Η Ελληνική πολιτεία δεν αποδίδει την οφειλόμενη τιμή στους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν κατά το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος (ή και Μεγάλος Πόλεμος) έληξε επίσημα στις 11 Νοεμβρίου 1918, ενώ λίγο νωρίτερα, στις 30 Σεπτεμβρίου, είχε συνθηκολογήσει η Βουλγαρία, που ήταν αυτή που διεξήγαγε τις επιχειρήσεις στο Μακεδονικό μέτωπο για λογαριασμό της Γερμανίας (ήταν και πάλι σύμμαχος της Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο). Η Οθωμανική Αυτοκρατορία (πιστός σύμμαχος και αυτή της Γερμανίας)  κατέθεσε τα όπλα στις 17/30 Οκτωβρίου 1918, με την υπογραφή στο Μούδρο της Λήμνου της ομώνυμης ανακωχής, μεταξύ αυτής και της Μεγάλης Βρετανίας, που ενεργούσε ως εκπρόσωπος των Συμμαχικών Δυνάμεων.

Η Ελλάδα εισήλθε στον πόλεμο με το πλευρό των Δυτικών Συμμάχων στις 28 Ιουνίου 1917 και η συμμετοχή της υπήρξε καθοριστική για τη διάσπαση του Μακεδονικού μετώπου. Οι σημαντικότερες μάχες τις οποίες διεξήγαγε ο Ελληνικός Στρατός (ή συμμετείχε με Συμμαχικές δυνάμεις) ήταν η μάχη του Σκρα στις 17 Μαΐου 1918 (π.ημ) την οποία διεξήγαγε το Σώμα Στρατού Εθνικής Άμυνας και η μάχη της Δοϊράνης από τις 5 έως 6 Σεπτεμβρίου 1918 (π.ημ) στην οποία έλαβαν μέρος, μαζί με Βρετανικές δυνάμεις, οι Μεραρχίες Σερρών και Κρήτης.

1 - Βερντέν

Μαυσωλείο Βερντέν

Στην επέτειο της λήξης του Μεγάλου Πολέμου διοργανώνονται επίσημες τελετές, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στρατιωτικών ηγετών, βετεράνων των πολέμων και μεγάλου αριθμού πολιτών, προκειμένου να αποδοθεί ο οφειλόμενος φόρος τιμής στους μεγάλους νεκρούς εκείνου του τρομερού πολέμου.  Οι τελετές αυτές διοργανώνονται συνήθως στους χώρους ταφής των πεσόντων, όπου έχουν ανεγερθεί δωρικού ύφους μνημεία και μαυσωλεία, που τιμούν επάξια αυτούς που πρόσφεραν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας τους.

Τα παραπάνω όμως γίνονται από τις σοβαρές χώρες της Ευρώπης —που έμαθαν να τιμούν τους νεκρούς τους σύμφωνα με την αρχαιοελληνική παράδοση— και όχι από τη νεώτερη Ελλάδα, όπου οι πεσόντες των πολέμων της αναπαύονται εν πολλοίς σε άγνωστες τοποθεσίες, ή και σε κοιμητήρια που προκαλούν το λιγότερο ντροπή.

Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον να δούμε το τι συμβαίνει στην Ελλάδα αναφορικά με την απόδοση της οφειλόμενης τιμής στους νεκρούς αξιωματικούς και οπλίτες του Α’ παγκοσμίου πολέμου.

Μη απόδοση της οφειλόμενης τιμής στους πεσόντες της μάχης του Σκρα

Η μάχη του Σκρα διεξήχθη πλησίον των σημερινών Ελληνοσκοπιανών συνόρων, στη περιοχή μεταξύ των χωριών Περίκλεια και Σκρα. Στη μάχη έλαβαν μέρος οι Μεραρχίες του Σώματος Στρατού Εθνικής Άμυνας (Σερρών, Αρχιπελάγους και Κρήτης), οι οποίες επιτέθηκαν προς βορρά εναντίον Βουλγαρικών δυνάμεων που κάλυπταν τη διάβαση της Ούμα. Η κυρία προσπάθεια είχε ανατεθεί στη Μεραρχία Αρχιπελάγους, η οποία επιτέθηκε προς το ισχυρά οχυρωμένο από τους Βουλγάρους ύψωμα Σκρα Ντι Λέγκεν, από το όνομα του οποίου έλαβε το γειτονικό χωριό της Λούμνιτσας, το όνομα Σκρα.

Οι Ελληνικές απώλειες από την ολοήμερη μάχη ήταν εξαιρετικά βαριές (αναλογικά με τη διάρκεια της μάχης απετέλεσαν ένα μικρό «Βερντέν») και έχουν ως ακολούθως:

Στους νεκρούς της μάχης θα πρέπει να προστεθούν και οι 164 αγνοούμενοι, οι οποίοι φονεύθηκαν, αλλά οι σωροί τους ήταν τέτοια κατάσταση «καταστροφής», που ήταν αδύνατη η αναγνώρισή τους. Επομένως ο συνολικός αριθμός των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών ανέρχεται στους 605.

