Το ιδεολόγημα του μικρού και ευέλικτου στρατού

γράφει ο Αρματιστής

(Ταξίαρχος ε.α. Βασίλειος Λουμιώτης)

Οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για ένα μικρό σχήμα Ενόπλων Δυνάμεων και αμυντικών υποδομών έχουν κυρίως ως στόχο το Στρατό Ξηράς, δεδομένου ότι η μείωση των δυνάμεων και των υποδομών του ΠΝ και της ΠΑ είναι υπό τις παρούσες συνθήκες πρακτικά αδύνατη. Ως εκ τούτου πιστεύω ότι το μικρότερο σχήμα δυνάμεων αφορά τον Στρατό Ξηράς και αποτελεί μια ακόμη εκφορά, ένα αναμάσημα του γνωστού ιδεολογήματος περί ενός «μικρού και ευέλικτου στρατού που θα διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός». Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο υποψήφιος βουλευτής επικρατείας υποστράτηγος ε.α. Νικόλαος Τόσκας, και κατά τα φαινόμενα κύριος συντάκτης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την εθνική άμυνα, είναι αξιωματικός του στρατού ξηράς και έχει αναφερθεί κατά καιρούς δημόσια στον περιορισμό της δομής του, κλείσιμο σχηματισμών, μονάδων και στρατοπέδων, καθώς και σε μείωση του αριθμού των ανώτατων αξιωματικών. Είναι ακόμη γνωστό, ή τουλάχιστο έτσι έχει προβληθεί από διάφορα μέσα, ότι ο Νίκος Τόσκας παραιτήθηκε από διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του ΥΕΘΑ Μπεγλίτη επειδή δεν υιοθετήθηκε η δομή δυνάμεων που αυτός σχεδίασε και μάλιστα ήρθε σε σύγκρουση και με τον Α/ΓΕΣ στρατηγό Φράγκο για αυτό το ζήτημα. Επί του υπόψη θέματος έχει κυκλοφορήσει πολλή μυθολογία.

Ερωτήματα

Είναι δυνατή η μείωση της παρούσας δομής (σχήματος;) του στρατού εκστρατείας που μόλις πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ; Τι μπορεί ακόμη να μειωθεί από τη δομή του στρατού εκστρατείας χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η όποια αποτρεπτική ικανότητα συνεχίζει να παραμένει;

Πάντοτε μιλώντας με βάση στοιχεία από ανοικτές πηγές που αναφέρονται στις  απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα, τις προβλεπόμενες δυνάμεις από τη παρούσα δομή δυνάμεων, τη γεωγραφία του Θεάτρου Πολέμου και το ότι η πρωτοβουλία έναρξης των επιχειρήσεων έχει αφεθεί στον αντίπαλο, έχω την ακράδαντη πεποίθηση ότι οποιαδήποτε μείωση των δυνάμεων του Στρατού Ξηράς θα είναι ολέθρια, για τους εξής λόγους:

 1. Η συνολική ισχύς του Ελληνικού Στρατού είναι κατά πολύ κατώτερη της αντίστοιχης του Τουρκικού στρατού που είναι ήδη προσανατολισμένος κατά της Ελλάδας. Η σχέση αυτή επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο, επειδή οι Τουρκικές δυνάμεις μπορούν να ενισχυθούν σε σύντομο χρόνο με δυνάμεις και μέσα που βρίσκονται στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και στα ανατολικά της σύνορα.

