Σοβαρευτείτε.

Γράφει ο Αρματιστής

(Ταξίαρχος ε.α. Βασίλειος Λουμιώτης)

Διαβάζω στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού τα εξής:

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας του ΓΕΣ και της Εταιρείας ΑΚΟΣ

Το ΓΕΣ, έχοντας σαν φάρο τον ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, αναγνωρίζει το ανθρώπινο δυναμικό ως τον κορυφαίο πολλαπλασιαστή ισχύος του Στρατού Ξηράς.

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 21 Μαΐου 2018, υπογράφτηκε Συμφωνητικό Συνεργασίας, μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Στρατού και της Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Εταιρείας ΑΚΟΣ, για την έναρξη μίας σειράς δράσεων, μεταξύ των οποίων:

 • Η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων και κοινωνικών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης του προσωπικού.
 • Η ενημέρωση στον τομέα πρόληψης κατά του καρκίνου.
 • Η από κοινού με το ΓΕΣ διενέργεια ερευνών, σε ζητήματα αιχμής της δημόσιας υγείας.

Αγαπητοί Κύριοι,

Τα συνέδρια για την υγεία και οι διάφορες δραστηριότητες της δήθεν «εξωστρέφειας» δεν προσφέρουν κάτι το σημαντικό στο ηθικό και τη μαχητική αξία του Στρατού.

Κατά βάση αποτελούν αποκλειστικά και μόνο ενέργειες δημοσίων σχέσεων και μάλιστα περιορισμένης στόχευσης και χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Χώρια που για τη διεξαγωγή τους θα ταλαιπωρήσουν το ήδη καταπονημένο και με πολλές ευθύνες φορτωμένο προσωπικό.

Ο Στρατός ήταν πάντοτε παρών στις δύσκολες στιγμές του λαού μας και προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο και ειδικά στις υποβαθμισμένες και προβληματικές περιοχές της Χώρας, χωρίς όμως «τυμπανοκρουσίες και σαλπίσματα».

Αν η Υπηρεσία ενδιαφέρεται για την υγεία του προσωπικού, μόνιμου και στρατεύσιμου, ας βάλει και πάλι στο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως των Μονάδων τις ασκήσεις πυκνής τάξεως και λογχομαχίας, την καθημερινή και καθολική άθληση του προσωπικού, τη διέλευση του στίβου εμποδίων («στίβος μάχης») και τις μακρές πορείες με πλήρη φόρτο. Δώστε νόημα και περιεχόμενο στις δοκιμασίες της σωματικής ικανότητας του προσωπικού, χωρίς εξαιρέσεις φύλου και βαθμού. Το σημαντικότερο όλων: περιορίστε το κάπνισμα σε συγκεκριμένους και σφικτά οριοθετημένους χώρους των στρατοπέδων και των επιτελείων. Έτσι μόνο μπορεί να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία και τα καρδιακά νοσήματα και να προληφθεί ο καρκίνος. Δυστυχώς κύριοι, οι φωτογραφίες που εσείς οι ίδιοι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο από τις δραστηριότητες του Στρατού, δείχνουν πολύ μεγάλες κοιλιές, χιτώνια που είναι έτοιμα να διαρραγούν και μεγάλες «περιφέρειες».

Αν η Υπηρεσία αναγνωρίζει το ανθρώπινο δυναμικό ως τον κορυφαίο πολλαπλασιαστή ισχύος του Στρατού Ξηράς, ας κάνει επιτέλους το αυτονόητο. Ας εξασφαλίσει αξιοπρεπή κατοικία σε κάθε μετατιθέμενο στέλεχος του Στρατού. Στεγάστε τις οικογένειες των αξιωματικών και υπαξιωματικών και εξασφαλίστε στις εργαζόμενες συζύγους παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά τους.

Τέλος, Κύριοι, εάν θέλετε να κάνετε συνέδρια, κάντε συνέδρια για το πώς ο Στρατός θα γίνει περισσότερο αξιόμαχος, για το ποιες είναι οι εξελίξεις στη σύγχρονη μάχη, για πως επηρεάζουν οι ραγδαίες εξελίξεις της τεχνολογίας και η παραγωγή διαρκώς και νέων οπλικών συστημάτων τη διεξαγωγή της μάχης. Πιστεύω ότι περισσότερη συζήτηση για τον πόλεμο γίνεται στο διαδίκτυο απ’ ότι στα σχολεία και τις μονάδες του Στρατού. Και να μου επιτρέψετε να σας πω ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός αυτών που διαβάζουν καθημερινά τα «αμυντικού – στρατιωτικού» περιεχομένου ιστολόγια. Ας μου επιτρέψετε να αναφέρω τη θεματολογία ενός ενδιαφέροντος ιστολογίου:

Ο Στρατός κύριοι δεν είναι το «Λύκειο Θηλέων Μπαρμπίκα». Η αποστολή του Στρατού στην ειρήνη συμπυκνώνετε σε ελάχιστες λέξεις:

Εκπαίδευση, εκπαίδευση, εκπαίδευση.

Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις.

Πολύ ιδρώτας στην ειρήνη, λίγο αίμα στο πόλεμο.

 

Υστερόγραφο: Η αναφορά στο «Λύκειο θηλέων Μπαρμπίκα» είναι από τη ΣΣΕ στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και δεν περιέχει καμία αιχμή προς τους αντιπροσώπους του «ισχυρού» φύλου που υπηρετούν σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

5 Responses to Σοβαρευτείτε.

 1. ΑΧΕΡΩΝ says:

  Δέν έχω σχόλιο,προφανώς περιττεύει,αλλά κάτι στο κείμενο με αιφνιδίασε : « Και να μου επιτρέψετε να σας πω ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός αυτών που διαβάζουν καθημερινά τα «αμυντικού – στρατιωτικού» περιεχομένου ιστολόγια.»
  Δέν έχω βέβαια την απαίτηση να παραθέσετε στατιστικές,αλλά θα ερωτήσω,είναι αισθητή ἡ αύξηση των επισκεπτών σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν;

 2. ΕΚΑΤΟΝΤΕΣΣΑΡΗΣ says:

  Περί των ιστολογίων έχω να πω ότι, πολλά σημαντικά τα είδαμε πρώτη φορα σε αυτό το ιστολόγιο. Σιγά σιγά ξυπνάνε κι άλλοι, οπότε τα βλέπουμε και αλλού

  http://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/688628_tufan-apeilei-aigaio-ilektromagnitiko-pyrovolo-tis-toyrkias

  Δεν ξεχνάμε όμως ότι τα είδαμε εδώ πρώτη φορά.

  Και σχετικά με τη ΣΣΕ και τις λοιπές στρατιωτικές σχολές, ποιός διδάσκει τις στρατιωτικές τεχνολογίες και την εξέλιξή τους στο μέλλον, έχουμε υπ’ όψη; Το καίριας αυτής σημασίας θέμα ποιός το διδάσκει στους μελλοντικούς αξιωματικούς; Βγήκαμε έξω, πιάσαμε έναν γελωτοποιό και τον βάλαμε δάσκαλο;

 3. Άλλαξε ο τρόπος επιλογής των ηγεσιών των κλάδων?
  Των μείζονων σχηματισμών μήπως?
  Των δκτων συγκροτημάτων και μονάδων?
  Των προαγωγών των αξιωματικών ίσως?

  Αν όχι, τότε πως περιμένετε να σοβαρευθούν?

 4. genaios says:

  Ο χαρακτηρισμός «Λύκειο Θηλέων Μπαρμπίκα, υπήρχε τουλάχιστον μέχρι και τη δεκαετία του 90 στη σχολή.

 5. Antigeist says:

  Ξέρετε, δεν είναι μόνο οι στρατιωτικοί που παριστάνουν τους στρατιωτικούς ενώ δεν είναι. Ακόμα και ο απλός κληρωτός οπλίτης που υπηρετεί σε δήθεν «μάχιμες» μονάδες μοιάζει να μην έχει καμία συναίσθηση και να μην τον απασχολεί καθόλου το γεγονός ότι δεν εκπαιδεύεται σοβαρά και έχει πιστέψει ότι είναι πραγματικός στρατιώτης. Είδα ότι οι οπλίτες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: αυτούς που πιστεύουν ότι οι πόλεμοι σήμερα γίνονται τάχα «με ένα κουμπί» και που θεωρούν το στρατό «χαμένο χρόνο από τη ζωή σου» και αυτοί που έχουν την ψευδαίσθηση ότι αυτό που κάνουν συνιστά αληθινή θητεία και όχι κάμπινγκ και τσίρκο (δεν έχει σημασία πως θα το πούμε). Δεν είδα ποτέ κανέναν να παραπονιέται ότι δεν εκπαιδεύεται σοβαρά. Δεν ξέρω αν ο κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν ή αν οι ηγέτες έχουν τους λαούς που τους αξίζουν, θέλω να πιστεύω το δεύτερο, αλλα σίγουρο είναι ότι ο απλός ελληνικός λαός απέχει ελάχιστα από την κομματική και πλουτοκρατική «ελίτ» του. Πράγματι ένα χαρακτηριστικό των μπανανιών είναι ότι οι «ηγέτες» τους είναι του ίδιου επιπέδου με τους «πολίτες» τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s