Η ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ-2014» και γενικότεροι προβληματισμοί

γράφει ο Αρματιστής

(Ταξίαρχος ε.α. Βασίλειος Λουμιώτης)

Η δύναμη που συμμετείχε στη ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ» 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού «ΡΙΜΙΝΙ»

Η δύναμη που συμμετείχε στη ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ» 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού «ΡΙΜΙΝΙ»

Αφορμή για το παρόν κείμενο αποτέλεσε η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ-2014» που έλαβε χώρα την 5 Ιουνίου 2014, στο πεδίο βολών-ασκήσεων «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ» με την συμμετοχή Μονάδων και Ανεξάρτητων Υπομονάδων της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού «ΡΙΜΙΝΙ». Αντικείμενο της άσκησης, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ήταν η εξέταση του Συγκροτήματος Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού (Σ.Μ/Κ ΛΠΖ) κατά την υπέρβαση και αντεπίθεση.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα των μονάδων εκστρατείας που διεξάγεται στο πεδίο και περιλαμβάνει την εκτέλεση τακτικών κινήσεων και πυρών, έχει τεράστια σημασία για την προς πόλεμο προετοιμασία του στρατού. Οι ΤΑΜΣ αποτελούν την κορωνίδα και το επιστέγασμα της όλης εκπαίδευσης των σχηματισμών και μονάδων και καταδεικνύουν – σε κάποιο μέτρο – το επίπεδο της πολεμικής τους ικανότητας. Η διεξαγωγή ΤΑΜΣ μετά πυρών από τον Ελληνικό Στρατό στην παρούσα περίοδο των οικονομικών δυσχερειών και της κατάστασης λειψανδρίας που βιώνουν οι μονάδες εκστρατείας, αξίζει κάθε επαίνου προς την ηγεσία και τις διοικήσεις των σχηματισμών και μονάδων.

Πιστεύω ότι με τη δημόσια προβολή των ΤΑΜΣ, ακόμη και αυτών του επιπέδου Συγκροτήματος Υπομονάδας, το ΓΕΣ επιδιώκει να στείλει το μήνυμα προς την απέναντι πλευρά, αλλά και προς κάθε ενδιαφερόμενο, ότι μπορεί μεν η Ελλάδα να βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, αλλά ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει την ισχύ και την ικανότητα να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Υπάρχει ακόμη μια κρίσιμη λεπτομέρεια εξαιρετικής σημασίας. Από τη στιγμή που το ΓΕΣ αποφάσισε να αναρτά στην ιστοσελίδα του βίντεο και φωτογραφικά στιγμιότυπα των διεξαγόμενων ασκήσεων, θέτει «αμέσως και σαφώς» υπό τον εξονυχιστικό έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών φίλων και αντιπάλων – και ιδιαιτέρως των Τουρκικών υπηρεσιών στρατιωτικών πληροφοριών τις δυνατότητες και το αξιόμαχο του στρατού μας, με αποτέλεσμα η δημόσια προβολή των διεξαγόμενων ΤΑΜΣ να αποτελεί πέρα από τη προβολή της στρατιωτικής μας ισχύος και σημαντική πηγή άντλησης στρατιωτικών πληροφοριών από κάθε ενδιαφερόμενο. Εφόσον όμως το ΓΕΣ εκτιμά ότι αξίζει να διαρρεύσουν στρατιωτικές πληροφορίες προκειμένου να προβάλει τη πολεμική μας ισχύ, θα πρέπει το μήνυμα που στέλνει προς όλες τις κατευθύνσεις να είναι πολύ ισχυρό.

Κατόπιν των ανωτέρω, αποτελεί ζητούμενο το πόσο ισχυρό είναι το εκπεμπόμενο μήνυμα.

Εξαιρετική ταχύτητα βολής 2 βλημάτων εντός ελάχιστων δευτερολέπτων από το άρμα LEO 2A4 του ουλαμαγού ενώ αυτό κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Κάθε έπαινος στα πληρώματα και στην επιλαρχία.

Εξαιρετική ταχύτητα βολής 2 βλημάτων εντός ελάχιστων δευτερολέπτων από το άρμα LEO 2A4 του ουλαμαγού ενώ αυτό κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Κάθε έπαινος στα πληρώματα και στην επιλαρχία.

Γενικά πληροφοριακά στοιχεία για την εξεταζόμενη ΤΑΜΣ

Η ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ» αφορούσε την εξέταση ενός Συγκροτήματος Μ/Κ Λόχου ΠΖ κατά την επίθεση. Δηλαδή μιας δύναμης που συγκροτείται συνήθως από 1 Μ/Κ Λόχο (πλήρη ή μείον διμοιρία), 1 ΟΥΜΑ των 4 αρμάτων και πιθανόν κάποια στοιχεία υποστηρίξεως εκ του ΛΥΤ, του Λόχου Διοικήσεως του Τάγματος και του Λόχου Μηχανικού της Ταξιαρχίας.

Ο Μ/Κ Λόχος ΠΖ του Ελληνικού Στρατού με βάση στοιχεία από ανοικτές πηγές, συντίθεται από:

 • Την Ομάδα Διοικήσεως του Λόχου, η οποία μεταξύ των άλλων διαθέτει 1 ΤΟΜΠ για τον διοικητή του Λόχου.
 • 3 Μ/Κ Διμοιρίες των 3 Μ/Κ Ομάδων Μάχης εκάστη, με δύναμη Ομάδας 10 άνδρες (μάλλον). Η κάθε Μ/Κ Διμοιρία διαθέτει 4 ΤΟΜΠ (3 ΤΟΜΠ για τις 3 Ομάδες και 1 ΤΟΜΠ για τον Διμοιρίτη).
 • 1 Διμοιρία Υποστηρίξεως που αποτελείται από 1 Ομάδα Όλμων 81 χιλ. των 2 στοιχείων, 1 Ομάδα ΜΙΛΑΝ των 2 στοιχείων επί οχημάτων Μ240GDκαι 1 ομάδα πολυβομβιδοβόλων των 2 στοιχείων επί οχημάτων HUMMER.
 • Η δύναμη του Μ/Κ Λόχου ανέρχεται σε 130 άνδρες περίπου, εκ των οποίων οι 90 επανδρώνουν τις 9 ομάδες Μ/Κ πεζικού του Λόχου.

Με βάση το videoκαι τις φωτογραφίες που αποδέσμευσε το ΓΕΣ, το Συγκρότημα του Μ/Κ Λόχου ΠΖ που ασκήθηκε στη ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ», φαίνεται να είχε συγκροτηθεί από:

 • 2 έως 3 Διμοιρίες Μ/Κ πεζικού (πιθανό). Στη φωτογραφία στην αρχή του κειμένου διακρίνονται 8 ΤΟΜΠ, αλλά μάλλον θα υπήρχαν και άλλα, όπως το Μ901 ITV και το φορειοφόρο.
 • 1 ΟΥΜΑ των 3 αρμάτων (πολύ ενδιαφέρον στοιχείο)
 • 1 στοιχείο όλμου 81 χιλ. (της Διμοιρίας Υποστηρίξεως του Μ/Κ Λόχου)
 • 1 πολυβομβιδοβόλο GMG40 χιλ επί οχήματος HUMMER
 • 1 Α/Τ εκτοξευτή FAGOTεπί οχήματος Μ240GD

Και υποστηριζόταν από:

 • 1 Μ901 ITV(του ΛΥΤ)
 • 1 Ομάδα όλμων 4,2’’ επί ΤΟΜΟ Μ106 (του ΛΥΤ)
 • 1 ΤΟΜΠ φορειοφόρο του Λ. Διοικήσεως
 • 1 άρμα περισυλλογής Μ578 (από την Ομάδα Συντηρήσεως του Τάγματος)
 • 1 άρμα περισυλλογής (της ΙΜΑ, που θα είχε διατεθεί υπό τη διοίκηση του Μ/Κ Τάγματος)

Στο μικρής διάρκειας video της ΤΑΜΣ που δημοσίευσε το ΓΕΣ, είδαμε πολλά και ενδιαφέροντα:

 • Δύο μαχητικά Α-7 σε αποστολή ΕΑΥ
 • Μια Α/Κ πυροβολαρχία των 3 πυροβόλων να εκτελεί εύστοχα πυρά υποστηρίξεως
 • Έναν ΟΥΜΑ εκ 3 αρμάτων LEO-2A4 να επιτίθεται και να εκτελεί πυρά με τα πυροβόλα των αρμάτων.
 • Έναν όλμο 81 χιλ. που τον υπηρετούσαν 2 άνδρες να βάλει
 • Έναν όλμο 4,2’’ επί ΤΟΜΟ Μ106 να βάλει (στο video, εφόσον αυτό παίξει καρέ – καρέ, φαίνεται και ένα ακόμη στοιχείο όλμου 4,2’’)
 • Έναν A/Tεκτοξευτή Μ901 ITV να βάλει ένα βλήμα TOW
 • Έναν A/Tεκτοξευτή FAGOTεπί οχήματος Μ240GD να εκτελεί βολή (η εικόνα παρουσιάζεται στιγμιαία εφόσον το video παίξει καρέ – καρέ).
 • Μια γραμμή αναχαιτίσεως εκ 2 πολυβόλων minimi και 1 πολυβόλο 0,50’’ επί M113 που υποστήριζαν με πυρά την αντεπίθεση του Συγκροτήματος.
Στιγμιότυπα 1-2’’ από το video της άσκησης. Ενδιαφέρον το στιγμιότυπο από τη βολή του FAGOT(...)

Στιγμιότυπα 1-2’’ από το video της άσκησης. Ενδιαφέρον(…) το στιγμιότυπο από τη βολή του FAGOT.

Τι δεν είδαμε:

Δεν είδαμε πουθενά και σε καμιά φωτογραφία τον Μ/Κ Λόχο με τις 2 ή 3 Μ/Κ Διμοιρίες του, τα 9 ή 13 ΤΟΜΠ του και τους 60 ή 90 άνδρες των Ομάδων Μάχης. Δεν είδαμε, δηλαδή, τον Μ/Κ Λόχο να επιτίθεται σε συνεργασία με τα άρματα του Συγκροτήματος, με βάση βεβαίως τις μεθόδους συνεργασίας αρμάτων και Μ/Κ πεζικού κατά την επίθεση. Προβάλλεται η άσκηση ενός Μ/Κ Λόχου, αλλά απουσιάζει το σώμα ελιγμού του λόχου. Δηλαδή οι 3 Μ/Κ Διμοιρίες του Λόχου. Εκτός βεβαίως αν τα φευγαλέα στιγμιότυπα των 1-2’’ με 1 ή 2 Μ113 θεωρήσουμε ότι αποτελούν Μ/Κ Λόχο. Ακόμη, πουθενά δεν φαίνεται η εκτέλεση της τελικής εφόδου από τα άρματα και το πεζικό (επιβιβασμένο ή αποβιβασμένο). Στην πραγματικότητα αυτό που βλέπουμε στις διάφορες ΤΑΜΣ Σ.Μ/Κ ΛΠΖ, είναι έναν ΟΥΜΑ να επιτίθεται υποστηριζόμενος από διάφορα στοιχεία, όπως μαχητικά Α/Φ, επιθετικά Ε/Π, πυροβολικό, όλμους, κατευθυνόμενα Α/Τ βλήματα κ.α.. Το Μ/Κ πεζικό όμως είναι άφαντο. Δεν υπάρχει επίθεση του Μ/Κ πεζικού. Ή, αν υπάρχει, αυτή δεν φαίνεται. Και λυπάμαι που το γράφω, αλλά σε όλα σχεδόν τα video και τα φωτογραφικά αρχεία που έχει κοινοποιήσει το ΓΕΣ από διάφορες ΤΑΜΣ Σ.Μ/Κ ΛΠΖ, απουσιάζουν οι Μ/Κ Λόχοι, οι Διμοιρίες τους, τα ερπυστριοφόρα τους και οι μαχητές των Μ/Κ Ομάδων Μάχης. Υπάρχουν όλα τα άλλα στοιχεία του Συγκροτήματος, εκτός από το Πεζικό (αν εξαιρέσεις την ΤΑΜΣ «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» στην οποία εμφανίζονται κάποια στιγμή 4 ΤΟΜΠ).

Στην αριστερή φωτογραφία διακρίνεται 1 ΤΟΜΠ, δηλαδή 1 Ομάδα Μάχης να ακολουθεί το άρμα του ουλαμαγού. Μια εικόνα δηλαδή που κάλλιστα θα μπορούσε να προέρχεται και από μία ΤΑΜΣ ΟΥΜΑ. Στη δεξιά φωτογραφία μία φευγαλέα εικόνα διάρκειας 1-2’’ από το video της ΤΑΜΣ, με 2 Μ113 να εμφανίζονται από το πουθενά.

Στην αριστερή φωτογραφία διακρίνεται 1 ΤΟΜΠ, δηλαδή 1 Ομάδα Μάχης να ακολουθεί το άρμα του ουλαμαγού. Μια εικόνα δηλαδή που κάλλιστα θα μπορούσε να προέρχεται και από μία ΤΑΜΣ ΟΥΜΑ. Στη δεξιά φωτογραφία μία φευγαλέα εικόνα διάρκειας 1-2’’ από το video της ΤΑΜΣ, με 2 Μ113 να εμφανίζονται από το πουθενά.

