Η πλήρης αποτυχία της ακολουθούμενης στρατηγικής του κατευνασμού και η κατάρρευση του «ιδεολογήματος» του Ελληνικού δόγματος αποτροπής

Γράφει ο Αρματιστής

(Ταξίαρχος ε.α. Βασίλειος Λουμιώτης)

Από το 1955 μέχρι και σήμερα, η ακολουθούμενη στρατηγική εκ μέρους της Ελλάδας απέναντι στον επιθετικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ήταν αυτή του κατευνασμού. Οι εκάστοτε Ελληνικές κυβερνήσεις ακολούθησαν την στρατηγική αυτή με συνέπεια, ελπίζοντας ή πιστεύοντας ότι θα εξημερώσουν το θηρίο. Η στρατηγική όμως του κατευνασμού, όπως δείχνει η παγκόσμια ιστορία, οδηγεί σε διαδοχικές ήττες και τελικά σε γενικό πόλεμο υπό δυσμενείς συνθήκες. Και αυτό συμβαίνει στην Ελληνοτουρκική αντιπαράθεση σε βάρος της Ελλάδας τα τελευταία 62 χρόνια, αν εξαιρέσουμε τον γενικό πόλεμο. Οι διαδοχικές ήττες της Ελλάδας στον Ελλαδικό χώρο και την Κύπρο, από τον Σεπτέμβριο του 1955, όταν συνέβησαν τα γνωστά ως Σεπτεμβριανά έκτροπα σε βάρος του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, μέχρι και σήμερα, είναι πολλές, στρατηγικής σημασίας και ταπεινωτικές. Όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων εξήντα ετών αντιμετώπισαν τις συνεχείς επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας κατά του έθνους μας, της εδαφικής μας κυριαρχίας και των εθνικών μας συμφερόντων, τελείως παθητικά ή και μοιρολατρικά, με αποτέλεσμα η κάθε μία ήττα να αποτελεί το πρελούδιο της επομένης.

Η Ελληνική στρατηγική του κατευνασμού της Τουρκίας απέτυχε. Μόνο η οικοδόμηση με σχέδιο, επιμονή και συνέπεια μίας αποτρεπτικής στρατηγικής μπορεί να οδηγήσει στην εξουδετέρωση της Τουρκικής απειλής. Δηλώσεις σαν την σημερινή του ΥΕΘΑ, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την εθνική επέτειο της εθνικής μας παλιγεννεσίας, ότι «Είμαστε ένας λαός φιλειρηνικός κάνουμε τα πάντα για την ειρήνη, αλλά όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία θα τον συντρίψουμε», δεν συνιστούν στρατηγική αποτροπής. Είναι κομπορρημοσύνες που απευθύνονται στο «πόπολο». Η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα καθημερινά, αλλά ακόμη δεν την έχουμε συντρίψει. Ο κύριος Καμμένος όταν αρχίζει τις μεγαλοστομίες του, θα πρέπει να θυμάται ότι οι Τούρκοι δεν του επέτρεψαν να ρίξει στεφάνι στα Ίμια και ότι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ το ουσιαστικό δεν έχει πράξει επί της υπουργίας του για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν έχει προσθέσει ούτε μία «βίδα» στο Ελληνικό οπλοστάσιο αποτροπής.