 1. Η γεωγραφία του Θεάτρου Πολέμου επιβάλει το κατακερματισμό των δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού σε πολλά επί μέρους «μέτωπα», η εγκάρσια επικοινωνία μεταξύ των οποίων σε περίοδο επιχειρήσεων είναι από δυσχερής έως αδύνατη, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά από δυσχερής έως αδύνατη και η μετάγγιση δυνάμεων από μη απειλούμενο «μέτωπο» σε απειλούμενο. Από τη Χίο πχ στη Λέσβο και από το Βόρειο Έβρο στο Νότιο και αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, στη μεν Αν. Θράκη το εδαφικό ανάγλυφο και το πυκνό συγκοινωνιακό δίκτυο της περιοχής επιτρέπουν στον Τουρκικό στρατό να συγκεντρώσει σε σύντομο χρόνο τις κύριες δυνάμεις του στο χώρο που θα επιτεθεί (βλέπε σχέδιο Βαριά), στο δε Θέατρο Επιχειρήσεων του Αιγαίου το ορεινό εδαφικό ανάγλυφο της Δυτικής Μικράς Ασίας επιτρέπει στους Τούρκους να αποκρύψουν τις μετακινήσεις και συγκεντρώσεις των δυνάμεων τους – κυρίως των αερομεταφερόμενων – που θα ενεργήσουν για τη κατάληψη Ελληνικών νησιών. Τα Ελληνικά μειονεκτήματα και τα Τουρκικά πλεονεκτήματα σε συνδυασμό με το ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων και έναρξης των επιχειρήσεων έχει αφεθεί στον αντίπαλο, θα επιδεινώσουν έτι περισσότερο το ισοζύγιο ισχύος στο χώρο όπου θα επιχειρηθεί η κυρία ενέργεια του αντιπάλου.
 1. Η υποεπάνδρωση που βιώνει οδυνηρά τη τελευταία δεκαπενταετία ο Ελληνικός Στρατός, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το σε βάρος της χώρας μας ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος. Αλλά «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι».

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία των μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας κρίσεων και πολέμων. Είναι πολύ διδακτική και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω. Το αμυντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα είναι ανάλογο της κατάστασης που βρέθηκε η Μικρασιατική Στρατιά το 1922. Ενώ η Ελληνική Στρατιά ήταν ισχυρότερη της συνολικής δύναμης του Τουρκικού στρατού, η Τουρκική ηγεσία αποκρύπτοντας τις μετακινήσεις των δυνάμεων της κατόρθωσε να πετύχει συντριπτική υπεροχή έναντι των Ελληνικών δυνάμεων 5:1 στο προς νότο στραμμένο σκέλος της εξέχουσας του Αφιόν. Και για του λόγου το αληθές ο σχετικός πίνακας επί του Κοτσά Τεπέ, δείχνει την αλήθεια των πραγμάτων.

Σύγκριση δυνάμεων-Τουρκική άποψη

Προέχει η αλήθεια και η ειλικρίνεια

Πρέπει να σταματήσουμε να κοροϊδεύουμε εαυτούς και αλλήλους – κυρίως οι στρατιωτικοί – και να πούμε την αλήθεια στους πολίτες. Προκειμένου η χώρα να αποκτήσει αξιόπιστη άμυνα απαιτούνται θυσίες, χρήματα και πάνω από όλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Η πολεμική εκπαίδευση του προσωπικού απαιτεί πολύ χρόνο, κόπο, πόνο, ιδρώτα και … χρήμα. Πολεμική εκπαίδευση με θητεία 9 μηνών δεν υπάρχει. Καθαρά λόγια. Ο πόλεμος δεν διεξάγεται μέσα από κλιματιζόμενες αίθουσες και κυρίως δεν διεξάγεται με κουμπιά. Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται, είναι μπούρδες και προφάσεις αμαρτωλές.

Βεβαίως είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος. Έχουν δίκιο. Οι Τούρκοι μέχρι σήμερα επιτυγχάνουν τους στόχος τους με την απειλή χρήσεως βίας. Η Ελλάδα συνεχώς υποχωρεί και τώρα έχει βάλει τους οθωμανούς στο κρεβάτι της. Δεν ξέρω πως θα αντιδράσουμε αν επιχειρηθεί «διείσδυση».

Ασφαλώς διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν και μάλιστα πολλές και θα αναφέρω τα ακόλουθα σημεία:

 1. Μολονότι είμαι θερμός θιασώτης της ρεαλιστικής βασικής εκπαίδευσης η οποία θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστο 2 μήνες και να είναι εντατική και σκληρή για όλα τα όπλα και σώματα ώστε να αποδίδει ικανούς μαχητές πεζικού, πιστεύω ότι εφόσον η θητεία θα συνεχίσει να παραμένει στους 9 μήνες και η βασική εκπαίδευση στις 3 εβδομάδες, όλα τα ΚΕΝ θα πρέπει να κλείσουν. Δεν χρειάζονται. Σε περίπτωση όμως που ο χρόνος της θητείας αυξηθεί (βεβαίως δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα) και η βασική εκπαίδευση αναβαθμιστεί στη κατεύθυνση που περιγράφω παραπάνω, αυτή θα πρέπει να διεξάγεται σε ΚΕΝ στη Βόρειο Ελλάδα, στη Θράκη και τα νησιά. Σε κάθε περίπτωση όλα τα ΚΕΝ στη νότια Ελλάδα όπου βολεύονται οι πελάτες των βολευτών θα πρέπει να κλείσουν (βεβαίως δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα).
 1. Ένα χώρος που ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί με ιδιαίτερη σκληρότητα, είναι ο χώρος της δικαιοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ευαγγελίζεται την ισότητα, την ισονομία, την αξιοκρατία, την προστασία των αδυνάμων (και αυτών που δεν έχουν μπάρμπα στη Κορώνη;). Ιδού λοιπόν η Ρόδος και σίγουρα θα δούμε και το πήδημα… Θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα επιβάλει επιτέλους ισότητα στο φόρο προσφοράς ζωής; Επειδή η θητεία αποτελεί στη μεν ειρηνική περίοδο φόρο ζωής και ελευθερίας, σε δε πολεμική περίοδο φόρο αίματος. Ως γνωστό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έτυχε κάποιων γενναίων φορολογικών απαλλαγών, όπως βεβαίως έτυχαν και οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλα τα μωρά της πολιτικής οικονομικής πνευματικής δημοσιογραφικής στρατιωτικής νομενκλατούρας.

Απόψεις υποστράτηγου ε.α. Τόσκα Ν. για τη δομή δυνάμεων του Σ.Ξ.

Θα ήθελα τώρα να αναφέρω κάποια στοιχεία για το τι πρεσβεύει για το ζήτημα της δομής δυνάμεων ο υποστράτηγος ε.α. Τόσκας Νικόλαος, που ίσως να προαλείφεται και για κυβερνητική θέση στο Υπουργεί Εθνικής Άμυνας. Τα στοιχεία που θα αναφέρω προέρχονται από ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος Αυγούστου 2008 (Συνημμένο pdf).  Αν και το όλο άρθρο, ως τεχνικό στρατιωτικό κείμενο δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό (για να μη το χαρακτηρίσω διαφορετικά), εν τούτοις περιέχει κάποια στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον:

 1. Στη σελίδα 87 ο Ν. Τόσκας αναφέρει ότι θα είναι σοβαρό λάθος η μείωση των Ταξιαρχιών που αποτελούν τις στρατηγικές εφεδρείες («Αν επαληθευτεί τελικά αυτό που είχε αναφερθεί σε προηγούμενο τεύχος της «Σ» για μείωση των ταξιαρχιών που αποτελούν τις στρατηγικές εφεδρείες και παράλληλη διάθεση του προσωπικού των ταξιαρχιών που θα μείνουν για ειρηνευτικές αποστολές, θα αποτελεί σοβαρό λάθος, ….»).

(Σχόλιο: Μένει να δούμε αν ο Ν. Τόσκας εμμένει στην αναφερομένη άποψη, ή από θέση κυβερνητικής ευθύνης θα ενεργήσει για μείωση των 3 Ταξιαρχιών που αποτελούν τις στρατηγικές εφεδρείες.)

 1. Στη σελίδα 82 ο Ν. Τόσκας αναφέρει ότι τα Μ/Κ ΤΠΖ, θα πρέπει να διαθέτουν 4 Μ/Κ Λόχους, 1 ΛΥΤ, 54 ΤΟΜΑ, 22 TOW και να επανδρώνονται από 982 άνδρες. Γράφει 825, αλλά έχει ξεχάσει (;) τους 170 άνδρες του Λόχου Διοικήσεως. Με βάση την προτεινόμενη δομή, τα περίπου 20 Μ/Κ ΤΠΖ των Μ/Κ και ΤΘ Ταξιαρχιών του ηπειρωτικού χώρου θα πρέπει να διαθέτουν 1080 ΤΟΜΑ, 420 TOW και 19.640 άνδρες σε πολεμική σύνθεση, έναντι των 12.000 περίπου που προβλέπονται τώρα.
 1. Στη σελίδα 83 ο Ν. Τόσκας προτείνει οι Επιλαρχίες Μέσων Αρμάτων να συγκροτούνται από 4 Ίλες των 4 Ουλαμών εκάστη, με 3 άρματα κατά Ουλαμό. Η κάθε Επιλαρχία προτείνεται να διαθέτει 54 άρματα και να επανδρώνεται από 650 άνδρες. Με βάση την υπόψη δομή, οι περίπου 15 ΕΜΑ των Μ/Κ και ΤΘ Ταξιαρχιών θα πρέπει να διαθέτουν 810 άρματα [έναντι των 615 περίπου που διαθέτουν τώρα] και 9.750 άνδρες σε πολεμική σύνθεση έναντι των 5.640 ανδρών περίπου που προβλέπονται τώρα.