Ω παίδες των πόλεων και των φρουρίων, των σαλονιών και των σκηνών, του σκαρπινιού και της αρβύλας!

Οφείλετε να δείξετε σε αυτούς που ασκούνται το πώς συγκροτείται και το πως ενεργεί ένας πλήρης Μ/Κ ΛΠΖ στα πλαίσια ενός Συγκροτήματος. Αν δεν σας φθάνει το πεζικό ενός Μ/Κ τάγματος για να συγκροτήσετε έναν πλήρη Μ/Κ ΛΠΖ (που από ότι φαίνεται δεν σας φθάνει), τότε συγκροτείστε τον με πλήρεις Διμοιρίες και Ομάδες Υποστηρίξεως από τα λοιπά Μ/Κ Τάγματα των Ταξιαρχιών. Όταν παλαιότερα είχαμε θητεία 18 μηνών, με υπαρκτά και τότε τα προβλήματα επάνδρωσης, συγκροτούσαμε την ασκούμενη ΙΜΑ από μία ΙΜΑ της ΕΜΑ που διέθετε τον Ουλαμό Διοικήσεως και 1 ΟΥΜΑ και με τη διάθεση των υπολοίπων 2 ΟΥΜΑ από τις λοιπές ΙΜΑ. Δεν ήταν το καλύτερο, όμως δούλευε εξαιρετικά.

Δείξτε και σε μας [αν απευθύνεστε σε μας τους πολίτες], αλλά και σε κάθε «ενδιαφερόμενο» [εφόσον απευθύνεστε στους απέναντι] μία ΤΑΜΣ Σ.Μ/Κ ΛΠΖ στην οποία να επιτίθενται και οι 3 Διμοιρίες του Μ/Κ Λόχου. Δείξτε το πεζικό μας και το τι μπορεί να κάνει κατά την επίθεση σε συνεργασία με τα άρματα. Δείξτε μας επιτέλους ένα video με ταγμένα σε κατάλληλες θέσεις μάχης όλα τα στοιχεία της Διμοιρίας Υποστηρίξεως του Μ/Κ ΛΠΖ και όσα στοιχεία του ΛΥΤ θα έχουν διατεθεί στο Συγκρότημα του Μ/Κ Λόχου. Και αφού πρόκειται για αντεπίθεση, δείξτε τον τρόπο με τον οποίο τα διάφορα στοιχεία του Συγκροτήματος ενός Μ/Κ ΛΠΖ προωθούνται και καταλαμβάνουν τα μεν στοιχεία ελιγμού τους χώρους εξορμήσεως για την αντεπίθεση, τα δε στοιχεία υποστηρίξεως τις θέσεις μάχης από τις οποίες θα υποστηρίξουν την αντεπίθεση. Τις κατάλληλες θέσεις όμως που να τους παρέχουν κάλυψη και απόκρυψη. Δείξτε το τι μπορεί να κάνει το πεζικό μας, διότι μπορεί να κάνει πολλά, αν και οι «αριθμοί» δεν το ευνοούν.

Στείλτε επιτέλους το σωστό μήνυμα στους Τούρκους, όπως και αυτοί μας στέλνουν τα δικά τους μηνύματα με τα πολυπληθή κύματα των πεζοναυτών τους να βγαίνουν στις «ακτές των νησιών μας» με λέμβους εφόδου κατά τις ΤΑΜΣ EFES. Διότι περί αυτού πρόκειται. Αφού αυτοί μας λένε με τις EFES τι θέλουν να μας κάνουν, επιβάλλεται να τους πούμε και εμείς το τι μπορούμε να τους κάνουμε. Επειδή και εμείς μπορούμε να τους κάνουμε πολλά.

ΤΑΜΣ EFES 2014. Άσκηση προσομοίωσης απόβασης και αεραπόβασης Τουρκικών δυνάμεων σε Ελληνικό νησί με λέμβους εφόδου και Ε/Π. Στην EFES 2014 χρησιμοποιήθηκαν 70 λέμβοι εφόδου. Σημαντικό ερώτημα οι λόγοι για τους οποίους οι λέμβοι εφόδου μετέφεραν περιορισμένο αριθμό ανδρών (2-3), χωρίς βεβαίως να γνωρίζουμε αν τα Ε/Π μετέφεραν προσωπικό στο εσωτερικό τους. Πέρα από τη μαζικότητα συμμετοχής που εμφανίζουν οι ΤΑΜΣ EFES, θεωρώ ότι στα υπόλοιπα σημεία τους υστερούν χαρακτηριστικά έναντι των Ελληνικών ΤΑΜΣ, και στα ζήτημα τα κίνησης επί του εδάφους και στην ευστοχία των πυρών.

ΤΑΜΣ EFES 2014. Άσκηση προσομοίωσης απόβασης και αεραπόβασης Τουρκικών δυνάμεων σε Ελληνικό νησί με λέμβους εφόδου και Ε/Π. Στην EFES 2014 χρησιμοποιήθηκαν 70 λέμβοι εφόδου. Σημαντικό ερώτημα οι λόγοι για τους οποίους οι λέμβοι εφόδου μετέφεραν περιορισμένο αριθμό ανδρών (2-3), χωρίς βεβαίως να γνωρίζουμε αν τα Ε/Π μετέφεραν προσωπικό στο εσωτερικό τους. Πέρα από τη μαζικότητα συμμετοχής που εμφανίζουν οι ΤΑΜΣ EFES, θεωρώ ότι στα υπόλοιπα σημεία τους υστερούν χαρακτηριστικά έναντι των Ελληνικών ΤΑΜΣ, και στα ζήτημα τα κίνησης επί του εδάφους και στην ευστοχία των πυρών.

Η προβολή από το διαδίκτυο των διεξαγόμενων ΤΑΜΣ αποτελεί μήνυμα ασφάλειας και εθνικής περηφάνιας προς τους Έλληνες πολίτες, αλλά και σεβασμού και αποτροπής-φόβου προς φίλους και αντιπάλους, αναφορικά με την ισχύ και το αξιόμαχο του Στρατού μας. Από το λάθος μήνυμα όμως, «κρείττον το σιγάν».

Αν όμως κύριοι πιστεύετε ότι όλα γίνονται καλά αλλά σας αδικεί ο φακός (που ίσως να είναι έτσι), τότε αλλάξτε το προσωπικό του γραφείου δημοσίων σχέσεων, καθώς και τους σκηνοθέτες, τους οπερατέρ και τους μοντέρ, αφού δείχνουν ότι είναι ανίκανοι να περάσουν το μήνυμα της Ελληνικής ισχύος προς τον αντίπαλο.

 

Σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και κριτικής

Τα Συγκροτήματα Μ/Κ ΛΠΖ

Η σύνθεση των Τακτικών Συγκροτημάτων Μ/Κ ΤΠΖ και ΕΜΑ, καθώς και των Συγκροτημάτων Μ/Κ ΛΠΖ και ΙΜΑ, ποικίλει και εξαρτάται κατά βάση την αποστολή τους, τη μορφολογία της περιοχής των επιχειρήσεων και τον τύπο και τις δυνατότητες των εχθρικών δυνάμεων. Επειδή ο δυνητικός μας αντίπαλος διαθέτει μεγάλο αριθμό αρμάτων και αντιαρματικών και ως εκ τούτου σε όποιο έδαφος και αν τον συναντήσουμε θα τον βρούμε με άρματα και αντιαρματικά, μπορούμε να πούμε ότι ισχύει ως γενικός κανόνας ότι σε εδάφη αναπεπταμένα και αρματικά είναι κατάλληλα τα ΤΣ.ΕΜΑ και τα Σ.ΙΜΑ, ενώ σε εδάφη αντιαρματικά, με έντονο ανάγλυφο, δασωμένα, ή σε επιχειρήσεις εναντίον ισχυρά οχυρωμένων τοποθεσιών που διαθέτουν πολλά φυσικά και τεχνικά κωλύματα, είναι κατάλληλα τα ΤΣ.Μ/Κ ΤΠΖ και τα Σ.Μ/Κ ΛΠΖ. Υπόψη ότι τα ΤΣ Μ/Κ ΤΠΖ και ΕΜΑ συγκροτούν και τα δύο είδη Συγκροτημάτων. Δηλαδή: το ΤΣ.ΕΜΑ θα οργανώσει τον Μ/Κ ΛΠΖ που θα του δοθεί ΥΔ ως Συγκρότημα και θα του θέσει ΥΔ μια δύναμη αρμάτων [1 ή 2 ΟΥΜΑ]. Ομοίως το Σ.Μ/Κ ΤΠΖ θα πρέπει να οργανώσει την ΙΜΑ ή την ΙΜΑ (-) που πιθανόν θα του δοθεί ΥΔ ως Συγκρότημα και να της θέσει ΥΔ 1 ή 2 Διμοιρίες Μ/Κ ΠΖ. Η υπόψη πρόταση δεν υπονοεί ότι όλα τα Μ/Κ ΤΠΖ μιας Μ/Κ Ταξιαρχίας θα πάρουν και από 1 ΙΜΑ.

Με βάση τα φωτογραφικά και λοιπά στοιχεία από τη ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ», αλλά και άλλες, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την ανάγκη οργάνωσης Συγκροτημάτων Μ/Κ ΛΠΖ όταν το κυρίαρχο στοιχείο με το οποίο φαίνεται ότι επιχειρούν αυτά είναι τα άρματα και όχι το πεζικό. Όπως:

 • Τι Συγκροτήματα Μ/Κ ΛΠΖ μπορεί να είναι αυτά των ΤΑΜΣ «ΧΑΤΖΗΕΥΑΓΓΕΛΟΥ», «ΔΙΟΜΗΔΗΣ», «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», «ΔΙΑΓΟΡΑΣ», «ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ» [που στοιχεία τους αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ] όταν από την επίθεση του Συγκροτήματος συνήθως απουσιάζει το πεζικό; Επιβιβασμένο και αποβιβασμένο. Και αν είναι να απουσιάζει το πεζικό, για ποιο λόγο πρέπει να θέτουμε το ισχυρό αρματικό στοιχείο (όσα άρματα και αν διαθέτει) υπό τη διοίκηση αυτού που είναι «απών» και όχι το αντίστροφο;
 • Για ποιον λόγο τα Μ/Κ ΤΠΖ και οι ΕΜΑ δεν οργανώνουν ΤΑΜΣ Συγκροτήματος ΙΜΑ και Μ/Κ ΛΠΖ αντίστοιχα, αφού αυτό είναι πιθανόν να συμβεί σε περίοδο επιχειρήσεων; Και αν οργανώνουν (που δεν το πιστεύω) γιατί δεν προβάλλονται από το ΓΕΣ;
 • Δεν θα ήταν ενδιαφέρον και πολύ σημαντικό να δούμε μία ΤΑΜΣ Σ.Μ/Κ ΛΠΖ οργανωμένη από μία ΕΜΑ και μία ΤΑΜΣ Σ.ΙΜΑ οργανωμένη από ένα Μ/Κ ΤΠΖ; Η οργάνωση και η διεύθυνση των υπόψη ΤΑΜΣ δεν θα αποδείκνυε και τις ικανότητες των Μ/Κ ΤΠΖ και ΕΜΑ να διοικήσουν σε περίοδο επιχειρήσεων Σ.ΙΜΑ και Σ.Μ/Κ ΛΠΖ αντίστοιχα;
 • Γιατί στον ιστότοπο του ΓΕΣ προβάλλονται συνεχώς ΤΑΜΣ Σ.Μ/Κ ΛΠΖ που οργανώνουν οι Μ/Κ Ταξιαρχίες; Μήπως αυτό σηματοδοτεί ότι οι ΕΜΑ και οι ΙΜΑ των Μ/Κ Ταξιαρχιών αποτελούν αποθήκες ΟΥΜΑ τους οποίους σε περίοδο επιχειρήσεων θα τους διαθέσουν στους Μ/Κ Λόχους των Ταγμάτων; Και αν ισχύει αυτό, έχω άδικο να γράφω για κυρίαρχη πεζικοκεντρική αντίληψη;  

 Η άποψή μου είναι ότι:

 • Το Τακτικό Συγκρότημα της ΕΜΑ (ΤΣ.ΕΜΑ) δεν μπορεί στις επιχειρήσεις να είναι κάτι λιγότερο από 2 ΙΜΑ και το Σ.ΙΜΑ δεν μπορεί να είναι κάτι λιγότερο από 2 ΟΥΜΑ».
 • Οι Μ/Κ Ταξιαρχίες και τα Μ/Κ ΤΠΖ οφείλουν να διεξαγάγουν και ΤΑΜΣ Σ.ΙΜΑ.
 • Το Όπλο του Πεζικού πρέπει να εκπαιδευτεί και να μάθει το πώς χρησιμοποιούνται και επιχειρούν τα Σ.Μ/Κ ΛΠΖ και Σ.ΙΜΑ, καθώς και τις μεθόδους συνεργασίας αρμάτων και Μ/Κ πεζικού κατά τις επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις.

