Η Νέα Δημοκρατία και η Εθνική Άμυνα

Ούτε για φτύσιμο…

 

[..]

Δυστυχώς, από τις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F 16. Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δις δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

[..]

Δήλωση  του «Γραφείου Τύπου» της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 της ΠΑ.

Η Νέα Δημοκρατία είναι -θεωρητικά- ένα «συντηρητικό» πολιτικό κόμμα. Κατά παράδοση (κρίσιμη για την εκλογική τους απήχηση), τα συντηρητικά κόμματα έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Επίσης, κατά παράδοση -ιδιαίτερα στην Ελλάδα- τα συντηρητικά κόμματα έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τη γλώσσα.

Εξ αφορμής, λοιπόν, της επισκέψεως Τσίπρα στις ΗΠΑ, το «Γραφείο Τύπου» της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε μία σύντομη ανακοίνωση, απόσπασμα της οποίας παρατίθεται παραπάνω.

Εξ όνυχος τον λέοντα.

Μία γρήγορη ματιά στην ανακοίνωση δείχνει αυτό που όλοι ξέρουμε: ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει την παραμικρή ευαισθησία ούτε για θέματα ασφαλείας και αμύνης, ούτε, πολύ περισσότερο, για τη γλώσσα.

Αν και είναι κάπως δύσκολο να αντιπαρέλθει κανείς τις «δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης (sic: «ακολουθώ + γενική…) ή τον διαχωρισμό της δευτερεύουσας πρότασης από την κύρια πρόταση με τελεία, ας πάμε στην «ουσία» της ανακοίνωσης – την επίκριση στη συμφωνία που ανακοινώθηκε:

 • Η συμφωνία (ύψους 2,4 δις ευρώ, με φυσικό αντικείμενο λίγο-πολύ γνωστό) είναι «υψηλότατου κόστους».

Δηλαδή, με ποιο ύψος θα ήταν ευχαριστημένοι εκεί στη ΝΔ; 1 δις είναι καλά; Ποιο ακριβώς είναι το κριτήριο για το «υψηλότατο κόστος»; Ξέρουν εκεί στη ΝΔ, έτσι, με μια απλή επισκόπηση του διεθνούς αμυντικού τύπου, να εκσυγχρονίζεις αεροσκάφη με ψιλά;

 • «Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δις δολάρια»

Δηλαδή, υπήρχε περίπτωση να αγοράζαμε υλικό ή υπηρεσίες για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, και η σχετική συμφωνία να επιβάρυνε άλλη οικονομία; Ή, αν δεν επιβάρυνε την ελληνική οικονομία, δεν θα ήταν με κάποιο άλλο αντάλλαγμα – μάλλον εξ ίσου «αλμυρό»; Αυτοί θα πετύχαιναν μείζονα εκσυγχρονισμό περισσοτέρων των εκατό μαχητικών με λογικά επιχειρήματα, μόνον;

 • «προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Σοβαρά τώρα, θα μπορούσε ο εκσυγχρονισμός μαχητικών αεροσκαφών να μην προσφέρει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ (στη χώρα κατασκευής όλων των υποσυστημάτων που θα εκσυγχρονιστούν) αλλά στην Ελλάδα; Τότε, γιατί να μην τον κάνουμε μόνοι μας τον εκσυγχρονισμό; Τι ανάγκη τους έχουμε;

Κι επειδή, προφανώς, η εξυπναδίστικη δήλωση υπονοεί (ελπίζει, κανείς…) τις εργασίες εγκατάστασης στα μαχητικά αεροσκάφη των (έτοιμων) υποσυστημάτων που αγοράζουμε -και οι οποίες αντιπροσωπεύουν μικρό μέρος του κόστους εκσυγχρονισμού, προφανώς αυτές ούτε τώρα θα μπορούσαν να συμφωνηθούν, αφού δεν έχουμε υπογραφή συμβάσεως, αλλά και… εκ της καταστάσεως της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, δεν θα μπορούσαν να ανέρχονται και σε ιδιαίτερα μεγάλο ύψος.

Γενικώς, διαβάζοντας κανείς τη δήλωση της ΝΔ, νομίζει ότι είναι έτοιμος να απαγγείλει:

«Τι το θέλουν το Αβέρωφ, τι το θέλουν το Κιλκίς;

Να το κάνουμε αλέτρια, να οργώνουμε τη γης!»

