Ανασχηματισμός…

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αμύνης.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Αμύνης.

Ο αναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης έφερε στο Υπουργείο Αμύνης ως Υπουργό τον Δημήτριο Αβραμόπουλο, Αναπληρώτρια Υπουργό τη Φώφη Γεννηματά και Υφυπουργό τον Αθανάσιο Δαβάκη.

Το πρώτο σχόλιο είναι, προφανώς: τι είχαμε, τι χάσαμε. Το Δ. Αβραμόπουλο τον έχουμε ήδη δει να διαπρέπει στο υπουργείο, οπότε δεν υπάρχει σχόλιο. Κατάσταση σταθερή, όπως επί Ερυθρού Πάνου.

Τον κ. Αθανάσιο Δαβάκη δεν τον έχουμε δει σε θέση ευθύνης, και δεν έχουμε άποψη. Αρχή άνδρα δείκνυσι. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του.

Όμως, η τοποθέτηση που πραγματικά μας άφησε άφωνους ήταν αυτή της κ. Φ. Γεννηματά ως αναπληρώτριας υπουργού.

Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν:

Είτε οι ηγετικές ομάδες της χώρας θεωρούν τον τομέα της άμυνας άνευ σημασίας, οπότε παρκάρουν εκεί τον πολιτικό κατιμά (ειδικά τώρα που δεν υπάρχει χρήμα προς διαχείριση)…

…είτε έχει προαποφασιστεί η άμεση πώληση του συνόλου της αμυντικής βιομηχανίας (παραδοσιακά ο τομεάς ευθύνης του Αναπληρωτή Υπουργού Αμύνης), οπότε ο Σαμαράς και Βενιζέλος θέλησαν να φορτώσουν την αναπόφευκτη πολιτική φθορά σε ένα αναλώσιμο στέλεχος.

Κι ενώ είναι αναπόφευκτη (υπό τις παρούσες συνθήκες) η πώληση κάποιου τμήματος της αμυντικής βιομηχανίας (και, με τις συνθήκες καρκίνου που επικρατούσαν, δεν είναι και προς θάνατον η επιλογή), είναι απορίας άξιον: έχει η κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο, και οι πολιτικοί χώροι ως οργανωμένες εκφράσεις της ηγετικής τάξης της χώρας, κάποιο (οποιοδήποτε) αρθρωμένο σχέδιο για την εθνική αμυντική βιομηχανία;

Εκτός αν θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει εθνική άμυνα χωρίς αμυντική βιομηχανία.

Τελικά, του «κακού η σκάλα» έχει αμέτρητα σκαλοπάτια.

25 Responses to Ανασχηματισμός…

 1. Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ says:

  Ε, μην τα θέλουμε όλα δικά μας. Ήθελες μήπως τον Άδωνι; (Νομίζω ότι τον ήθελε το defencepoint αλλά ντράπηκαν να το πουν). Πάντως για να σε παρηγορήσω σε ενημερώνω ότι στο ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν τις προτάσεις της Κομμουνιστικής Τάσης άκρως ενδιαφέρουσες και αρκετά οικονομικές. Ψάχνουν για κομισάριους και μου ζήτησαν να ράψω στολή και να βρω ένα Tokarev TT-33. Και αν δε βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα βολευτώ στις απόκριες.

 2. Ανώνυμος says:

  Κ/Δ ΚΒ
  Κατά αποκλειστικότητα σας μεταφέρω το εξής:
  Το πρώτο πράγμα που ζήτησε η Φώφη, ήταν το γραφείο της να είναι δίπλα σε αυτό του υπουργού.
  Αρχίσαμε τα κατινίστικα.

 3. Φτωχέ και μόνε κάου-μπόυ, να σου πω:

  Δεν είναι ότι με γοητεύει ο Άδωνις σαν πολιτική παρουσία. Αλλά ο Άδωνις έχει κόψει και τιμολόγια στη ζωή του. Έχει τρέξει μαγαζί. Είχε εκδοτικό οίκο. Καλό, μέτριο, κακό, πάντως είχε εταιρεία – και δεν την έριχνε κι έξω.

  Έχεις την εντύπωση ότι οι Αβραμόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Γεννηματά (ή ο δικός σου, ο Δρίτσας, για να είμαι οικουμενικός) μπορούν να οργανώσουν και να τρέξουν εκδοτικό οίκο; Θα είχε μεγάλη πλάκα να οργανώσει ένα ριάλιτυ σόου η τηλεόραση, και να δούμε πολιτικούς να προσπαθούν να διευθύνουν περίπτερο. Εκεί να δεις γέλιο που θα έπεφτε. Κι υποπτεύομαι ότι του Άδωνι το περίπτερο δε θα ήταν το χειρότερο.

  Επειδή το έθεσες, από περιέργεια το μεσημέρι έριξα μια ματιά στην Κ.Ο. της ΝΔ, να δω ποιος θα μπορούσε να έχει τοποθετηθεί ως υπουργός ή υφυπουργός. Με εξαίρεση κάτι πρόσωπα που δεν ήξερα (και δε με ενέπνεαν, αλλά ποτέ δεν ξέρεις), όσοι αναγνώριζα (οι γνωστοί και μερικοί λιγότερο γνωστοί) μόνο θλίψη προκαλούσαν. Είτε ανίκανοι, είτε διεφθαρμένοι (συνήθως ένας συνδυασμός).

  Τελικά αποφάσισα ότι αν ήμουν πρωθυπουργός θα έβαζα υπουργό την Όλγα Κεφαλογιάννη και Αναπληρώτρια Υπουργό την Άννα Καραμανλή. Αφού το ηθικό υπερέχει του υλικού τρία προς ένα, όπως έλεγε ο μακαρίτης ο Ναπολέων, κι αφού από υλικό δε γίνεται τίποτα, τουλάχιστον να τονωθεί λίγο το ηθικό…

  Παρεμπιπτόντως, να σου πω γιατί με τρομοκρατεί η ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Δεν έχει σχέση με την «εθνική άμυνα» και τις απόψεις της Κομμουνιστικής Συνιστώσας. Εκεί ο Δρίτσας θα επέφερε απλώς μεγαλύτερη διάλυση στο ηθικό και τη συνοχή του στρατεύματος, αλλά αυτό μαζεύεται. Κι αν και όταν έρθουν στην εξουσία, η μετωπική τους σύγκρουση με την πραγματικότητα θα είναι τόσο σφοδρή που δε θα προλάβουν να κάνουν ΤΟΣΟ μεγάλη ζημιά. Στο κάτω-κάτω, είναι εύκολο να πάρεις τον Τσίπρα, το Δρίτσα και όλα τα άλλα παιδιά, να τα πας στο ΕΘΚΕΠΙΧ, να τους εξηγήσεις την κατάσταση για μια ώρα, και να τους πεις μετά: κύριοι, τώρα είστε εσείς υπεύθυνοι. Φαντάζεσαι τι ωραίο κωλοσφίξιμο προκαλεί αυτό.

  Το πρόβλημά μου είναι το μεταναστευτικό και η ιθαγένεια. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κάνει ιστορικά εγκλήματα. Που δε θα μαζεύονται με τίποτα. Γι΄αυτό τρέμω τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι επειδή το μεταναστευτικό θα είναι και κεντρικό συμβολικό ζήτημα για το ΣΥΡΙΖΑ, κι επειδή θα είναι το μόνο εύκολο και «ανέξοδο» «επίτευγμα» (ενώ άμα πάει να οργανώσει το ιατροφαρμακευτικό σύστημα των ονείρων του θα γελάσει ο κάθε πικραμένος, και η απογοήτευση θα αρχίσει ταχύτατα και θα είναι ορμητική), θα τα κάνουν. Και τέτοια λάθη, πραγματικά δε θέλω να τα δω.

  (ΥΓ1: μη μου πεις ότι ο Δρίτσας είχε φαρμακείο: το ελληνικό κράτος είχε εξασφαλίσει (τουλάχιστον μέχρι προ μνημονίου ότι το φαρμακείο θα είναι η μόνη κερδοφόρα επιχείρηση μέχρι την ανακάλυψη του Αθάνατου Νερού. Είχες ακούσει ποτέ φαρμακείο να πέφτει έξω; )

  (ΥΓ2: Μην ονειρεύεσαι Τοκάρεφ. Και με τη στολή του Κομισάριου, πάλι Κολτ του Θείου Σαμ θα έχεις στο ζωνάρι. Άτιμο πράγμα η βιομηχανική παραγωγή…)

 4. Χεχε… ίσως να έψαχνε το παλιό γραφείο του θείου της η Φώφη…

  Έχω το προαίσθημα ότι δε θα είναι ούτε το πιο φαιδρό, ούτε το πιο επικίνδυνο πράγμα που θα δεις με τη Φώφη…

 5. Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ says:

  1. «…ο Άδωνις έχει κόψει και τιμολόγια στη ζωή του. Έχει τρέξει μαγαζί. Είχε εκδοτικό οίκο. Καλό, μέτριο, κακό, πάντως είχε εταιρεία – και δεν την έριχνε κι έξω.» Μόλις κάηκε η υποψηφιότητα του Αδαμάντιου Κοραή. Ως έμπορος ήταν σαφώς κατώτερος από τον Άδωνι καθώς απέτυχε στο Άμστερνταμ και μάλιστα με έτοιμα κεφάλαια του πατέρα του.Πολλοί οπαδοί του Άδωνι θα τον βρουν κατώτερο και στις εκδοτικές του επιλογές. Και εν τέλει από πότε οι ικανότητες ενός ατόμου ως υπουργού κρίνονται ή έστω προδικάζονται από την εμπορική του δραστηριότητα; Αγαπητέ Βελισάριε προφανώς μου ανταποδίδεις το αστείο. Δεν γίνεται να εκλάβω αλλιώς το επιχείρημα του τιμολογίου. Άλλωστε η βουλή είναι γεμάτη από γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς. Όχι τυχαία η υγεία, η δικαιοσύνη και η χωροταξία είναι οι βαρύτεροι ασθενείς του δημοσίου με την παιδεία να ακολουθεί (κάμποσοι πανεπιστημιακοί στη βουλή…). Εν τέλει πάντως, και χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ κανέναν, οι Αβραμόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Γεννηματά και Δρίτσας μοιάζουν σαφώς καλύτερες επιλογές από τον Άδωνι και ας μην έχουν κόψει τιμολόγια. Όσο και αν είναι ανεπαρκείς, πατριδοκάπηλοι και επαγγελματίες πατριώτες δεν είναι. Η ζημιά που έχει κάνει ο Άδωνις και ο κύκλος του με τα δήθεν «ιστορικά» βιβλία που πλασάρει είναι ανυπολόγιστη. Και η απήχησή του είναι μεγάλη στο χώρο της λαϊκής δεξιάς που όσο να’ναι δεν τό’χει με τα γράμματα, την ιστορία και τον αρχαίο κόσμο.
  2. Για το θέμα της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό έχεις απόλυτο δίκιο. Όχι ότι η παρούσα κυβέρνηση έκανε τίποτα περισσότερο αλλά τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός αν η πασοκοποίησή του ολοκληρωθεί νωρίτερα και πάμε για ΠΑΣΟΚ 81 αλλά χωρίς λεφτά, οπότε πιθανότατα θα επιστρέψει δειλά δειλά στο παρόν καθεστώς,
  3. Colt ε; Χμμ, πάντα ήμουν οπαδός του 0.45 ACP. Ωραίο το Colt 1911, έχω ρίξει με αυτό στον Στρατό ως έφεδρος υπαξ και έχω λύσει καθαρίσει και δέσει καμιά τριανταριά.Το θεωρώ το κορυφαίο πιστόλι και στις USA έχει τρελή ποικιλία και καλές τιμές. Δε με χαλάει καθόλου. Αν μου το στείλουν πακέτο με τα Αμπραμς και μερικά Τίκο, σου βάζω και στολή του θείου Σαμ.

 6. andreas says:

  του θείου της? δηλαδή δεν κλωνοποιήσμε τον στρατηγό Γεννηματά? Αυτό ηλπιζα.
  μάλλον ήθελαν έναν υφυπουργό που να μην ενοχλεί τον υπουργό και να κάνει δυό ρουσφέτια.
  Και έναν υπουργό που έχει μια ευκαιρία να φτιάξει ένα τόσο αρχηγικό προφίλ αν δουλέψει που με το κατάλληλο promotion θα φανεί εθνάρχης.
  πάντως δείτε το θετικό: αν θέλουν να φανούν άχρηστοι έχουν τόσο μεγάλο συναγωνισμό για τον τίτλο που μπορεί να χάσουν. Αν θέλουν να φανούν καλοί είναι εύκολο: από πότε έχουμε να δούμε ικανό ΥΕΘΑ. από τον Αβέρωφ?

 7. Ρε συ, Καουμπόυ, θα με βάλεις να υποστηρίξω τον Άδωνι, και δεν είναι αυτή η πρόθεσή μου.

  «πότε οι ικανότητες ενός ατόμου ως υπουργού κρίνονται ή έστω προδικάζονται από την εμπορική του δραστηριότητα;»

  Κατ΄ αρχάς, τίποτα δεν προδικάζει τίποτα. Αρχή άνδρα (και γυνή) δείκνυσι. Αυστηρώς και αποκλειστικώς. Αλλά επειδή, εκ των πραγμάτων, πρέπει κανείς εκ των προτέρων να κάνει μια εκτίμηση για τις προοπτικές επιτυχίες, τότε ασφαλώς η πρότερη επιτυχία σε μία πρακτική δραστηριότητα, όταν μάλιστα είναι κάποιας κλίμακας, είναι μια κατ΄αρχήν θετική ένδειξη. Κυρίως εξ αντιδιαστολής: πόσα άλλα παιδιά του κομματικού σωλήνα, καθηγητές, δημοσιογράφους (της συμφοράς) και δοκιμασμένα αποτυχημένους πρέπει να (ξανα)δοκιμάσουμε μέχρι να δοκιμάσουμε (και) κάτι καινούργιο;

  Θα μου πεις: «Τον Άδωνι να δοκιμάσουμε;» Δεν είναι ο υπουργός αμύνης των ονείρων μου, αλλά – και πάντα με δεδομένο το ποιοι έχουν ήδη «δοκιμαστεί» – τι το πιο τραγικό έχει;

  Έχει κάνει ζημιά με τις εκδοτικές του επιλογές λες. Δεν έχω άποψη, μιας κι αγνοώ τις εκδοτικές του επιλογές. Ούτε φαν του είμαι, ούτε συμπάθεια του έχω. Όμως από πείρα (μεταξύ άλλων και προσωπική) έχω απηυδήσει από ανθρώπους που δε μπορούν να μοιράσουν δύο γαϊδάρων άχυρα και με εφόδιο την πάρλα (κάθε είδους και κάθε αποχρώσεως) διεκδικούν θώκους. Όταν τους καταλαμβάνουν είναι εγγυημένη καταστροφή (άντε, τέλμα).

  Λες ότι είναι πατριδοκάπηλος και επαγγελματίας εθνικόφρων. Καμία αντίρρηση. Και; Καταλαβαίνω τι πρόβλημα θα δημιουργούσε αυτό στο Υπουργείο Παιδείας. Αλλά τι πρόβλημα θα δημιουργούσε αυτό, πχ, στο Υπουργείο Εμπορίου; Και στο Υπουργείο Αμύνης, επίσης τι πρόβλημα θα δημιουργούσε; Θα έκανε… πόλεμο από ιδεολογική πεποίθηση; Ή θα… εμπλούτιζε την ΕΗΔ με αρχαιοπρεπείς αναφορές; Δε θα πρότεινα τον Άδωνι στο υπουργείο Παιδείας – γιατί εκεί θα ήταν πραγματική καταστροφή (αν υποθέσουμε ότι επιδέχεται περαιτέρω καταστροφή, αλλά η πράξη δείχνει ότι όλα επιδέχονται περαιτέρω καταστροφή).

  Και λες ότι «οι Αβραμόπουλος, Παναγιωτόπουλος, Γεννηματά και Δρίτσας […] όσο και αν είναι ανεπαρκείς, πατριδοκάπηλοι και επαγγελματίες πατριώτες δεν είναι. »

  Για τον μεν Δρίτσα δεν έχω άποψη (και πατριδοκάπηλος προφανώς δεν είναι). Αλλά οι άλλοι; Δεν είναι απλώς «ανεπαρκείς» ΦΚΜΚ. Αυτό θα ήταν το λιγότερο. Είναι βασικοί εκπρόσωποι ενός κοτζαμπάσικου συστήματος εξουσίας που έχει τη χώρα υπό ασφυκτικό κλοιό και που διαιωνίζεται γενιές και γενιές. Είναι ένα σύστημα που το κοστούμι και το ταγεράκι είναι παραπειστικές ενδείξεις «εκσυγχρονισμού», ενώ από μέσα κρύβονται οι πιο θλιβεροί (και ιδιοτελείς) επαρχιώτες. Άνθρωποι που κυριολεκτικά δεν έχουν το παραμικρό άλλο μέλημα εκτός από το να διαιωνίσουν την μικρή τους εξουσία. Λόγω δουλειάς, έχω κάθε τόσο την «τύχη» να βλέπω τυχαία στιγμιότυπα της πολιτείας τους – πέραν της παρόλας για το πόπολο. Κάθε φορά μένω κατάπληκτος από το πόσο ικανοί είναι να παίρνουν τις πιο «σύγχρονες» έννοιες ή πολιτικές αντιλήψεις και να τις διαστρέφουν σε μικροπρεπές ρουσφετάκι (ή, κάθε τόσο, προσοφοφόρα ρουσφετάρα).

  (Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει πιο αστείο σύνθημα από εκείνο που μανιασμένα φώναζαν αριστεριστές στα χρόνια που πήγαινα κι εγώ στα έδρανα: «βραστούς, βραστούς θα φάμε τους αστούς». Άμα ήταν να τραφούν με «αστούς» στην Ελλάδα, θα έμεναν θεονήστικοι.)