 

Το τραγικό της λειψανδρίας

Το Πεζικό είναι το πιο εκλεκτό Όπλο του Στρατού μας και αυτό που μπορεί να αναλάβει και να εκτελέσει σχεδόν τα πάντα. Το έχω γράψει επανειλημμένα. Το Πεζικό μας διαθέτει λαμπρή ιστορία και του οφείλει τα πάντα η πατρίδα. Πιστεύω όμως ότι τη παρούσα περίοδο το Πεζικό είναι παραμελημένο. Η μηχανοκίνηση του δεν έφερε και τον ανάλογο και αναγκαίο εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσής του. Τουλάχιστο στα μάτια τα δικά μου δεν είναι εμφανές. Ακόμη, η μείωση της θητείας έβαλε βαριά τη σφραγίδα της στο Πεζικό. Περισσότερο από ότι στα όπλα των ΤΘ και το ΠΒ. Και αυτό επειδή το κυρίαρχο στοιχείο ισχύος του Πεζικού είναι ο απλός πεζικάριος μαχητής, που είναι φανερό ότι απουσιάζει από τη σκηνή. Πριν από χρόνια, όταν η θητεία ήταν 18 μήνες και η παραμονή των κληρωτών στον Έβρο και τα νησιά ήταν υποχρεωτική για όλους (κάποιοι «εκλεκτοί πατρίκιοι» πάντα εύρισκαν τον τρόπο να αποφύγουν τα δύσκολα του στρατού), τα Μ/Κ Τάγματα μπορούσαν να βγάλουν στις ΤΑΜΣ 2 πλήρεις λόχους.

Η παράταξη του Σ.Μ/Κ ΛΠΖ της ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ» είναι εξόχως αποκαλυπτική της κατάστασης της ένδειας προσωπικού, αν και η φωτογραφία δεν είναι και πολύ καθαρή. Διακρίνονται όμως οκτώ (8) ΤΟΜΠ Μ113 και κάπου 35 αξιωματικοί και οπλίτες. Δηλαδή η επάνδρωση των Ομάδων Μάχης που ασκήθηκαν φαίνεται να βρισκόταν κάτω του 43%. Και είναι βέβαιο ότι για να διεξαχθεί η άσκηση και να συγκροτηθεί ο Μ/Κ Λόχος, θα πρέπει να κινητοποιήθηκε το σύνολο της δύναμης του Μ/Κ Τάγματος που την οργάνωσε και την διεύθυνε χωρίς τελικά να γίνει δυνατή (μάλλον) ή πλήρης συγκρότηση των Ομάδων Μάχης. Το ότι δεν υπήρχε η Διμοιρία Υποστήριξης του Μ/Κ Λόχου είναι και αυτό ενδεικτικό της κατάστασης. Αν υπήρχαν τα στοιχεία υποστηρίξεως του Λόχου, για ποιο λόγο να μη τα δείξουν; Η πιθανή δικαιολογία ότι έδειξαν μόνο αυτά που εκτέλεσαν βολή, το λιγότερο θα ήταν «άκομψη». Επιβάλλεται να δείξουμε το σύνολο της ισχύος του Σ.Μ/Κ ΛΠΖ, αφού αυτός είναι και ο σκοπός της δημόσιας προβολής των ΤΑΜΣ Συγκροτήματος Λόχου. Δεν έχει σημασία αν θα εκτελέσουν πυρά. Η εξέταση ενός τμήματος στις τακτικές και τεχνικές διαδικασίες έχει μεγάλη σημασία, σημαντικότερη και από την εκτέλεση πυρών. Έχει μεγάλη σημασία να εξεταστούν οι ουλαμοί και οι ομάδες όλμων στις διαδικασίες ταχείας τάξης και όλες τις άλλες διαδικασίες για την εκτόξευση πυρών. [Σημείωση: Προς αποφυγή παρεξηγήσεων γράφω για αυτά που βλέπω στα video και τις φωτογραφίες και τίποτε περισσότερο].

Για ποιο λόγο δεν παρουσιάζεται το σύνολο της παρατάξεως των ασκουμένων των Σ.Μ/Κ ΛΠΖ όπως στην παρακάτω φωτογραφία;

Προβολή ισχύος. Από ΤΑΜΣ Σ.ΙΜΑ της ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ, πιθανόν με τη συμμετοχή 2 Μ/Κ Διμοιριών. Επίσης η φωτογραφία είναι αντιπροσωπευτική της σοβαρότητας και της πειθαρχίας που διαθέτουν οι ΤΘΤ!

Προβολή ισχύος. Από ΤΑΜΣ Σ.ΙΜΑ της ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ, πιθανόν με τη συμμετοχή 2 Μ/Κ Διμοιριών. Επίσης η φωτογραφία είναι αντιπροσωπευτική της σοβαρότητας και της πειθαρχίας που διαθέτουν οι ΤΘΤ!

Ομοίως η παράταξη της δύναμης που ασκήθηκε στη ΤΑΜΣ «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», παρέχει και αυτή «δύσκολες» πληροφορίες για το επίπεδο της επάνδρωσης. Περισσότερο δύσκολες και από αυτές της «ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ». Το μεγαλύτερο μέρος των ασκουμένων της υπόψη άσκησης μάλλον το αποτέλεσε το προσωπικό του ΟΥΜΑ (4 άρματα) και η Ομάδα Αναγνωρίσεως με τα 4 ΤΘ οχήματα αναγνωρίσεως VBL, που και αυτά όμως ήταν επανδρωμένα στο 50% (6 άνδρες αντί για 12). [Σημείωση: Το ΓΕΣ στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι το VBL υπηρετείται από 3μελές πλήρωμα και ο όλμος 4,2’’ επί ΤΟΜΟ Μ106 υπηρετείται από 5μελές πλήρωμα].

Παράταξη ασκουμένων της ΤΑΜΣ «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» της 98 ΑΔΤΕ

Παράταξη ασκουμένων της ΤΑΜΣ «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» της 98 ΑΔΤΕ

Πιστεύω ότι το κύριο στοιχείο που διακρίνεται στις ΤΑΜΣ Σ.Μ/Κ ΛΠΖ, είναι η αίσθηση της κατάστασης λειψανδρίας και ως εκ τούτου:

Παίδες των πόλεων, των στρατηγείων, των επιτελείων, των παρατηρητηρίων, των σαλονιών, του σκαρπινιού και της αφ’ υψηλού θεωρίας!

Έχετε βαριές ευθύνες. Στρατός κληρωτών, χωρίς στρατιώτες δεν νοείται. Στρατός επιστρατευόμενος χωρίς ικανή επάνδρωση των ενεργών μονάδων με κληρωτούς στρατιώτες δεν νοείται, επειδή είναι αδύνατη η διεξαγωγή ουσιαστικής εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει τέτοιος στρατός. Ειδικά τη σημερινή εποχή που οι απαιτήσεις για την επίτευξη του αξιόμαχου απαιτούν υψηλά ποσοστά επάνδρωσης των μονάδων, διαρκή και απαιτητική εκπαίδευση και κυρίως υψηλό ηθικό.

Χρειάζεται να αυξήσετε τη θητεία και να δώσετε ζωή στις μονάδες που θα δώσουν τη μάχη.

Προηγουμένως όμως πρέπει να βάλετε τέρμα στη φυγοστρατία, να κλείσετε όλες τις τρύπες και τα διάφορα ευαγή ιδρύματα του εσωτερικού και των μετόπισθεν και να στείλετε τους τροφίμους τους εκεί που στον πόλεμο θα βράσει το σίδερο.

Είναι ντροπή να επιτρέπετε σε χιλιάδες κληρωτών (ο αριθμός αναφέρθηκε από πρώην Α/ΓΕΣ) να μην υπηρετούν στις μονάδες εκστρατείας αλλά δίπλα στα σπίτιά τους και σε υπηρεσίες που δεν έχουν ρόλο και αντικείμενο (και ομιλώ μετά λόγου γνώσεως).

Είναι ντροπή να ανέχεστε τη φυγοστρατία.

Είναι άθλιο να χωρίζετε τους Έλληνες πολίτες σε κατηγορίες όσο αφορά την υπηρέτηση της στρατιωτικής θητείας.

Και είναι καταισχύνη να δίνετε εσείς, η «ηγεμονεύουσα ελίτ» που μας κουνάτε τη σημαία του πατριωτισμού, το παράδειγμα της «φυγής» από το χρέος της θητείας.

Και προκαλεί θλίψη να διαβάζει κάποιος κείμενα  σε διάφορες ιστοσελίδες που χυδαιολογούν ασύστολα εναντίον του στρατού των αξιωματικών, των ακριτικών περιοχών και των κατοίκων τους. Όσο άθλια όμως και αν είναι τα αναφερόμενα κείμενα (και είναι πολλά), δεν έχω να αντιτείνω τίποτε στους «συγγραφείς». Μπορεί αυτοί να βρίζουν και να χυδαιολογούν, αλλά τα τέκνα της «κυρίαρχης ελίτ» (πολιτικής, οικονομικής, πνευματικής, επιστημονικής, δημοσιογραφικής και στρατιωτικής βεβαίως – βεβαίως), αλλά και αυτοί που έχουν και ένα πολύ μακρινό μπάρμπα στη Κορώνη, αποφεύγουν τη θητεία, φτύνουν τις ακριτικές περιοχές και τα σύνορα της χώρας, φτύνουν το χρέος τους προς τη πατρίδα και δίνουν το δικαίωμα στο κάθε «συγγραφέα» να χυδαιολογεί. Και ίσως δικαίως να «φτύνουν και να χυδαιολογούν» όλους εμάς, τους πατριώτες, που κάνουμε τα πάντα για να «περάσει καλά» ο κανακάρης μας στη θητεία του και αν μπορεί να την αποφύγει.

Να μη σας διαφεύγει ότι για οτιδήποτε συμβαίνει στο στρατό όσο αφορά την επάνδρωση των μονάδων, τις μεταθέσεις των κληρωτών, τη φυγοστρατία, την ανισότητα στα βάρη της θητείας, το διαχωρισμό των κληρωτών σε πληβείους και πατρικίους, ο μόνος κατά τον νόμο υπεύθυνος είναι η στρατιωτική ηγεσία. Όλα τα σχετικά έγγραφα φέρουν την υπογραφή της στρατιωτικής ηγεσίας, η δε σιωπή και ανοχή στο λάθος, αποτελεί ευθύνη. Η πολιτική ηγεσία που καθορίζει τους γενικούς κανόνες λειτουργίας του στρατού, νομοθετεί τη θητεία,  επιλέγει τη στρατιωτική ηγεσία και απαιτεί τη τακτοποίηση της πελατείας της, έχει ως γνωστό μόνο πολιτική ευθύνη (μαγικός όρος που καλύπτει την ανομία) και πίσω από αυτή θα οχυρωθεί … όταν θα έρθει ο χρόνος!

Και αν όλα τα παραπάνω τα πρωτακούτε, θυμηθείτε ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα και τα ίδια τραγικά λάθη έχουν ξαναγίνει και σε άλλους καιρούς. Σε χαλεπούς και πάλι καιρούς. Όταν πριν 9 δεκαετίες κάποιοι άλλοι στρατηγοί (που τελικά κατέληξαν αιχμάλωτοι του Κεμάλ) εκτιμούσαν ότι αν οι Τούρκοι εκτόξευαν επίθεση, θα κυκλώνονταν και θα συντρίβονταν εμπρός στο συνδυασμένο φραγμό του Ελληνικού πυροβολικού και τη λόγχη των πεζών. Τότε, την παραμονή της μεγάλης καταστροφής στη Μικρά Ασία, το 1922, έλειπαν από τη δύναμη της Στρατιάς 18.000 ανυπότακτοι, 14.000 λιποτάκτες και 7.250 που δεν είχαν επανέλθει από τις άδειες τους. Και πολλοί άλλοι βεβαίως που σε καιρό πολέμου έπαιρναν αναβολές για λόγους σπουδών. Με τις ευλογίες, την ανοχή και την υπόθαλψη της Πολιτείας βεβαίως-βεβαίως, η οποία σιωπούσε και απέφευγε να λάβει μέτρα για να κλείσει η πληγή, αλλά και έκλεινε τα μάτια στα πολλά κρούσματα απαλλαγής από τη στρατιωτική υπηρεσία πολλών και ικανών ανδρών με «κάλπικες» αποφάσεις των υγειονομικών επιτροπών [«Δακρυσμένη Μικρασία», σελ. 291].. Και ως εκ τούτου «δικαίως» αυτοί που βρίσκονταν επί 5 συνεχή χρόνια σε πολεμική εκστρατεία με το όπλο στα χέρια και με το θάνατο στο νου, έστρεψαν τα νώτα στον Κεμάλ το πρωί της 13ης Αυγούστου 1922.

Σώστε τον Στρατό από τη λειψανδρία και την ανισότητα στη κατανομή των βαρών, που δημιουργούν ανυπόφορη κόπωση, μηδενίζουν την εκπαίδευση και αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ηθικού και της πειθαρχίας.

