Όχι Πανέμορφες

cropped-Martin-Pic1

του Martin van Creveld

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο ιστολόγιο του συγγραφέα Martin van Creveld με τον τίτλο: «Not-hot»

Μεταφράζεται και αναδημοσιεύεται εδώ με την ευγενική άδεια του.

Ο πρόσφατος εορτασμός της «Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας» έδωσε στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (Israel Defense Force – ΙΕΔ) την ευκαιρία να δημοσιοποιήσουν στοιχεία σχετικά τον αριθμό των γυναικών που υπηρετούν στις τάξεις τους καθώς και τις ειδικότητες (Military Occupation Specialties) που αυτές κατέχουν. Το θέμα αποκτά σημασία επειδή στην πραγματικότητα οι Ι.Ε.Δ. είναι οι μόνες παγκοσμίως που εφαρμόζουν την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών. Συνεπώς, έχουν αναλογικά περισσότερες γυναίκες στις τάξεις τους από οποιονδήποτε άλλον στρατό. Από το 1949 μέχρι το 1970 ήταν επίσης οι μόνες που εκπαίδευαν γυναίκες στη χρήση όπλων, έστω και τελείως συμβολικά. Οι ξένοι που παρακολουθούσαν τις ετήσιες παρελάσεις της Ημέρας της Ανεξαρτησίας ή τύγχανε να συναντούν γυναίκες που συμμετείχαν σε ασκήσεις πορείας, κοίταζαν με θαυμασμό τον συνδυασμό ντεκολτέ και αυτομάτων Ούζι. Για λόγους που ο Φρόυντ θα μπορούσε να εξηγήσει, ελάχιστοι μπορούσαν να αντισταθούν.

Ενώ οι δυτικές ένοπλες δυνάμεις, με επί κεφαλής τις αμερικανικές, άρχισαν από το 1970 να επεκτείνουν τον ρόλο των γυναικών σε καθήκοντα πέραν των διοικητικών (ως γραμματέων) και ιατρικών (κυρίως ως νοσοκόμων), οι Ι.Ε.Δ. έμειναν πίσω. Μόνον μετά τα τέλη του 1970, το οξύ πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που είχε προκύψει εξ αιτίας της τεράστιας μεγέθυνσής του στρατού λόγω του Αραβο-ισραηλινού Πολέμου του 1973 οδήγησε σε αναθεώρηση. Την επόμενη ώθηση την έδωσε ο αμερικανικού στυλ φεμινισμός που έφτασε στο Ισραήλ στα μέσα της δεκαετίας του ’80, λίγο μετά την υπογραφή συνθήκης ειρήνης με την Αίγυπτο. Έκτοτε, οι ισραηλινές φεμινίστριες απαιτούν θορυβωδώς το δικαίωμα να υπηρετούν οι γυναίκες σε οποιαδήποτε θέση, συμπεριλαμβανομένων των μαχίμων. Τώρα που οι αριθμοί έχουν δημοσιοποιηθεί, μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα: πόσο επιτυχώς έχουν υπηρετήσει;

Κατ’ αρχάς, το υπόβαθρο: Η ενεργός δύναμη των Ι.Ε.Δ., συμπεριλαμβανομένων μονίμων και στρατευσίμων, είναι 176.000. Εξ αυτών, το 30% (58.000) είναι γυναίκες. Η (θεωρητική) πολεμική σύνθεση, συμπεριλαμβανομένων των εφέδρων, είναι 600.000. Επειδή όμως, παρά τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές, οι γυναίκες σπανίως υπηρετούν στις εφεδρείες, το ποσοστό τους στην πολεμική σύνθεση είναι πολύ χαμηλότερο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός γυναικών «μαχητριών» στην ενεργό δύναμη ανέρχεται σε 1.593. Όλες είναι εθελόντριες˙ σε αντίθεση με τους άντρες που τοποθετούνται υποχρεωτικά, οι γυναίκες υπηρετούν στη «μάχη» εάν και εφ’ όσον το επιθυμούν. Με άλλα λόγια, λιγότερο από 3% των γυναικών στρατιωτών υπηρετούν σε «μάχιμες» μονάδες.

