Ωραίος ο Άγιος Νικόλαος – Σειρά του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Το Τουρκικό Ναυτικό

Το Πολεμικό Ναυτικό κέρδισε επανειλημμένως και δικαίως τα εύσημα και τον θαυμασμό μας για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στη Μεσόγειο.

Η φρεγάτα Λήμνος, όταν παρενοχλήθηκε από τη φρεγάτα Κεμάλ Ρέις, της έκανε… την πρύμνη φινιστρίνι – ενώ οι «σύμμαχοί» μας, σε μία στάση που θύμιζε χαρακτηριστικά Monty Pythons παρίσταναν ότι δεν συνέβη τίποτα. (Παρεμπιπτόντως, για όποιον είχε την παραμικρή αμφιβολία για την έκβαση της αερομαχίας των Δινόπουλου και Σκαμπαρδώνη το 1974, το περιστατικό των τελευταίων ημερών πρέπει να του τη διέλυσε).

Όταν τουρκικό υποβρύχιο επιχείρησε να εισέλθει στην περιοχή του Σαρωνικού, προφανώς για να δημιουργήσει εντυπώσεις, εντοπίστηκε και στρώθηκε στο κυνήγι από τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού. Ο κυβερνήτης και το πλήρωμα του τουρκικού υποβρυχίου πέρασαν μερικές ευχάριστες ώρες ως νομιστεράκια για τη Διοίκηση Ελικοπτέρων.

Η Τουρκική Ανεμοπορία

Μετά το Τουρκικό Ναυτικό, και η Τουρκική Αεροπορία αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της. Η επιλογή ήταν λίγο της απελπισίας, μιας και το Τουρκικό Ναυτικό είχε δικαιολογημένη άγνοια κι αισιοδοξία, ενώ η Τουρκική Αεροπορία είχε τόσο πλούσια εμπειρία από το Αιγαίο που κανονικά δεν θα επέτρεπε τέτοια λάθη. Δεδομένου, όμως, ότι το ηθικό του τουρκικού στόλου δεν είναι στα καλύτερά του, ο κλήρος έπεσε στην THK.

Ζεύγος τουρκικών F-16 επιχείρησε να παρέμβει σε άσκηση συνεργασίας Στρατού Ξηράς – Πολεμικής Αεροπορίας που διεξαγόταν στην περιοχή της Ρόδου (εκτέλεση EAY από αεροσκάφη F-4EPI2K). Η Τακτική Αεροπορία επέτρεψε στο τουρκικό ζεύγος να πλησιάσει επαρκώς, κι εν συνεχεία αεροσκάφη F-16 από τον βορρά και από τον νότο εκτέλεσαν «τανάλια», «εγκλωβίζοντας» τα τουρκικά αεροσκάφη στον χώρο. Ακολούθησαν σκηνές απείρου κάλλους, με τους χειριστές της Τουρκικής Αεροπορίας να χάνουν την ψυχραιμία τους (ειδικά ο Νο 2 του ζεύγους), και τα ελληνικά αεροσκάφη να διασκεδάζουν γύρω τους. Η κατάσταση κατέληξε με το τουρκικό ζεύγος να προσγειώνεται στο Νταλαμάν με κατολίσθηση.

Σε παρόμοιο περιστατικό στη Λέσβο, η ΠΑ έστρωσε πάλι τα τουρκικά F-16 στο κυνήγι. Η τρυφερή οικογενειακή στιγμή τελείωσε με τους τουρκικούς ασυρμάτους να ουρλιάζουν «Βρίσκεστε πάνω από τουρκική επικράτεια! Βρίσκεστε πάνω από τουρκική επικράτεια!» Κανείς δεν μπορεί υπεύθυνα να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι τουρκικοί ασύρματοι είχαν δίκιο.

Το οπτικό υλικό από τις τελευταίες ημέρες στον αέρα, χαρακτηρίζεται πάντως, (υπευθύνως) ως «ακατάλληλο δι’ ανηλίκους».

