ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ (I)

Η Ριζική Ανατροπή της Ιστορικής Στρατιωτικής Ισορροπίας, οι Αιτίες της και Ορισμένα Πολιτικά Ερωτήματα

GT

[..]  η διεύρυνση της απόστασης ανάμεσα στο στρατιωτικό δυναμικό της Ελλάδας και σ’ εκείνο της Τουρκίας αποτυπώνει λίγο-πολύ πιστά την επέκταση του τουρκικού γεωπολιτικού δυναμικού και τη συρρίκνωση του αντίστοιχου ελληνικού.

Γεωπολιτικές και Στρατηγικές Παράμετροι ενός Ελληνοτουρκικού Πόλεμο, 1996

Π. Κονδύλης

 

Η αύξουσα γενική υπεροχή της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχει εξαναγκάσει την εθνικιστική υπεροψία πολλών Ελλήνων να χαμηλώσει αισθητά τους τόνους της. Ωστόσο στο σύνολό της η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος και τις συνέπειες της πληθυσμιακής και οικονομικής ανόδου της Τουρκίας, και μάλιστα της βαθμιαίας μετατροπής της σε βιομηχανική δύναμη.

Ιδεολογίες και Εθνική Στρατηγική, 1998

Π. Κονδύλης

 

Η στρατιωτική ισχύς της χώρας κατά την τελευταία οκταετία υποχωρεί ραγδαία, και η υποχώρηση λαμβάνει πλέον διαστάσεις κατάρρευσης. Ταυτόχρονα, η τουρκική στρατιωτική ισχύς όχι απλώς συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά πλέον λαμβάνει διαστάσεις διαφορετικής κλίμακας και τάξης μεγέθους από την ελληνική. Στο πλαίσιο αυτό (και σε οποιοδήποτε αναλυτικό πλαίσιο που να έχει σημασία, άλλωστε) ως στρατιωτική ισχύς νοείται όχι μόνον η πολεμική ισχύς του στρατιωτικού οργανισμού της χώρας, αλλά και η τεχνολογική και βιομηχανική ικανότητα της χώρας να υποστηρίξει εξοπλιστικά τον στρατιωτικό μηχανισμό.

Όπως αναφέρει ο αείμνηστος Παναγιώτης Κονδύλης στις περικοπές που παρατίθενται εισαγωγικά, η αυξανόμενη ανισορροπία του στρατιωτικού δυναμικού των δύο χωρών αποτελεί απλή αντανάκλαση της αυξανόμενης απόστασης ανάμεσα στο γεωπολιτικό δυναμικό τους. Η ελληνική «οικονομική κρίση» των τελευταίων οκτώ ετών καθώς και η τουρκική αναπτυξιακή εκτίναξη της τελευταίας δεκαετίας αποτελούν απλώς την πιο εξόφθαλμη κατάληξη μιας πορείας που έχει ξεκινήσει πολύ πιο πριν και που ασφαλώς δεν περιορίζεται στην οικονομική διάσταση.

Η ανισορροπία στην ανάπτυξη δεν αφορά, προφανώς, μόνον τη στρατιωτική και οικονομική ισχύ, αλλά εκτείνεται στη συνολική ισχύ και διεθνή βαρύτητα των δύο χωρών. Προφανώς το υπόστρωμα της διαφοράς υφίστατο και διαμορφωνόταν επί δεκαετίες (όπως, πχ, στον πληθυσμιακό τομέα), και η διαφορά στην οικονομική ισχύ είχε ήδη διευρυνθεί δραματικά ήδη στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όπως φαίνεται στις εισαγωγικές διαπιστώσεις του Κονδύλη, όμως από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 αφ’ ενός η μεν Ελλάδα άρχισε να χάνει ραγδαία την πολιτική της ισχύ, η δε Τουρκία να την αναπτύσσει ραγδαία – και την πορεία της πολιτικής κατάστασης στις δύο χώρες ακολούθησε, με εντυπωσιακή ακρίβεια, η ισχύς των χωρών στους υπόλοιπους τομείς. Και η πολιτική πορεία των δύο χωρών είναι που θέτει ορισμένα κρίσιμα πολιτικά ερωτήματα, που εκφεύγουν κατά πολύ της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας.

Σε επόμενες αναρτήσεις θα επιχειρηθεί να αποτυπωθεί αυτή ακριβώς η κατάσταση, και θα διατυπωθούν τα ερωτήματα που ευλόγως προκύπτουν – τα οποία είναι, αναπόφευκτα, πολιτικά.

7 Responses to ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ (I)

 1. Ο ΛΟΓΙΣΤΗΣ says:

  «Η ανισορροπία στην ανάπτυξη δεν αφορά, προφανώς, μόνον τη στρατιωτική και οικονομική ισχύ»…

  Aκριβώς εδώ είναι η ουσία. Αν επρόκειτο απλά για διατάραξη της ισορροπίας, η ισορροπία θα μπορούσε να αποκατασταθεί.

