Περί προσωπικής εντιμότητας, ή για την τσίπα που χάθηκε

γράφει ο Βελισάριος

Είναι κοινός τόπος ότι στη χώρα μας η πνευματική εργασία δεν είναι σεβαστή. Είναι μια νοοτροπία που ξεκινά από το σχολείο, εδραιώνεται στο πανεπιστήμιο και μετά… γίνεται ανεξέλεγκτη, καθ’ ότι είναι πλήρως αποδεκτή από την κοινωνία.

Όμως η κοινωνία, τελικά, είμαστε εμείς. Και δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε σε κάποιους να κάνουν «σταδιοδρομίες» και να βγάζουν χρήματα με βάση τη δική μας πνευματική εργασία.

Το πρόσφατο παράδειγμα της λογοκλοπής του κειμένου του Αρματιστή από τον ιστότοπο defencenews.gr και τον gnikitas, είναι αντιπροσωπευτικό μιας πολύ ευρύτερης κατάστασης που επικρατεί στο «ελληνικό» διαδίκτυο. Εξ ίσου χαρακτηριστική είναι η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής.

Μετά τη δημόσια καταγγελία του Αρματιστή σχετικά με τη λογοκλοπή του άρθρου του από τον ιστότοπο defencenews, ο… «καλός ιστότοπος» προέβη (ή δεν προέβη) στα εξής:

 1. Αρχικά, μετά την καταγγελία (και, για να μην ξεχνιόμαστε, επί οκτώ (8) ημέρες μετά την αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος με το ίδιο περιεχόμενο), ο ιστότοπος εποίησε την νήσσαν. «Ποιος θα το δει, και τι θα μας κάνουν;«, σου λέει…
 2. Η αναδημοσίευση της καταγγελίας από το ιστολόγιο e-Amyna (την οποία κι ευχαριστούμε για αυτή την –κατ’ εξαίρεσιν– αναδημοσίευση), προφανώς τους προβλημάτισε λίγο. Λίγο, αλλά όχι κι αρκετά.
 3. Έτερο ιστολόγιο που έχει πέσει θύμα υποκλοπής από τον gnikitas, το εξαιρετικό Naval Analyses (εξαιρετικό όχι γιατί συμφώνησε μαζί μας, αλλά γιατί όντως είναι εξαιρετικό), βγαίνει και καταγγέλλει κι αυτό τον πειρατή του διαδικτύου με ανάρτηση στο facebook. («Κι άλλος ασχολείται μαζί μας, γμτ»)
 4. Το σχόλιο του «Πάτε Καλά» περί εξωδίκου… προφανώς κινητοποίησε τον gnikitas (και τους περί αυτόν). Σου λέει: «κάτσε μην έχουμε και μπλεξίματα, τώρα«. («Πάτε Καλά», τις ευχαριστίες μας για την παρέμβαση αυτή.)

Αντί να αποκαταστήσει τα πράγματα μόλις ανησύχησε, ο καλός «δημοσιογράφος» αρχίζει τις μαϊμουδιές.

Έτσι:

 1. Η όποια διόρθωση στο άρθρο γίνεται «Κατόπιν δημόσιας διαμαρτυρίας του παρακάτω ιστολόγιου για την κοινοποίηση του άρθρου» (Με κατ’ ιδίαν διαμαρτυρία δεν ιδρώνει το αυτί μας»).
 2. Αναγράφεται, πλέον, ο συντάκτης του άρθρου, αλλά αποφεύγεται και πάλι η παράθεση συνδέσμου προς την πηγή. («Είπαμε να επανορθώσουμε, αλλά μη μας περάσουν και για το Λύκειο των Ελληνίδων»)
 3. Φυσικά, η όλη «αποκατάσταση» του κειμένου γίνεται, ουσιαστικά, εν κρυπτώ. Όπως είναι φυσικό για ιστότοπο, το άρθρο κυκλοφόρησε ως πρώτο θέμα στις 8 Δεκεμβρίου, οπότε και έλαβε όλες τις επισκέψεις αναγνωστών. Σταδιακά πέρασε στις «πίσω σελίδες» του ιστοτόπου, όπου κανείς πρέπει να το αναζητήσει επισταμένως για να το ανακαλύψει. Η «αποκατάσταση» γίνεται εκεί που είναι θαμμένο, πλέον, το άρθρο, έτσι ώστε οι αναγνώστες του defencenews δε θα πάρουν ποτέ είδηση τη λογοκλοπή του ιστοτόπου. Από τον gnikitas ζητήθηκε ρητά να κάνει την αποκατάσταση του κειμένου ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου του, γιατί μόνον αυτό συνιστά αποκατάσταση της πνευματικής περιουσίας που οικειοποιήθηκε.
 4. Ο gnikitas αποφασίζει να σχολιάσει την καταγγελία του Αρματιστή και να «δώσει απαντήσεις». Στο ιστολόγιο Βελισάριος, όπου αναρτήθηκαν τόσο το κείμενο που υπεκλάπη, όσο και η καταγγελία; Όχι βέβαια. Σε τρίτο μέρος, στο e-Amyna, να αισθάνεται και ασφαλής. Που να βρει τα καμιόνια για τέτοια πράγματα…
 5. Αλλά ακόμη κι εκεί, ο gnikitas «ντρέπεται» να δώσει ο ίδιος απαντήσεις ή εξηγήσεις… Έτσι, συμπτωματικά εμφανίζεται στο e-Amyna σχολιαστής ονόματι Αθ. Σκαπινάκης που επαγγέλεται δικηγόρος και ο οποίος αναρτά το εξής αμίμητο σχόλιο:

Νομίζω ότι έχει γίνει η προσήκουσα διόρθωση από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα (σήμερα ή εχθές το βράδυ). Πάντως και με την προηγούμενη μορφή, την οποία πρόλαβα εχθές, δεν υπήρχε κίνδυνος σύγχυσης ως προς το ότι το άρθρο ήταν του εξαίρετου Αρματιστή. Δεν νομίζω ότι ήταν εκ προθέσεως αυτό που έγινε. Μάλλον η γνωστή βιασύνη έδρασε στο να δημιουργηθεί μια κακή παρεξήγηση.

Ο κ. Σκαπινάκης, λοιπόν, «νομίζει» (ως τρίτος, άσχετος σχολιαστής) ότι έγινε η «προσήκουσα» διόρθωση –αλλά δεν είναι και σίγουρος πότε. Γιατί δεν ρωτάει τον gnikitas να βεβαιωθεί πότε; Μήπως δεν τον γνωρίζει; Έτσι τυχαία έσπευσε ως αυτόκλητος υπερασπιστής του, τη στιγμή που ο ίδιος ο gnikitas κρύβεται;

 1. «Και στην προηγούμενη μορφή [..] δεν υπήρχε κίνδυνος σύγχυσης ως προς το ότι το άρθρο ήταν του εξαίρετου Αρματιστή» Φυσικά! Αν εξαιρέσει κανείς ότι… Αρματιστής δεν υπήρχε πουθενά στην ανάρτηση, δεν υπήρχε κίνδυνος σύγχυσης. Όλοι οι αναγνώστες του defencenews έχουν τηλεπαθητικές ιδιότητες.
 2. «Μάλλον η γνωστή βιασύνη έδρασε στο να δημιουργηθεί μια κακή παρεξήγηση.» Όχι μάλλον – σίγουρα!!! Γι’ αυτό και μόλις ειδοποιήθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα ο gnikitas έσπευσε να επανορθώσει και δεν απαιτήθηκε «δημόσια διαμαρτυρία», σωστά; Του κ. Σκαπινάκη του διέφυγε η σαφής αυτή αναφορά στη διαμαρτυρία του Αρματιστή σε μαίηλ που απεστάλη στον gnikitas;

Φυσικά, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά για πάγια τακτική του ιστοτόπου – που στο λογότυπό του έχει ως σήμα κατατεθέν την «έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση» (sic). Είναι η δεύτερη φορά που ο ίδιος ο Αρματιστής πέφτει θύμα λογοκλοπής (η πρώτη ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014), ενώ αν περιδιαβεί κανείς τις σελίδες του, πέφτει συνεχώς πάνω σε… οικεία κείμενα. Ας πούμε, στο άρθρο «Η εξέλιξη του ρωσικού και του κινεζικού πολεμικού ναυτικού στο μέλλον» της 26ης Δεκεμβρίου, θα πρέπει να προσπαθήσει κανείς πάρα πολύ για να καταλάβει ότι πρόκειται για αναδημοσίευση από την Huffington Post – ενώ δε θα μάθει ποτέ ότι ήταν άρθρο του (επαγγελματία) δημοσιογράφου κ. Μαυραγάνη.

Η δική μας προσπάθεια είναι αφιλοκερδής κι οφείλεται αποκλειστικά στο ενδιαφέρον για τα αντικείμενα που πραγματευόμαστε, για την Εθνική Άμυνα της Χώρας, για την ενημέρωση των πολιτών κι ενδεχομένως για τον προβληματισμό των επαγγελματιών.

Πάντως, στο να προικοδοτήσει λαμόγια με δημοσιότητα και χρήματα, δεν αποσκοπεί.

3 Responses to Περί προσωπικής εντιμότητας, ή για την τσίπα που χάθηκε

 1. Πάτε καλά; says:

  Παρακαλώ 🙂 .