 

Και υποβρυχίως…

Δυστυχώς, τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα είναι αυτά που δεν φαίνονται και δεν… ακούγονται. Ενώ στον αέρα και στην επιφάνεια τα πράγματα είναι γνωστά (και στις δύο πλευρές), ό,τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια είναι γνωστό μόνο στη μία πλευρά. Δυστυχώς, στο πάρτυ που διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες υποβρυχίως δεν μπορούμε να αναφερθούμε, αν και θα έκανε όλες τις παραπάνω αναφορές να φαντάζουν βαρετές…

 

Το «δια ταύτα»

Η μέχρι τώρα εξέλιξη της κρίσης αποτελεί μία μικρή αλλά σημαντική πολιτική στροφή στη διαχείριση της τουρκικής επιθετικότητας από ελληνικής πλευράς. Η φοβία της πολιτικής ηγεσίας για τη χρήση πολεμικής βίας εκ μέρους της Τουρκίας φαίνεται σταδιακά -τονίζεται: «φαίνεται» και «σταδιακά» να υποχωρεί. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι οδηγίες προς τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι πολύ λιγότερο επιφυλακτικές και φοβικές απ’ ότι στο παρελθόν. Η ανταπόκριση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υποδειγματική: ενώ σε κάθε περίπτωση το κρίσιμο πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας ήταν στην πλευρά της Τουρκίας, αυτοί έχουν κατορθώσει να αποτύχουν οικτρά σε κάθε μία απόπειρα περιστατικού που έχουν επιχειρήσει.

Οι διαδοχικές στρατιωτικές αποτυχίες, έστω και πολύ μικρής πρακτικής αλλά μεγάλης συμβολικής και ψυχολογικής σημασίας, σε συνδυασμό με τη συνολικά δύσκολη πολιτική θέση στην οποία έχει περιέλθει, θα τον ωθήσουν πιθανότατα σε κλιμάκωση της έντασης στο προσεχές μέλλον.

Είναι στο χέρι της πολιτικής ηγεσίας να δώσει ένα μάθημα στον Ερντογάν, και ενδεχομένως να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Μην κάνουμε πίσω τώρα!

16 Responses to Ωραίος ο Άγιος Νικόλαος – Σειρά του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

 1. 88nkb says:

  Great analysis! The Greek Navy and Air Force once again show their preparedness and training. Do you see Greece eventually going to a completely professional military someday?

 2. Ανώνυμος says:

  Εξαιρετικο

 3. Που και να υπήρχαν ικανά όπλα αεροπορικής προσβολής και εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη, α/α, σύγχρονα ρανταρ, νέα πλοία και υ/β με νέα όπλα…

  υ.γ.Το αεροδρόμιο της ΚΑβάλας είχε συμμετοχή?

 4. Ανώνυμος says:

  Αν το Τουρκικό υποβρύχιο επιχείρησε να εισέλθει στο Σαρωνικό δηλ. σε ελληνικά χωρικά ύδατα σε κατάδυση, χωρίς ειδοποίηση, δεν θα έπρεπε να βυθιστεί; Ποιος θα μπορούσε να πει κάτι;

 5. Γεράκι says:

  «Είναι στο χέρι της πολιτικής ηγεσίας να δώσει ένα μάθημα στον Ερντογάν, και ενδεχομένως να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Τουρκία.»

  Δεν είχε ποτέ δημοκρατία όπως το εννοούμε εμείς και ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση είναι δημοκρατικότερη του Ερντογάν, απεναντίας. Δεν υποστηρίζω βέβαια τον Ερντογάν, διαπιστώσεις καταθέτω. Θυμίζω ότι παλαιότερα κάποιοι νόμιζαν ότι το πρόβλημα ήταν οι κεμαλιστές και ότι οι ισλαμιστές ήταν προτιμότεροι, πιο μετριοπαθείς. Ο Ερντογάν αποδεικνύει πόσο εκτός πραγματικότητας ήταν τέτοιες σκέψεις. Το ίδιο και χειρότερα τώρα, οι κεμαλιστές ανταγωνίζονται σε καφρίλα τους ισλαμιστές, δεν είναι καλύτεροι.

  «Μην κάνουμε πίσω τώρα!»

  Ο αυτοεγκλωβισμός δεν είναι σοφή επιλογή, ο ελιγμός είναι.

  Η προβολή διάθεσης για διαπραγμάτευση είναι ο καλύτερος τρόπος να καθυστερήσεις όσο χρόνο θεωρείς ότι χρειάζεσαι, η απροθυμία δεν είναι ούτε ο καταλληλότερος τρόπος να κερδίσεις χρόνο, ούτε να κερδίσεις οτιδήποτε επικοινωνιακό ή πραγματικό.