Η κατωτερότητα των γυναικών έναντι των ανδρών σε ό,τι αφορά τη σωματική δύναμη, την αερόβια ικανότητα, την αντοχή και, πάνω απ’ όλα, τη σωματική κατασκευή, είναι προφανής στους πάντες. Το τίμημα το πληρώνουν οι άντρες συνάδελφοί τους˙ όταν μια γυναίκα εκπαιδευόμενη σε μια μεικτή μονάδα καταρρέει, όπως συχνά συμβαίνει, μαντέψτε ποιος κουβαλάει αυτήν και/ή τα όπλα και τον φόρτο της. Όμως το τίμημα που έχουν πληρώσει οι γυναίκες λόγω υπηρεσίας σε μάχιμες μονάδες είναι ακόμη υψηλότερο. Πολλά από τα σχετικά έγγραφα είναι διαβαθμισμένα προκειμένου να μην εξαγριωθούν από τα δεδομένα οι ισραηλινές φεμινίστριες, που είναι ένα επιθετικό και συνήθως αποκρουστικό σινάφι. Κάποια έγγραφα, όμως, έχουν δημοσιευτεί από έναν πρώην φοιτητή μου, τον Συνταγματάρχη ε.α. Raz Sagi.

Η εικόνα που αναδύεται δεν είναι όμορφη. Λιγότερο από το 3 τοις εκατό των «μάχιμων στρατευμάτων» των Ι.Ε.Δ. είναι γυναίκες. Ωστόσο, τα τελευταία έτη αυτές ή οι δικηγόροι τους έχουν ασκήσει το 10-15 τοις εκατό των αγωγών που αφορούν αποζημίωση για σωματικές βλάβες κατά τη διάρκεια «επιχειρησιακής δραστηριότητας» (ό,τι κι αν αυτό μπορεί να σημαίνει). Σε σχέση με το πλήθος τους, οι γυναίκες ασκούν αγωγή τρεις με πέντε φορές πιο συχνά από τους άντρες. Το βιβλίο του Sagi είναι γεμάτο με συνεντεύξεις από νεαρές γυναίκες που υπηρέτησαν ή εκπαιδεύτηκαν για «μάχιμες» ειδικότητες και τραυματίστηκαν σοβαρά, συχνά δια βίου. Τέτοιες υποθέσεις φτάνουν στα δικαστήρια σχεδόν καθημερινά.

Ας δούμε τώρα καλύτερα τι σημαίνει στην πράξη «μάχιμος». Η μεγαλύτερη ομάδα «μαχίμων» γυναικών, 442 από τις 1.593, υπηρετούν σε τρία μεικτά τάγματα με τα ονόματα «Λυγξ» (Caracal), «Λεοπάρδαλις» (Leopard) και  «Λέοντες της Ιορδανίας» (Lions of Jordan) αντίστοιχα. Σε καθένα από αυτά, αποτελούν το 60 τοις εκατό του συνόλου. Αυτό που έχουν κοινό και τα αυτά τρία τάγματα είναι πως είναι μόνιμα ανεπτυγμένα στα σύνορα με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Αυτό που με τη σειρά τους έχουν κοινό τα σύνορα αυτά είναι ότι τα τελευταία σαράντα χρόνια δεν έχει πέσει εκεί σχεδόν ούτε ένας πυροβολισμός εκτός ασκήσεων. Οι υπόλοιπες γυναίκες είναι διαμοιρασμένες μεταξύ «συλλογής πληροφοριών μάχης» (που σημαίνει ότι αναζητούν κάθε είδους χρήσιμα πράγματα μετά το τέλος της μάχης), συνοριακής αστυνομίας (που σημαίνει ότι εκτελούν καθήκοντα φρουράς απέναντι σε τρομοκράτες, όπως έκανε η Hadar Cohen, που αναφέρθηκε στο ιστολόγιο αυτό πριν από μερικές εβδομάδες), πολιτικής άμυνας και πυροβολικού.