Τέλος, τι να τα κάνεις τα τανκς και τα κανόνια, τα ΤΟΜΠ και τα ΤΟΜΑ, όταν δεν έχεις στρατιώτες; Αν όμως διαθέτεις στρατιώτες, εκπαιδευμένους και ικανούς μαχητές, με υψηλό ηθικό (τι περίεργη λέξη και αυτή), τότε μπορείς να σταματήσεις και την καλύτερη πολεμική μηχανή. Θυμηθείτε τον 2ο Πόλεμο του Λιβάνου και το πώς οι μαχητές της Χεζμπολάχ σταμάτησαν την μέχρι τότε αήττητη Ισραηλινή πολεμική μηχανή.

 

Θέσεις μάχης βαρέων όπλων

Προξενεί εντύπωση η ελαφρότητα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες τα ζητήματα της κάλυψης-απόκρυψης και προστασίας των μέσων και του προσωπικού, και οι ακόλουθες φωτογραφίες είναι ενδεικτικές.

Εκτόξευση βλήματος TOW από M901 ITV. Εξαιρετικές φωτογραφίες! Αλλά εδώ πρόκειται για ΤΑΜΣ και όχι για εκπαίδευση στη βολή σε πεδίο βολής. Και είναι ενδιαφέρον ότι το λάθος επαναλαμβάνεται σε διαφορετικές ασκήσεις περιοχές και χρόνους. Τους έχει μιλήσει κάποιος για το τι πρέπει να διαθέτει μια θέση μάχης; Έχουν ακούσει κάτι σχετικό για τον όρο «κάλυψη και απόκρυψη»; Γνωρίζουν τι σημαίνει «κάλυψη σκάφους»; Γνωρίζουν για ποιο λόγο το M901 ITV διαθέτει ανυψούμενο εκτοξευτή; Αντιλαμβάνονται όταν καταλαμβάνουν τέτοιες θέσεις μάχης είναι σίγουρο ότι θα καταστραφούν; Μήπως τοποθετούν σε τέτοιες θέσεις τα μέσα για να τα βλέπει το παρατηρητήριο και η κάμερα; Εκείνο όμως που είναι βέβαιο, είναι ότι η προβολή του απλού μαχητή και των μέσων στον ορίζοντα είναι «ασυγχώρητο» λάθος. Ερώτημα: Που κατέληξε το βλήμα TOW της ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ»;

Εκτόξευση βλήματος TOW από M901 ITV. Εξαιρετικές φωτογραφίες! Αλλά εδώ πρόκειται για ΤΑΜΣ και όχι για εκπαίδευση στη βολή σε πεδίο βολής. Και είναι ενδιαφέρον ότι το λάθος επαναλαμβάνεται σε διαφορετικές ασκήσεις περιοχές και χρόνους. Τους έχει μιλήσει κάποιος για το τι πρέπει να διαθέτει μια θέση μάχης; Έχουν ακούσει κάτι σχετικό για τον όρο «κάλυψη και απόκρυψη»; Γνωρίζουν τι σημαίνει «κάλυψη σκάφους»; Γνωρίζουν για ποιο λόγο το M901 ITV διαθέτει ανυψούμενο εκτοξευτή; Αντιλαμβάνονται όταν καταλαμβάνουν τέτοιες θέσεις μάχης είναι σίγουρο ότι θα καταστραφούν; Μήπως τοποθετούν σε τέτοιες θέσεις τα μέσα για να τα βλέπει το παρατηρητήριο και η κάμερα; Εκείνο όμως που είναι βέβαιο, είναι ότι η προβολή του απλού μαχητή και των μέσων στον ορίζοντα είναι «ασυγχώρητο» λάθος.
Ερώτημα: Που κατέληξε το βλήμα TOW της ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ»;

Θέσεις μάχης πεζικού 

 

9

Από τα video της ΤΑΜΣ EFES-14, φαίνεται ότι οι Τούρκοι πιστεύουν ότι διαθέτουμε χαρακώματα όπως της αριστερής φωτογραφίας. Όμως τέτοια μορφής έργα που προσφέρουν αυξημένη προστασία στο απλό πεζικό, είναι βέβαιο ότι διαθέτουν οι Ισραηλινοί.

10

Το Ελληνικό πεζικό χρησιμοποιεί χαρακώματα όπως της αριστερής φωτογραφίας, ή κατασκευάζει θέσεις μάχης όπως της δεξιάς φωτογραφίας και των φωτογραφιών που ακολουθούν.

11

Η προστασία που προσφέρουν στο απλό πεζικό οι παραπάνω γενικές μορφές αμυντικών οργανώσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Είναι γνωστό ότι ο Ελληνικός στρατός δεν έχει σοβαρή σχέση με το πτυοσκάπανο.

Είναι γεγονός ότι οι παραπάνω αμυντικές οργανώσεις έχουν κατασκευαστεί κάτω από τη πίεση του χρόνου και μάλλον (;) δεν σηματοδοτούν ότι και οι κύριες τοποθεσίες αντιστάσεως παρουσιάζουν ταυτόσημη εικόνα. Η επανάληψη όμως μιας εικόνας που δεν είναι και ότι το καλύτερο όσο αφορά τη προστασία του μαχητή, σηματοδοτεί το λιγότερο εθισμό στο λάθος. Το δόγμα μας είναι αμυντικό, άμυνα θα διεξάγει ο στρατός μας και η ισχυρή οργάνωση του εδάφους αποτελεί υποχρέωση εκ των ουκ άνευ. Ο στρατός επιβάλλεται να μάθει τι σημαίνει επιβίωση. Και η κατασκευή ισχυρά προστατευμένων θέσεων μάχης αποτελεί υποχρέωση όλου του στρατού και όχι μόνο του πεζικού. Υπόψη ότι η μορφή των εικονιζόμενων στις φωτογραφίες θέσεων μάχης προσφέρουν ελάχιστη προστασία στο μαχητή από πυρά ελαφρών φορητών όπλων και απολύτως καμιά στα πυρά όλων των άλλων όπλων.

 

Τάξη μονάδων πυροβολικού

 12

 

Δεν είμαι ειδικός του πυροβολικού, αλλά έχω τη γνώμη ότι η τάξη των πυροβόλων σε ανοικτό πεδίο, καθιστά ευχερή τον εντοπισμό τους από τα μέσα αναγνώρισης και εντοπισμού του αντιπάλου. Νομίζω ότι η τάξη του εκτοξευτή RM-70, πρέπει να είναι ιδανική.

Η Μάχη του Παρατηρητηρίου

Παράλληλα με τον αγώνα που δίνουν οι διοικήσεις και οι μονάδες για τη προετοιμασία μιας άσκησης, διεξάγεται και μια άλλη μάχη, η Μάχη του Παρατηρητηρίου. Ανάλογα με το επίπεδο των επισκεπτών-παρατηρητών, οργανώνεται και το ανάλογο παρατηρητήριο. Οι λεπτομέρειες και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι τεράστια σε αριθμό και το τελικό ΟΚ το δίνει η Διεύθυνση της ασκήσεως. Για τον ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ, ο Σωματάρχης. Οι «υψηλοί» επισκέπτες δεν θα πρέπει να είναι εκτεθειμένοι στον αέρα, τον ήλιο ή το κρύο, θα πρέπει να αισθάνονται άνετα και σε περίπτωση που κρυώνουν θα πρέπει να μπορεί να τους δοθούν επενδύτες (του κουτιού βεβαίως). Οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για τις λεγόμενες «φιλοφρονήσεις». Δηλαδή αναψυκτικά νερά, καφέδες, σε θερμός, και κάτι για τη λιγούρα όπως κουλουράκια, κρουασάν, βουτήματα, σάντουιτς κλπ. Παλιά (δεν ξέρω αν συνεχίζει να συμβαίνει) στο τέλος των νυκτερινών ασκήσεων προσφερόταν κοκορόζουμο και κάποιοι «μερακλήδες» παρασκεύαζαν και πατσά. Με άλλα λόγια, οι «υψηλοί» επισκέπτες αδυνατούσαν και αδυνατούν να συμμεριστούν την αγωνία, τη κόπωση, τον ιδρώτα και πάνω απ’ όλα την ευθύνη των ασκουμένων.

Φέρνω στο μυαλό μου μια εικόνα από τη περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και μια μεγάλη άσκηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην τότε Δυτική Γερμανία, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανδρών κατά τη δεκαετία του 1980. Τα πάντα ήταν χιονισμένα και από την ένδυση των συμμετεχόντων και των παρατηρητών, θα πρέπει να έκανε αφάνταστο κρύο. Το παρατηρητήριο της ασκήσεως βρισκόταν σε ένα υπερυψωμένο ξέφωτο και αποτελούταν μόνο από πάγκους. Δεν υπήρχαν σκηνές για προφύλαξη, ούτε τραπέζια, παρά μόνο ένα απλό αναλόγιο και ένας χάρτης καταστάσεως σε τρίποδο και τίποτε άλλο. Έφθασαν οι επίσημοι επισκέπτες, ο καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Κόλ και ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Κάσπαρ Ουάϊνμπεργκερ και τους υποδέχθηκε ένας στρατηγός, μάλλον ο Α/ΓΕΣ της Γερμανίας, με κράνος και εξάρτυση, οπλισμένος με πιστόλι και αραβίδα, που κάθισε ανάμεσα στους δύο πολιτικούς. Εμφανίστηκε και ένας πανύψηλος Γερμανός στρατιώτης με πλήρη εξάρτυση και το όπλο χιαστί, ο οποίος προσέφερε σε ένα δίσκο στους δύο πολιτικούς κάποιο ρόφημα που άχνιζε και ένα σακουλάκι με κάτι φαγώσιμο. Σαν τα δικά μας με τις σταφίδες.

13

Η εικόνα είναι χαρακτηριστική των όσων ήδη αναφέρθηκαν. Η ομάδα των «υψηλών» επισκεπτών –κριτών που από το θεωρείο παρακολουθούν τη παράσταση. Οι επισείοντες με τα πολλά αστέρια και οπωσδήποτε οι κανάτες με τα δροσιστικά των πολεμιστών του φωτός. Μετά το τέλος της άσκησης θα ακολουθήσει ο γνωστός «δεκάρικος» για το μαχητικό πνεύμα, το αξιόμαχο, το περήφανο παράστημα και το ανυπέρβλητο ηθικό.

Όμως πίσω από τις παράτες, τις σημαίες, τους λαμπρούς επισκέπτες, τα ταρατατζούμ, τους δεκάρικους, κρύβεται η μίζερη πραγματικότητα που ακούσει στην απουσία επαφής που υπάρχει στη τάξη των «υψηλών επισκεπτών–παρατηρητών–κριτών», αλλά και αυτών με τους υφιστάμενους τους. Και όσο περνάνε τα χρόνια, αντί η κατάσταση να βελτιώνεται οδηγείται σε μεγαλύτερο χάσμα. Πριν χρόνια στα παρατηρητήρια των ασκήσεων παρευρίσκονταν όλοι μη συμμετέχοντες στην άσκηση αξιωματικοί ώστε μέσα από τη παρατήρηση να γίνονται σοφότεροι.

14

Ισραηλινό παρατηρητήριο και το παρατηρητήριο της ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ». Η εικόνα είναι χαρακτηριστική της διαφοράς αντίληψης. Στη μία υπάρχει μια μεγάλη ομάδα παρατηρητών, από ανώτατους και κατώτερους αξιωματικούς που βρίσκονται σε επαφή, παρακολουθούν, συνεργάζονται, σχολιάζουν, ανταλλάσουν απόψεις. Ακόμη είναι η εικόνα των ηλιοψημένων αξιωματικών που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στα πεδία ασκήσεων και βολών, που ζουν δίπλα τους στρατιώτες τους και τα όπλα τους, τα οποία δεν τα αποχωρίζονται ούτε στα παρατηρητήρια. Είναι η εικόνα της ομάδας που αποφασίζει και ενεργεί με ταχύτητα. Από την άλλη έχουμε την εικόνα των αξιωματικών γραφείου και των μεγάλων αποστάσεων που επικοινωνούν «εγγράφως». Δύο ανώτατοι διοικητές σε απόσταση ο ένας από τον άλλο. Σιωπηλά μολυβένια στρατιωτάκια. Και βεβαίως πρέπει κάποια στιγμή η ηγεσία να σκύψει πάνω σε αυτό που λέγεται φυσική κατάσταση του προσωπικού. Η μόνη άξια λόγο προσπάθεια που είχε γίνει επί του υπόψη ζητήματος ήταν επί αρχηγίας του ΓΕΣ από το στρατηγό Αγαμέμνονα Γκράτσιο. Έκτοτε υπήρξε μόνο οπισθοδρόμηση. Χωρίς περισσότερα σχόλια.