  Εδώ έχουμε να κάνουμε με ΑΠΟΤΥΧΙΑ (FAIL) της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της. Αποτυχημένη κοσμοθεωρία, αποτυχημένη πολιτική αντίληψη, αποτυχημένη ιεράρχηση και αξιολόγηση αρχών.

  Η Ελλάς των νεώτερων χρόνων υπήρξε απλά και μόνο μια φούσκα.

 2. npo says:

  @ ΛΟΓΙΣΤΗΣ

  Εγω θα περιέγραφα την Ελληνική κοινωνία σαν τον μεθυσμένο που κουτουλάει το κεφάλι του στον τοίχο και βρίζει θεούς και δαίμονες φωνάζοντας σ’»αυτόν» που τον χτύπησε. Και λίγο πιο κάτω, μερικές γουλιές μετά ξανακουτουλάει και άντε πάλι οι βρισιές.

  Εχω μια ψευτοθεωρία για τα αίτια του συνεχούς μεθοκοπήματος, ιδιαίτερα έντονου απο τον Β’ΠΠ και μετά και ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, οπου ο μέθυσός μας είναι και γέρος συν τοις άλλοις..

  Θα περιμένω τα επόμενα άρθρα. Δύσκολο θέμα.

 3. ΚΛΕΑΝΘΗΣ says:

  @ ΛΟΓΙΣΤΗΣ «Η Ελλάς των νεώτερων χρόνων υπήρξε απλά και μόνο μια φούσκα.»
  Αν με τον όρο «Ελλάς των νεωτέρων χρόνων» εννοείς την περίοδο από την Επανάσταση του 1821 και μετά, για αυτή την Ελλάδα χιλιάδες χιλιάδων ανθρώπων υπέφεραν αφάνταστα και πάρα πάρα πολλοί έχυσαν το αίμα τους. Και δεν πέτυχαν και λίγα.
  Οι γενικεύσεις και οι εντυπωσιακοί όροι («φούσκα») θέλουν προσοχή στη διατύπωση…

 4. ilias stampoulidis says:

  οταν το 1922 αλλα και το 1974 δεν πας για ρεβανς διολισθαινεις…
  την τριτη φορα ζορικα…
  το ευρωπαικο θερμοκηπιο που θελουμε να ζουμε μας εφαγε…
  υπαρχει ενα παιχνιδι θανατου που λεγεται 2 μεσα 1 εξω….το χουμε καταλαβει…

 5. O ΛΟΓΙΣΤΗΣ says:

  @ npo
  Κι εγώ. Και επίσης το υπόλοιπο της θεωρίας σου. Είναι γνωστό ότι ένας μεθυσμένος δεν μπορεί να βρει ούτε το…απέναντι πεζοδρόμιο 🙂

 6. O ΛΟΓΙΣΤΗΣ says:

  @ ΚΛΕΑΝΘΗΣ

  «Οι γενικεύσεις και οι εντυπωσιακοί όροι («φούσκα») θέλουν προσοχή στη διατύπωση…»

  Αφού δεν ντρέπονταν αυτοί που τα έκαναν, δεν θα ντραπούμε εμείς να τα πούμε.

  Όταν οι «οπλαρχηγοί» δήλωναν ψευδώς ότι έχουν x παλικάρια για να λάβουν επιδότηση από τον Προϋπολογισμό της Επανάστασης του 1821, δεν είχαν διαφορά από αυτούς που δήλωναν ότι έχουν y ζωντανά, για να λάβουν επιδοτήσεις από την ΕΕ. Αποτυχημένη κοσμοθεωρία, αποτυχημένη πολιτική αντίληψη, αποτυχημένη ιεράρχηση και αξιολόγηση αρχών.

  Και πράγματι πολλοί έχυσαν το αίμα τους το 1821, πολλοί που δεν μιλούσαν καν ελληνικά, διότι δεν είχαν ελληνική καταγωγή. Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να βάλω πιο βαθιά το μαχαίρι.

  Οι εκφράσεις μου είναι πιο ευγενής από ότι θα έπρεπε. Και επειδή παρακολουθώ τα σχόλιά σου εδώ και καιρό, πρέπει να σου θυμίσω ότι εμείς δεν είμαστε μαθητές σου. Πολλοί δε από εμάς, τους με λογιστική κατεύθυνση, θα επιμεληθούμε των καταλογισμών. Εκεί θα δεις εντυπωσιακή ορολογία.

 7. @Λογιστής

  Αν δεν μπορείς να συμμετάσχεις κόσμια σε μία συζήτηση, δεν υπάρχει λόγος να συμμετέχεις.

  Δεν θα επανέλθω επ’ αυτού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s