Έτυχε και μία μέρα αφού είχα τελειώσει αυτό το άρθρο, έπεσα πάνω σε ένα βίντεο στρατιωτών του πυροβολικού σε πορεία. Οι άνδρες, βαριά φορτωμένοι με εξοπλισμό κάθε είδους, ίδρωναν, μούγκριζαν κι κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να ακολουθούν την πορεία. Μαζί τους βάδιζαν και μια-δύο γυναίκες, κουβαλώντας ένα πολύ μικρότερο φορτίο και που έμοιαζε να συμμετείχαν σε κάποια πλάκα. Ό,τι και να έκαναν εκεί, σίγουρα δεν τις δοκίμαζε κάποιος όπως δοκίμαζε τους υπόλοιπους άντρες που συμμετείχαν. (Μπορείτε δείτε το βίντεο στη διεύθυνση: www.facebook.com/ynetnews/videos/10154114053990572/)

Ούτε το πεζικό, ούτε το τεθωρακισμένο, ούτε το μηχανικό, ούτε οι ειδικές δυνάμεις – που στο σύνολό τους αποτελούν τα «δόντια» των Ι.Ε.Δ. – έχουν καθόλου γυναίκες. Έτσι, προκαλεί μόνον μικρή έκπληξη το ότι κατά την επιχείρηση «Protective Edge» το καλοκαίρι του 2014 (σ.τ.μ.: στρατιωτική επιχείρηση των Ι.Ε.Δ. στη Λωρίδα της Γάζας που διήρκεσε από τις 8 Ιουλίου έως της 26 Αυγούστου 2014) κανένας από τους 66 Ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν δεν ήταν γυναίκα.

Εν τω μεταξύ, μεταβάλλεται και η ορολογία. Έχοντας μόλις εορτάσει τα εβδομηκοστά μου γενέθλια, θυμάμαι ακόμη τότε που ο όρος lohem, που σημαίνει «μαχητής» ή «πολεμιστής», ήταν ο υψηλότερος έπαινος που μπορούσε να δεχθεί κάποιος στο Ισραήλ. Στις εννιά στις δέκα περιπτώσεις, αναφερόταν σε έναν στρατιώτη, άντρα φυσικά, που έβαλλε στην πραγματικότητα κατά του εχθρού και βαλλόταν από αυτόν. Τώρα, το θηλυκό του όρου, lohemet, αναφέρεται επίσης σε όλες τις ανωτέρω μονάδες, εκ των οποίων ούτε μία δεν έχει σαν αποστολή να αντιμετωπίσει οπλισμένο κι εκπαιδευμένο στρατιώτη που είναι σε θέση να ανταποδώσει πυρά. Είναι μάλλον φυσικό που στην καθομιλουμένη, ο πληθυντικός του lohemet, η λέξη lohamot, συχνά σημαίνει lohamot, – «όχι πανέμορφες».

Γιατί έχουν σημασία όλα αυτά; Για τέσσερεις λόγους.

Πρώτον, όπως υπονοεί ο όρος «όχι όμορφες», στο Ισραήλ όπως και σε όλες τις άλλες ένοπλες δυνάμεις συγχρόνων χωρών, η παρουσία των γυναικών έχει συνεισφέρει στην πτώση του κύρους των ενόπλων δυνάμεων, και μαζί με αυτό της ικανότητάς τους να προσελκύσουν υψηλού επιπέδου άρρενες. Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που το τάγμα «Λέοντες» (arayot στα Εβραϊκά), δεν αποκαλείται leviot – «Λέαινες». Αλλιώς, οποιοσδήποτε κανονικός άντρας θα αυτοκτονούσε παρά να υπηρετήσει σε αυτό.

Δεύτερον, στο Ισραήλ όπως και σε όλες τις άλλες σύγχρονες χώρες, η παρουσία των γυναικών έχει οδηγήσει σε «κανονικοποίηση ως προς το φύλο» και εξ αυτής, την πτώση των στάνταρ, που σε περίπτωση πολέμου θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη.