  Τέλος πάντων, δεν είπα ότι ο Άδωνις θα ήταν καλός υπουργός αμύνης. Είπα ότι από διάφορες εγγυημένες αποτυχίες που επανέρχονται, πρέπει να δοκιμάσουμε και κανέναν πιο πρακτικό άνθρωπο. Αν σου προκαλεί φλύκταινες ο Άδωνις, πρότεινε έναν καλύτερο.

  Τώρα, για το ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς η δική μου εκτίμηση είναι («και ποιος νοιάστηκε;» θα μου πεις – τέλος πάντων) ότι στο μεταναστευτικό θα κάνει εγκλήματα παρά την πασοκοποίησή του.

  Απ’ ότι βλέπω, στον κομματικό μηχανισμό προς το παρόν κυριαρχούν οι παλαιές αριστερίστικες τάσεις. Προφανώς οι πασόκοι που έχουν έρθει σταδιακά αποκτούν κάποια πολιτική βαρύτητα και, προφανώς, με την προοπτική της εξουσίας ο Τσίπρας θέλει να απαλλαγεί από την (καθοριστική, τουλάχιστον) επιρροή διαφόρων πυροβολημένων συνιστωσών και να έρθει λίγο περισσότερο προς το κέντρο. Και υποπτεύομαι ότι σταδιακά οι δύο γενικές αυτές τάσεις θα οδηγηθούν σε κάποιου είδους σύγκρουση (όπως άλλωστε γίνεται συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις). Θα επικρατήσει ο Τσίπρας και η «μετριοπαθής» τάση; Μάλλον ναι. Αν επικρατήσει η «Τσιπριακή» τάση, είμαστε τυχεροί. Θα κυβερνήσουν κι αυτοί (αναπόφευκτα: όσο και να σταθεροποιηθεί ο Σαμαράς τώρα, σε έξι μήνες ή σε έξι χρόνια θα χάσει την εξουσία). Θα απαξιωθούν και αυτοί, και ΤΟΤΕ, ίσως αρχίσει να αναγεννάται το πολιτικό σκηνικό της Μεταπολίτευσης. Αλλά ακόμη κι έτσι, ο Τσίπρας θα χρειαστεί να κάνει μια «ιδεολογική σπονδή» στο παρελθόν του. Και φοβάμαι ότι, επειδή το Βαρδινογιανναίικο δεν πρόκειται να το κρατικοποιήσει, στα μάτια του (αυτού και της ομάδας του), η πιο ανέξοδη και ασφαλής είναι η μαζική παροχή ιθαγένειας. Και μάλιστα, σε κάποιο βαθμό αυτή θα του βελτιώσει τις πολιτικές προοπτικές όταν θα αρχίσουν τα σκούρα από τη διάψευση των ελπίδων των ημεδαπών. Και το πιο αστείο είναι ότι μια τέτοια ενέργεια θα έχει και την ιδεολογική επίνευση των αμερικανών φίλων που ήδη εμφανώς τον προωθούν.

  (Τώρα, άμα έχουν έρθει οι συνιστώσες στην εξουσία, σε κανένα εξάμηνο θα αρχίσουν να δίνουν ιθαγένεια με φέιγ βολάν. Κάπου εκεί, εγώ θα φύγω από την Ελλάδα.)

  Για το Colt… η ταπεινή μου άποψη είναι το ότι το αν έχουμε Colt, Tokarev ή Walther P-99 είναι τριτεύον. Ας αποκτήσουμε πρώτα την εκπαίδευση, τις δομές και τις διαδικασίες εκπαίδευσης (συσσώρευση γνώσης στη Σχολή Πεζικού –> συγκρότηση εκπαιδευτικών διαδικασιών και εκπαιδευτικών δομών –> διάχυση στους κεντρικούς μηχανισμούς εκπαίδευσης του στρατού (παραγωγικές σχολές, Σχολές Εφέδρων Αξιωματικών, σχολεία υποψηφίων βαθμοφόρων) –> εξασφάλιση σοβαρών αποθεμάτων πυρομαχικών εκπαιδεύσεως… και μετά συζητάμε για την υψηλή φιλοσοφία των διαμετρημάτων. Αλλιώς, είναι σα να πήραμε μόλις το δίπλωμα οδήγησης και να συζητάμε για το αν η Ferrari είναι καλύτερη από την BMW M3. Πόση διάκριση υπάρχει στον ΕΣ μεταξύ αθλητικής και πρακτικής σκοποβολής (τουλάχιστον εκτός Ειδικών Δυνάμεων; )
  Τα Άμπραμς μας τα σπρώχνουν και δεν τα παίρνουμε, και τις Τίκο άμα τις ζητήσουμε λίγο επίμονα, κι αυτές μας τις δίνουν – δε χρειάζεται καν να υποβάλουμε δήλωση φρονημάτων. Αλλά μωραίνει Κύριος όν βούλεται απωλέσαι…

  (ΥΓ: Η υποψηφιότητα του Αδαμαντίου Κοραή ως υπουργού αμύνης (όταν θα γίνω πρωθυπουργός) είναι κομμένη από χέρι. Όχι τόσο για τις ιδεολογικές του επιλογές. Αυτές δεν τις συμπαθώ ιδιαιτέρως, αλλά στο ιστορικό πλαίσιο που έζησε και έδρασε μπορώ να εκτιμήσω την καλή πρόθεση και να δείξω κατανόηση για τους μηχανισμούς ιδεολογικής συγκρότησης. Είναι κομμένος ακριβώς επειδή ήταν καλός φιλόλογος και αποτυχημένος έμπορος. Αν υποθέσουμε ότι ένας υπουργός είναι καλής προαιρέσεως και πρόκειται να σχεδιάσει και να υλοποιήσει εξοπλιστικό πρόγραμμα, τι θα επέλεγες εσύ; Καλό επιχειρηματία ή καλό φιλόλογο; Με όλη την αγάπη που τρέφω για τους φιλολόγους (όπως η μητέρα μου), εγώ με κλειστά τα μάτια τον έμπορα θα διάλεγα. Η πολιτική εξουσία είναι και πρακτική τέχνη.)

 8. Τον κλωνοποιήσαμε το στρατηγό. Αλλά ξέρεις σε τι στάδιο βρίσκεται ακόμη η κλωνοποίηση: κλωνοποιείς το Ναπολέοντα και σου προκύπτει Επιθεωρητής Κλουζώ.

  Και, πρόσεξε: η Φώφη δεν είναι υφυπουργός, υφιστάμενη του υπουργού και με αρμοδιότητες που θα της εκχωρούσε αυτός. Είναι αναπληρώτρια υπουργός, δεύτερη τη τάξει αλλά όχι υφισταμένη του υπουργού, με αρμοδιότητες που της εκχωρεί ο πρωθυπουργός, και συνήθως με συγκεκριμένο πεδίο αρμοδιοτήτων.

  Όσο για τον Αβραμόπουλο και τις προοπτικές του να φανεί Εθνάρχης… το μεν πνεύμα πρόθυμο, η δε σαρξ αδύνατη. Περισσότερες πιθανότητες έχω εγώ να γίνω μάστερ σεφ.

  Για τον Αβέρωφ δεν ξέρω. Ήμουν πολύ μικρός. Για τους επόμενους… το ντέρμπυ είναι σκληρό. Όλοι πέφτουν μαζί στο νήμα.

 9. Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ says:

  Αυτή είναι η διαφορά μας Βελισάριε. Σίγουρα δεν θα είχα πρώτη επιλογή τον φιλόλογο αλλά έμπορο και δη Έλληνα έμπορο δεν θα τον έκανα ποτέ υπουργό. Ο φιλόλογος είναι ομολογουμένως ήκιστα πρακτικός άνθρωπος (διότι, κρίνοντας εξ ιδίων, η φυσιολογική επιλογή την εποχή που οι Νομικές σχολές είχαν αρκετά λιγότερα μόρια από τις φιλολογίες ήταν να πάει κανείς Νομική και μετά από 30 χρόνια να μετρά πακέτα ευρώ και όχι δάκτυλους, ιάμβους και πεντάευρα). Από την άλλη ο Έλληνας έμπορος αδυνατεί να δει πέρα από το στενό ατομικό συμφέρον. Δεν υπάρχει επαγγελματική ομάδα με τόση στενομυαλιά, έλλειψη οράματος και αδυναμία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Και δεν είμαι σίγουρος ότι η πολιτική τέχνη είναι τόσο πια πρακτική τέχνη. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να πετύχει ως υπουργός αρκεί να νοιάζεται περισσότερο για τον τόπο του παρά για την τσέπη του. Και να φροντίσει ώστε τέτοιοι να είναι οι συνεργάτες του. Τώρα για τον Άδωνι πολύ μιλήσαμε, πολύ αξία του δώσαμε, ας δούμε τι θα κάνει. Ξεκινούν οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων πάντως. Και όσοι έχουν χρήμα θα ζήσουν. Οι υπόλοιποι θα κάνουν το σταυρό τους μην αρρωστήσουν. Οι γιατροί το λένε ανοιχτά: κάντε τώρα τις όποιες επεμβάσεις έχετε για το μέλλον, σε λίγο δεν θα έχει ο νομός όλες τις κλινικές.