Σχόλια

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τη προτεινόμενη τετράγωνη δομή για τα Μ/Κ ΤΠΖ και την ΕΜΑ επειδή το υπόψη  ζήτημα επιδέχεται πολλών προσεγγίσεων. Πιστεύω όμως ότι τα Μ/Κ ΤΠΖ και οι ΕΜΑ που διαθέτουν τετράγωνη δομή είναι βαριές μονάδες και στερούνται ικανού βαθμού ευελιξίας. Η δική μου άποψη είναι ότι από το επίπεδο του Μ/Κ Τάγματος ή της Επιλαρχίας και κάτω,  η δομή θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν απλούστερη επειδή παρέχει μεγάλη ευελιξία και περισσότερες δυνατότητες εμπλοκής του συνόλου της ισχύος κάθε επιπέδου (διμοιρίας- ουλαμού, λόχου-ίλης, τάγματος-επιλαρχίας) στη μάχη. Και η άποψή μου δικαιώνεται ιστορικά. Παρ’ όλα ταύτα, υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής αδυναμίας και καχεξίας,  βλέπω θετικά την προτεινόμενη τετράγωνη δομή, αλλά μόνο για τα Μ/Κ τάγματα των ΤΘ Ταξιαρχιών και τις ΕΜΑ των Μ/Κ Ταξιαρχιών, επειδή κατ’ αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα για την οργάνωση ισχυρών Τακτικών Συγκροτημάτων και Συγκροτημάτων.

Είναι φανερό ότι οι προτάσεις του Ν. Τόσκα του 2008, δεν αποβλέπουν σε μικρά σχήματα που να ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δημιουργούν βαριές μονάδες και έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ΤΟΜΠ (δεν υπάρχουν ΤΟΜΑ), των αρμάτων και του προσωπικού. Αν και για μένα η υπόψη αύξηση θα ήταν ευχής έργο, αλλά όχι στη βάση που τη προτείνει ο Ν. Τόσκας, τέτοια αύξηση των οροφών δεν πρόκειται να δούμε, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και τα άλλα κόμματα, δεν υιοθετούν «στρατοκρατικές αντιλήψεις».  Πόλεμος δεν πρόκειται να γίνει!!!

Από τα 2 οργανογράμματα που προτείνει ο Ν. Τόσκας στις σελίδες 82 και 83, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τη μέθοδο που χρησιμοποιεί για να υπολογίσει τη δύναμη του προσωπικού. Σαν παράδειγμα θα αναφέρω ότι για την ΕΜΑ των 50 αρμάτων (παλαιότερα) η προβλεπόμενη δύναμη ήταν 476 άνδρες, για δε την ΕΜΑ των 41 αρμάτων η προβλεπόμενη δύναμη είναι 390 άνδρες περίπου. Από πού προκύπτει η δύναμη των 650 ανδρών για την ΕΜΑ των 4 ΙΜΑ και των 52 αρμάτων; Άγνωστο. Εκτός και αν το οργανόγραμμα αποτελεί προϊόν αντιγραφής από Αμερικάνικο εγχειρίδιο.

14 Responses to Το ιδεολόγημα του μικρού και ευέλικτου στρατού

 1. Ανώνυμος says:

  Ευχαριστώ για την απάντηση.

  Δυστυχώς τα κατεστημένα συμφέροντα δεν αφήνουν καμιά αισιοδοξία για πρόοδο, η γάγγραινα των ψήφων και το κυνήγι τους μας έχουν πάει πολλά χρόνια πίσω. Ειλικρινά αναρωτιέμαι γιατί δεν μπορούν να τα βρουν οι πολιτικές δυνάμεις τουλάχιστον στους τομείς άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Από την άλλη είμαστε πολύ τοπικιστές, το ΚΕΝ Καλαμάτας να παραμείνει ανοικτό και για τα υπόλοιπα βλέπουμε. Φυσικά δεν είναι ο μοναδικός που συμπεριφέρθηκε με αυτό τον τρόπο. Αλήθεια με το ΚΕΝ Άρτας τι γίνεται; Οι παλινωδίες είναι χαρακτηριστό γνώρισμα της πολιτική ζωή του τόπου. Μακάρι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.