Επί του υψώματος Σκρα Ντι Λέγκεν έχει ανεγερθεί ένα ταπεινό μνημείο σε ανάμνηση της σκληρής μάχης που διεξήχθη εκεί, ενώ λίγο βορειότερα βρίσκεται ο τάφος του Ταγματάρχη Βασιλείου Παπαγιάννη, διοικητή του Ιου Τάγματος του 5ου Συντάγματος Αρχιπελάγους, που έπεσε προμαχώντας του Τάγματός του επί του υψώματος Τουμουλούς.

Τα οστά των νεκρών της μάχης του Σκρα σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρθηκαν τη δεκαετία του 1920 στη περιοχή του χωριού Φούστανη του δήμου Αριδαίας και τοποθετήθηκαν σε ένα κοινοτάφειο – οστεοφυλάκιο που  βρίσκεται στη κορυφή χαμηλού υψώματος νότια του χωριού Φούστανη, λίγο δυτικά της οδού Εξαπλάτανος – Φούστανη. Δεν υφίσταται σήμανση στο δρόμο Εξαπλάτανος – Φούστανη, που να δείχνει τη θέση του κοινοταφείου.

Το οστεοφυλάκιο αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους χώρους ταφής πεσόντων στρατιωτικών μας που έπεσαν σε μία και μόνο μάχης. Παραμένει όμως άγνωστο σε όλους. Όπως και η θέση του. Ακόμη και το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν γνωρίζει τη θέση του κοινοταφείου – οστεοφυλακίου Φούστανης, αφού στον ιστότοπο του, τη θέση του κοινοταφείου τη τοποθετεί στο νομό Σερρών. Κανένας επίσημος παράγοντας δεν επισκέπτεται το χώρο και καμία τελετή δεν γίνεται στο χώρο του «μαυσωλείου» της Φούστανης για να τιμηθούν οι πεσόντες στη μάχη του Σκρα.

Κοινοτάφειο – Οστεοφυλάκιο Φούστανης – Η Ελληνική πολιτεία «τιμώσα» 441 πεσόντες στρατιώτες της

Τον χώρο τον επισκέφτηκα σχετικά πρόσφατα και βρίσκεται στην κατάσταση που φαίνεται, που ασφαλώς δεν είναι ευχάριστη. Ακόμη και η ημερομηνία διεξαγωγής της μάχης είναι λάθος. Θα είναι τραγικό να δεχθούμε ότι το όλον αποδίδει τον οφειλόμενο φόρο τιμής της Πολιτείας προς του ηρωικούς νεκρούς της μάχης του Σκρα.

Το «μνημείο» κατασκευαστικά, αποτελεί «ύβρη» για αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα.  Και η Ελληνική Πολιτεία, δηλαδή όλοι εμείς, «φτύνουμε» και λοιδορούμε τους ήρωες που έπεσαν «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Διότι αυτό δείχνει η θλιβερή εικόνα του δήθεν «μαυσωλείου» στο όποιο εναποτέθηκαν τα λείψανά τους.

Όποιος αξιωματικός μας διαβάζει, επιβάλλεται να μεταφέρει τα αναφερόμενα στους αρμόδιους του ΓΕΣ, επειδή είναι και ο μόνος οργανισμός της πολιτείας που μπορεί να δει το ζήτημα αυτό με την απαιτούμενη ευαισθησία. Διότι αν περιμένουμε να κάνουν κάτι το σημαντικό τα υπουργεία, ή οι ΟΤΑ, «ζήτω που καήκαμε».

Η επέτειος της Μάχης του Σκρα τιμάται κάθε χρόνο στο χωριό Σκρα, όπου έχει ανεγερθεί περικαλλές μνημείο και όχι στο χώρο όπου διεξήχθη ή κύρια μάχη από τη Μεραρχία Αρχιπελάγους, ή στο κοινοτάφειο – οστεοφυλάκιο της Φούστανης όπου έχουν εναποτεθεί τα λείψανα των πεσόντων. Πιθανόν αυτό να συμβαίνει επειδή δεν είναι δυνατή η πρόσβαση των λιμουζίνων των επισήμων στον χώρο του πεδίου της μάχης!

Η άποψή μου είναι ότι τα οστά των πεσόντων θα πρέπει να μεταφερθούν και να εναποτεθούν σε ένα μαυσωλείο άξιο της θυσίας τους,  που θα ανεγερθεί στο χώρο που έπεσαν, δηλαδή επί του υψώματος Σκρα Ντι Λέγκεν.