Δεν εκφράζεται καμία αντίρρηση επί της ουσίας, καμία επίκριση επειδή δεν έγινε η καλύτερη δυνατή αμυντική επένδυση. Εκφράζεται αντίρρηση επί της αρχής: «γιατί πετάτε λεφτά σε όπλα;»

Αυτό που αναδύεται εμφανώς από την ανακοίνωση είναι απλό: η Νέα Δημοκρατία μεταλλάσσεται σε ένα κόμμα που δεν έχει καμία σχέση με τον στοιχειώδη αξιακό κώδικα των συντηρητικών πολιτών, αν και βασίζει την πολιτική της ύπαρξη σε αυτούς – και όχι σε κάτι «liberal» απολειφάδια που κάνουν εισοδισμό, επειδή όποτε επιχείρησαν να διεκδικήσουν ανοιχτά την ψήφο των πολιτών, εξαφανίστηκαν πολιτικά.

Δεδομένου, δε, ότι ο κ. Κύρτσος, μετά τη διαβόητη σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει διαγραφεί, το μόνο σχόλιο που μπορεί να γίνει πλέον για τη ΝΔ: Ούτε για φτύσιμο…

13 Responses to Η Νέα Δημοκρατία και η Εθνική Άμυνα

 1. PROMAXOS says:

  Πραγματικά, διάβαστε την τελευταία Free Sunday να δειτε τι γράφει ο Κύρτσος! Κατηγορεί τον Τσίπρα για φιλοαμερικανισμό, είναι κατά της παραχώρησης διευκολύνσεων στη Σούδα στις ΗΠΑ και κατά της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας και του Τραμπ, κατά του εκσυγχρονισμού των F16 και λέει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει πυλώνας της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας και αμυντικής βιομηχανίας, σε σύμπλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους και μόνο!!!

 2. Προβοκάτωρ says:

  Δεν αποφύγατε τον πειρασμό..

 3. npo says:

  Για μένα το πρόβλημα δεν είναι οι «liberal» εισοδιστές. Όπως και απο την αλλη πλευρά του νομίσματος το πρόβλημα δεν είναι οι διεθνιστές/μαρξιστές. Όλοι αυτοί ξέρουμε τι πιστεύουν και δεν είχαν ποτέ καμιά τρελή επιρροή.

  Το πρόβλημα είναι με τους σε εισαγωγικά ή εκτός πατριώτες, πασοκικούς ή ΝΔσυντηρητικούς. Δυστυχώς αυτοί είναι που ξεφτίλισαν την έννοια του πατριωτισμού και του καθήκοντος και τώρα τρώμε τα απόνερα.. Δεκαετίες μετά. Πριν απ αυτούς βέβαια φρόντισαν να ξεφτιλίσουν αυτές τις έννοιες κάποιοι «επαναστάτες» χουντικοί. Και πιο πριν και πιο πριν και θα φτάσουμε στον Κοραή και στον Μαυροκορδάτο. Υπάρχει κάτι στραβό στα θεμέλια φοβάμαι.

 4. thanos814 says:

  «….σύντομη ανακοίνωση, απόσπασμα της οποίας παρατίθεται παραπάνω.
  Εξ όνυχος τον λέοντα.
  Μία γρήγορη ματιά στην ανακοίνωση δείχνει αυτό που όλοι ξέρουμε: ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει την παραμικρή ευαισθησία ούτε για θέματα ασφαλείας και αμύνης, ούτε, πολύ περισσότερο, για τη γλώσσα.
  Αν και είναι κάπως δύσκολο να αντιπαρέλθει κανείς τις «δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης (sic: «ακολουθώ + γενική…) ή τον διαχωρισμό…..»
  αγαπητε βελισαριε χαίρε!
  καποτε, σε ενα σου σχολιο προς καποιον φιλο, το username του οποίου μου διαφεύγει, είχες αναφέρει το εξής «…προσφατα έμαθα πως είμαι δικηγόρος….».
  μετα το σημερινο σου σχόλιο, μαλλον θα πρέπει να είσαι φιλόλογος!!!
  όντως τα πράγματα είναι @@@@@..ποιον να πιάσεις και ποιον να αφήσεις…υπομονή, τι άλλο να κάνεις??
  καλο απόγευμα!!

 5. Ο συναγωνισμός ηλιθιότητας μεταξύ «πολιτικών» και «δημοσιογράφων» για το συγκεκριμένο θέμα τουλάχιστον, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
  Βοηθήστε γιατί δεν μπορώ να ανακηρύξω τον νικητή..