Επί του ζητήματος των παρατηρητηρίων και των παρατηρητών-κριτών μεταφέρω τις σκέψεις δύο φίλων που σέβομαι τον λόγο τους και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα πράγματα:

«Η εικόνα των παρατηρητών δε δίνει την αίσθηση ομάδας που συνεργάζεται και ανταλλάσει απόψεις για το τι βλέπει: Βλέπεις δύο διοικητές, καθήμενους δύο μέτρα ο ένας από τον άλλο, στοιχημένοους-ζυγισμένους. Σε κάθε περίπτωση, η ουσία βρίσκεται στο κλίμα συνεργασίας που (δεν) υπάρχει. Για να γίνω λίγο προβοκάτορας: κοιτάξτε στο κείμενο του Βάντεργκριφ τα λεγόμενά του για το κλίμα αμοιβαίας εκτίμησης και εμπιστοσύνης μεταξύ του σώματος των αξιωματικών (όχι απλώς μεταξύ μερικών συμμαθητών). Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι στη στρατιωτική νοοτροπία του ΕΣ που δημιουργεί πρόβλημα (πχ, η μεγάλη απόσταση που δημιουργείται μεταξύ ακόμη και των ετών στη ΣΣΕ), αλλά υπάρχει κάποιο συστηματικό πρόβλημα, που δεν επιλύεται απλώς με παρατήρηση και νουθεσία. Πρέπει να εντοπιστεί η αιτία. Το πνεύμα ότι ο ανώτερος έρχεται απλώς για να επιθεωρήσει ότι όλα έχουν γίνει σωστά και ο υφιστάμενος κρίνεται μόνον για το αν έχει κάνει λάθη. Αυτό που κατακρίνεται στον αμερικανικό στρατό και την αξιολόγησή του: Το ζητούμενο είναι τα «μηδενικά λάθη», που οδηγούν σε μεγάλη προσοχή, τυποποίηση και ατολμία. Υπάρχει και η αντίθετη νοοτροπία: «δε με νοιάζει τόσο το αν κάνεις λάθη – εφ’ όσον κάνεις κάτι, θα κάνεις και λάθη. Με ενδιαφέρει το να δείχνεις δραστηριότητα. Αν κάνεις λάθη, θα τα επισημάνουμε, κι αφού δουλεύεις και σου έχω εμπιστοσύνη, ξέρω ότι θα τα διορθώσεις». Είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι αυτοί. [Βελισάριος]

«Το αν υπάρχει ή όχι σάντουιτς δεν είναι για μένα αξιοσημείωτο. Άλλωστε 9 στις 10 φορές ούτε που το αγγίζουν. Η ύπαρξη π.χ. μπροστά στον ανώτατο ενός τυφεκίουείναι ίσως πιο αξιοπρόσεκτη. Αλλά το μείζον είναι η διαφορετική τοποθέτηση: Ο Έλληνας διοικητής είναι μόνος, κάθεται στο «θεωρείο». Μάλλον θα «ζήσει» την άσκηση μόνος. Βλέπει, λέει μετά 2 κουβέντες και φεύγει. Οι Ισραηλινοί δείχνουν να αγωνιούν για την έκβαση, κάθονται δίπλα-δίπλα ώστε να συζητούν μεταξύ τους τα λάθη, τις τακτικές κλπ. Ένας  επιτελής πίσω θα μπορούσε να κρατά ζουμερές σημειώσεις ώστε να προκύψουν γρήγορα και εύστοχα «οι πρώτες εντυπώσεις» που εκδίδονται αμέσως μετά την άσκηση. Δηλαδή το παρατηρητήριο είναι ουσιώδες στην άσκηση για παραγωγή στρατιωτικής σκέψης: Εφαρμογή κανονισμών στο πεδίο. Άλλο το βελάκι στο χάρτη, άλλο η κίνηση στο έδαφος». [Κλεάνθης]

Η γενική μορφή των διεξαγόμενων ΤΑΜΣ Συγκροτημάτων και Τακτικών Συγκροτημάτων

Το δόγμα του Ελληνικού Στρατού με βάση τις διακηρυγμένες θέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι καθαρά αμυντικό. Η υπόψη θέση κατά τη γνώμη πολλών, είναι εξόχως προβληματική, επειδή οδηγεί σε ευνουχισμό της στρατιωτικής σκέψης, περιορίζει την εκπαίδευση μόνο σε ζητήματα αμυντικών διαδικασιών και αφαιρεί από τη φαρέτρα των πιθανών στρατιωτικών δυνατοτήτων κάθε ιδέα για την εκτέλεση αποφασιστικού στρατηγικού ελιγμού για την επίτευξη της νίκης. Και η γνώμη αυτή πιστεύω ότι είναι ορθή. Αν ήθελα να αναφέρω τις επιπτώσεις του ιδεολογήματος του αμυντικού δόγματος στην οργάνωση του στρατού και στην επιχειρησιακή του εκπαίδευση, θα αναφερόμουνα στα εξής δύο ζητήματα:

1ο Ζήτημα: Οι Μ/Κ Ταξιαρχίες

Αποτελούσε πάγιο αίτημα του όπλου του πεζικού η συγκρότηση Μ/Κ Ταξιαρχιών. Το αίτημα αυτό παρέμενε ανενεργό επειδή δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα Μ/Κ μέσα και οπλικά συστήματα για τη συγκρότηση Μ/Κ Ταξιαρχιών. Τα υπόψη μέσα αποκτήθηκαν σε μεγάλους αριθμούς από τα αποθέματα των συμμάχων χωρών του ΝΑΤΟ μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Με την είσοδο στον Ελληνικό στρατό μεγάλου αριθμού ΤΟΜΠ Μ113 έγινε δυνατή η μηχανοκίνηση ενός μεγάλου αριθμού ταγμάτων απλού πεζικού και με την υπαγωγή των μεραρχιακών ΕΜΑ στα Συντάγματα ΠΖ ως οργανικών τους μονάδων, τα υπόψη συντάγματα μετέπεσαν σε Μ/Κ ταξιαρχίες. Σε τι άλλαξε όμως το στάτους των πρώην συνταγμάτων και τώρα Μ/Κ ταξιαρχιών:

 • Έγιναν οι Μ/Κ ταξιαρχίες ισχυρότερες των πρώην συνταγμάτων; Κατά την άποψή μου όχι ιδιαίτερα. Απέκτησαν 1 ακόμη Μ/Κ τάγμα, αλλά ελαττώθηκαν τα άρματα της οργανικής τους ΕΜΑ την οποία έπαιρναν προηγουμένως τα συντάγματα ΥΔ, κατά 16 άρματα.
 • Αποκόπηκαν οι Μ/Κ ταξιαρχίες από τις τοποθεσίες στις οποίες ήσαν αγκιστρωμένα τα ομώνυμα συντάγματα, ώστε να μετατραπούν σε ισχυρούς σχηματισμούς κρούσης που θα αναλάμβαναν αποστολή σε όλο το μήκος και πλάτος της Ζώνης του Σώματος Στρατού; Πιστεύω πως όχι, δεδομένου ότι η αγκίστρωση με το έδαφος συνεχίζεται και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να έγινε και στενότερη.
 • Απέκτησαν οι Μ/Κ ταξιαρχίες επιθετικό πνεύμα αντίστοιχο των ΤΘ ταξιαρχιών; Κατά την άποψή μου όχι, όπως τουλάχιστον διαπιστώνεται από τις ΤΑΜΣ Σ.Μ/Κ ΛΠΖ που αποσπάσματα τους δημοσιεύει το ΓΕΣ. Αυτό που παρατηρώ εγώ, είναι ΤΑΜΣ ΟΥΜΑ και τίποτε άλλο. Δεν μπορεί να οργανώνει ένα Μ/Κ ΤΠΖ (τη ΤΑΜΣ του Σ.Μ/Κ ΛΠΖ την οργανώνει το Μ/Κ ΤΠΖ και όχι η ταξιαρχία.) μία ΤΑΜΣ Σ.Μ/Κ ΛΠΖ και να βλέπουμε την επίθεση ΟΥΜΑ.
Τελική έφοδος Σ.Μ/Κ ΛΠΖ

Τελική έφοδος Σ.Μ/Κ ΛΠΖ

2ο Ζήτημα: Ο τρόπος που διεξάγονται οι ΤΑΜΣ

Σε πολύ παλαιότερες εποχές, πριν μια 30ετία περίπου, η επιχειρησιακή εκπαίδευση (και λέγοντας επιχειρησιακή εκπαίδευση εννοώ τις ΤΑΜΣ), είχε άλλη μορφή. Όλες οι ασκήσεις, από αυτές των συγκροτημάτων λόχου και ΙΜΑ μέχρι τις μεγάλες εθνικές ασκήσεις (και εδώ αναφέρομαι στις μεγάλες ασκήσεις τύπου «Χαλύβδινος Θώρακας» για τις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, «Αίσιος Οιωνός» για τις Μεραρχίες και «Παρμενίων»), ξεκινούσαν με συναγερμό και έξοδο των μονάδων στους χώρους διασποράς, απόκτηση τακτικής συγκρότησης, προέλαση σε μεγάλες αποστάσεις, επίθεση σε οχυρωμένη τοποθεσία, αμυντική οργάνωση, διεξαγωγή άμυνας, σύμπτυξη, επιθετική επιστροφή. Αυτό ήταν το γενικό σενάριο. Δηλαδή η εξέταση των δυνάμεων σε όλες τις μορφές του αγώνα με κυρίαρχες τις επιθετικές επιχειρήσεις και ανάλογα με τη βούληση και τις νοητικές ικανότητες των σχεδιαστών, τις δυνατότητες των χώρων διεξαγωγής των ασκήσεων και τους σκοπούς της άσκησης, προβλέπονταν και οι ανάλογες παραλλαγές σεναρίων και καταστάσεων.

Σε αυτών των ειδών τις ασκήσεις, η εκτέλεση πυρών δεν ήταν δεδομένη. Τις περισσότερες φορές δεν εκτελούνταν πυρά. Οι ασκήσεις ήταν τεχνικές, η συμμετοχή του σχηματισμού ήταν μαζική και υπήρχε σημαντική δύναμη απεικόνισης. Σαν παράδειγμα θα αναφέρω ότι όταν το 1984 συμμετείχα στην ΤΑΜΣ «ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΣ ΘΩΡΑΚΑΣ» της ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ, η ασκούμενη δύναμη ήταν το σύνολο της ΤΘΤ πλην της μίας εκ των 2 ΕΜΑ, η οποία όμως αποτελούσε την απεικόνιση της ασκήσεως με δύναμη 2 ΙΜΑ και 2 διμοιρίες Μ/Κ ΠΖ. Το ίδιο συνέβη τα έτη 1985 και ’86. (Σημείωση: στην άσκηση συμμετείχαν όλες οι ΙΜΑ και οι Μ/Κ Λόχοι. Το σύνολο της δύναμης της ΤΘΤ). Αυτό που εξεταζόταν ήταν η δυνατότητα των μονάδων να εξέλθουν σε χώρους διασποράς, να οργανωθούν σε τακτικά συγκροτήματα, να κινηθούν τακτικά, να συγκεντρωθούν και να λάβουν σχηματισμούς επιθέσεως, να ενεργήσουν επιθετικά σε μεγάλο βάθος, να αναδιαταχθούν και να αλλάξουν προσανατολισμό για να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις, να εγκατασταθούν αμυντικά, να συμπτυχθούν, να εκτελέσουν επιθετική επιστροφή, να γεφυρώσουν πραγματικές τάφρους και κωλύματα και πολλά άλλα. Ανάλογα με την ποιότητα της διεύθυνσης της άσκησης, υπήρχε μεγάλος ρεαλισμός στα σενάρια και στις έκτακτες καταστάσεις, που απαιτούσαν εκτιμήσεις και ταχείες αποφάσεις.

Θυμάμαι τον αείμνηστο στρατηγό Δημήτριο Ιωαννίδη (καμιά σχέση με το γνωστό), διοικητή της XVIΜεραρχίας, τον επονομαζόμενο και «Γάτο» (τον καλύτερο μέραρχο του Στρατού, κατά τον ΥΕΘΑ Αβέρωφ), ο οποίος επιβιβασμένος σε ένα Μ113 μαζί με τη Διεύθυνση της ασκήσεως, διέτρεχε το πεδίο διεξαγωγής της άσκησης και έδινε έκτακτα επεισόδια στους ασκούμενους, τα οποία ταυτόχρονα – και όταν αφορούσαν απειλές – τα απεικόνιζε η δύναμη της απεικόνισης. Και ο μέραρχος Ιωαννίδης ανέβαινε πάνω στο άρμα του διοικητή της Ίλης ή του Ουλαμού, στη θέση του γεμιστή, φορούσε το κράνος του γεμιστή ώστε μέσα από την ενδοεπικοινωνία να παρακολουθήσει τις διαταγές και ενέργειες του αντίστοιχου διοικητή. Προερχόταν από το πυροβολικό, αλλά ήταν και ο ΠΡΩΤΟΣ τεθωρακισμένος. Ήταν επίσης και ο πρώτος και ο μοναδικός που αποτόλμησε τη διεξαγωγή ΤΑΜΣ διπλής ενεργείας με ασκούμενους αντιπάλους 2 τακτικά συγκροτήματα Μ/Κ τάγματος, σε μια περιοχή που εκτεινόταν από το Πρωτοκκλήσι μέχρι βόρεια το χωριό Πλάτη. Έκτοτε και εξ όσων γνωρίζω, δεν διανοήθηκε κανένας άλλος να επαναλάβει τέτοιο εγχείρημα.