Μη απόδοση της οφειλόμενης τιμής στους πεσόντες της μάχης της Δοϊράνης

Κατά τη μάχη της Δοϊράνης η Μεραρχία Σερρών σε συνεργασία με Βρετανικές δυνάμεις, επιτέθηκε προς βορά στη ζώνη που ορίζεται από τις δυτικές όχθες της ομώνυμης λίμνης και το χωριό Κορώνα, ενώ η Μεραρχία Κρήτης επιτέθηκε ανατολικά της λίμνης, στη κατεύθυνση Μουριές – Καβαλάρης, μέχρι και τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα.  Οι Ελληνικές μεραρχίες δεν μπόρεσαν να κάμψουν την αντίσταση των Βουλγαρικών δυνάμειων, οι οποίες αν και σοβαρά καταπονημένες, κατόρθωσαν αμυνόμενες πίσω από ένα δαιδαλώδες πλέγμα ισχυρών οχυρώσεων να αποκρούσουν την Ελληνική επίθεση.

Οι Ελληνικές απώλειες από τη διήμερη μάχη ήταν εξαιρετικά βαριές (και πάλι αντίστοιχες ενός Βερντέν) και έχουν ως ακολούθως:

Οι τοποθεσίες ταφής των πεσόντων στη μάχη της Δοϊράνης είναι άγνωστες.

Από τους 359 πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες της Μεραρχίας Σερρών, 100 περίπου αναπαύονται στο Ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο Δοϊράνης, που ακολουθεί τη γραμμή και το ύφος των Βρετανικών στρατιωτικών νεκροταφείων της ευρύτερης περιοχής και είναι το πλέον προσεγμένο από τα υπόλοιπα στρατιωτικά νεκροταφεία της Χώρας. Των υπολοίπων πεσόντων ο χώρος ταφής παραμένει άγνωστος. Πιθανό ένας σημαντικός αριθμός να είχε ταφεί πρόχειρα εντός των Ελληνικών συνόρων στη περιοχή μεταξύ του χωριού Κορώνα και του υψώματος Πυραμίδα (Γκραν Κορονέ), ενώ οι υπόλοιποι βόρεια των Ελληνοσκοπιανών συνόρων. [Σημείωση: Ένα άλλο κράτος, ένα σοβαρό κράτος, θα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αναζήτηση των τόπων ταφής των ηρώων του και τη περισυλλογή των λειψάνων τους].

Οι χώροι ταφής των 144 πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών της Μεραρχίας Κρήτης και του 29ου Συντάγματος Πεζικού παραμένουν και αυτοί άγνωστοι. Λογικά θα πρέπει να βρίσκονται βορειοανατολικά της λίμνης Δοϊράνης και της περιοχής που ορίζεται από τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα και τα χωριά Μουριές και Καβαλάρης.

Στρατιωτικό νεκροταφείο σιδηροδρομικού Σταθμού Μουριών Κιλκίς

Στο μικρό στρατιωτικό νεκροταφείο του χωριού Σταθμός Μουριών —που διατηρείται σε αρκετά ικανοποιητική κατάσταση από τη κοινότητα— έχει τοποθετηθεί μία μαρμάρινη στήλη από τη Παγκρήτιο Αδελφότητα Μακεδονίας προς τιμή των πεσόντων ανδρών της Μεραρχίας Κρήτης κατά τη μάχη της Δοϊράνης. Στο μικρό στρατιωτικό νεκροταφείο του Σταθμού Μουριών, δεν αναπαύονται πεσόντες της μάχης της Δοϊράνης, αλλά μόνο νεκροί του εμφυλίου πολέμου.

[Σημείωση: Τις ακριβείς θέσεις του «Κοινοταφείου – Οστεοφυλακίου Φούστανης», του «Στρατιωτικού Νεκροταφείου Σταθμού Μουριών» και του «Μνημείου Μάχης Σκρα», τις έχω τοποθετήσει στους χάρτες google, μαζί με φωτογραφίες και μπορεί να τις αναζητήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος με τους παραπάνω «τίτλους».]

Απόδοση της οφειλόμενης τιμής στους πεσόντες του Α’ Π.Π. από τα σοβαρά κράτη

Διαβάζω στο διαδίκτυο

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετέβη σε τρεις τοποθεσίες που υπενθυμίζουν τη φρικτή αιματοχυσία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανάμεσά τους και στο Βερντέν, για να τιμήσει τους μαχητές και τους νεκρούς εκείνου του πολέμου. Στο Βερντέν επισκέφτηκε, μαζί με 20 μαθητές, το οστεοφυλάκιο όπου βρίσκονται τα λείψανα 130.000 Γάλλων και Γερμανών στρατιωτών.