Τρίτον, όπως δείχνουν οι αριθμοί που αναφέρθηκαν, υπερβολικά πολλές γυναίκες που είτε από ιδεαλισμό είτε απλώς από ψυχαναλυτικό «φθόνο του πέους» προσέρχονται ως εθελόντριες σε «μάχιμες» μονάδες τραυματίζονται, με κακές συνέπειες τόσο για τις ίδιες όσο και για τον αμυντικό προϋπολογισμό – αφού εξ αιτίας των τραυματισμών αυτών τους καταβάλλονται συντάξεις.

Τέταρτον, αρκετός κόσμος εκτός Ισραήλ, παραπληροφορημένος ων σχετικά με την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων, θεωρεί ακόμη τις Ι.Ε.Δ. ως παράδειγμα προς μίμηση.

Αλλά τώρα έχουμε 2016, όχι 1967.

26 Responses to Όχι Πανέμορφες

 1. Δλδ, αν μπορούσε να έχει εικόνα για μερικές μέρες για τις γυναίκες στις Ε.Ε.Δ., τι θα έλεγε ο συγγραφέας..? 🙂

 2. »ούτε το τεθωρακισμένο» εχουν και παραεχουν.
  Προβοκατωρ οι γυναικες στις Ε.Ε.Δ. ειναι παναξια στελεχη

 3. @kostas kladianos

  Έχουν και παραέχουν;

  Για πες.

 4. ΓΙΑΝΝΗΣ says:

  Απο οτι ξερω ειναι στα κεντρα εκπαιδευσης σαν εκπαιδευτες!

 5. Ωραία.

  Αν εσύ από την Ελλάδα «απ’ ό,τι ξέρεις» θεωρείς ότι «είναι στα κέντρα εκπαίδευσης σαν εκπαιδευτές!», και ο ΜvC που είναι ισραηλινός και ουσιαστικά ενταγμένος στο ισραηλινό αμυντικό κατεστημένο (establishment – με την ουδέτερη έννοια του όρου) λέει ότι δεν υπηρετούν, εμείς τι άποψη θα σχηματίσουμε, πιστεύεις;

 6. Bελισαριε ισως να ειχα λαθος πληροφοριες αυτο δεν σημαινει οτι δεν πιστευω οτι η Ελλας ορθα εχει γυναικες στο ιππικο,εσυ για τι »στραβωνεις»

 7. @ Kostas Kladianos, ΓΙΑΝΝΗΣ

  Κατ’ αρχάς, αντιλαμβάνομαι ότι τα τρία σχόλια προέρχονται από το ίδιο πρόσωπο.

  Δεν στραβώνω. Προσπαθώ απλώς να κατανοήσω τη νοοτροπία βάσει της οποίας κάποιος σπεύδει να διαψεύσει γεγονότα που αναφέρει κάποιος τρίτος – που προφανώς είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ καλύτερα – επειδή δεν του αρέσει η άποψή του.

  Επιπλέον, προσπαθώ να καταλάβω τη νοοτροπία βάσει της οποίας κάποιος, σε μια συγκροτημένη ανάλυση απαντά απλώς: «Όχι, δεν είναι έτσι».

 8. Κανεις λαθος,δεν προερχονται απο το ιδιο προσωπο τα σχολια και νομιζω ημουν σαφης με το οτι ανεφερα οτι ισως να ειχα λαθος πληροφοριες

 9. Και ναι συνολικα διαφωνω στο οτι τουλαχιστον στο ιππικο-ΜΚ/ΠΖ ΔΕΝ πρεπει να εχουμε και γυναικες και ο Ε.Σ. νομιζω τα εχει καταφερει τουλαχιστον οπως βλεπουμε στις ΤΑΜΣ….

 10. ΟΚ, προφανώς οι δικές μας είναι καλύτερες από τις ισραηλινές.

 11. Γιατι τι ειναι οι ισραηλινες ο περιουσιος λαος? Ενοητε ομως οτι το ισραηλ εχει πολεμικη εμπειρια.