 2. greek spirit says:

  Αγαπητέ Αρματιστή ως διαχειριστής και δημιουργός του blog »Hellenic Sunrise», έχω αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα, αυτό της λογοκλοπής. Για καποιο χρονικό διάστημα είχα βάλει στο site ενα κωδικό που απαγορευε την αντιγραφή, κλείδωνε το »δεξί κλικ». Παρόλο που η μέθοδος ήταν βάρβαρη μπορώ να πω πως απέδωσε.Απλά googλαρε » right click block-copy paste block for wordpress». Πέρα απο αυτό όμως να ξέρεις ότι σε γενικές γραμμές ήμαστε ακάλυπτοι εφόσον δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο εναντίον της λογοκλοπής στο διαδίκτυο.Ένα άλλο κόλπο είναι το εξής Εφ’οσον γράψεις και δημοσιευσεις το κείμενο σου copy-paste με ενεργό link την διευθυνση του κειμενου πχ https://belisarius21.wordpress.com/2015/12/28/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD/#more-4389.- που είναι η διευθυνση του παρόντος άρθρου. Την διευθυνση αυτη θα βάλεις εμβόλιμη μέσα στο κείμενο 2-3 φορές γράφοντας ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ https://belisarius21.wordpress.com/2015/12/28/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%AE-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD/#more-4389- Σε διαβεβαιω ότι κανείς απο τους αντιγραφείς δεν θα κάτσει να ασχοληθεί να αφαιρέσει το παραπάνω, θέλει λίγο δουλειά και αυτοί δεν ενδαφερονται ,απλά αντγραφουν.Χώρια που δεν διαβάζουν μεχρι τελους τα αρθρα που ανεβάζουνκαι ετσι δεν θα το δουνε.Μιλαω απο πειρα, με εχουν αντιγραψει πολυ γνωστα ιστολογια και δεν εχουν καταλάβει το κόλπο αυτό.
  Περα απο αυτά να ξέρεις ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πολλά πραγματα, δεν μπορει να καταλάβει την πηγή,πολλές φορές ακόμα και εάν ο αντιγραφέας την αναφέρει με σαφήνεια και ότι το ιντερνέτ είναι μια χαώδης κατάσταση η οποία έχει αφεθεί ανεξέλεγκτο και τελικά δεν νικάει ο ποιοτικός αλλά ο σκιτζής αντιγραφέας.
  Ωστόσο οι σκιτζηδες αυτοί σπάνια επαναλαμβάνουν την λογοκλοπή μετά απο αντίδραση του θύματος, όπως έχεις κάνει εσύ. Σε γνωστό αντιγραφικό ιστολόγιο που με αντεγραφε χωρις να αναφερει την πηγή επικοινώνησα με αρκετά εριστικό τρόπο και τους εξευτέλισα. Είναι και αυτός ε΄νας τρόπος…Ποτε δεν επανέλαβαν την λογοκλοπή ωστόσο.
  Φιλικούς και συναδελφικούς χαιρετισμούς
  Greek Spirit

 3. Μόλις τώρα έλαβα γνώση του ανωτέρω κειμένου χάρη στο twitter του e-amyna για ένα άρθρο σου για το F-35. Λυπάμαι πολύ που ένας εξαίρετος άνθρωπος του χώρου των αμυντικών αναλύσεων (Βελισάριος) συμπεριφέρεται απέναντί μου με αυτόν τον τρόπο: Όχι μόνον αναφέρει εσφαλμένα το ονοματεπώνυμό μου, όχι μόνον αμφισβητεί την δικηγορική ιδιότητά μου (λες και δεν αποδεικνύεται από το ανοικτό προφίλ μου στο facebook ή το linked-in, όπου θα διαπιστώσει και τα εκατοντάδες endorsements!), όχι μόνον διαστρεβλώνει το πνεύμα του σχολίου μου (το οποίο ακολουθήθηκε και από άλλα σχετικά σχόλια που εδώ παραλείπει και ολοκληρώνουν την θέση μου ως προς το όλο συμβάν), αλλά, το χειρότερο όλων, χωρίς να με γνωρίζει και χωρίς να έχει καμία απόδειξη περί τούτου, υπαινίσσεται ότι ό,τι έγραψα το έγραψα κατόπιν συνεννοήσεως (;!) με τον «gnikitas»!!!

