s