 12. πολυ θα ηθελα να απαντησει στο αρθρο της WSJ o MvC

 13. @ Kostas Kladianos,

  Συγγνώμη, τι ακριβώς θέλεις, και πως ακριβώς συμμετέχεις στον σχολιασμό του άρθρου που αναρτήθηκε;

  Παραθέτεις ένα (κλειδωμένο!) άρθρο κάποιου τρίτου, και… προκαλείς τον MvC να απαντήσει;

  Αν έχεις κάποια άποψη, κατάθεσέ την, και στον βαθμό που μπορείς, τεκμηρίωσέ την.

  Τα υπόλοιπα αρχίζουν να φέρνουν χαρακτηριστικά προς σχετλιαστική συμπεριφορά.

 14. Εσυ να μας πεις πως ακριβως συμμετεχεις στον σχολιασμο παραθετοντας ενα αρθρο τριτου,δες Mvc,μια χωρα σαν την Ελλαδα πρεπει να δυναται να χρησιμοποιησει καθε συγκροτημενο και σωματικα ικανο ανθρωπο για να νικησει σε εναν ολοκληρωτικο πολεμο και πολυ δυτικοι στρατοι το κατανοουν {US Army Rangers},βεβαια απο μη φιλελευθερα ατομα που προερχονται απο βαθεια συντηρητικες κοινωνιες, δες Ισραηλ, και απο συνοδοιπoρους τους στην Ελλαδα,δεν σε κατονομαζω,δεν περιμενω εξηγηση.

 15. Ειναι κλειδωμενο για εσενα? Ε δεν εισαι συνδρομητης οπως εγω

 16. Ε, νομίζω ότι το αστείο παρατράβηξε.

 17. npo says:

  Γιατί τσακώνεστε βρε παιδιά;

  Είναι ολοφάνερο πως για κάποια πράγματα οι γυναίκες κάνουν μια χαρά και για κάποια δεν κάνουν. Σήμερα μάλιστα με όλα τα σύγχρονα συστήματα που έχουν ανάγκη απο χειριστές οι γυναίκες μπορούν να προσφέρουν σε πολύ μεγαλύτερο εύρος καθηκόντων.

  Επίσης είναι ολοφάνερο πως μιλάμε πλέον στατιστικά, γιατί ξέρω γυναίκες που μπορούν να ανέβουν και ένα βουνό χωρίς να αρχίσουν τα κλάματα σαν μερικούς άντρες :-/

  Πάντως αν έχει αξία η γνώμη μου, σε μονάδες 1ης γραμμής καλό είναι να μην υπάρχουν γυναίκες.

 18. Πάτε Καλά; says:

  Γράφει ο MvC
  «Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που το τάγμα «Λέοντες» (arayot στα Εβραϊκά), δεν αποκαλείται leviot – «Λέαινες». Αλλιώς, οποιοσδήποτε κανονικός άντρας θα αυτοκτονούσε παρά να υπηρετήσει σε αυτό.»

  Εδώ διαφωνώ σφόδρα.Προ αμνημονεύτων ετών, είχαμε φτιάξει ομάδα μπάσκετ που συμμετείχε σε τουρνουά σε ΑΕΙ με όνομα «Μικρές Κυρίες». Από τη μία στερούσε από τον αντίπαλο κάθε προσπάθεια να καυχηθεί για νίκη εις βάρος μας (και στην τελικη ποια ομαδα κερδισατε, τις Μικρές Κυρίες; ), από την άλλη έκανε την ήττα των αντιπάλων ακόμα βαρύτερη.

  Δλδ σοβαρά τωρα, σκεφτείτε να είστε ‘Αραβες και να έχετε χάσει μάχη από το σχηματισμό «Λέαινες», πως θα είναι το ηθικό σου…

 19. Ευστάθιος Παλαιολόγος says:

  Έχοντας πάει στο Ισραήλ, και σε κάποιες Μονάδες του, μπορώ να πώ, απο τι είδα, ότι οι γυναίκες υπηρετούν στο Οπλο του ΠΖ, και στο Όπλο των ΤΘ αλλά όχι στις Μονάδες ΠΖ και ΤΘ. Αυτές που είδα ήταν ενταγμένες σε κέντρα εκπαιδεύσεως ώς εκπαιδεύτριες.
  Αυτό ήταν πριν 5 χρόνια. Δεν ξέρω τι ισχύει τώρα