  ΥΓ1. Αριστεριστές…οι καλύτεροι πελάτες του συστήματος. Με το που πιάνουν πέντε φράγκα ή μια καλή θέση γίνονται Πασόκοι και Δημάρατοι. Και κάποιοι φτάσαν και στη ΝΔ παρά τω πρωθυπουργώ. Ούτε καν ΣΥΡΙΖΑ (για τα προσχήματα δηλαδή..) πέρα από ελάχιστους. Φανφαρόνοι και πολυλογάδες. Δεν τους χώνεψα ποτέ.
  ΥΓ2. Οι συνιστώσες είναι ασήμαντο κομμάτι εκλογικά. Οι απώλειες από την αποχώρησή τους θα καλυφθούν άνετα από την αυξανόμενη ροή δημοσίων υπαλλήλων προς τον ΣΥΡΙΖΑ (οι απολύσεις άρχισαν). Και δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσουν καμιά μάχη εσωκομματικά, θα αποχωρήσουν και θα παλεύουν με το απόκομμα του Αλαβάνου να μπουν στη βουλή. Αλλά έχεις δίκιο για το μεταναστευτικό, είναι κουφιοκέφαλοι και η πατριωτική ομάδα είναι μειοψηφία στο ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι και στον νέο ΠασοκοΣύριζα. Είναι πολύ επίφοβοι.

 10. Αφού, ειδικά με την επίκληση του Κοραή, ετέθη στο συμβολικό επίπεδο η συζήτηση, να ρωτήσω κι εγώ: ποιος βοήθησε περισσότερο την ελληνική επανάσταση: Οι έμποροι Ξάνθος, Σκουφάς και Τσακάλωφ ή ο Αδαμάντιος Κοραής; Κι ο έρμος ο Κολοκοτρώνης, μετά τη διάλυση του Επτανησιακού Συντάγματος από τους βρετανούς, έμπορος δεν έγινε;

  Όσο για τους αριστεριστές στο ΣΥΡΙΖΑ, το ζήτημα δεν είναι η εκλογική τους δύναμη αλλά η ισχύς που έχουν στους κομματικούς μηχανισμούς. Η εντύπωσή μου είναι οτι εκεί κυριαρχούν – κι είναι και παλιές καραβάνες στα κομματικά.

  ΥΓ. Η αιχμή φαντάζομαι ότι αφορά το ΧΛ. Έχεις άδικο. Αν ήταν πελάτης του συστήματος, θα μπορούσε να το έχει σηκώσει και να πάει σπίτι. Αν υποθέσουμε ότι είναι πελάτης, θα πρέπει να είναι ο πιο μαζοχιστής πελάτης που υπήρξε ποτέ. Αλλά, επειδή έχω προσωπική άποψη για τον άνθρωπο, μόνον πελάτης δεν είναι.

 11. andreas says:

  μιας και ανελαβαν που ανέλαβαν, δεν τους στέλνουμε να κάνουν την βασική στο Μεγάλο Πεύκο (μην πάνε και παραμεθόρια) ωστε να ξέρουν τι γίνεται?

 12. Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ says:

  Το ερώτημα «ποιος βοήθησε την επανάσταση» είναι μάλλον άστοχο. Οι έμποροι χρηματοδότησαν τους λόγιους, οι λόγιοι συνέθεσαν τον πυρήνα της εθνικής ιδεολογίας: δεν αρκεί να υπάρχει μόνο η ιδεολογία – που σαφώς υπήρχε – πρέπει να κωδικοποιηθεί και μετέπειτα να συγκροτηθεί σε ιστορική αφήγηση, όπως επιχείρησε (επιτυχώς) ο Παπαρηγόπουλος αργότερα. Οι τρεις έμποροι της Οδησσού έφτασαν στην οργάνωση της Φιλικής Εταιρείας μέσα από μονοπάτια που χάραξαν οι διαφωτιστές στην Ευρώπη και Ελλάδα. Χωρίς τους καρμπονάρους, τον Ρήγα, τον Κοραή, αλλά και τον πατροΚοσμά ακόμη (πρώτη φάση ελληνικού διαφωτισμού) και τις μασονικές στοές δεν θα είχε φτιαχτεί η Φιλική Εταιρεία. Γι αυτό και με το ξεκίνημα της επανάστασης, προεστοί και οπλαρχηγοί πάλεψαν και πέτυχαν να εξαφανίσουν τα ίχνη της, μην και πέσει η σκιά της γαλλικής επανάστασης πάνω στην ελληνική.

  Έπειτα άλλο έμπορος στο Βουκουρέστι ή στη Βιέννη και άλλο στην Καλαμάτα. Ο πρώτος οργώνει τα Βαλκάνια και την Ευρώπη και σε πολλές περιπτώσεις (όχι πάντα) αναλαμβάνει έναν εθνικό ρόλο με το χρηματοδοτεί σχολεία, βιβλιοθήκες, να δίνει υποτροφίες αλλά και ακόμα μεγαλύτερες προσφορές όπως αυτή του Αβέρωφ. Ο δεύτερος έχει συνεισφορά στην πτωχή πλήν τιμία Ελλάδα, στην μπακάλικη λογική τρεις το λάδι τρεις στο ξύδι, στο ελιά ελιά και Κώτσο βασιλιά που μας στοίχισε την Μικρασία και άλλα πολλά σχετιζόμενα με την οικονομική και πολιτική καχεξία της χώρας.Για να μην εξετάσουμε και το εφοπλιστικό κεφάλαιο που ουσιαστικά κατέληξε παρασιτικό στην οικονομία της χώρας με την ουσιαστικά ασήμαντη συνεισφορά του μπροστά στα κολοσσιαία κέρδη του.

  Είμαι ξεροκέφαλος άνθρωπος Βελισάριε και η ξεροκεφαλιά μου αυτή καθώς και οι μονόπλευρες ιδεολογικές μου επιλογές μου στοίχισαν πολύ στην καριέρα μου. Σκέφτομαι λ.χ πόσο αναδείχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ άτομα που τα είχα για φάπες. Αλλά το ΠΑΣΟΚ μου προκαλούσε αλλεργία. Ή πόσο ανέδειξε η ΝΔ (κόμμα της οικογένειας και του σογιού) άτομα που τα ήξερα για μπούφους. Αλλά η ΝΔ μου ήταν απεχθής. Μέχρι και στο ΣΥΡΙΖΑ να έμενα, θα είχα ελπίδες. Όμως εκεί κυριάρχησε το ροζάκι και οι κόκκινοι δε χωρούσαν. Μένει το ΚΚΕ αλλά εκεί απαιτείται να ξανακάνω φαντάρος – δε μπορώ, γέρασα πια. Για όλα μπορώ να δεχτώ παραχωρήσεις, Για όλα εκτός ιδεολογίας, θρησκείας και εθνικής κυριαρχίας.

  Όντως η αιχμή ήταν για τον ΧΛ. Και άλλοι υπέγραψαν δηλώσεις μετανοίας αλλά τους έσπασαν στο ξύλο πρώτα και τους εκβίασαν με τις οικογένειές τους. Αυτός τη δήλωση την έκανε οικειοθελώς και έπειτα σημαία και ιδεολογία. Μου γράφεις ότι δεν είναι πελάτης του συστήματος. Τόσο το χειρότερο. Ο πελάτης έχει έναν λόγο να ξεπουληθεί: το κέρδος. Τρώει και δε μιλάει. Δε γίνεται θεωρητικός του συστήματος ούτε εκφέρει εμετικές απόψεις για κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, ούτε δικαιολογεί κάθε φασιστοειδές που περιμάζεψαν οι καινούργιοι του φίλοι. Από τη Β΄Πανελλαδική και την φωτογραφία με τον Μηλιό, απολογητής του Βορίδη.Τι έτι χρείαν έχοµεν µαρτύρων;

 13. Φίλε ΦΚΜΚ,

  Αν και το ερώτημα διατυπώθηκε, όντως, άστοχα, νομίζω ότι την ουσία του την καταλαβαίνεις: Ακόμη κι αδιαφορώντας για τη δική μου θέση σε ότι αφορά τη συνεισφορά του Κοραή σε οτιδήποτε πέραν της φιλολογίας, ποιος ήταν πιο κατάλληλος για το πρακτικό μέρος της οργάνωσης του επαναστατικού εγχειρήματος; Ένας αποτυχημένος έμπορος και σημαντικός διανοούμενος ή τρεις (πιο επιτυχημένοι) έμποροι; Την απάντηση την έδωσε η Ιστορία. Αυτό είπα κι εγώ στην αρχή: ο Κοραής από υπουργός αμύνης ήταν και παραμένει κομμένος. Δεν αρκεί η καλή πρόθεση. Είναι γνωστή οδός για την κόλαση.