Όλες αυτές οι ασκήσεις, για τις οποίες θα μπορούσα να αναφέρω πολλά και ενδιαφέροντα (αλλά δεν πρέπει), έδιναν τη δυνατότητα στους ασκούμενους να αναπτύξουν τη φαντασία τους και την πρωτοβουλίας τους. Σημαντικό πλεονέκτημα αυτών των ασκήσεων ήταν η δυνατότητα διεξαγωγής τους σε μεγάλες περιοχές, μιας και δεν υπήρχαν περιορισμοί λόγω πυρών.

Όμως κάπου εκεί στο 1987 τερματίστηκε η διεξαγωγή των αναφερομένων ασκήσεων (εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω) και ξεκίνησαν οι ασκήσεις του τύπου που γνωρίζουμε. Δηλαδή, ένα Συγκρότημα Λόχου ή ΙΜΑ διεξάγει μία ΤΑΜΣ αντεπιθέσεως με πυρά. Πολύ καλά βεβαίως τα πυρά, αφού παρέχουν την αίσθηση της ισχύος, αλλά για να κάνεις μια ΤΑΜΣ με πυρά χρειάζεται να αφιερώσεις σημαντικό χρόνο στη προετοιμασία της, που εκ των πραγμάτων μέσα στα περιορισμένα χρονικά περιθώρια που ορίζονται, περιορίζουν τις δυνατότητες άσκησης και εξέτασης σε άλλα αντικείμενα. Μετά η άσκηση με πυρά είναι αυστηρά περιοριστική, ακολουθεί με ακρίβεια ρολογιού ένα συγκεκριμένο θεατρικό σενάριο, εξελίσσεται ως θεατρική παράσταση στην οποία ακόμη και οι διαταγές και τα παραγγέλματα που θα πρέπει να ακουστούν από τα μεγάφωνα των παρατηρητηρίων είναι εκ των προτέρων ρυθμισμένα και  έχει σαφώς καθορισμένα όρια διεξαγωγής λόγω των πολλών κανόνων ασφάλειας. Είναι ευνόητο ότι η εκτέλεση των πυρών πρέπει να υπακούσει σε αυστηρούς κανόνες. Ακόμη και το που θα πατήσουν τα μέσα και το προσωπικό, πότε και από ποια θέση θα εκτελέσουν πυρά και εναντίον ποιων στόχων, είναι σαφώς καθορισμένα. Το που θα ταχθούν τα όπλα των Διμοιριών Υποστηρίξεως και του ΛΥΤ και το ποιους στόχους θα προσβάλουν, είναι και αυτό καθορισμό με εξαιρετική ακρίβεια. Δηλαδή τέλος η φαντασία και η πρωτοβουλία. Δεν υπάρχει περίπτωση να καλέσει ο διοικητής της Ταξιαρχίας σε ένα πρόχειρο παρατηρητήριο τον διοικητή της δύναμης απεικόνισης μιας ΤΑΜΣ «Χαλύβδινου Θώρακα» και να του πει, παρουσία όλων, ότι «σήμερα δεν εντυπωσιαστήκαμε από τους ασκούμενους αλλά από τη δυνατότητα της απεικόνισης να παρουσιάσει σε τόπο και χρόνο όλα τα έκτακτα επεισόδια που σχεδίασε η διεύθυνση της άσκησης».

Επίλογος

Με όσα ήδη έχω αναφέρει, δεν θέλω να θεωρηθεί ότι είμαι εναντίον των ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Αντιθέτως. Επιβάλλεται η εκτέλεσή τους. Η επίθεση εναντίον μιας ισχυρά οργανωμένης τοποθεσίας, ή η διάβαση ενός υδάτινου κωλύματος, απαιτεί λεπτομερέστατη  σχεδίαση ανάλογη με το βαθμό σχεδίασης και προπαρασκευής των διεξαγόμενων ασκήσεων. Σε μια τέτοια επιχείρηση τίποτε δεν μπορεί να αφεθεί στη τύχη, τα πάντα θα πρέπει να σχεδιαστούν μέχρι τη παραμικρή λεπτομέρεια και να λειτουργήσουν και να εξελιχθούν ως θεατρική παράσταση.  Θυμηθείτε τη μάχη του Σκρα Ντι Λέγκεν στο Μακεδονικό Μέτωπο το 1918, τη Γερμανική επίθεση εναντίον των οχυρών της γραμμής «Μεταξά» το 1941, ή την επιχείρηση των Αιγυπτίων για τη διάβαση του Σουέζ το 1973.  Όμως  τα σενάρια των ΤΑΜΣ Συγκροτήματος Μ/Κ ΛΠΖ και ΙΜΑ που παρακολουθούμε από την ιστοσελίδα του ΓΕΣ, αναφέρονται σε αντεπίθεση για την εξάλειψη ενός προγεφυρώματος, η οποία σε πραγματικές συνθήκες θα εκτοξευτεί κάτω από μεγάλη πίεση χρόνου και όσο το δυνατόν συντομότερα, χωρίς να υπάρχουν δυνατότητες λεπτομερούς σχεδιασμού. Οι άμεσες αντεπιθέσεις επιβάλλεται να εκτοξεύονται εντός μισής ώρας προκειμένου να μη προλάβει ο αντίπαλος να σταθεροποιηθεί και να ενισχυθεί. Επομένως οι ασκήσεις που παρακολουθούμε για να έχουν αληθοφάνεια, θα πρέπει να αφορούν κάποιο άλλο σενάριο, ή κάποια άλλη κατάσταση που να ανταποκρίνονται στο λεπτομερειακό σχεδιασμό τους και όχι την εξάλειψη προγεφυρώματος. Να αφορούν δηλαδή επιχειρήσεις εναντίον ισχυρά οχυρωμένων τοποθεσιών, ή  διάβασης υδάτινων κωλυμάτων, ή κάτι άλλο, στις οποίες όμως δεν ηγούνται τα άρματα, αλλά το πεζικό (αποβιβασμένο ή επιβιβασμένο).

Και όμως, οι υπόψη ασκήσεις που μέσα από την ιστοσελίδα του ΓΕΣ παρακολουθούμε, ξεκίνησαν με μια μεγάλη ευρύτητα των σεναρίων που σαν τελικό στόχο είχαν τη διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων «σε μεγάλο βάθος», 40 χλμ και πλέον.

31 Responses to Η ΤΑΜΣ «ΔΗΜΟΦΙΛΟΣ-2014» και γενικότεροι προβληματισμοί

 1. ΑΧΕΡΩΝ says:

  Ἀρματιστή,φίλε μου
  Ἀδημονούσα για μία τοποθέτηση σου στο θέμα,ἀλλά και ἀνταμείφθηκα πλουσοπάροχα.

 2. Π.ΕΝ.ΕΦ.Υ.Ο says:

  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΦΕΔΡΩΝ ΥΠΑΞΙΩΑΜΤΙΚΩΝ ΟΠΛΙΤΩΝ

  Εξαιρετικός, αληθινός και απόλυτα εύστοχος ο Αρματστής.

  Το ΠΖ είναι γενικά απών, ανεκπαίδευτο, ελειπές, ανέτοιμο, υποεπανδρωμένο.
  1.Αύξηση θητείας
  2.Αναβάθμιση του Οπλου του ΠΖ
  3.Ουσιαστική αξιοποίηση της εφεδρείας

  Τα λέμε συνέχεια, τα γράφουμε συνέχεια, τα αναλύουμε συνέχεια.

  Ειδικά εμείς οι Εθελοντές Εφεδροι της ΠΕΝΕΦΥΟ, που παλεύουμε μόνοι μας και εκπαιδευόμαστε μόνοι μας,εξοπλιζόμαστε μόνοι μας, όσο μπορούμε και όσο μας επιτρεπεται, εξαντλώντας, όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που μπορούμε να έχουμε στην διαθεση μας, φωνάζουμε αδιάκοπα για την αξιοποίηση μας αλλά και του συνόλου της Εφεδρείας.
  Η στρατιωτική ηγεσία το επιθυμεί, αλλά νόμοι, φοβίες και αγκιλώσεις έχουν δημιουργήσει ένα γόρδιο δεσμό.
  Αναζητάμε ένα Αρχηγό που θα τον κόψει.

  Υ.Γ εάν πιστεύουν οι ηγήτορες ότι όλα αυτά δεν χρειάζονται, είτε διότι δεν θα γίνει πόλεμος, είτε διότι ότι γίνει θα τελείωσει γρήγορα, είτε διότι όλα είναι καλά, έιτε διότι υπάρχει άνεση χρόνου , ας μην κάνουν τίποτα.

  Ο Πρόεδρος

 3. evmeniskardianos says:

  Όταν καθαρίζω τα e-mail μου, πάντοτε αφήνω το Newsletter του Βελισσάριου.

  Δεν μου κάνει καρδιά να το διαγράψω τόσο καλό το βρίσκω.

  Κάτι παραπάνω από ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ αξιόλογε κ. Αρματιστή!

  Ευπειθέστατος

  Ευμένης Καρδιανός

 4. Demetrios says:

  Δε μπορώ παρά να ρωτήσω δύο πράγματα. Ποιός ήταν ο σκοπός της αλλαγής του τρόπου ασκήσεων μετά το 1987; Και τι κάνουν/εκαναν οι υπόλοιποι Δυτικοί στρατοί συγκριτικά;

  Για τη μη εκτέλεση ΤΑΜΣ διπλής ενέργειας τα σχόλια νομίζω περιτεύουν…

 5. Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ says:

  Η λειψανδρία πάντως Αρματιστή δε διορθώνεται ούτε με την αύξηση της θητείας (που και βέβαια είναι επιβεβλημένη γιατί 9 μήνες χρειάζεσαι μόνο στη μονάδα). Επανδρώσεις λόχου σε ΜΤΠ της τάξης του 25% άντε 40-50% με τους πυρήνες και Μ113 με…δύο άτομα μέσα ήταν το μόνιμο σενάριο την εποχή της 18μηνης θητείας. Καλύτερα που παρέλειψαν το πεζικό στις φωτογραφίες, τι να δείξουν; Μερικούς ταλαίπωρους να βγαίνουν από το Μ113, στα πρώτα 20 μέτρα να τους έχει πέσει το κράνος στη μύτη, μετά τα 50 μέτρα να έχουν φτύσει τα ουίσκια και τα τσιγάρα τριών ημερών, να τραβάνε – τρέχοντας πάντα – το κλείστρο πίσω για να ξεκολλήσει ο κάλυκας από το αβολίδωτο και να τους ξαναπέφτει το κράνος στα μούτρα και τέλος να φτάνουν με τη γλώσσα απ’έξω στο λόφο όπου όχι να επιτεθούν στον εχθρό δε μπορούν αλλά ούτε να σταθούν όρθιοι. Να σκάψουν κιόλας; πλάκα κάνουμε… Καλύτερα τα άρματα. Σίγουρη επιτυχία, σίγουρες πόζες.

 6. Οδυσσέας says:

  Εξαιρετικό άρθρο, μπράβο.

 7. Ευστάθιος Παλαιολόγος says:

  Είχα ξαναγράψει το σχόλιο, αλλά ο υπολογιστής μου έκανε κόλπα.
  Διατηρώ μια κρυφή, μικρή, ελπίδα ως προς την μη προβολή του ΠΖ, χωρίς να υποστηρίζω ότι αυτή είναι η περίπτωση.
  Το κλασσικό ΠΖ, οι Ομάδες ΤΦ, είναι λιγότερο εντυπωσιακό από ένα άρμα μάχης ή τα ΒΟΠ.
  Ίσως γι αυτό οι επίδοξοι ..”σκηνοθέτες” των ΜΜΕ, και των υπηρεσιών προβολής των ΕΔ δεν ασχολούνται τόσο μαζί τους. Τι εντύπωση κάνει η βολή ενός 120χιλ και τι εντύπωση κάνει το νωχελικό τροχάδην μιας Ομάδας ΠΖ…;
  Φυσικά το καθένα έχει την αξία του στο πεδίο της μάχης αλλά αυτό δεν πολυενδιαφέρει τους αρμόδιους.

 8. Κυναίγειρος says:

  Μπράβο Αρματιστή,

  για πρώτη φορά ολοκληρωμένη θέση για το αυτονόητο που κλείνουμε όλοι τα μάτια: δεν έχουμε πεζικό.

 9. Κριεκούκι says:

  Αγαπητέ Αρματιστή, εξαιρετικό άρθρο για προβληματισμό. Συμφωνώ για την ανάγκη συνεκπαίδευσης Σ.Μ/Κ ΛΠΖ & Σ.ΙΜΑ. Οι τ/θ έχουν να μάθουν απο το πζ και το αντίστροφο. Απλά νομίζω ότι πρόκειται για άλλη μια διένεξη αρχαιότητας των όπλων (σιγά μην αφήσει τα πρωτεία το πζ… )
  Στις ασκήσεις η συμπλήρωση συνήθως μιας δ/ριας γίνετε ανορθολογικά: Λ/γός δ/της, Δεα ομαδάρχες, υπαξ τφ και οι υπόλοιποι απο όπου βρούμε.
  Διαβάζω πολλές φορές ότι το 9μηνο ειναι αρκετό,αρκεί η εκπαίδευση να είναι καλή.Αυτό ειίναι λάθος γιατί όλες οι μονάδες έχουν άδειες αποσπάσεις σχολεία ειδικότητας αναρρωτικές βύσματα αγήματα παρελάσεις. Θεωρώ ότι το 16μηνο είναι επαρκής χρόνος θητείας (3 εκπαιδευτικά 6μηνα) για να μάθει και να καταλάβει γιατί γίνετε η κάθε άσκηση.Στα υπόλοιπα συμφωνώ και επαυξάνω.
  Θέσεις μάχης πζ: Μου θύμισες τα 《σκηνάκια》στη ΣΕΑΠ, όπου κάθε σειρά πηγαίνει στο ίδιο μέρος και διορθώνει τις θέσεις των προηγούμενων, δηλαδή προσθέτει λίγες πέτρες ακόμα. Κάποιοι κακοι μετά το πέρας της άσκησης χάλαγαν τις θέσεις, για να κουραστούν οι άλφα!!! Στην μονάδα κάποτε φτιάξαμε θέση Α/Α πολυβόλου, δύο στρ/τες απο επαρχία και ενας απο Αθήνα. Γελάσανε και τα τσιμέντα… Ο αθηναίος δεν είχε σκάψει ποτέ ξανά στη ζωή του.