  1. Βεβαίως γνωρίζω τον gnikitas, αλλά δεν συνεννοήθηκα προηγουμένως μαζί του για ό,τι έγραψα. Ένοιωσα πραγματικά αυθόρμητα την ανάγκη ότι έπρεπε κάποιος να δώσει μια πιο ήρεμη αξιολόγηση αυτού που συνέβη. Γιατί κάθε φορά που βλέπω εκπροσώπους του γνήσιου, και όχι πατριδοκάπηλου, πατριωτικού χώρου να αλληλοσυγκρούονται με πιάνει μια θλίψη και απαισιοδοξία για το μέλλον της πατρίδας μας. Ναι, κύριοι, κάποτε όλοι εσείς που αψιμαχείτε ο καθένας ξεχωριστά με τους «δαίμονες» που κατατρύχουν αυτήν εδώ την χώρα, πρέπει επί τέλους να συνεργαστείτε μεταξύ σας! Κάποιοι, δόξα τω Θεώ, το συνειδητοποίησαν και συγκρότησαν το e-amyna. Εσείς, οι υπόλοιποι, αναμένετε θεατές την προσεχή εθνική τραγωδία διατηρώντας ο καθένας το μπαϊράκι του και αντιπαρατιθέμενοι για ψύλλου πήδημα! Γιατί δεν συγκεντρώνεστε να φτιάξετε ένα αντίστοιχο defencenet, ώστε να στείλετε το υπάρχον εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια;!
  2. Στον gnikitas υπέδειξα τα νόμιμα, ήτοι πώς πρέπει να διαχειρίζεται την παράθεση άρθρων τρίτων. Μια εικόνα αυτού υπάρχει στα σχόλια που ακολούθησαν το ανωτέρω παρατιθέμενο εδώ από εσένα σχόλιo στο facebook του e-amyna.
  3. Επιμένω στην αρχική μου θέση ότι ακόμη και στην αρχική μορφή του, την οποία πρόλαβα, το επίμαχο άρθρο δεν φαινόταν ως άρθρο του gnikitas, αλλά ότι είχε ληφθεί από τον παρόντα ιστοχώρο. Και ο πλέον άσχετος καταλάβαινε ότι το «gnikitas» βγαίνει αυτόματα από το σύστημα της εν λόγω ιστοσελίδας ως «συγγραφέας». Μόνον κάποιος που θα το διάβαζε εντελώς «πεταχτά» θα κινδύνευε με σύγχυση. Λόγω πείρας θεωρώ ακόμη ότι δεν υπήρχε σαφής πρόθεση λογοκλοπής, όπως π.χ. έχει ανιχνευθεί σε ιστοσελίδες τύπου defencenet κτλ.. Το layout, ωστόσο, ήταν βιαστικό, αφρόντιστο και προβληματικό. Σε κάθε περίπτωση, όταν αναδημοσιεύει κάποιος πρέπει να αναδημοσιεύει την πρώτη ή και δεύτερη παράγραφο και μετά να ακολουθεί εμφανής σύνδεσμος (link) προς την διεύθυνση του αναδημοσιευόμενου άρθρου, ώστε η ανάγνωση να συνεχίζεται υποχρεωτικά σε αυτό το τελευταίο. Πόσοι, ακόμη και από εσάς που διαμαρτύρεστε, το κάνετε αυτό;;;
  4. Και κάτι που μού είπε ο gnikitas και δεν έχω λόγο να μην τόν πιστέψω: το e-mail διαμαρτυρίας που εστάλη αρχικά σε ένα e-mail address δεν έφθασε ποτέ γιατί το συγκεκριμένο είναι disabled. Προφανώς εκεί οφείλεται και η όποια καθυστέρηση. Για την διαμαρτυρία σου πιθανολογώ ότι θα το έμαθε από το facebook. Μάλλον αλληλοδιαβάζεστε πολύ οι του χώρου…
  5. Ναι, δεν γνωρίζω πότε ακριβώς έλαβε χώρα η διόρθωση! Σού φαίνεται τόσο περίεργο;! Την διαπίστωσα αργότερα και προσωπικά θεωρώ ότι θα μπορούσε να είναι και καλύτερη.
  6. Την επόμενη φορά καλύτερο θα ήταν να επικοινωνούσες με τον gnikitas μέσω facebook ή τηλεφώνου. Δεν είναι κανένας άγνωστος ούτε κρύβεται δα απ’ όσο ξέρω. Ούτε εγώ φυσικά κρύβομαι. Γράφω με το ονοματεπώνυμό μου και αναλαμβάνω την ευθύνη για ό,τι λέγω. Κάτω θα βρεις την ηλεκτρονική μου διεύθυνση. Αν θέλεις να επικοινωνήσουμε είμαι στην διάθεσή σου, γιατί παραδέχομαι την αξία σου και την προσφορά σου στον χώρο.
  7. Ελπίζω κατόπιν τούτων να πεισθείς ότι τουλάχιστον δεν είμαι πράκτορας του gnikitas ή της διαβόητης ΜΙΤ … 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s