  Για μία ακόμη φορά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του ιστοχώρου. Όπως φαίνεται ενισχύεται η ομάδα σας και με νέα άτομα οπότε το μέλλον διαγράφεται ευοίωνο για την ενημέρωσή μας περί των αμυντικών θεμάτων.

 2. Πάτε καλά; says:

  Διχως να παρω θεση, εχω την εντονη αισθηση πως στο μυαλο του Τοσκα ειναι λιγοτερες μοναδες με μεγαλυτερη ομως επανδρωση, Εξου και τα αυξημενα νουμερα επανδρωσης και η ρητορικη περι ΕΔ μικροτερου σχηματος..

 3. a says:

  Το μικρό ευέλικτο σχημα εχει παντως απο πισω του ιδεολογημα και ειναι αυτο του ποταμιου: συμμετοχη των στρατευσιμων σε διεθνεις «ειρηνευτικες» αποστολές, μορατοριουμ πτησεων με την τουρκια ανατολικα του 25ου, ταυτοχρονα!!!!
  δειτε το dotmocracy στους συνεδρους του ποταμιου…

 4. .+- says:

  Δεν νομιζω οτι μπορουν να αλλαξουν πολλα πραγματα. Ακομη και με την σημερινη δομη το συνολο των μεγεθων δεν ειναι τετοιο που να επιτρεπει να υπαρχιουν αισιοδοξες σκεψεις. Το οτι οι διμοιριες ή οι Μχ λοχοι και ΙΜΑ απο 3 αυξανουν σε 4, δεν αλλαζει τιποτα οταν το συνολικο μεγεθος σε επιπεδο ΣΣ παραμενει το ιδιο. Ακομη χειροτερα οταν το συνολικο μεγεθος αυξανει με δεδομενο οτι με τα σημερινα δεδομενα ειναι αδιανοητο να βρεθουν επιπλεον ανθρωποι για να επανδρωσουν νεες μοναδες, οταν ηδη σημερα με τα γνωστα μεγεθη υπαρχει το γνωστο προβλημα λειψανδρειας. Ισως θα ηταν προτιμοτερο να γινει μια αναθεωρηση του συνολου της αμυντικης διαταξης και της δομης δυναμεων προς τα κατω οπως επισης και να γινει μια τελειως διαφορετικη επιλογη. Το προηγουμενο του ιουνιου του 1922, με τις προτασεις απο τον τοτε Επιτελαρχη Στρατιας Σντ Παλλη , αν δεν κανω λαθος το ονομα, που ο Χατζηανεστης τελικα δεν αποδεχτηκε, ειναι ενδεικτικο του τι μπορει να προταθει εναλλακτικα απο τα οσα ειναι ηδη γνωστα.

  .και-

 5. T.T. says:

  Από την Λευκή Βίβλο 2014

  Click to access White_Paper.pdf

  «Μετασχηματισμό των ΕΔ σε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, οικονομικό και ευκίνητο «εργαλείο» στα χέρια της Πολιτείας, το οποίο θα αποτελεί, εγγύηση για την άμυνα της Χώρας και αρωγό του Ελληνικού λαού, μέσα από την κοινωνική του προσφορά.»

  Όπως βλέπω όλο το πολιτικό φάσμα θέλει τον στρατό μικρό κι ευκίνητο, οπότε μάλλον την ευκινησία δε θα την γλιτώσουμε.

  Το άλλο που μου κάνει εντύπωση στη Λευκή Βίβλο είναι ότι πουθενά δεν αναφέρεται η αναθεωρητική στάση της Τουρκίας ως απειλή. Σ’ ένα σημείο γίνεται μία υπόμνηση για κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να αναφέρεται από ποιον, ενώ η μοναδική φορά που αναφέρεται η Τουρκία ονομαστικά είναι για να συμπεριληφθεί σ’ εκείνα τα κράτη που: «αναμένεται να διεκδικήσουν με αυξανόμενη ένταση στο άμεσο μέλλον, ρυθμιστικό ρόλο στα περιφερειακά ζητήματα ασφαλείας και ταυτοχρόνως να προσπαθήσουν να καταστούν προνομιακοί συνομιλητές με τους αντίστοιχους διεθνούς οργανισμούς ασφαλείας για την περιοχή τους.»

  Νομίζω ότι έτσι εξισορροπείται το πράγμα. Η Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική άρα ο στρατός μας μπορεί να είναι μικρός κι ευκίνητος.