 6. ydraylikos says:

  Αυτα ειναι τα οικτρα αποτελεσματα κια τα επιχειρα, για εναν λαο που επαναληπτικα εμπιστευεται τις τυχες και το μελλον των παιδιων του σε αστρατευτους , απατριδες, καλοζωισμενους μπουληδες, οι οποιοι μοναδικο προσον τους εχουν το ονομα της φαμιλιας τους και τις ακριβες σπουδες που πληρωθηκαν απο τα κλεμμενα και τις μιζες…Σε συνδυασμο με τους απογονους των κατσαπλιαδων που νεμονται προς το παρον τον κρατικο κορβανα , ειναι μαθηματικα βεβαιο οτι ο Ελληνικος λαος θα αντιμετωπιζεται σε 100 χρονια απο σημερα , περιπου οπως οι εξαφανισμενοι λαοι των Μαγια και των Ινκας…

 7. Μέχρι την προτελευταία παράγραφο είχα πιστέψει ότι κάποιος είχε χακάρει το λογαριασμό του Βελισάριου, όπως εσχάτως συνηθίζεται. Διότι πίστευα ότι το θέμα αυτό θα το κάνει γαργάρα – στη θέση του αυτό θα έκανα, το ίδιο και οι περισσότεροι. Αν ωστόσο συγκρίνει κανείς την πρώτη παράγραφο με την προτελευταία ή καλύτερα προσθέσει στην πρώτη την τελευταία, τότε ξεκαθαρίζουν τα πράγματα. Το ζήτημα δεν είναι το ανόητο φάουλ της συντηρητικής παράταξης, αυτά είναι συνηθισμένα στο σύνολο του πολιτικού φάσματος. Είναι σαφώς η μετάλλαξη στον «στοιχειώδη αξιακό κώδικα» της ΝΔ η οποία, όπως ορθότατα επισημαίνει ο Βελισάριος οφείλεται «σε κάτι «liberal» απολειφάδια που κάνουν εισοδισμό». Όσο και αν φανεί παράξενο, το είχα επισημάνει σε συνομιλίες μου με φίλους της ΝΔ ( η τραγωδία μου να περιστοιχίζομαι από δεξιούς κρατά μια ζωή) οι οποίοι βλέπουν ακριβώς το ίδιο αλλά το ομολογούν μόνο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, καθώς προέχει η πορεία προς την εξουσία. Θα πρόσθετα ότι και η πτέρυγα ΛΑΟΣ που ενσωματώθηκε στη ΝΔ έχει δυσαρεστήσει αρκετά τους κεντροδεξιούς της παράταξης αλλά η βάση της παράταξης δεν πολυενοχλείται – αν δεν επικροτεί κιόλας – την λαϊκίστικη και ενίοτε ακραία ρητορική της πτέρυγας αυτής. Λογικό σε εποχές πόλωσης.

  Ωστόσο ο εισοδισμός είναι εγγενές φαινόμενο στα κόμματα εξουσίας αλλά και στα κόμματα που, για κάποιον λόγο, έχουν σε μια ιστορική φάση «ρεύμα». Θυμίζω από την πολύ πρόσφατη πολιτική ιστορία την περίπτωση του ΠΑΣΟΚ που μάζεψε όποιον είδε φως και μπήκε (πολλοί είδαν τότε φως και ακόμα περισσότεροι το είδαν αφού μπήκαν). Θυμίζω επίσης την «εκσυγχρονιστική» μετάλλαξή του προς σαφέστατα (νεο)φιλελεύθερες θέσεις που πόρρω απείχαν από εκείνες ενός σοσιαλίζοντος κόμματος. Αντίστοιχα και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάχτηκε από παράγωγο του ΣΥΝ σε ένα ΠΑΣΟΚ του 81…χωρίς πακέτα Ντελόρ όμως. Λογικά και η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί με τη σειρά της πολλούς που ψάχνουν μια καλή καρέκλα την επόμενη μέρα στη ΝΔ. Και όλοι θεωρούν υποχρέωσή τους να ευθυγραμμιστούν με την κυρίαρχη ιδεολογική γραμμή της ΝΔ που είναι εκείνη…της Δράσης. Τέλος, υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι «πόλεμος δε θα γίνει, αν γίνει θα είναι για μερικές ώρες ή μια δυο μέρες» και ότι «ας χάσουμε και κανέναν νησί, τόσα έχουμε». Οπότε τι να ξοδεύουμε για άμυνα, ως και η Αγγλία περικοπές κάνει.