Τα μέχρι σήμερα διαρκώς δηλούμενα από τις εκάστοτε πολιτειακές, πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες της Ελληνικής Δημοκρατίας -με κατηγορηματικό και απόλυτο τρόπο- περί ύπαρξης κόκκινων γραμμών, ή σχεδίων και δυνατοτήτων «αποτροπής» του αντιπάλου να επιχειρήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο εναντίον της Χώρας, έχουν αποδειχθεί μέχρι σήμερα «φούμαρα» που τα σκορπίζει διαρκώς η Τουρκική επιθετικότητα και πριν λίγες ημέρες κατέρρευσαν για μία ακόμη φορά σαν χάρτινος πύργος στις Καστανιές του Έβρου. Το δόγμα της Ελληνικής αποτροπής, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ένα θολό ιδεολόγημα, που οι δυνητικοί αντίπαλοι της Ελλάδας, αλλά και οι διάφοροι «σύμμαχοι» το έχουν αξιολογήσει ως αναξιόπιστο και το γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Είναι άγνωστο το μέγεθος και η ποιότητα εκείνης της Τουρκικής επιθετικής ενέργειας εναντίον των Ελληνικών εθνικών δικαίων και συμφερόντων, που θα αναγκάσει την Ελληνική πολιτεία να χρησιμοποιήσει την στρατιωτική της ισχύ, ή τουλάχιστο να απειλήσει την Τουρκία ότι θα την χρησιμοποιήσει. Θεωρώ ως πιθανότερο, ότι η Ελληνική κυβέρνηση ακόμη και στην περίπτωση μίας Τουρκικής επιθέσεως προς κατάληψη κάποιου ή κάποιων νησιών (όπως π.χ. στα Ίμια το 1996) από αυτά που η Τουρκία δηλώνει ότι της ανήκουν, θα οδηγηθεί σε ταπεινωτικές διαπραγματεύσεις, συμβιβασμούς και υποχωρήσεις για να αποφύγει τον πόλεμο.

Κάποιοι ίσως να θεωρήσουν βαριές τις παραπάνω αναφορές, που ασφαλώς γίνονται εξ αφορμής της υφαρπαγής από τους Τούρκους των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά πιστεύω ότι αυτή είναι η αλήθεια.

Την 1η Μαρτίου 2018, στοιχείο του Τουρκικού Στρατού εισήλθε στην ελληνική επικράτεια, ενέδρευσε και αιχμαλώτισε δύο Έλληνες στρατιωτικούς που εκτελούσαν υπηρεσία. Στο περιστατικό αυτό, εμείς ως κράτος και πολίτες παραμείναμε ήρεμοι και απαθείς. Μολονότι η κυβέρνηση διέθετε από την πρώτη στιγμή ακριβή πληροφόρηση για τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτελέστηκε η Τουρκική επιθετική ενέργεια εναντίον των ανδρών του Στρατού μας στις Καστανιές του Έβρου, αποφάσισε να ενημερώσει την κοινή γνώμη στις 2 Μαρτίου, με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, η οποία απέδιδε την σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας σε είσοδο τους στο Τουρκικό έδαφος λόγω λάθους. Ήταν περισσότερο από σαφής η κυβερνητική μεθόδευση για υποβάθμιση της σοβαρότητας του συμβάντος. Επίσης δια του κυβερνητικού εκπροσώπου και του «τυφεκιοφόρου άνευ τυφεκίου» δήλωνε ότι η απελευθέρωση των δύο στρατιωτών μας ήταν ζήτημα ωρών, ενώ ταυτόχρονα ο γνωστός Φίλης και άλλοι κυβερνητικοί και μη παράγοντες, αναλάμβαναν να υποβαθμίσουν την βαρύτητα του συμβάντος. Ο μέχρι τότε λαλίστατος υπουργός εθνικής άμυνας (του «όλα τα σφάζω και όλα τα μαχαιρώνω»), που βεβαίως γνώριζε από πρώτο χέρι τις ακριβείς συνθήκες της αιχμαλωσίας των στρατιωτικών μας, σιώπησε και εξαφανίστηκε επί εικοσαήμερο για να μη εκτεθεί. Η εξέλιξη του συμβάντος διέψευσε τις κυβερνητικές βεβαιότητες για ταχεία απελευθέρωση των δύο στελεχών και φανέρωσε για μία ακόμη φορά την ρηχότητα των εκτιμήσεων της κυβέρνησης, που συνεχίζει να μεταφράζει τα θέλω και τις προσδοκίες της ως την βούληση των φίλων και των αντιπάλων. Τέλος η φοβική αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικής ενέργειας εναντίον του Στρατού μας στις Καστανιές του Έβρου, εντάσσεται στην παγίως ακολουθούμενη στρατηγική του κατευνασμού του αντιπάλου και της υποβάθμισης των επιθετικών ενεργειών του σε βάρος της Χώρας μας.