 6. Πραγματικά, αυτή η Λευκή Βίβλος σε κάνει ν΄απορείς. Όχι μόνον στα σημεία που αναφέρεις. Από την αρχή μέχρι το τέλος.

 7. T.T. says:

  Επειδή δεν θέλω να είμαι άδικος οφείλω να επισημάνω ότι στη σελ. 134 αναφέρεται ότι: «Είναι παράδοξο το γεγονός ότι στον 21ο αιώνα, η χώρα μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει συμβατική απειλή από σύμμαχο και δυνητικά εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) γείτονα χώρα. Η απειλή αυτή επιτάσσει τη διατήρηση Ενόπλων Δυνάμεων ικανού μεγέθους και υπέρτερων δυνατοτήτων, προκειμένου να αποτρέπεται η εκδήλωση της όποιας επιθετικότητας.»

  Οι παραπάνω γραμμές αντί να βρίσκονται στην ενότητα 1 είναι καταχωνιασμένες στο τέλος του βιβλίου, ενώ το τέρας πάλι δεν αναφέρεται με τ’ όνομα του. Και μου φαίνεται ότι ο συντάκτης απλώς επισημαίνει την παραδοξότητα όχι ότι συμβαίνει και τίποτα. Τέλος πάντων.

 8. .+- says:

  @Ο/Η Βελισαριος λέει: 01/24/2015 στο 19:36

  Συμπληρωνω οτι μαλλον η αιτια ειναι οτι…ισως γιατι στα λογια δεν υπαρχει αντιστοιχια με την πραγματικοτητα.

  .και-

 9. johnniem says:

  Άλλο ένα εξαιρετικό άρθρο-ανάλυση του πολύ αξιόλογου ιστολογίου σας .. Συγχαρητήρια στον Αρματιστή για τα φοβερά του άρθρα, μακάρι όλοι οι αξιωματικοί του ΕΣ να σαν εσάς. Πραγματικά εμείς οι νεότεροι που ενδιαφερόμαστε για το χώρο της άμυνας έχουμε μάθει πάρα πολλά μέσα από τον ιστότοπό σας και τις αναλύσεις τόσο του Αρματιστή όσο και των άλλων συντελεστών του παρόντος ιστολογίου.

 10. Ανώνυμος says:

  Θα ήθελα να επισημάνω ότι όσον αφορά το προσωπικό και την οροφή των ΕΔ, αν και συμφωνώ με τις αναλύσεις του παρόντος ιστολογίου, απουσιάζει ο ηλικιακός παράγοντας. Το προσωπικό που παρατάσσει, ειδικά ο ΣΞ, δημογραφικά είναι γηρασμένο για τα στρατιωτικά δεδομένα. Στη πλειοψηφία των Μονάδων οι κληρωτοί είναι ελάχιστοι ενώ το μόνιμο προσωπικό δεν ανανεώνεται. Σε μονάδες πχ του τουρκικού στρατού η πλειοψηφία των στρατιωτών και υπαξιωματικών είναι κάτω των 30 ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κατέχουν θέσεις διοίκησης. Εμείς, ειδικά σε μερικά χρόνια από τώρα, θα έχουμε αποστεωμένες μονάδες με τη πλειοψηφία του προσωπικού στο ηλικιακό γκρουπ 35 με 40. Στρατοί όπως ο τουρκικός ή ο αμερικάνικος δεν είναι τυχαίο που για ορισμένες κατηγορίες υπαξιωματικών κυρίως δίνουν τη δυνατότητα αποχώρησης πριν από τα 40. Για την πλειοψηφία των καθηκόντων που απαιτούνται για να λειτουργήσει αποτελεσματικά μία μονάδα σημαντικό ρόλο παίζει εκτός από την εμπειρία των ασκούντων τη διοίκηση και η σωματική δύναμη και αντοχή όσων εκτελούν και από αυτή τη πλευρά υστερούμε. Δυστυχώς ενώ ο ΣΞ θα έπρεπε να είναι από άποψη προσωπικού σαν μία πυραμίδα, με πολλά και νέα άτομα στη βάση η οποία σταδιακά να μειώνεται όσο φθάνουμε στη κορυφή, έχει καταντήσει μία πυραμίδα από την ανάποδη. Κατά τη γνώμη μου εάν δεν αυξηθεί η θητεία θα πρέπει να μειωθεί το μόνιμο προσωπικό στο ΣΞ. Ένας γηρασμένος στρατός δεν έχει και πολλά πράγματα να προσφέρει, εκτός από αριθμούς και αυτούς μόνο στα χαρτιά.
  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