 10. kriekoyki says:

  συνέχεια…
  Oι 3 M/K δ/ρίες δεν φαίνονται γιατί δεν είναι » πιασάρικες » για το παρατηρητήριο. Ειδικά η έφοδος- εγκατάσταση- άμυνα , είναι χρονοβόρες ενέργειες και το πρόγραμμα του παρατηρητή πάντα ασφυκτικό. Δυστυχώς και οι στρατιωτικοί συμπεριφέρονται όπως οι πολιτικοί: θέλουν τις ίδιες ανέσεις. Καταλαβαίνω ότι ο ΠτΔ, ο εκάστοτε ΥΠΕΘΑ, θέλει μπουφέ και αναπαυτική καρέκλα γι’ αυτόν και τους παρατρεχάμενους, αλλά το να στήνεις μια άσκηση για να φαίνεται από το παρατηρητήριο, να ακρωτηριάζεις το σενάριο αυτής, και να κάνεις διαφορετική άσκηση από αυτή που ανακοινώνεις , αυτό είναι λάθος πρώτα των στρατιωτικών. Και είμαι περίεργος φίλε Αρματιστή : όλοι αυτοί οι ανώτατοι δεν θυμούνται τα χρόνια που ήταν ασκούμενοι; Δεν προβληματίζονται; Αν θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα τα πράγματα, γιατί τώρα που έχουν την εξουσία δεν τα αλλάζουν;
  Σε μια ΤΑΜΣ (επίθεση- εγκατάσταση-άμυνα Μ/Κ Δ/ρίας) ήμουν ασκούμενος δ/της σε όλες τις προασκήσεις, είχα εκδώσει προειδοποιητική δ/γη με τη βοήθεια και του Λ/γού μου και τα είχα πάει καλά απ’ ότι μου είχε πει. Την ημέρα της άσκησης δ/της ανέλαβε ο Λ/γός, και εγώ βολή με RPG σε παροπλισμένο άρμα. Το κόστος, της πιθανής(;) αποτυχίας μου, δεν το αναλάμβανε κανείς ιεραρχικά ανώτερος. Αν δεν δοκιμαστούμε πως θα διορθώσουμε όλοι μας, τα λάθη μας, από τον τ/φ ώς τον ανώτερο; Γι’ αυτό γίνονται οι ασκήσεις…

 11. ;έλεος says:

  το ψαρι βρωμαει απο το κεφαλι λενε και εχουν δικιο , απο οτι φαινεται πεποιθηση και των Αρχηγων και λοιπων Ανωτατων ειναι οτι δεν θα γινει ποτε πολεμος αφου θα καθαρισει η πολιτικη ηγεσια μαζι με τους «συμμαχους»

  πολιτικη ηγεσια δε που αποτελειται απο αστρατευτους υπουργους η πρωθυπουργους που εξαγορασαν την θητεια τους … πως περιμενετε απο τετοιους να εχουν σχεση με το τι κανει ο Στρατος ? για αυτους ειναι ενα απαραιτητο κακο που τρωει χρημα αλλα εχει σιγουρη εκλογικη πελατεια

  ισως χρειαζεται μια τροικα απο επιπεδο ταγματος και πανω

 12. Αρματιστής says:

  Ευχαριστώ όλους τους σχολιαστές για τα καλά τους λόγια.

  Πρέπει να πω ότι τα όσα επισημαίνονται στο κείμενο, αποκλειστικό και μόνο σκοπό έχουν να ακουστούν από κάποιους που έχουν ευθύνη, κάποια πράγματα που στο μάτι το δικό μου – και βεβαίως του αντιπάλου – δείχνουν μια εικόνα όχι κολακευτική για το στρατό μας και την επιχειρησιακή του εκπαίδευση. Θα είμαι ευτυχής αν κάποια πράγματα θα μπορούσαν να διορθωθούν.

  Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, αλλά η παράταξη των ασκουμένων της ΤΑΜΣ «ΕΓΝΑΤΙΑΣ» που διεξήχθη από το 642 Μ/Κ ΤΠΖ της 7ης Μ/Κ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ (ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΣ), παρουσιάζει τη πραγματική ισχύ ενός Σ.Μ/Κ ΛΠΖ. Όμως τη πλήρη εικόνα της παράταξης, δεν θα τη βρείτε στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ, αλλά στο πάντοτε έγκυρο και πολύ καλά ενημερωμένο defence-point και στους συνδέσμους:
  http://www.defence-point.gr/news/?p=105341

 13. Κυναίγειρος says:

  Αρματιστή στο σύνδεσμο που έδωσες πρώτη φορά στη ζωή μου είδα πλήρη λόχο…

 14. Το πρόβλημα είναι ότι η εικόνα πληρότητας του συγκροτήματος λόχου επιτυγχάνεται από την συνολική δύναμη ενός ΜΚ ΤΠΖ.

  Δυστυχώς για εμάς, το πρόβλημα της λειψανδρίας δε μπορούν να το λύσουν οι φωτογράφοι…

 15. konion says:

  Τέλος πάντων, ὅταν ὁ κανονισμὸς τῶν ἀξιωματικῶν ἐπιβάλει οἱ ἀξιωματικοὶ καὶ οἱ στρατιῶται νὰ κάθονται σὲ ξεχωριστὰ τραπέζια, τί νὰ πῇς;
  Στὴν Σ.Σ.Ε. τὸ παλαιότερο ἔτος ξεσχίζει ὅλα τὰ ὑπόλοιπα στὴν ἀγγαρία, τὸ τρίτο, τὰ μικρότερα ἔτη κ.λπ. Τί μαθαίνει ὁ εὔελπις ἀπὸ συνεργασία;
  Ὁ ἕλληνας στρατιώτης εἶναι πολὺ καλὸς στὴν ἐπίθεσι, ὅμως δὲν ἔχουν γίνει ἀσκήσεις πῶς ἀνασυγκροτοῦνται τὰ τμήματα σὲ συνθῆκες διαλύσεως, π.χ. μετὰ ἀπὸ μία μεγάλη ἧττα.
  Δυστυχῶς στὸν στρατὸ κάποιοι πρέπει νὰ δουλέψουν καὶ πέρα ἀπὸ τὶς δουλειὲς τοῦ γραφείου καὶ ὅταν γίνουν οἱ κρίσεις νὰ ἀμειφθοῦν οἱ ἐξασκοῦντες τὴν στρατιωτικὴ τέχνη καὶ ὄχι τὰ βύσματα.
  Τέλος, κάποτε πρέπει νὰ ξεφύγουμε ἀπὸ μυωπικὴ τακτικὴ ποιὸς θὰ πάρῃ τὰ περισσότερα ὅπλα, πόσο χρειάζεται ἡ ἀεροπορία, τὸ ναυτικὸ ἢ τὸ πεζικό. Ὅταν χάνεται ὁ πόλεμος, χάνεται γιὰ ὅλους. Ἐκτὸς τῆς θητείας, χρειάζεται μελἐτη καλυτέρων στρατῶν, μἐ τἠν ἔννοια τῶν μαχῶν, π.χ. ἰσραηλινός,συριακός, ίρανικὸς στρατός, Χεσμπολά, ισλαμιστῶν ISIL κ.λπ. Τί ἐννοῶ, ἄντε π.χ. Ἀξεξανδρούπολι, ἐκεῖ τί κάνουμε; Λέμε στὸν πληθυσμὸ φευγᾶτε ἢ μένει ὁ στρατὸς στὴν πόλι καὶ τὴν ὑπερσπίζεται μαζὶ μὲ τοὺς κατοίκους;
  Πρέπει γενικῶς ὁ στρατὸς νὰ πάρῃ τὴν ἁρμόζουσα θέσι ἐντὸς τῆς ἑλληνικῆς κοινωνίας, ἀλλὰ καὶ ἡ κοινωνία νὰ καταλάβῃ σὲ τί ὀφείλεται ἡ ἐλευθερία. Ἔχει παρατονισθῆ ὁ οἰκονομικὸς πόλεμος καὶ ἄλλα τέτοια καὶ ἔχουμε ξεχάσει πῶς γίνεται ὁ λογαριασμὸς καὶ ἡ ἐξόφλησις, δεῖτε π.χ. Συρία, Οὐκρανία, Ἰράκ, γιατὶ οἱ Η.Π.Α. διατηροῦν τόσους στόλους καὶ δὲν πολεμοῦν μὲ τὶς τράπεζες καὶ τὰ παρόμοια;

 16. Ευμένης says:

  Ωραίες οι παρατηρήσεις. Η λειψανδρία δεν νομίζω να ήταν το θέμα. Εαν επρόκειτο για ένα κράτος που κάνει ασκήσεις τακτικά, σε ευρεία κλίμακα, με ποικίλα σενάρια και με μεγάλη γκάμα σωμάτων και όπλων και φυσικά σε μεγάλους αριθμούς για να ασκούνται περισσότεροι στρατιώτες, τότε ναι να το καταλάβω. Εδώ κάνουν ασκήσεις σε επίπεδο… διμοιρίας (δεν αναφέρομαι στην Δημόφιλος) και δεν μπορούσαν να συμπληρώσουν τους αριθμούς; Μάλλον για λόγους οικονομίας και απλά “για να δει ο υπουργός” έγινε κατ αυτόν τον τρόπο όπως σχεδόν πάντα ειδικά τα τελευταία χρόνια.
  Ένα πολύ σωστό θέμα και επίκαιρο έθεσε ο konion. Οι πληθυσμοί που απειλούνται άμεσα. α) Τους προστατεύεις και τους μεταφέρεις στα μετόπισθεν; (αν προλάβεις…) β) τους αφήνεις στις “ειρηνικές τους εργασίες” μέχρι να τους βρει το μαχαίρι του εχθρού; (βλέπε Σμύρνη το 1919-1922) γ) ή τους θέτεις προ των ευθυνών για την ίδια τους τη ζωή και τους εξοπλίζεις ως πολιτοφύλακες έστω και χαμηλής μαχητικής αξίας όπως έκαναν οι Γερμανοί στο Β ΠΠ (τους χρησιμοποιούσαν ως φύλακες σε εγκαταστάσεις και εκτελούντες χρέη αστυνομικά με περίπολα κλπ) και πρόσφατα στο Ιράκ ενώπιον της εισόδου του ISIL στη Βαγδάτη;

 17. Τα υποψιαζόμουν πολλά από όσα γράφει ο Αρματιστής,από διηγήσεις στρατευσίμων.Από τις πιο ανησυχητικές εικόνες εκείνη των επιτελών στο παρατηρητήριο σε σύγκριση με τους Ισραηλινούς. Όμως και τα υπόλοιπα που γράφει για την εκπαίδευση των πεζικάριων είναι τραγικά. Να θυμηθούμε ότι η βάση της Ελληνικής εποποιίας στα Αλβανικά βουνά ήταν η υπεροχή της ε εκπαίδευσης βαθμοφόρων και οπλιτών του Ε.Σ. όπως το ομολόγησαν και οι ίδιοι οι Ιταλοί .Όσο για την μεθόριο νομίζω θα πρέπει να εφαρμοστεί στα νησιά και τον Έβρο το Ισραηλινό μοντέλο.

 18. @konion .Να ήταν μόνο οι αγγαρίες. Δυστυχώς είναι και άλλοι εξευτελισμοί .Ο Ε.Σ. δεν έχει ξεφύγει από την εγγλέζικη νοοτροπία εκπαίδευσης που εισήχθη στην Μέση Ανατολή και ήταν κατάλληλη για αποικιακά στρατεύματα.ΣΗμειωτέον ότι το καψόνι ήταν σχεδόν άγνωστο στον προπολεμικό Ε.Σ. Οι παραγωγικές σχολές θα πρέπει να αναβαθμιστούν , όσον αφορά την εκπαίδευση που παρέχουν ,διότι οι εισαγόμενοι είναι πρώτης ποιότητας. Διάβασα ,για παράδειγμα , ότι οι διδάσκοντες Ιστορία είναι θιασώτες του κατευνασμού ,τουλάχιστον , και της »αναθεωρητικης » άποψης όσων αφορούν την Τουρκία.
  Έτσι δεν χτίζεις φρόνημα.