Η διαχείριση του όλου ζητήματος από την κυβέρνηση της Χώρας (στα πλαίσια πάντοτε του κατευνασμού), τα κόμματα και το σύνολο του τύπου, ήταν τω όντι θλιβερή. Η σύλληψη των δύο ανδρών του Στρατού μας αντιμετωπίσθηκε από τους παραπάνω κατονομαζόμενους φορείς, ως να ήταν η σύλληψη δύο Ελλήνων ψαράδων [και γιατί ίσως δύο λαθρεμπόρων…] που ψάρευαν σε Τουρκικά χωρικά ύδατα και όχι ως η σύλληψη δύο στρατιωτικών μας που εκτελούσαν διατεταγμένη ένοπλη υπηρεσία φρούρησης των συνόρων μας. Ακολουθήθηκε δηλαδή η ίδια πρακτική με αυτή για τους αιχμαλωτισθέντες στρατιώτες της Μικράς Ασίας, τους ατίμητους νεκρούς των πολέμων μας και τους αγνοούμενους στρατιωτικούς μας από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Το Ελληνικό κράτος αποδεικνύεται διαχρονικά ανίκανο να προστατεύσει και να τιμήσει τους στρατιώτες του που αιχμαλωτίζονται, ή φονεύονται «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

Έλλαδίτες και Κύπριοι αιχμάλωτοι

Ελλαδίτες και Κύπριοι αιχμάλωτοι

Η υποβάθμιση του περιστατικού από την κυβέρνηση βρήκε μιμητές και στα άλλα πολιτικά κόμματα, αλλά και στον δημοσιογραφικό κόσμο. Όλοι αυτοί σε συγχορδία, αναφερόμενοι στην σύλληψη των δύο στελεχών του Στρατού, αναφέρουν ότι η παραβίαση των Ελληνοτουρκικών συνόρων από τις Ελληνικές και Τουρκικές περιπόλους είναι κάτι το συνηθισμένο και τα όποια συνοριακά προβλήματα παρουσιάζονται στον Έβρο διευθετούνται γρήγορα και φιλικά μεταξύ των εκατέρωθεν των συνόρων στρατιωτικών διοικητών (διερωτώμενοι προφανώς το πως οι «κάλοι σύμμαχοι» Τούρκοι παραβίασαν το ισχύον «συνοριακό σαβουάρ βιβρ»). Θεωρούν δηλαδή, ή έτσι τους τα είπαν οι «ειδικοί τους σύμβουλοι», ότι στα Ελληνοτουρκικά σύνορα οι Ελληνικές και Τουρκικές περίπολοι «χάνουν» καθημερινά το δρομολόγιό τους, ή τον προσανατολισμό τους και εισέρχονται στο έδαφος του άλλου. Δεν γνωρίζω αν το «συνηθισμένο» που περιγράφουν, περιλαμβάνουν και συλλήψεις περιπόλων!!! Το ελάχιστο ως ανόητοι μπορεί να χαρακτηριστούν όσοι αναφέρονται σε συνηθισμένα επεισόδια παραβίασης της συνοριακής γραμμής λόγω λάθους. Και τούτο επειδή ο Έβρος ποταμός που αποτελεί στην πράξη το σύνορο Ελλάδας και Τουρκίας στην Θράκη, εμποδίζει την επαφή των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο Χωρών. Χερσαία σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας βρίσκονται μόνο στις περιοχές του Καρααγάτς και των Φερών, με το μήκος τους να αποτελεί κλάσμα του συνολικού μήκους των Ε-Τ συνόρων επί του ποταμού Έβρου. Υπόψη ότι κατά μήκος των χερσαίων συνόρων στις περιοχές του Καρααγάτς και των Φερών* υπάρχουν εγγύς και εκατέρωθεν της συνοριακής γραμμής δύο σκυρόστρωτα δρομολόγια (ένα Τουρκικό και ένα Ελληνικό), επί των οποίων κινούνται οι Ελληνικές και Τουρκικές περίπολοι και ως εκ τούτου είναι αδύνατο να λαθέψει κάποιος και να εισέλθει στο έδαφος του άλλου, εκτός και αν αυτό γίνει σκόπιμα. (Περισσότερες πληροφορίες στους χάρτες google). Μόνο στο δάσος του χωριού Καστανιές (όπου έγινε η υφαρπαγή των δύο στελεχών μας) και στην συνοριακή γραμμή από το Ελληνικό Φυλάκιο Καστανεών μέχρι και τον ποταμό Άρδα, μήκους 400 περίπου μέτρων, δεν υφίσταται στρωμένος δρόμος παράλληλος προς το σύνορο. Στην περιοχή αυτή όμως, το δρομολόγιο που ακολουθούν οι Ελληνικές περίπολοι είχε διανοιχθεί με μέριμνα του στρατηγού Φράγκου όταν ήταν διοικητής της XVIης Μεραρχίας και οι κορμοί των δένδρων κατά μήκος αυτού του δρομολογίου είχαν βαφεί με μπλε χρώμα και ως εκ τούτου ήταν αδύνατο τα δύο μόνιμα στελέχη να έχασαν το δρομολόγιο περιπολίας και να πέρασαν στο Τουρκικό έδαφος.