2 - Μακρόν_1

3 - Μακρόν_2

4 - Τάφοι

5 - Σημαίες.png

Την Κυριακή, οι Πρόεδροι της Γαλλίας και Γερμανίας βρέθηκαν στο Στρασβούργο όπου παρακολούθησαν επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του πολέμου στον γοτθικό καθεδρικό ναό της πόλης.

6 - Μακρόν_Στάινμάγερ

Με πολλαπλές εκδηλώσεις επί βρετανικού εδάφους και βασιλική εκπροσώπηση σε εκδηλώσεις σε βελγικές πόλεις, μνημονεύεται η εκατοστή επέτειος από την είσοδο της Βρετανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αφορμή την εισβολή της Γερμανίας στο Βέλγιο.

Επετειακές Εκδηλώσεις στην Ελλάδα για τη Λήξη του 1ου ΠΠ και την Υπογραφή της Ανακωχής του Μούδρου

Από 2 έως 4 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκαν στο Βρετανικό στρατιωτικό νεκροταφείο της Λήμνου  επετειακές εκδηλώσεις για τη λήξη του Α΄ Π.Π. και την υπογραφή της Ανακωχής του Μούδρου.

7 - Συμμαχικές_Αθήνα.png

Στις εκδηλώσεις παρέστη ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

8 - Αθήνα_β

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνέδραμαν στην πραγματοποίηση των εν λόγω εκδηλώσεων με τη διάθεση προσωπικού και μέσων (τμήματα απόδοσης τιμών, παρουσία πολεμικού σκάφους και πτήση πάνω από το χώρο της τελετής μαχητικού Α/Φ).

Στον ιστότοπο του ΓΕΕΘΑ, διατίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στον εορτασμό.

Επετειακές Εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Το Σερβικό μαυσωλείο στα κοιμητήρια Ζεϊτενλίκ

Διοργανώθηκε συναυλία από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της ανακωχής του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν  από  την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 και Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο τα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ (στα οποία δεν αναπαύονται Έλληνες πεσόντες). Οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Το Γαλλικό τμήμα στα κοιμητήρια Ζεϊτενλίκ

Τελετές μνήμης στο διασυμμαχικό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης

Σχετικές πληροφορίες: https://www.youtube.com/watch?v=iaIh6fXlxeQ

9 - Τσαρουχά

Η κυρία Τσαρουχά τιμώσα του νεκρούς των συμμάχων

Θέλω να φωνάξω σε όποιον μπορεί και θέλει να ακούσει:

Εξοχότατε πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, αξιότιμοι κύριοι της κυβέρνησης, σεβασμιότατοι μητροπολίτες, κύριοι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, περιφερειάρχες, κύριοι επικεφαλής των ΟΤΑ,

Έχουμε και εμείς νεκρούς του Α’ Π.Π., αλλά και των άλλων πολέμων μας και τους έχετε «γραμμένους» … στα παλαιότερα των υποδημάτων σας. Ενώ οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων, στην επέτειο της λήξης του Α’ Π.Π. σπεύδουν στα στρατιωτικά τους νεκροταφεία, για να αποδώσουν τις επιβαλλόμενες τιμές  στους πεσόντες τους κατά τον Α’ Π.Π., εσείς αποδίδετε τιμές μόνο στους πεσόντες των συμμάχων που πολέμησαν και έπεσαν επί Ελληνικού εδάφους και ξεχνάτε ότι έχουμε και εμείς χιλιάδες νεκρούς από εκείνο το πόλεμο. Πρέπει να αισχύνεστε αποδίδοντας τιμές στα μνημεία των συμμάχων μας, ή και των Γερμανών κατακτητών …, όταν «αρνείστε» να πράξετε το ίδιο και για τους δικούς μας νεκρούς.

2 Responses to Η Ελληνική πολιτεία δεν αποδίδει την οφειλόμενη τιμή στους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν κατά το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

 1. Ανώνυμος says:

  ΥΓ. Τις θέσεις του Κοινοταφείου – Οστεοφυλακίου Φούστανης και του Στρατιωτικού Νεκροταφείου Σιδηροδρομικού Σταθμού Μουριών, τις έχω τοποθετήσει στους χάρτες google, μαζί με φωτογραφίες και μπορεί να τις αναζητήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

  Τα σημείωσα στον λογαριασμό μου, σας ευχαριστώ.

 2. Ανώνυμος says:

  Η Ελληνική πολιτεία και οι ψηφοφόροι δεν έχουν χρόνο για κοινοτάφεια.
  Έχουν να τιμήσουν τραβεστί αγωνιστές,κοτσιδοφόρους συνδικαλιστές,προοδευτικούς ισλαμιστές εποίκους και να ασχοληθούν με διορισμούς και επιδόματα.
  Γι’ αυτό και σύντομα το πρώην Ελληνικό και νυν ελεεινικό Έθνος θα αποτελεί παρελθόν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s