 19. T.T. says:

  Οι εισαγόμενοι στις παραγωγικές σχολές δεν είναι πρώτης ποιότητας. Είναι καλοί μαθητές λυκείου, που έγραψαν καλά στις πανελλαδικές. Ο Στρατός δεν θέλει αυτούς. Ο Στρατός θέλει εκείνους τους τύπους που μπορείς να βρεις σε κάθε παρέα αγοριών που έχουν την έμφυτη τάση να θέλουν να είναι αρχηγοί και να λένε στους άλλους τι θα κάνουν. Από αυτούς τους τύπους ο Στρατός πρέπει να πάρει αυτούς που έχουν το μυαλό και την πειθαρχία να εκπαιδευτούν. Οι πανελλαδικές στο στρατό είναι αποτυχημένη ιστορία.

 20. @T.T.Eλπίζω να συμφωνείς ότι για να είναι κάποιος καλός μαθητής , πρέπει να έχει και μυαλό και πειθαρχία.Τα υπόλοιπα εναπόκεινται στο ξεκαθάρισμα που γίνεται ,ή που πρέπει να γίνεται στις σχολές.Γνωρίζω κάποιους των ετών 1972-1977 ,οπότε άλλα κριτήρια εκτός των γνώσεων προείχαν, και οι οποίοι απορείς πώς έγιναν αξιωματικοί.

 21. T.T. says:

  Δε συμφωνώ φίλε, γιατί ο καλός μαθητής είναι μοναχικός λύκος, δε δουλεύει με άλλους ανθρώπους. Μπορείς να είσαι άριστος μαθητής και να μην ξέρεις ποιος κάθεται δίπλα σου. Ο ηγήτορας πρέπει κατ’ εξοχήν να δουλέψει με άλλους ανθρώπους, αν δεν το ‘χει δε θα το αποκτήσει ποτέ. Γι’ αυτό η προσωπικότητα πρέπει να είναι πρώτη, η φυσική κατάσταση δεύτερη και τα ακαδημαϊκά προσόντα στο τέλος. Στις σχολές δε γίνεται κανένα απολύτως ξεκαθάρισμα. Ξέρω ανθρώπους που φύγαν γιατί το ήθελαν οι ίδιοι και κάποιους για αξιόποινες πράξεις, κανένας λόγω ανικανότητας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δουλειάς.
  Για το δεύτερο που λες πάλι δε μπορώ να συμφωνήσω. Όταν βγήκα από τη σχολή οι πρώτοι απόφοιτοι που είχαν μπει με πανελλαδικές ήταν ακόμη κατώτεροι. Υπήρχε ένας διαδεδομένος μύθος ανάμεσα μας ότι όταν θα έφευγαν οι παλιοί, αυτοί που λέγαμε ότι είχαν μπει με ένα τενεκέ τυρί, όλα θα γίνονταν πολύ καλύτερα και ότι αυτοί που είχαν μπει με πανελλαδικές θα έφερναν το καινούριο στο στρατό. Τα χρόνια πέρασαν οι κατώτεροι έγιναν ανώτεροι, έγιναν ανώτατοι, άλλα τίποτε δεν έγινε καλύτερο, ίσως πολλά να έγιναν χειρότερα. Αναπολώντας τώρα μπορώ να πω ότι οι διοικητές των ΕΜΑ που γνώρισα όταν πρωτοπήγα στο Δ’ ΣΣ, τάξεως 78-79 οι περισσότεροι, ήταν πολύ καλύτεροι από όλους τους επόμενους. Λυπάμαι αν αδικώ παλαιότερους αλλά οι δικιά μου ιστορία τότε αρχίζει. Δυστυχώς οι μεταγενέστεροι ήταν και χειρότεροι διοικητές και χειρότεροι αρματιστές. Ίσως να υπήρχαν γραφικοί τότε, είχα γνωρίσει κι εγώ έναν έναν ακραίο στο ΚΕΤΘ. Τώρα που το βλέπω με την απόσταση του χρόνου προτιμώ εκείνον το γραφικό που μας ανάγκαζε να λύνουμε πολυβόλα στον ήλιο, παρά τους σύγχρονους γραφειοκράτες που έχουν μετατρέψει την εκπαίδευση σε εικονική πραγματικότητα ανταλλαγής εγγράφων.
  Δυστυχώς δε γίναμε καλύτεροι.

 22. Η δική μου άποψη είναι παραπλήσια με του Τ.Τ.

  Κατά τη γνώμη μου, το σύστημα επιλογής είναι ανεπαρκές, γιατί εξετάζει μόνον ακαδημαϊκές επιδόσεις. Αυτές δεν είναι αδιάφορες για έναν αξιωματικό, αλλά δε μπορεί να είναι το βασικό (και σίγουρα όχι το μοναδικό) κριτήριο επιλογής.

  Το θέμα κολάει στα εξής δύο (καίρια) ζητήματα:

  α) η διαδικασία των Πανελληνίων είναι η μόνη στην Ελλάδα που θεωρείται αδιάβλητη. Επειδή οποιαδήποτε άλλη θεωρείται (και συνήθως είναι) διαβλητή, βάζουμε ένα κριτήριο που μας βρίσκεται πρόχειρο και είναι ασφαλές ως προς τη διαδικασία του. Εδώ, φυσικά, ανοίγει μια άλλη μεγάλη συζήτηση.

  β) αν υποθέσουμε ότι ζητήματα «προσωπικότητας» είναι πιο κατάλληλα κριτήρια, για να καταστούν αυτά, στα σοβαρά, κριτήρια επιλογής, θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν – όχι κατ΄ανάγκην σε βαθμό που να γίνουν «ποσοτικά», αλλά θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα. Ο ΕΣ, όμως, έχει μόνον εκθέσεις ιδεών σχετικά με τις «στρατιωτικές αρετές», οπότε, τι άλλο κριτήριο να θέσει; Η δε στρατιωτική ψυχολογία είναι μάλλον ανέκδοτο παρ΄ημίν.

  Συμπέρασμα: Επειδή δε μπορούμε να κάνουμε καλύτερο σύστημα, καλό είναι να διατηρήσουμε τις Πανελλήνιες, γιατί αλλιώς, με την κατάσταση της κοινωνίας μας, άμα αλλάξουμε το σύστημα, θα γελάσει ο κάθε πικραμένος. Αλλά η κατάσταση της κοινωνίας μας θέτει, τελικά, και το όριο του πόσο καλό στρατό μπορούμε να κάνουμε.

 23. T.T. says:

  Έτσι, αυτό είναι και το τέλμα μας ως κοινωνία.

 24. Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ says:

  Οι πανελλαδικές δε σημαίνουν τίποτα. Γενιές ολόκληρες μαθητών «οδηγήθηκαν» από τους γονείς, ενίοτε και με έντονη πίεση, προς στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές με σκοπό την «αποκατάσταση του παιδιού». Όπως άλλοι προς την Ιατρική, τη Νομική ή τις Παιδαγωγικές Ακαδημίες. Ουδέποτε κατάλαβα αυτόν τον βλακέντιο τρόπο σκέψης, να αποφασίζεις για το μέλλον ενός ανθρώπου με κριτήριο το να μην πληρώσεις τα έξοδα μιας φοιτητικής ζωής ή/και να «έχει σίγουρη δουλειά». Καμιά ανησυχία αν κάνει ή δεν κάνει το παιδί για τη δουλειά που το προορίζεις, αν θα είναι ευχαριστημένο ή όχι με το επάγγελμα που διαλέγουν άλλοι γι αυτό. Η λύση πάντως πιστεύω είναι να διεξάγουν τις εξετάσεις οι ίδιες οι Στρατιωτικές Σχολές σε ύλη και αντικείμενα που θεωρούν απαραίτητα, με τον ίδιο μηχανισμό με τις Πανελλήνιες. Τουλάχιστον έτσι όσοι μπαίνουν θα έχουν τα προαπαιτούμενα από άποψη γνώσεων. Τα υπόλοιπα είναι θέμα της σχολής για να αποφασίσει πόσοι θα αποφοιτήσουν. Γνώμη μου είναι ότι δεν έχουμε έλλειμμα σε αξιωματικούς. Όπως δεν έχουμε έλλειμμα και σε πτυχιούχους σε όλες τις πανεπιστημιακές σχολές. Και επειδή πτυχία, μεταπτυχιακά και γλώσσες έχουν γίνει πια κατοχικά νομίσματα, λίγη παραπάνω αυστηρότητα δε θα έβλαπτε.

 25. Φίλε ΦκΜΚ,

  Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις μπορεί να έχουν πολλά στραβά ως σύστημα επιλογής, αλλά είναι, grosso modo, ένα ικανοποιητικό κριτήριο ακαδημαϊκής επίδοσης. Σε αυτό που προτείνεις, δηλαδή το να διεξάγουν οι στρατιωτικές σχολές τις εξετάσεις οι ίδιες, υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα:

  Αν τις διεξάγουν ως αυστηρά ακαδημαϊκές εξετάσεις, τότε δεν υπάρχει λόγος αυτές να βγούν από τον μηχανισμό των πανελληνίων. Γιατί αν βγουν, όχι μόνον δε θα κερδηθεί τίποτα, αλλά θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου για παρεμβάσεις όποιου έχει μια πρόσβαση (από τον Υπουργό και τα κόμματα (ΟΛΑ τα κόμματα), πρωτίστως, μέχρι γνωστούς, φίλους, συμμαθητές, τη Σάρα, τη Μάρα και το κακό συναπάντημα) στον εξεταστικό μηχανισμό. Και θα χαθεί το μοναδικό πλεονέκτημα των Πανελληνίων: η αξιοπιστία (έστω και με τελείως άστοχα για στρατιωτικό οργανισμό κριτήρια αξιοκρατίας). Το πρόβλημα που έχουν οι Πανελλήνιες για τις στρατιωτικές σχολές δεν είναι ότι δεν επιλέγεται σωστά το «μείγμα των μαθημάτων» που θα εξεταστούν (κι αν είναι αυτό, τότε θεραπεύεται εύκολα εντός του πλαισίου των Πανελλαδικών).

  Αλλά, ακόμη περισσότερο: αν υποθέσουμε ότι με κάποιον μαγικό τρόπο, η αξιοπιστία της διαδικασίας διασφαλίζεται, είναι ο ΕΣ σε θέση (ή το ΠΝ, ή η ΠΑ – για να μην ξεχνιόμαστε), να επιλέξει τους καταλληλότερους για τον σκοπό αυτό; Επιλέγει ο ΕΣ με κάποιον στοιχειωδώς επιτυχή τρόπο τους δοκίμους ή τους στρατευσίμους υπαξιωματικούς του (πέραν των παρεμβάσεων) για να τα καταφέρει στους μονίμους υπαξιωματικούς; Έχει επεξεργασμένη, συγκεκριμένη αντίληψη για το τι αξιωματικούς θέλει, για να συγκροτήσει σύστημα κριτηρίων; Η απλή απάντηση είναι πως όχι: αρκεί να δει κανείς τα κείμενα επίσημα ή ημι-επίσημα που αναφέρονται στον «αξιωματικό του 21ου αιώνα» και άλλα συναφή, για να καταλάβει κανείς ότι το επίπεδο επεξεργασίας και κατανόησης του θέματος είναι δραματικά ανεπαρκές: τα κείμενα μοιάζουν με εκθέσεις ιδεών Γ’ Λυκείου, όχι με κείμενα επαγγελματικού οργανισμού για τις απαιτήσεις στελέχωσής του. Χωρίς αντίληψη για το τι αξιωματικούς θέλεις, τι σύστημα κριτηρίων να συγκροτήσεις; Και χωρίς σύστημα κριτηρίων, τι εξετάσεις να κάνεις; Άμα δεν ξέρεις τι ψάχνεις, πως θα το βρεις;

 26. thanos814 says:

  καιρό είχατε να γράψετε!!!
  και πάλι αυτά που διαβάζω είναι δυστυχώς απολύτως σωστά..

  καλό σας απόγευμα!

 27. Αγαπητέ Θάνο,

  Δυστυχώς είμαστε ερασιτέχνες, και η κανονική ζωή προηγείται!

  Πάντως, έχουμε αρκετά πράγματα στα σκαριά.

 28. Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ says:

  Ναι Βελισάριε, αν κρίνω από την επιλογή των δοκίμων, μάλλον έχεις δίκιο. Πάντως το ίδιο ισχύει παντού στο ελληνικό δημόσιο. Αρκεί να δεις τα κριτήρια αξιολόγησης του εκπαιδευτικού…90% φρου φρου και αρώματα.

 29. Christos says:

  Ας τεθεί ως προϋπόθεση για εισαγωγή σε στρατιωτική σχολή η εκπλήρωση πρώτα της υποχρεωτικής θητείας. Τα οφέλη είναι διπλά: 1) θα αποθαρρυνθούν όσοι δεν αγαπάνε τον στρατό πραγματικά, και 2) θα βλέπουν οι “καλομαθημένοι” αξιωματικοί την απαξίωση και περιφρόνηση που υφίσταται ο κληρωτός στρατιώτης

 30. T.T. says:

  Γιατί όχι? καλή ιδέα.

 31. Νομίζω είναι πολύ καλή ιδέα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s