  Όσο για τη Μικρασία, αυτή σίγουρα δεν την έφαγε το «ψωμί-ελιά-και Κώτσο Βασιλιά». Να θυμίσω ότι το «ψωμί-ελιά-και Κώτσο Βασιλιά» ήταν αυτό που (μαζί με άλλα, προφανώς) μας έτρεφε τα συντάγματα που μάτωσαν όσο λίγα στις Νέες Χώρες και τη Μικρασία; Αυτή η λοιδορούμενη Παλιά Ελλάδα ήταν που έχυνε ποταμούς αίμα, με όλες τις αδυναμίες της και τους περιορισμούς της. Να την αναλύουμε, να την καταλαβαίνουμε, ακόμη και να την κρίνουμε, μπορεί. Αλλά πάει πολύ και να της ζητάμε τα ρέστα.

  Όσο για την ιδεολογία, εδώ είναι η διαφορά μας. Θρησκεία και πατρίδα είναι αξίες. Προαιρετικές, προφανώς, αλλά αξίες. Η ιδεολογία, όμως, είναι αντίληψη για τα πολιτικά πράγματα. Δε συνιστά αξία αλλά, το πολύ-πολύ, συγκροτημένη ανάλυση. Ακόμη κι έτσι, όταν παρα-συγκροτείται γίνεται επικίνδυνη – λαμβάνει τροπή ολοκληρωτισμού. Και πάντως, η αλλαγή αναλυτικής αντίληψης δε συνιστά «προδοσία». Όταν δεν κρύβει ιδιοτέλεια, μαρτυρά απλώς την ανακάλυψη των ορίων της προηγούμενης στάσης. Και πνευματική εντιμότητα.

  Όσο για τον ΧΛ, αντιλαμβάνομαι ότι είναι κάρφος στον οφθαλμό της αριστεράς, γιατί δεν έχουν τι να του προσάψουν. Για δήλωση μετανοίας δεν τίθεται θέμα, αφού όταν έμεινε σε κώμα από το ξύλο δεν υπέγραψε. Ιδιοτέλεια δε μπορούν να του προσάψουν, αφού δεν τα έπιασε από πουθενά, ούτε ευθέως ούτε εμμέσως. Τζίφος κι εκεί. Μένει απλώς η πίκρα ότι αυτός μας έφυγε και δε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί. Ε, όταν καταλάβουν ότι οι πολιτικές αντιλήψεις δεν ανήκουν στη μεταφυσική, μπορεί να γίνει πιο εύπεπτο. Τη διαδικασία την περιέγραψε άλλο κόκκινο πανί της αριστεράς (αλλά τι να κάνω; εγώ μ’ αυτόν μεγάλωσα):

  Πηγαίνω βόλτα στο σταθμό κι αλλάζω θεωρίες
  καιρός να διώξω απ’ το μυαλό τις πίσω μου σελίδες.

  Ξεφύγαν απ’ τα χέρια μου οι πίσω μου σελίδες
  κι ας μου κοστίσαν ακριβά σε κόπους και θυσίες.

  Όσο για τα φασιστοειδή των καινούργιων του φίλων, να μένει το βύσσινο. Με την εμπειρία φασιστοειδών από το χώρο που θήτευσε μικρός, μάλλον παιγνιδάκι πρέπει να του φαίνεται η παρούσα κατάσταση.

 14. Ανώνυμος says:

  Ως μαχομενος εμπορος απο το 1987,νοιωθω κολακευμενος απο την προθεση του Βελισαριου να με υπουργοποιησει,ομως διατηρω και τις ενστασεις μου.
  Για μενα,θεσεις που καθοριζουν κρατικες λειτουργιες χρειαζεται να αναλαμβανουν ανθρωποι που διαθετουν παιδεια,η οποια συνεπαγεται γουστο το οποιο συνεπαγεται οραμα.
  Οι Φιλικοι επραξαν αυτο που επραξαν διοτι υπερεβησαν τον εαυτο τους ως »εμποροι»,οι παλαιοελλαδιτες υπονομευσαν την εθνικη προσπαθεια διοτι δεν υπηρξε ενας κρατικος λειτουργος με παιδεια-γουστο-οραμα να τους εμπνευσει να υπερβουν τον εαυτο τους,ο στρατος μας διαλυθηκε στα εξ ων συνετεθη διοτι δεν υπηρξε ενας στρατωτικος λειτουργος να τους εμπνευσει να υπερβουν τον εαυτο τους.
  Οι ανθρωποι που κρινουν τις αποφασιστικες καμπες του εθνους,ειναι ανθρωποι με παιδεια-γουστο-οραμα.Και εδω το προβλημα ειναι οτι η Ιστορια δεν σε προειδοποιει για το ποτε θα σημανουν αυτες οι »αποφασιστικες καμπες του εθνους».Δηλαδη ποτε την διαχειρηστικη κανονικοτητα ενος υπουργειου θα την διαδεχθει μια κρισιμη κατασταση.

  Κρινοντας απο τον εαυτο μου,σας ομολογω οτι τα καλα σημεια της χαρακτηροδομης και της προσωπικοτητας μου,αυτα δηλαδη που μπορουν κατι να προσφερουν στο κοινωνικο συνολο,δεν τα απεκτησα μεσα απο την εμπορικη μου δραστηριοτητα.Αλλα κυριως μεσα απο την αλητεια,το »χασιμο»,τα βιβλια που διαβασα,τις μουσικες που ακουσα,τις συζητησεις που ειχα την τυχη να παρακολουθησω.
  Σιγουρα σαν εμπορος εμαθα πολλα.Για αυτο ισως επαγγελματικα επιβιωνω ακομα.Ομως δεν θελω να σκεφθω τι θα αποφασιζα,ως σκετα εμπορος χωρις το υπολοιπο πακετο,αν ειμουν υπουργος πολεμου κατα την μικρασιατικη περιπετεια.Μαλλον τρεις το λαδι και το ξυδι,διαφυγοντα κερδη και να ισοσκελισουμε οπως κατσει το ενεργητικο με το παθητικο της απογραφης της εκστρατειας.

  Και το κυριωτερο απ ολα ειναι οτι πολιτικος πρεπει να γινεται ο ανθρωπος που θα εχει το χαρισμα να πειθει με τον ορθο Λογο το κοινωνικο συνολο,διαμεσολαβωντας τις αντιτιθεμενες κοινωνικες ομαδες και συμφεροντα.Και εδω ακριβως χρειαζεται η τεχνη η τεχνικη αν θελετε που αποκταται με την παιδεια-γουστο-οραμα.

  »…Η πειθω καθοδηγουσε την αμοιβαια σχεση των πολιτων της πολης επειδη απεκλειε την φυσικη βια,ομως οι φιλοσοφοι γνωριζαν οτι διαχωριζοταν και απο μια αλλη,μη βιαιη μορφη καταναγκασμου,τον καταναγκασμο δυναμει της αληθειας.Η πειθω παρουσιαζεται στον Αριστοτελη ως το αντιθετο του διαλεγεσθαι,της φιλοσοφικης μορφης ομιλιας,ακριβως επειδη αυτος ο τυπος διαλογου αφορουσε την γνωση και την αναζητηση της αληθειας και ως εκ τουτου απαιτουσε μια εξαναγκαστικη διαδικασια αποδειξης.Αρα η κουλτουρα και η πολιτικη συνυφαινονται μια και δεν διακυβευεται η γνωση η η αληθεια,αλλα μαλλον η κριση και η αποφαση,η φρονιμη ανταλλαγη γνωμης γυρω απο την σφαιρα της δημοσιας ζωης και του κοινου κοσμου,και η αποφαση για τον τροπο δρασης που προκειται να αναληφθει στο εσωτερικο του,καθως και για την μορφη που θα εχει,τι ειδους πραγματα θα εμφανιζονται μεσα σε αυτον.»
  Η κριση της κουλτουρας-Hannah Arendt Eκδοσεις Στασει Εκπιπτοντες.

  Αρα εδω η συγγραφεας μας λεει οτι ενω ο φιλοσοφος-επιστημονας δεν εχει αλλη αποστολη σε τουτον τον κοσμο παρα να διαφυλασει και να διαδιδει την μοναδικη του Αληθεια με καθε τροπο και τιμημα,ο πολιτικος απο την αλλη με εφοδια την ποιοτητα του,δηλαδη την κουλτουρα του,και οχι μοναχα με επιμερους αποσπασματικες δεξιοτητες του,οφειλει να παρουσιαζει θεσεις,να διαλεγεται γυρω απο αυτες και να πειθει για την ορθοτητα τους.