περιπολία Α-ΓΕΣ στις Καστανιές

Ποιος μπορεί να χάσει τον δρόμο εδώ λόγω «λάθους»;      

 

Βεβαίως ο κάθε καλόπιστος αναγνώστης αυτών των γραμμών θα θέσει το ερώτημα από το πού αντλώ την βεβαιότητα ότι στις Καστανιές του Έβρου εκτελέστηκε προσχεδιασμένη ενέργεια για την υφαρπαγή Ελλήνων στρατιωτικών εντός του Ελληνικού εδάφους. Ήδη από πολύ νωρίς, στο κείμενο «εξ αφορμής» που δημοσιεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Μαρτίου, έγραψα ότι η σύλληψη των δύο στελεχών του Στρατού μας έγινε εντός του Ελληνικού εδάφους. Αυτή η αναφορά ήταν αποτέλεσμα αφ’ ενός της βεβαιότητάς μου ότι ήταν αδύνατο δύο μόνιμα στελέχη να έχασαν λόγω λάθους το χαραγμένο, πατημένο και προσδιορισμένο δρομολόγιο περιπολίας και έτσι να εισήλθαν στο Τουρκικό έδαφος και αφ’ ετέρου προέκυψε από την κατάθεση του Ανθυπολοχαγού που δημοσιεύτηκε σε πολλά μέσα και βρίσκεται στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την οποία ακολούθησαν ίχνη στο χιόνι τα οποία εκτίμησαν ότι ανήκαν σε παράνομους μετανάστες. Αν τα δύο στελέχη ακολούθησαν ίχνη παράνομων μεταναστών, τότε θα πρέπει να κινήθηκαν δυτικά εντός του Ελληνικού εδάφους και όχι ανατολικά προς το Τουρκικό έδαφος. [Στην κατάθεσή του ο Ανθυπολοχαγός αναφέρει τα εξής: «Ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες. Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός. Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία, καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη. Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα. Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα, δεν καταλάβαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά.»].

Πλέον των παραπάνω, όποιος παρακολούθησε την συνέντευξη του Ερντογάν στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, ο Ερντογάν αναφερόμενος στην μη παράδοση από την Ελλάδα των οκτώ Τούρκων πραξικοπηματιών, ένιψε με μία χαρακτηριστική κίνηση «τας χείρας του» για το ότι οι Τούρκοι πραξικοπηματίες συνέχισαν να βρίσκονται στην Ελλάδα. Βεβαίως μία από τις παθογένειες της πατρίδας μας, είναι και η αδυναμία αξιολόγησης των πληροφοριών (κάθε μορφής και είδους).