 20. Ευστάθιος Παλαιολόγος says:

  Κι έχοντας δει το βίντεο από το facebook στο άρθρο είναι προφανές ότι οι γυναίκες δεν συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία ως εκπαιδευόμενες αλλά ως εκπαιδευτριες ή συνοδοί. Και οι δύο που εμφανίζονται φέρουν το γαλάζιο μπερέ που στους υπόλοιπους μετά απονέμεται και όπως και οι αντίστοιχοι άντρες στο βίντεο(εννοώ που ήδη φέρουν το μπερέ) έχουν ελαφρύ φόρτο.

 21. Λαρισαίος says:

  @Πάτε Καλά; Τώρα σκέφτηκα αυτό που γράφτηκε επανειλημένα για τις Κούρδισες μαχήτριες στη Συρία: Ότι οι μαχητές του Daesh δε θέλουν να τις αντιμετωπίζουν γιατί πιστεύουν ότι αν πεθάνουν από χέρι γυναίκας δε θα πάνε στον Παράδεισο με τα Ουρί, τα πιλάφια κλπ. Κάτι που (λέγεται ότι ) οι Κούρδοι εκμεταλλεύονται δεόντως, στρατολογώντας και εκπαιδεύοντας όσες γυναίκες μπορούν.

  Προσωπικά πιστεύω ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να έχουν την ευκαιρία να στρατολογηθούν σε όποιο πόστο θέλουν. Πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών, Ειδικές Δυνάμεις, Τεθωρακισμένα, τα πάντα. Αρκεί να μπορούν να εκπληρώσουν πλήρως, 100%, όλα τα καθήκοντα που εκπληρώνουν και οι άνδρες. Χωρίς εκπτώσεις σε φόρτο μάχης, υπηρεσίες κλπ.

 22. Κ/Δ ΚΒ says:

  Για να εκπληρώσουν οι γυναίκεις πλήρως 100% τα καθήκοντα που εκπληρώνουν οι άνδρες θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι π.χ. μια γυναίκα 55 κιλών αν έχει έναν άνδρα συνάδελφο 85 κιλών τραυματισμένο στο πεδίο της μάχης, μπορεί να τον σηκώσει στις πλάτες της και να τον μεταφέρει προς τα πίσω;

 23. Λαρισαίος says:

  @K/Δ ΚΒ. Όσο κι ένας άντρας 55 κιλών. Εγώ ας πούμε ζύγιζα 58 κιλά όταν κατατάχθηκα στο στρατό και είχα αξιολόγηση Ι1. Θα μου ήταν το ίδιο δύσκολο να κουβαλήσω ένα συνάδελφό μου 85 κιλών.

 24. ΓΙΑΝΝΗΣ says:

  Καλημερα σε ολους.Βελισαριε οχι δεν ειμαι το ιδιο ατομο με τον κωστα.Το (απο οτι ξερω) κολαει στο γεγονος οτι ειχα δει μια εκπομπη στην τηλεοραση και εδειχνε τις Ισραηλινες να εκπαιδευουν εφεδρους.

 25. ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ says:

  Σε ενδεχόμενη θέσπιση υποχρεωτικής στράτευσης των γυναικών στην Ελλάδα, έστω και για τρίμηνη θητεία, παράπλευρη συνέπεια θα είναι η ομαδική φυγή των μουσουλμάνων γυναικών σε ηλικία στράτευσης, στην Τουρκία. Αυτό μου έλεγε Κομοτηνιώτης, πρίν από κάποια χρόνια , ότι η πλειοψηφία των μουσουλμάνων της περιοχής δεν θα αφήσουν τις κόρες τους να υπηρετήσουν και θα τις φυγαδεύσουν .
  Η στράτευση γυναικών , πάντως , πιστεύω θα λύσει πολλά προβλήματα προσωπικού .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s