  Ομως καπου αυτη η »κριση και η αποφαση» της Arendt,εχει και τα ορια της.Καπου συγκρουεται και στραπατσαρει την απο ολους τους Ελληνες αντιλαμβανομενη Αληθεια.Ολους πλην του ποσοστου του 20-25%,που απο την επανασταση του 1821 αντιπροσωπευει ο δοσιλογισμος στην Ελλαδα.Και εδω ερχομαστε στον ΧΛ.Ελπιζω να καταλαβα για ποιον μιλατε γιατι δεν θελω να αδικησω ασχετο ανθρωπο.
  Οι πολιτικες αντιληψεις σιγουρα δεν ανηκουν στην μεταφυσικη φιλε Βελισαριε.Και δεν θαχα κανενα προβλημα εαν ενα ατομο,σε περιοδο κανονικοτητας και ομαλης εξελιξης των πολιτικων πραγματων και της κοινωνιας αλλαζε θεσεις περνωντας τα χρονια,και ανασκευαζοντας αντιληψεις της εφηβειας,της νεοτητας και της ωριμοτητας του.
  Ομως τωρα αυτος ο κυριος,για τον θεο δηλαδη,τι ακριβως υπερασπιζεται?Μια μνημονιακη κυβερνηση που εκτος ολων των πολυ σοβαρων αλλων,η πολιτικη της σκοτωνει?Και αυτη η κυβερνηση σκοτωνει αληθινα.
  Σημερα 4-3-2013,κηδευθηκε φιλος μου απο εμφραγμα,56 ετων ,εργολαβος οικοδομων.Με δυο κοριτσακια.
  Αναδουλεια,χρεη,αγχος-πολυ αγχος.
  -Πολυ στριμωγμα ρε φιλε,τα τελευταια λογια που ακουσα απο το στομα του πριν μια βδομαδα.Και πεθανε.
  Τι υπερασπιζεται λοιπον αυτος ο κυριος ΧΛ,ωστε να μιλησουμε περιδιαγραμματου για τις πολιτικες-ιδεολογικες του ανησυχιες?
  ΚΧΡ.

 15. Ρε παιδιά, ήμαρτον. Δε μπορεί να είναι τόσο δύσκολο αυτό που είπα. Δεν είπα ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος είναι κατάλληλος για υπουργός, αρκεί να είναι έμπορος. Ούτε είπα ότι η πλέον κατάλληλη επαγγελματική κατηγορία για υπουργοποίηση είναι οι έμποροι. Είπα ότι για να γίνει κάποιος υπουργός απαιτείται να έχει μια πρακτική επαγγελματική πείρα που να αφορά τη διαχείριση υποθέσεων κάποιας κλίμακας (η κλίμακα έχει σημασία εδώ) και να έχει δείξει κάποια δείγματα επάρκειας σε αυτήν. Ούτε είπα ότι η πείρα αυτή αρκεί για να πετύχει, ούτε είπα ότι είναι υποχρεωτικά η εμπορική δραστηριότητα αυτή.

  Τώρα, σε ό,τι αφορά τον ΧΛ, δεν κρατάμε κανένα απόρρητο. Για το Χρύσανθο Λαζαρίδη. Προηγουμένως ο ΦΚΜΚ έθεσε το θέμα του ήθους του. Τώρα εσύ θέτεις άλλο θέμα: της πολιτικής που ακολουθεί. Με κίνδυνο να εξελιχθώ σε απολογητή του, θα σου πω τη δική μου θέση για τη δική του στάση:

  Όταν πριν από το 2000, επί νεφελοκοκκυγίας Σημίτη ετοιμαζόμαστε να μπούμε στο ευρώ, και όλοι ήταν περιχαρείς και ευέλπιδες, παρακολουθούσα τρείς (3) οικονομολόγους τους οποίους θεωρούσα πολύ σοβαρούς και οι οποίοι έλεγαν ότι η Ελλάς όχι απλώς δεν πρέπει να μπει στο ευρώ, αλλά ότι η είσοδος αυτή θα είναι καταστροφική και ότι σε λίγα χρόνια θα αναγκαστεί, όπως και οι χώρες του Νότου, να βγουν από το κοινό νόμισμα. Ό ένας από τους τρεις ήταν ο ΧΛ. Και οι τρεις περιέγραφαν γραπτώς και τηλεοπτικώς, με εξαιρετική διαύγεια την πορεία που θα ακολουθούσε η χώρα. Παρεμπιπτόντως, η επιμονή του στη θέση του αυτή (και στα εθνικά θέματα) του κόστισε τη θέση του κεντρικού αρθρογράφου από το πιο έγκυρο περιοδικό της εποχής, τον Οικονομικό Ταχυδρόμο. Άρα, κατ΄ αρχάς δικαιούται να λέει: «εγώ σας τα έλεγα εγκαίρως».

  Για να μη μακρηγορήσω, εισηγήθηκε (και είμαι σε θέση να γνωρίζω το πόσο επηρεάζει τη διαμόρφωση κεντρικών πολιτικών επιλογών της ΝΔ) την απόρριψη του 1ου Μνημονίου, θεωρώντας ότι αφ’ ενός είναι οικονομικά λανθασμένο, αφ΄ετέρου ότι η Ελλάδα έχει την (πολιτική, κατ΄ ουσίαν) ισχύ να διαπραγματευτεί πολύ καλύτερη συμφωνία. Φυσικά το 1ο Μνημόνιο ψηφίστηκε και η εφαρμογή του αφαίρεσε ουσιαστικά την πολιτική ισχύ που είχε η χώρα για καλύτερη συμφωνία, αφού οι ισχυρές χώρες του βορά εξασφαλίστηκαν από τον κίνδυνο της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος που ήταν διάχυτος. Όταν ετέθη το θέμα του 2ου Μνημονίου, που με την ιδιοφυή πολιτική του ΓΑΠ ετέθη εκβιαστικά και με ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης, απ΄ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, κατά τις δύο κρίσιμες ημέρες που το θέμα ήταν ανοικτό, ήταν ο βασικός εισηγητής της απόρριψής του. Επικράτησε η πλευρά Σταμάτη (με ευθύνη, προφανώς του Σαμαρά – αυτός φέρει την ευθύνη των αποφάσεων, για να μη μπερδευόμαστε), και μπήκαμε στο 2ο Μνημόνιο. Αλλά εκεί, το παιγνίδι ήταν λίγο πολύ πλέον προκαθορισμένο.

  Γιατί «υποστηρίζει» το 2ο Μνημόνιο, που είναι τόσο κακό και, όπως λες «σκοτώνει κόσμο»; Δεν είμαι κολλητός του για να ξέρω τι ακριβώς σκέπτεται. Αλλά νομίζω ότι το βασικό σκεπτικό δεν είναι δύσκολο: γιατί θεωρεί ότι είναι η καλύτερη από τις υπάρχουσες εναλλακτικές. Και οι υπάρχουσες εναλλακτικές δεν είναι λιγότερο οδυνηρές από αυτήν – εκτός αν έχουμε όρεξη για παραμύθια. Το αν, ενδεχομένως, θα είναι περισσότερο ή λιγότερο τελεσφόρες, είναι ένα λεπτό και δύσκολο οικονομικό ζήτημα επί του οποίου προσωπικά δεν έχω κατηγορηματική άποψη. Όσο κι αν ασχολούμαι κι εγώ με τα οικονομικά τα τελευταία χρόνια, κι όσο κι αν διαβάζω όλο και περισσότερο, απλώς αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία της σοβαρής κατανόησης των οικονομικών επιλογών.

  Στην τελική, ο ΧΛ έχει ένα σοβαρό στοιχείο υπέρ του: όταν όλα ήταν καλά, προειδοποιούσε εγκαίρως, επίμονα και αναλυτικά για την επερχόμενη καταστροφή.

  (ΥΓ: Φίλε ΚΧΡ, σχετικά με την υπουργοποίησή σου δεσμεύομαι, αλλά μη ράψεις αμέσως το κοστούμι. Μέχρι να γίνω πρωθυπουργός θα έχουν αλλάξει πάρα πολλές μόδες. Μη πάμε και ντεμοντέ στο Προεδρικό.)

 16. NF says:

  ΠΕΡΙ ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ, ΛΑΘΡΟΕΠΙΚΟΙΣΤΩΝ , ΚΛΠ:
  Η εκτιμηση λοιπον ειναι οτι η Κυβερνηση Σαμαρα ειναι ξοφλημενη, και οτι πιθανοτατα θα τη διαδεχθει μια συμμαχια αριστερων κομματων με κυριαρχο τον ΣΥΡΙΖΑ, πραγμα που θα σημανει την οριστικη αλωση της χωρας απο τους λαθροεποικιστές λογω μαζικων ελληνοποιησεων.
  Η διαγνωση της καταστασης ειναι μεν ορθη, αλλα οταν η συζητηση η συζητηση φθασει στο «δια ταυτα» , δηλαδη τι πρεπει να γινει, τοτε κανενας δεν τολμαει να πει οτι πρακτικα υπαρχουν μονο δυο τροποι να αποτραπει κατι τετοιο. Αυτοι ειναι:
  1. Να αναλαβει ο Στρατός την εξουσια κατοπιν πραξικοπηματος.
  2. Να αναδειχθει η Χρυση Αυγη πρωτο κομμα
  Προσωπικα ειμαι ενθερμος υποστηρικτης της πρωτης λυσης, και ελπιζω να μην αδρανησει ο Στρατός, διοτι τοτε αναγκαστικα οι πολιτες θα στραφουν στη δευτερη.

  ΠΕΡΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
  Το Νοεμβριο του 1922 εκτελεστηκε ο Νικόλας Θεοτόκης, Υπουργος Στρατιωτικων το 1921-1922. Οι μαρτυριες λενε οτι αντιμετωπισε λεβεντης και ευθυτενης το εκτελεστικο αποσπασμα. Απετυχε ολοκληρωτικα στο αξιωμα του, και εγινε ετσι ενας απο τους πρωταιτιους της Καταστροφης.
  Δεν υπαρχει ομως καμμια απολυτως αμφιβολια οτι ηταν καλος πατριωτης, εντιμος ανθρωπος και εδωσε τον καλυτερο του εαυτο. Μπορουν να ισχυριστουν το ιδιο ο Μπένυ, ο Πάνος, ο Αβραμό και κυριως ο τελικος υπευθυνος, Α. Σαμαρας;

  Τελος εχω μια παρατηρηση στο σχολιο του ΚΧΡ περι Μνημονιου.
  Οπως ειπα πριν δεν πρεπει να μενουμε στις διαπιστωσεις και τη μεμψιμοιρια, αλλα να πηγαινουμε στο «δια ταυτα».
  Η λυση στο οικονομικο προβλημα της Ελλαδας ειναι απλη: Μονομερης κηρυξη Χρεωκοπιας, αμεση εφαρμογη των φιλελευθερων οικονομικων μεταρρυθμισεων, τις οποιες ΟΡΘΟΤΑΤΑ μας εισηγειται το ΔΝΤ, και αν χρειαστει, επιστροφη στη δραχμη με ελαφρα υποτιμηση για ταχυτατη ανακτηση της ανταγωνιστικοτητας. Τα ανωτερω μετρα, μετα απο μια πρωτη περιοδο σοβαρης αναταραχης, θα οδηγουσαν σε εντυπωσιακη οικονομικη ανακαμψη

 17. Ανώνυμος says:

  Aγαπητε Βελισαριε,η υστερολογια σου περι εμπορων με καλυψε πληρως.
  Τωρα για τον ΧΛ.Αν παραμενει στην κυβερνηση,παρα την διαφωνια του με το 2ο Μνημονιο,μαλλον το καθοριστικοτερο νομοσχεδιο που εφθασε στην Βουλη προς ψηφηση ,απο το 1974 εως τωρα,δεν ξερω τι αλλο περιμενει πια ωστε να αποσυρει την στηριξη και συνεργασια του με αυτη την κυβερνηση.
  Τωρα θα μου πεις φαντασια και υπομονη να εχουμε,και μπορει να δουμε και χειροτερα εκτρωματα να υπερψηφιζονται προσεχως.Ας ελπισουμε οτι τοτε θα τα σπασει με τον Σαμαρα.
  Οσο για το οτι εκτιμα πως το 2ο Μνημονιο,ειναι η λιγοτερο οδυνηρη λυση για τον λαο,πονος υπαρχει ηδη μπολικος για μια σημαντικη μεριδα της κοινωνιας,και οσονουπω καταφθανει ακομα εντονωτερος πονος για τους περισοτερους απο εμας.
  Το θεμα εδω ειναι αν σαν ανθρωπος,σαν προσωπικοτητα μπορεις να διαχειρησθεις εναν τετοιο πονο απο κυβερνητικη η παρακυβερνητικη θεση.
  Εγω ουτως η αλλως με το μνημονιο διαφωνω.Εχω αντιδιαμετρικες πολιτικες-οικονομικες αποψεις.
  Ομως και εαν ακομα πιστευα στην ελευθερη αγορα,στον οικονομικο φιλελευθερισμο,εστω και αν ακομα πιστευα οτι αυτο το μνημονιο ηταν μονοδρομος για την σωτηρια της χωρας,αν ακομα πιστευα οτι η Ελλαδα οφειλει να παραμεινει προτεκτορατο των μεγαλων δυναμεων.Μπρρρ.
  Σαν ανθρωπος θα εθετα ενα και μοναδικο ερωτημα.Κυριοι της συγκυβερνησης πριν αρχισουμε να κατακεραυνωνουμε την κοινωνια με μετρα.Μπορειτε να εγγυηθειτε οτι θα κατασκευασουμε,θα οργανωσουμε ενα κοινωνικο διχτυ προστασιας για ολες τις κοινωνικες ομαδες που τα μετρα μας θα ριξουν στο καναβατσο?
  -Δεν μπορειτε?Τοτε καληνυχτα σας.

  Στον φιλο NF,θα απαντησει ο Βελισαριος φανταζομαι.Εγω προς το παρον μενω σε αποσταση ασφαλειας,μην με παρουν τα σκαγια.Αν χρειασθει θα επανελθω.
  ΚΧΡ.

 18. Αγαπητέ ΚΧΡ,

  Αν κι αποφεύγω, για πολλούς λόγους, να ανοίξω οικονομικές συζητήσεις, κατά τη γνώμη μου το με διαφορά σημαντικότερο μνημόνιο ήταν το 1ο. Κι αυτό όχι γιατί ήταν περισσότερο επαχθές (προφανώς το δεύτερο ήταν), αλλά γιατί στο 1ο Μνημόνιο (που ο ΓΑΠ μας έβαλε με το ζόρι) ήταν το μόνο στο οποίο υπήρχε ρεαλιστική δυνατότητα αντίδρασης. Στο 2ο μας είχαν, πλέον, δέσει χειροπόδαρα, και με το χειρισμό που έκανε ο ΓΑΠ (δημοψηφίσματα, πραξικοπήματα και δε συμμαζεύεται) δεν υπήρξε, ρεαλιστικά, δυνατότητα διαπραγμάτευσης.

  Το ερώτημα δεν τίθεται αφηρημένα αν «διαφωνεί» κανείς. Η θέση αυτή θυμίζει λίγο: «κάλλιο πλούσιος κι υγιής, παρά φτωχός και άρρωστος». Το ερώτημα είναι τι αντιπροτείνει κανείς. Γιατό το Μνημόνιο δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Οι εναλλακτικές είναι ΠΟΛΥ χειρότερες. ΠΑΡΑ πολύ χειρότερες. Και δεν έχω ακούσει τρόπους να αντιμετωπιστούν ρεαλιστικά. Ή μάλλον, ακούω βολονταριστικές μεθόδους που δεν είναι πολιτικά έντιμες: δε λένε ότι υπάρχει τρόπος να βγούμε από το ευρώ, αλλά τότε για μερικά χρόνια θα είμαστε σε ΠΟΛΥ χειρότερη οικονομικά κατάσταση, και μελλοντικά (πιθανόν) να ανακάψμουμε, και μάλιστα με καλύτερους όρους. Αν αυτό ειπωθεί ευθέως και γίνει αποδεκτό από τους ψηφοφόρους, τότε κι εγώ μέσα. Αλλά όχι παραμύθια για αποκατάσταση του «status quo ante». Αυτό ΔΕΝ υπάρχει. Και δε βλέπω καμία (μα ΚΑΜΙΑ) αναθεώρηση των αντιλήψεων και των στάσεων που μας οδήγησαν εδώ. Που δεν ήταν μία στάση από μία ομάδα μόνον. ΌΛΟΙ φροντίζουν (συχνά δικαίως) να δείχνουν με το δάχτυλο τους άλλους που μας οδήγησαν εδώ, αλλά τη φάτσα του στον καθρέφτη κανείς δεν την κοιτάζει. Και δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα.

  Στο φίλο NF δεν υπάρχει κάτι ν΄απαντηθεί. Ο στρατός δεν έχει την παραμικρή διάθεση να αναλάβει την εξουσία (κι όποιος έχει άλλη άποψη ζει σε παράλληλο σύμπαν), η Χρυσή Αυγή δε θα ξεπεράσει στις χειρότερες στιγμές μας το 15% (για τους ίδιους ακριβώς λόγους που δεν ξεπέρασε ποτέ το ΚΚΕ το 15%), ο Θεοτόκης ορθότατα εκτελέστηκε (χωρίς να βλέπω τι σχέση έχει με την παρούσα κατάσταση, αλλά έχω παραιτηθεί από τέτοιες προσπάθειες), κι όταν ακούς ότι «η λύση στο τάδε μεγάλο πρόβλημα είναι απλή» κράτα μικρό καλάθι. Και δεν έχω καμία πρόθεση να επανέλθω επ΄αυτών.