  ΥΓ1: Σαν πολλοί πρώην Κνίτες έχουν μαζευτεί στη ΝΔ.
  ΥΓ2. Δε διαχωρίζει τη δευτερεύουσα από την κύρια με τελεία, δεν υπάρχει ασυνταξία. Ο όρος συμφωνία επαναλαμβάνεται για να τονιστεί η κομβική του αξία και προφανώς συνθέτει μια ελλειπτική κύρια πρόταση πριν την εξαρτημένη αναφορική που θα είχε τη μορφή «Αναφερόμαστε στη συμφωνία…». Δες το σαν ρητορικό σχήμα.

 8. ΚΛΕΑΝΘΗΣ says:

  13/11/2017 ΄΄Τσίπρας: 1,4 δισ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα φέτος – Πώς θα διανεμηθεί΄΄

  Σήμερα η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την εντός διμήνου διανομή σε πολίτες πιστώσεων ύψους 1,4 δις ευρώ ώς ΄΄έκτακτη ενίσχυση΄΄. Είναι πλέον καθιερωμένη ετήσια πρακτική.

  Το παραμύθι πως χρήματα για την εθνική άμυνα δεν υπάρχουν, ελπίζω πως δεν θα ξανακουστεί. Είναι -και πάντα ήταν- θέμα προτεραιοτήτων..

 9. Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ says:

  @ ΚΛΕΑΝΘΗΣ

  Πριν ξαναρχίσουμε να ξοδεύουμε χρήματα, θα πρέπει να βάλουμε μερικούς ground rules.

  Αν οι στρατιωτικοί θεωρούν ότι είναι μικρός ο μισθός τους, ΔΕΝ θα μπορούν να τον «συμπληρώνουν» με εικονικές δαπάνες μετακίνησης, γιατί αυτό είναι απάτη.

  Αν οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί θεωρούν ότι οι συντάξεις τους δεν είναι αρκετές, δεν θα λαμβάνουν παρανόμως το μέρισμα του ΜΤΣ. Το μέρισμα μοιράζεται αφού πρώτα καλυφθούν οι υποχρεωτικές δαπάνες του Ταμείου και αν υπάρχει περίσευμα. Το λέω αυτό διότι επί χρόνια δεν υπήρχε περίσευμα και ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΣ φορτώθηκε το μερίσμα στο φορολογούμενο, παρότι ο φορολογούμενος δεν είχε υποχρέωση να το φορτωθεί. Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός, αλλά και αυτό απάτη ήταν.

  Η μέχρι τούδε συμπεριοφορά συγκεκριμένων πολιτικών ηγεσιών του ΥΕΘΑ, αλλά και των ιδίων των στρατιωτικών υπαλλήλων, έδειχνε έντονες προθέσεις λεηλασίας του δημοσίου χρήματος συλλογικά και ατομικά, οίτοι έντονα σημάδια αλητείας, που πρέπει να εκλείψουν πριν προχωρήσουμε. Αν ο εργοδότης δεν μπορεί να πληρώσει τα λεφτά που θες, τον αφήνεις και πας να δουλέψεις σε άλλον. ΔΕΝ είσαι αναντικατάστατος, κάθε άλλο μάλιστα.

  Και βέβαια, θα πρέπει να προηγηθεί των «αμυντικών» δαπανών, η συγκρότηση GAO, συνταγματικά κατοχυρωμένου, ίσως με διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ώστε να ελέγχονται απ’ αυτό και οι δαπάνες της κατηγορίας αυτής.

 10. PROMAXOS says:

  @ΚΛΕΑΝΘΗΣ

  Αγαπητέ φίλε, δυστυχώς το ίδιο ακριβώς έχω επισημάνει κι εγώ σε άλλα ιστολόγια.