  Πρώτα βέβαια πρέπει να ξεκαθαριστεί τι εννοεί κάποιος «πίσω», πίσω από τι δηλαδή. Αν εννοεί να μην κάνουμε πίσω από τα δικαιώματα που έχουμε, σαφώς κάνει λάθος. Δεν υπάρχουν πραγματικά δικαιώματα, μόνο διεκδικούμενα, εφόσον το διεθνές δίκαιο απαιτεί πως τα δικαιώματα ΥΦ/ΑΟΖ για να παραχθούν πρέπει να οριοθετηθούν και οριοθετούνται είτε με διαπραγμάτευση είτε με δικαστήριο. Ξανά, το 121 δεν είναι 83/74. Αποδείχθηκε στην οριοθέτησή μας με την Αίγυπτο ότι πέρα από την εσωτερική κατανάλωση, στα σοβαρά δεν επιβάλλεται μέσω του 121 η μέση γραμμή. Η προτροπή να μην κάνουμε πίσω τώρα εννοεί, από όσο αντιλαμβάνομαι, να μην κάνουμε πίσω από τη μέση γραμμή, προτροπή που δεν έχει κανένα νόημα ως προτροπή μη οπισθοχώρησης ούτε για τώρα, ούτε για ποτέ.

  Η μέση γραμμή είναι η αφετηρία διαπραγμάτευσης, δεν είναι κόκκινη γραμμή κι αυτό είναι απολύτως ορθό όπως και να το ερμηνεύσει κανείς, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, όπως δεν αμφισβητήθηκε στη συμφωνία μας με την Αίγυπτο.

 6. Andreas Filis says:

  Το κόλπο είναι παλιό στην αεροπορία. Είναι σαν την ταινία με τον Λοχαγό Διονύση Παπαγιαννόπουλο ως κομματάρχη, που πάει να του φύγει ψηφοφόρος και τον αρπάζει με την μαγκούρα: «κάτσε, που πας; σου παρήγγειλα ούζο. Ολόκληρη σαρδέλα στο Σωτήρη». Έτσι δεν είχε πέσει και το άλλο το αστροπελέκι, ο Μουσταφά ο Γιλντιριμ;
  Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι η τουρκική αεροπορία δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εναέριο χώρο της, που είναι και χώρος της Συμμαχίας. Μήπως πρέπει να αναλάβει air policing κάποιος που μπορεί;
  Να το θέσουμε στο ΝΆΤΟ;.

 7. ΑΛΑΣΤΩΡ says:

  Το άρθρο στον επίλογό του δείχνει να προσπαθεί να δώσει θετικό πρόσημο στην παρούσα κυβέρνηση η οποία όχι μόνο στις αρχές του 2020 αντιμετώπισε με ΜΑΤ τους συμπατριώτες μας στην Λέσβο, αλλά και χθες αντιμετώπισε και πάλι με ΜΑΤ τους ακρίτες/νησιώτες μας γιατί προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους από τους ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ που συνεχίζουν να έρχονται με την ανοχή ή/και την συμβολή της παρούσας κυβέρνησης. Κυβέρνηση που συνεχίζει να δίνει επιδόματα (και όχι μόνο κοινοτικά-Ευρωπαικά) στους ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ-ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ. https://www.protothema.gr/greece/article/1036699/mutilini-epeisodia-guro-apo-to-kut-tis-morias-sugrouseis-katoikon-me-astunomikous/

  https://crashonline.gr/epikairotita/1469604/polemos-sti-moria-ta-mat-chtypisan-tous-ntopious-pou-vlepoun-tin-gi-tous-na-echei-katapatithei-eikonesvideo/

  Χρήματα για επιδόματα στους παράνομους υπάρχουν αλλά δεν υπάρχουν για τις ένοπλες δυνάμεις ή τον Έλληνα πολίτη!

  Κυβέρνηση που ψήφισε το ένα μνημόνιο πίσω από το άλλο και σαν αξιωματική αντιπολίτευση δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να εμποδίσει και να αποτρέψει το ολέθριο σφάλμα με τα σκόπια.
  Είπαμε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν τσίρκο αλλά και αυτή δεν βλέπω να διαφέρει ουσιαστικά.