 11. ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ says:

  Αγαπητέ Αρματιστή

  Αναφέρετε στο κείμενό σας την ύπαρξη 15 ΕΜΑ, οι οποίες σήμερα διαθέτουν 41 άρματα εκάστη, ήτοι σύνολον 615 άρματα. Έως τον αριθμό των 850+ αρμάτων περισσεύουν περίπου 235 άρματα. Μήπως μπορείτε να μας διαφωτίσετε ,εμάς τους μη ειδικούς ,πού και πώς αυτά κατανέμονται; Κατά τα λοιπά ελπίζω και προσεύχομαι ότι στο ΥΠΕΘΑ να υπάρχουν αρκετοί συνετοί που να συμμερίζονται τον προβληματισμό σας.( Δεν έχω συμπεριλάβει τα 390; Μ48 MOLF)

 12. Αρματιστής says:

  Αγαπητέ Κώστα καλησπέρα
  Με βάση στοιχεία από ανοικτές πηγές (πάντα) φαίνεται ότι υπάρχουν:
  4 ΤΘ ΤΑΞ Χ 2 ΕΜΑ Χ 41 ΑΡΜΑΤΑ = 328 ΑΡΜΑΤΑ
  7 Μ/Κ ΤΑΞ Χ 1 ΕΜΑ Χ 41 ΑΡΜΑΤΑ = 287 ΑΡΜΑΤΑ
  ΣΥΝΟΛΟ: 615 ΑΡΜΑΤΑ
  Αναφέρεται ότι κάποιες ΕΜΑ Μ/Κ Ταξ διαθέτουν και 4η ΙΜΑ με 13 άρματα, αλλά δεν γνωρίζω αν αυτό είναι αληθές.
  Στον αριθμό των 615 αρμάτων θα πρέπει να προστεθούν ακόμη και τα άρματα κάποιων Επιλαρχιών Αναγνωρίσεως (ΕΑΝ) και ανεξάρτητων Ιλών Μέσων Αρμάτων (περίπου 80 άρματα).
  Ο αριθμός των 850 (+) αρμάτων, δεν γνωρίζω από πού προκύπτει. Βεβαίως αναφέρεται από ανοικτές πηγές.

 13. Κώστας Σταματιου says:

  Αγαπητέ Αρματιστή , καλησπέρα
  Ευχαριστώ για την απάντηση.Από το διαδίκτυο αναφέρονται ως ενεργά 500 Leopard I ,τα οποία προστίθενται στα 175 Leopard IIGR και τα 183 Leopard II. Υποθέτω ότι από τα 500 τα παλαιότερα έχουν αποσυρθεί.

 14. ΑΧΕΡΩΝ says:

  @Ἀρματιστή & Κώστα Σταματίου

  Νομίζω ὅτι ἡ ἀπάντηση στην ἀπορία «που εἶναι τα ἄρματα» κρύβεται στους παράλληλους Πίνακες Ὁργανώσεως Ὑλικοῦ.
  Ἐπί σειρά ἐτῶν,και λόγω ἑλλείψεως πυρομαχικῶν των 120,οἱ ΤΘΤ με ἄρματα Leo-2A4/HEL,δηλαδή οἱ XXV,ΧΧΙ,ΧΧΙΙΙ,διατηροῦσαν παράλληλα παλαιότερους τύπους Leo-1A5/M-48A5MOLF/M-60A3,και λογικά διατηροῦν ἀκόμη (ἐκτός ἐάν ἔχει γίνει κάποιο θαῦμα που ἀγνοοῦμε,και παρελήφθησαν ἐπαρκείς φόρτοι των 120).
  Ἐπίσης,κάποιες ΕΜΑ ἐκτός Θράκης φαίνεται ὅτι ἔχουν μοιραστεί ἄρματα διαλυθεισῶν μονάδων,παρ΄ὅτι τυπικά δέν θεωροῦνται τετράγωνες ἤ εἰδικῆς συνθέσεως.
  Τα 400 περίπου Μ-48Α5 MOLF ἦσαν (εἶναι;) μοιρασμένα στην Θράκη,(ΧΧΙ ΤΘΤ),Αἰγαίο (ΑΣΔΕΝ),και ΕΛΔΥΚ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s