 19. Φτωχός και μόνος κάου μπόυ says:

  Κλείνω από μέρους μου την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση. Για το ρόλο των εμπόρων: η κουβέντα είναι μεγάλη και εν πολλοίς ο ΚΧΡ με κάλυψε. Ο τόπος ουδέποτε απέκτησε σοβαρή αστική τάξη και με ευθύνη των κυβερνώντων και με ευθύνη των ίδιων των εμπόρων-επιχειρηματιών-εφοπλιστών. Όταν υπήρξε, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, κάποια υποτυπώδης τέτοια τάξη με συνείδηση του εθνικού της ρόλου, πολλά πράγματα στην πολιτική άλλαξαν και οδηγηθήκαμε στους Βαλκανικούς και τον υπερδιπλασιασμό του κράτους. Όσο για σήμερα… αρκεί κανείς να δει τον ρόλο των εφοπλιστών: http://www.newsbomb.gr/naytilia/story/323438/kapoioi-efoplistes-apofeygoyn-akoma-kai-tin-ethelontiki-syneisfora.
  http://www.newsbomb.gr/naytilia/story/314366/ellines-efoplistes-kerdizoyn-9-dis-eyro-to-hrono-apo-foroapallages και ακόμα χειρότερα: http://www.newsbomb.gr/naytilia/story/300110/oyte-eyro-den-afinoyn-sti-hora-oi-ellines-efoplistes
  Για τον ΧΛ: προφανώς και του κόβει στις πολιτικές αναλύσεις, πέρασε από «σχολείο» που δίνει μεγάλη βάση σε πολιτικές και οικονομικές αναλύσεις και εκεί δεν είναι εγγλέζικο πανεπιστήμιο να αγοράσεις τις εργασίες ή και το πτυχίο. Το θέμα είναι κατ’ εμέ αποκλειστικά σε βάση ηθική. Αλλά, σε τελευταία ανάλυση, έχω δει και πολύ χειρότερα από πολλούς γνωστούς και φίλους (να καταλήγει κανείς στη ΔΗΜΑΡ λχ ή στο ΠΑΣΟΚ) οπότε έχω γίνει ανησυχητικά ελαστικός τελευταία σε τέτοια φαινόμενα. Στα εθνικά θέματα επίσης συμφωνώ μαζί του (όσο διάβασα άρθρα του στο εν κρυπτώ). Μαζί με τις υπόλοιπες εξετάσεις που πολλαπλασιάζονται μια ανάσα πριν τα πενήντα, φοβάμαι ότι θα χρειαστώ και μια μαρξιστομέτρηση.
  Όλο εκπλήξεις είσαι Βελισάριε. Άκουγες Σαββόπουλο; Τον αυθεντικό βέβαια, όχι τον νυν θλιβερό του σωσία (απλώς ανυπόφορος καλλιτεχνικά και πολιτικά από τα Τραπεζάκια έξω και μετά). Κάποιος μου φαίνεται ότι στο πανεπιστήμιο έκανε κακές παρέες, ίσως και με αριστεριστές. Να απαντήσω και εγώ με κάποιους στίχους του ιδίου. Κρατώ τους τελευταίους στίχους.

  Μη, μην το πεις
  οι παλιοί μας φίλοι
  μην το πεις
  για πάντα φύγαν.
  Μη, το μαθα πια
  τα παλιά βιβλία, τα παλιά τραγούδια
  για πάντα φύγαν.

  Πέρασαν οι μέρες που μας πλήγωσαν.
  Γίνανε παιχνίδι στα χέρια των παιδιών.

  Η ζωή αλλάζει δίχως να κοιτάζει
  τη δική σου μελαγχολία
  κι έρχεται η στιγμή για ν’ αποφασίσεις
  με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις.

  Πέρασαν για πάντα
  οι παλιές ιδέες, οι παλιές αγάπες
  οι κραυγές.
  Γίνανε παιχνίδι στα χέρια των παιδιών.

  Όμορφη είναι αυτή η στιγμή, να το ξαναπώ
  όμορφη να σας μιλήσω
  βλέπω πυρκαγιές
  πάνω από λιμάνια πάνω από σταθμούς
  κι είμαι μαζί σας.

  Όταν ο κόσμος μας θα καίγεται
  όταν τα γεφύρια πίσω μας θα κόβονται
  εγώ θα είμαι εκεί να σας θυμίζω
  τις μέρες τις παλιές.

 20. NF says:

  Οι αποψεις ολων εκτεθηκαν. Scripta manent. Το προσεχες μελλον θα δειξει ποιοι ειναι εκτος πραγματικοτητας και ποιοι πατουν γερα τα ποδια τους στη γη, σκεπτομενοι με βαση την ψυχρη λογικη. Θα φανει επισης ποιοι καταλαβαινουν οικονομικα, και ποιοι διαβαζουν σωστα οσα συμβαινουν, βασιζομενοι στον ιστορικα αμεταβλητο χαρακτηρα της ανθρωπινης φυσης. Οψομεθα.

 21. Φίλε ΦΚΜΚ,
  Και με αριστεριστές έκανα παρέα στον πανεπιστήμιο. Άλλωστε εκεί τους είδα, ως φίλους (λίγους), ως γνωστούς (περισσότερους) και ως πολιτικό κόσμο (πάρα πολλούς). Και με εξαίρεση τους προσωπικούς φίλους – που παραμένουν στενοί φίλοι κι ας μου σπάνε τα νεύρα – δεν έμεινα ακριβώς ενθουσιασμένος. Είδα από πρώτο χέρι τι σημαίνει «μισαλλοδοξία». Μια φορά από τρίχα γλίτωσα το ξύλο όταν στο κυλικείο της σχολής. Συζητώντας με (άσχετο με αυτούς) φίλο, του έλεγα ότι οι τούρκοι είναι επιθετικοί στο Αιγαίο και πρέπει να αντιμετωπίζονται αντίστοιχα. Μια κοντή, αδύνατη υστερική αριστερίστρια από διπλανό τραπέζι – που δεν την ήξερα και δε με ήξερε – άρχισε να φωνάζει (δυνατά): «Είσαι χρυσαυγίτης;». Άρχισαν να μαζεύονται απειλητικά κάποιοι συμπαριστάμενοι αριστεριστές μέχρι να επέμβουν πυροσβεστικά άλλοι, γνωστοί μου αριστεριστές οι οποίοι «διαβεβαίωσαν» για τα «πολιτικά μου φρονήματα». Και φυσικά, δεν ήταν καμία σπάνια κατάσταση. Κινούμενος τραμπουκισμός ήταν οι άνθρωποι. Βεβαίως καβαλώντας τα ακριβά αμάξια των γονιών (λόγω σχολής, οι περισσότεροι ήταν γόνοι ΒΠ), και ξοδεύοντας αβέρτα.

  Ο ΧΛ δεν τα έμαθε όλα στην αριστερά – και σίγουρα όχι τα οικονομικά. Κάνει αυτό που κάνουν λίγη στην Ελλάδα. Διβάζει. Και διαβάζοντας από τα είκοσι πέντε μέχρι τα πενήντα, όλο και κάτι θα έμαθε που δεν το είχε μάθει από τα δεκαπέντε μέχρι τα εικοσιπέντε. Άλλωστε, η θεωρία βέλτιστων νομισματικών ζωνών δεν είναι ακριβώς μαρξιστική (κι η μαρξιστική θεωρία είναι διαβόητη για την αδυναμία της στα νομισματικά θέματα – για τον Μαρξ δεν υπήρχε νόμισμα, μόνον κεφάλαιο). Ούτε τα βρετανικά πανεπιστήμια είναι όλα «bonne pour l’ orient» που πάνε τα καμάρια μας όπως-όπως.

  Όσο για τον Σαββόπουλο, όντως μετά τα Τραπεζάκια Έξω στέρεψε. Τον υπερασπιζόμουν φιλότιμα όσο μπορούσα, αλλά δε βοηθούσε ο ίδιος και κουράστηκα. Όμως από το Φορτηγό μέχρι τα Τραπεζάκια Έξω, η διαδρομή ήταν «κάτι πλούσιο και παράξενο, σαν τοπίο του βυθού». Και σφραγίδα.

 22. T.T. says:

  Αναρωτιέμαι τώρα που η πρώτη πράξη του Αβραμόπουλου ήταν να περάσει τροπολογία για να πετάει με το embraer τι λένε αυτοί που υποστήριζαν ότι καλύτερα Αβραμο + Φώφη από Άδωνη κι ας μην έχουν κόψει τιμολόγια στη ζωή τους

 23. Αγαπητέ ΤΤ,

  Θα κάνουμε υπομονή περιμένοντας να περάσουν κι αυτοί προξενώντας την ελάχιστη δυνατή ζημιά στο σύστημα. Δε μπορεί, κάποια στιγμή θα έρθει κάποιος στοιχειωδώς σοβαρός άνθρωπος.

  Και ναι, ο Αβραμόπουλος ανήκει σ΄αυτή τη χαριτωμένη κατηγορία αριστερο-δεξιών που θεωρούν ότι το πολιτικό αξίωμα (και ο κρατικός κορβανάς) τους δίνει δικαιώματα πλουσίων.

 24. Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ says:

  Θα έπαιρνες όρκο ότι ο Άδωνις δεν θα έπραττε ανάλογα; Το να κόβεις τιμολόγια σε κάνει πιο τίμιο ή πιο υπεύθυνο; Πάμπολλα τιμολόγια που κυκλοφορούν είναι πλαστά, πειραγμένα . Γι αυτό, και στους καλούς καιρούς ακόμη, το κράτος δεν είσέπραττε ούτε το 30% των φορολογικών του εσόδων από επιχειρήσεις. Και εν τέλει η επιδίωξη προσωπικής ευζωίας εις βάρος του κρατικού κορβανά είναι διαχρονικό σπορ των βουλευτών. Ελάχιστοι εξαιρέθηκαν από τον συγκεκριμένο κανόνα και οι υπάρχοντες υποψήφιοι άπαντες δε δίνουν σοβαρά εχέγγυα ότι αυτοί θα αποτελέσουν την εξαίρεση.

 25. @NF

  Δε βλέπω τι σχέση έχει το σχόλιο αυτό με το παρόν ιστολόγιο – κι αυτό ασχέτως της διαφωνίας μου με το περιεχόμενο του σχολίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s