  Αυτά έχουν σημασία, γιατί πιστεύω πως ο πόλεμος είναι καθαρά πολιτική πράξη. Και ούτε και αυτή η κυβέρνηση θα κάνει πόλεμο (διπλωματικό,οικονομικό ή άλλου τύπου). Και ας μην ξεχνάμε πως είναι από τις λίγες φορές που οι Γάλλοι (ακόμη και οι Αμερικάνοι) είναι τόσο δίπλα μας.
  Και για όσους πανηγυρίσουν και πάλι χωρίς σοβαρό λόγο, να θυμίσω πως ο τουρκικός στολίσκος ΑΚΟΜΗ τριγυρνάει στην περιοχή! Ο στόχος μας θα ήταν να είχαμε καταφέρει να τον εκδιώξουμε ή να τον εμποδίσουμε. Τίποτα από τα δύο δεν έγινε. Προς τι οι θριαμβολογίες λοιπόν; Δεν τελείωσε το…επεισόδιο κύριοι. Έχουμε ακόμη μέχρι αρχές Σεπτέμβρη. Κρατήστε τις σαμπάνιες μέχρι τότε και αν υπάρξει λόγος. Και ξαναλέω πως ΚΑΙ αυτή η κυβέρνηση παρά το ‘θεαθήναι’, αργά ή γρήγορα σε διάλογο/διαπραγματεύσεις/υποχωρήσεις θα οδηγηθεί!

 8. npo says:

  @ΑΛΑΣΤΩΡ «ολέθριο σφάλμα με τα σκόπια»
  υποθέτω εικάζεις, ε? γιατί προς το παρόν δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μου κάποιος όλεθρος απ την συμφωνία.
  Και όταν προσπαθήσεις να περιγράψεις κάποια οδό που να οδηγεί στην «του ολέθρου εικασία» είμαι βέβαιος πως ως προϋπόθεση θα βάλεις να έχει προηγηθεί ένας άλλος πραγματικός όλεθρος ωστε να βρεθούμε σε θέση «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται». Είτε θα τον τοποθετήσεις αυτόν τον επερχόμενο όλεθρο στο μακρινό και παντελώς άδηλο μέλλον.

  Κατά την γνώμη μου οποιοσδήποτε τρίτος άνθρωπος με κοινή λογική -δλδ οποιοσδήποτε ξένος ή Έλληνας που έχει αντισταθεί στην πλύση εγκεφάλου και στον κοντισιονισμό δεκαετιών αδυνατεί να δει τον όλεθρο χωρίς να προϋποθέσει έναν άλλο όλεθρο, πολύ πιο ορατό κι ο οποίος είναι και αυτός που οφείλουμε πάση δυνάμει να αποτρέψουμε.
  Σα να λέμε δλδ, «ρε συ αν με δαγκώσει η Τίγρη και μου κόψει κανα κομμάτι θα έρθει μετά η νυφίτσα και θα μου πιει το αίμα». Αν η Τίγρη κόψει κομμάτι θα βρεθούν πολλές νυφίτσες τριγύρω, ασχέτως ονόματος..

  Υ.Γ.1. όλεθρος αρσενικό
  πολύ μεγάλη καταστροφή, τεράστιες απώλειες, μεγάλος χαμός, τρομερή βλάβη, αφανισμός

  Υ.Γ.2. Είναι πολύ ανησυχητικό οτι το 2020 οι λέξεις της Ελληνικής αρχίζουν και χάνουν την σημασία τους.

 9. ΑΛΑΣΤΩΡ says:

  @ npo

  Αν δεν έχει υποπέσει στην αντιληψή σου κάποιος όλεθρος από την συμφωνία για τα σκόπια, λυπάμαι αλλά ίσως θα έπρεπε να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό που θα μπορέσει να εξετάσει την αντίληψή σου και το τι πρόβλημα μπορεί να έχει.

  Αλλά για χάρη της συζήτησης πες μου πως εσύ θα χαρακτήριζες την συγκεκριμένη συμφωνία.

  ΥΓ Αν οι ανησυχίες σου εσένα ξεκίνησαν το 2020, εμένα άρχισαν το 2005:

 10. Που στην συμφωνία υπάρχει παράδοση εδάφους?