  Παρά την κρίση, το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό. Για ΟΣΕ, συνταξιουχους ΔΕΚΟ, Οργανισμούς-δημοτικές επιχειρήσεις κλπ πως υπάρχουν χρήματα; Για το Μέγαρο Μουσικής, για να υπάρχουν 40 Δήμοι στην Αττική (πχ για να είναι διαφορετικός δήμος τα Βριλίσσια από την Πεντέλη-Μελίσσια), για να υπάρχουν παράλληλα με τα Δημοτικά Συμβούλια ξεχωριστά συμβούλια για τις Δημοτικές Ενότητες (πρώην δήμοι που συγχωνεύτηκαν, υπάρχει πχ άλλο συμβούλιο για το Δήμο Ναυπλίου και άλλο για την Δημοτική Ενότητα Ναυπλιου), για όλα αυτά πως υπάρχουν χρήματα;

  Η ΠΑ και συνολικά οι ΕνΔυνάμεις δυστυχώς δεν είναι καθαρίστριες να σειστεί ο τόπος, ΕΡΤ να εφευρεθούν ακόμη και νεκροί (που στην ΠΑ είναι τακτικοί, αλλά ποιος τους …), ΟΣΕ για να καλύπτονται κάθε λογής απίθανα και δυσθεώρητα ελλείμματα, ΔΕΗ για να λαμβάνουν τα στελέχη πλουσιοπάροχους μισθούς και συντάξεις, ΛΑΡΚΟ για να έχουν μπόνους για αντιοικονομικό έργο και δωρεάν ρεύμα σε κάθε ιδιωτική τους ιδιοκτησία, γραφείο συμβούλου βουλευτή ή υπουργού για να έχει τον πλέον σύγχρονο και εξεζητημένο εξοπλισμό, Βενιζέλος για να έχει θωράκιση (άρα ασφάλεια, στο μέσο μεταφοράς) απέναντι σε κάθε πιθανή και απίθανη απειλή.

  Παρά την οικονομική κρίση το πρόβλημα ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ.
  Υπάρχουν ΆΛΛΕΣ προτεραιότητες, ακόμα και για την «δεξιά των συντηρητικών αρχών».

  Ακόμα και οι κοινωνία και οι πολίτες, παρασυρμένοι από την άγνοια, τον αποπροσανατολισμό από πολιτικούς και μμε, την κυριαρχία της «πολιτικής ορθότητας» και του πιο χυδαίου λαικισμού, αγνοούν και θέλουν να αγνοούν την πραγματικότητα. Δεν θέλουν εξοπλισμούς, θέλουν ισχυρή Άμυνα αλλά χωρίς εξοπλισμούς και αμυντικές δαπάνες. Ή πιστεύουν στην «Δύναμη» του Star Wars ή πρόκειται περί συλλογικής ψύχωσης και στρουθοκαμηλισμού. Όπως αυτή που υπήρχε περί τα οικονομικά της χώρας μέχρι το 2010.

  Για να είμαι ειλικρινής αγαπητέ φίλε, δεν περιμένω οτι θα αλλάξει το κράτος μας και η κοινωνία μας. Το παραμύθι όμως οτι δεν υπάρχουν χρήματα για την Άμυνα, γιατί το κράτος λόγω κρισης έχει εξαντλησει τις δυνατοτητές του, πρέπει να τελειώνει.

 11. Πέρυσι 800εκ. ή 1δις € πάλι «μοιράστηκαν»..
  Αν διέθεταν έστω και τη στοιχειώδη προνοητικότητα οι μεν και οι δε αλλά εν προκειμένω οι τσυριζαίοι χαραμοφάηδες, θα κατεύθυναν ένα μικρό ποσό για τις στοιχειώδεις και φλέγοντες ανάγκες του κρατικού μηχανισμού.
  Τουτέστιν, 10.000 οχήματα για τα Σ.Α. (~200εκ. €), 500 πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα (~40εκ.€), 1.000 πυροσβεστικά οχήματα διαφόρων μεγεθών (~200εκ. €) χονδρικά μας κάνουν μία δαπάνη 450εκ. €.
  Τα οποία με το κακό ΕΣΠΑ (~70% συμμετοχή) των ανάλγητων Ευρωπαίων θα μας κοστίσουν περί τα 135εκ.€.
  Ούτε αυτό το πόσο δεν σκέφτηκαν-τονται να ξοδέψουν από το «πλεόνασμα» για τους πολίτες οι γκεμπελίσκοι ινστρούχτορες της αριστεράς ώστε να δείξουν ότι νοιάζονται και εργάζονται για το καλό του τόπου..

 12. Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ says:

  Το οποίο ΕΣΠΑ παρεμπιπτόντως, σκοπόν έχει την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας (επενδύσεις…ανάπτυξη…) όχι τη συντήρηση του κράτους. Το αισχρό αυτό κράτος που λεηλάτησε τα πάντα. Ακόμη και το ΕΣΠΑ.

 13. PROMAXOS says:

  + 1.000 και στους δυο σας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s