 11. npo says:

  @ΑΛΑΣΤΩΡ
  όλεθρος αρσενικό
  πολύ μεγάλη καταστροφή, τεράστιες απώλειες, μεγάλος χαμός, τρομερή βλάβη, αφανισμός

  Είμαι σίγουρος πως δεν βλέπω κάποιον όλεθρο απ τα βόρεια. Εκτός απο αυτόν που είναι στο μυαλό μας. Και να φανταστείς, δεν είμαι απ τους αισιόδοξους.
  Ο Θουκυδίδης στην ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου, στα Κερκυραϊκά έχει μια ωραία περιγραφή τι συμβαίνει όταν μια κοινωνία αλλάζει το νόημα των λέξεων. Το συνιστώ κι αυτό, εκτός από τον καταταλαιπωρημένο διάλογο των Μηλίων.
  Την συμφωνία δεν ξέρω αν είμαι κατάλληλος να την κρίνω αλλά προσωπικά (και με επίγνωση πως μπορεί να λέω ανοησίες) το 1.β θα το έκανα «Υπηκοότητα (citizenship) Βορείου Μακεδονίας» σκέτο, τα άρθρα 1.3γ,δ και ολόκληρο το άρθρο 7 καθώς και τα 8.1,2,3 θα τα πέταγα στον κάλαθο των αχρήστων.

 12. npo says:

  @ΑΛΑΣΤΩΡ
  Δεν ξέρω αν το βιντεάκι απευθύνεται σε μένα, αλλά αν ναι κακώς. Δεν είμαι φίλος του Μπενάκιου και Παπούλιου οράματος για το έθνος. Και δεν νομίζω πως άρχισε το 2005, είναι ριζωμένο απ πολύ παλιότερα.

 13. ΑΛΑΣΤΩΡ says:

  @ npo

  Παραδέχομαι πως η ικανότητά σου στο trolling είναι ανωτέρου επιπέδου. Κατάφερες να αποσπάσεις την προσοχή των αναγνωστών από την κριτική μου στην παρούσα κυβέρνηση (την οποία προφανώς προσπαθείς να υπερασπιστείς) αλλάζοντας/εκτροχιάζοντας την κουβέντα, αποπροσανατολίζοντας έτσι το ενδιαφέρον των σχολιαστών. Δυστυχώς για σένα και όλους όσους είναι ακόμα κομματικοποιημένοι η αλήθεια είναι πικρή και ξέρω πως σας τσούζει. Με αυτά τα κόλπα μόνο κανένα 15χρονο θα ξεγελάσεις. Και αυτή η Ελληνική κυβέρνηση σε ‘υποχωρήσεις’ θα οδηγηθεί και ο καιρός θα κρίνει αν τα λέω καλά ή όχι. Ελπίζω να σταματήσουν αυτοί οι αδικαιολόγητοι πανηγυρισμοί και η στήριξη σε μια ακόμη κακή κυβέρνηση.

  ΥΓ Προς εκείνους που δεν θυμούνται ή προσποιούνται πως δεν θυμούνται τι παραχωρήθηκε και τι όχι στα σκόπια και αν η συμφωνία ήταν ολέθρια ή θετική για την Ελλάδα ένα έχω να πω. Google is your friend!

 14. Που στην συμφωνία έγινε παραχώρηση εδάφους?

 15. npo says:

  @ΑΛΑΣΤΩΡ
  Πράγματι βγήκα εκτός θέματος.
  Επειδή τα ποσταρίσματά μου υπάρχουν εδώ μέσα, αν θες μπορώ να σε παραπέμψω σε δυό τρία που αποδεικνύουν πως ουδεμία συμπάθεια ή πρόθεση έχω να υπερασπιστώ ούτε τον Σύριζα βεβαίως, ούτε αυτήν εδώ την Κυβέρνηση. Πάντως η παρούσα κυβέρνηση προφανώς θα κριθεί κι αυτή από τα αποτελέσματα. Ακόμα είμαστε στη αρχή.

 16. ΑΛΑΣΤΩΡ says:

  https://www.protothema.gr/greece/article/1037464/me-taheis-ruthmous-to-teihos-ston-evro/

  7 μήνες μετά την προσπάθεια εισβολής των ‘Orcs’ και χρόνια μετά την απόφαση να φτιαχτεί, ακόμη να ολοκληρωθεί! Ούτε το γεφύρι της Άρτας να ήταν!

  Ακόμα ένα δείγμα για το πόσο ενδιαφέρονται διαχρονικά οι κυβερνήσεις (και η παρούσα κυβέρνηση φυσικά) για την ασφάλεια της χώρας και των Ελλήνων.

  Ξέρω, ξέρω. Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Πάλι καλά που υπάρχουν και αυτές οι φράσεις για να δίνουν παρηγοριά στον άρρωστο όπως και το παρών άρθρο-ένεση αυτοπεποίθησης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s