Στις μέρες που ακολούθησαν τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας, πολλοί ήταν αυτοί που άρχισαν να αναφέρουν ότι η σύλληψη έγινε εντός του Ελληνικού εδάφους και υπάρχει πλέον αρκετή και σημαντική πληροφόρηση επ’ αυτού. Μόνο η κυβέρνηση συνεχίζει να αναφέρει ότι η σύλληψη των στρατιωτικών μας έγινε εντός του Τουρκικού εδάφους και τούτο επειδή της είναι αδύνατο να διαχειριστεί την αλήθεια στην κοινή γνώμη.

Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο, ότι υπάρχουν βαριές ευθύνες για την υφαρπαγή και αιχμαλωσία των δύο στελεχών του Στρατού μας. Το όλο δείχνει προς κάτι το «χύμα». Κάποιοι είναι βέβαιο δεν έκαναν καλά την δουλειά τους και έθεσαν σε σοβαρή δοκιμασία την Χώρα.

δυναμη φυλακίου, συρματόπλεγμα και ξερολιθιά

Ρωτάμε τον επιθεωρούντα κύριο Α/ΓΕΣ και τους διοικητές του Αρχιπελάγους: Το κοτετσόσυρμα, το «ταμπούρι» και οι λευκές πέτρες, πιστεύετε ότι μπορούν να εμποδίσουν την υφαρπαγή των 8 ανδρών της φρουράς από τα bordo bereli;

 

Η υφαρπαγή, αιχμαλωσία και ομηρεία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους και η κράτησή τους –υπό άγνωστες συνθήκες- στις φυλακές της Αδριανούπολης (αν συνεχίζουν να βρίσκονται ακόμη σε αυτές), έγινε βάσει ενός καλά μελετημένου σχεδίου με σκοπό να μετρήσει τις Ελληνικές αντιδράσεις, να ταπεινώσει την Ελλάδα, που δια του πρωθυπουργού της είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν να παραδώσει στην Τουρκία εντός δέκα ή δεκαπέντε ημερών τους οκτώ Τούρκους πραξικοπηματίες και δεν το έπραξε και τέλος και το κυριότερο να εξαναγκάσει την Ελλάδα να «προσκυνήσει» τον σουλτάνο προσφέροντας ανταλλάγματα για την απελευθέρωση των συλληφθέντων στρατιωτικών μας.

Ας το αντιληφθούμε. Οι αιχμαλωτισθέντες Έλληνες στρατιωτικοί είναι όμηροι του Ερντογάν και θα απελευθερωθούν με παροχή ανταλλαγμάτων. Στην τελική όμως, όμηρος των ορέξεων του Ερντογάν είναι η Ελλάδα και η αξιοπρέπειά της.

Η υφαρπαγή των Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους και η όλη διαχείριση του ζητήματος από την Ελληνική κυβέρνηση, συνιστά στρατηγική ήττα που αφαίρεσε και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε απομείνει στο Ελληνικό «δόγμα αποτροπής». Και τούτο για τους εξής λόγους:

  1. Η σύλληψη και η αιχμαλωσία δύο μόνιμων στελεχών του Στρατού μας, άνευ βολής τυφεκίου, αποτελεί ένα ταπεινωτικό γεγονός για την Ελλάδα και το Στρατό της. Οι ευθύνες για την υφαρπαγή των δύο μόνιμων στελεχών, βαρύνει το σύνολο της διοικητικής αλυσίδας από τον Αρχηγό του Στρατού μέχρι και τους αιχμαλωτισθέντες. Είναι κάτι που με κανένα τρόπο δεν έπρεπε να συμβεί.
  1. Η κυβέρνηση και πολλοί άλλοι πολιτικοί παράγοντες, προκειμένου να επιτύχουν την απελευθέρωση των δύο στελεχών μας, προσφεύγουν ως ικέτες σε διεθνείς οργανισμούς, συμμάχους και ξένες κυβερνήσεις, αιτούμενοι την διαμεσολάβησή τους προς τον Ερντογάν. Ακόμη και ο εμίρης του Κατάρ επιστρατεύθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μεσολαβήσει στον Ερντογάν. Οι διαμεσολαβήσεις όμως πληρώνονται, όπως πληρώθηκε η διαμεσολάβηση των ΗΠΑ την νύκτα των Ιμίων.
  1. Ο αδίστακτος και αμετροεπής Ερντογάν, που βρίζει και απειλεί ακόμη και τις ΗΠΑ, είναι βέβαιο ότι θα κάνει άγριο «μπούλινγκ» στο πρωθυπουργό της Χώρας κύριο Αλέξη Τσίπρα, επειδή πιστεύει ότι τον γέλασε αναφορικά με το ζήτημα της παράδοσης των οκτώ Τούρκων πραξικοπηματιών.
  1. Το σύστημα ελέγχου και ασφάλειας των συνόρων μας αποδείχτηκε ότι είναι προβληματικό, αν όχι σουρωτήρι. Κάτι δεν γινόταν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαταγές στην ευαίσθητη στρατιωτική περιοχή του συμβάντος. Και αν δεν διεξαγόταν στις Καστανιές η συνοριακή υπηρεσία όπως προβλέπεται από τις διαταγές, γιατί να πιστέψουμε ότι γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις άλλες ευαίσθητες περιοχές, ειδικά του Αιγαίου; Μήπως οι Τούρκοι μπορούν να μας υφαρπάξουν και την φρουρά μιας νησίδας του Ανατολικού Αιγαίου; Είναι πολλά τα ερωτήματα που σέρνονται αναφορικά με το πώς διεξαγόταν η υπηρεσία ελέγχου της συνοριακής γραμμής στο προγεφύρωμα του Καρααγάτς, τα μέτρα που είχαν λάβει οι εκεί υπεύθυνοι διοικητές Σχηματισμών και Μονάδων για την ασφάλεια των συνόρων και του προσωπικού μετά τις επιθετικές ενέργειες των Τούρκων στα Ίμια και την Κύπρο, τους λόγους που η περίπολος (αν ήταν τελικά περίπολος και όχι κάτι άλλο) ήταν διμελής και όχι πολυμελής, για τις δυνατότητες άμεσης αντίδρασης της περιπόλου στην επιχείρηση σύλληψής της, για το αν και τα δύο στελέχη διέθεταν οπλισμό και τι οπλισμό και τέλος τους λόγους που τα δύο στελέχη έφεραν μαζί τους τα κινητά τηλέφωνά τους και για ποιο λόγο αυτά διέθεταν φωτογραφική δυνατότητα. [Υπόψη ότι στο καλά πληροφορημένο militaire.gr αναφέρονται τα εξής: «Το γιατί βρέθηκαν δύο στρατιωτικοί μ΄ ένα όπλο -όπως λένε οι Τούρκοι τουλάχιστον χωρίς να διαψεύδονται- σ΄ ένα τόσο ευαίσθητο σημείο του Έβρου, είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί» https://www.militaire.gr/periergi-kinitikotita-ston-evro-3-mines-prin-ti-syllipsi-kai-oi-komisarioi-toy-erntogan/ Είναι σίγουρο ότι το ΓΕΣ, το ΓΕΕΘΑ και η Κυβέρνηση γνωρίζουν από την καταμέτρηση του οπλισμού που έγινε μετά το συμβάν, αν τα δύο στελέχη έφεραν οπλισμό].
  1. Τα συστήματα αξιολόγησης πληροφοριών και διαχείρισης κρίσεων του ΓΕΕΘΑ, αλλά και των Σχηματισμών της περιοχής του συμβάντος, είναι βέβαιο ότι για μία ακόμη φορά δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που προέρχονταν από τις τελευταίες επιθετικές ενέργειες των Τούρκων στα Ίμια και στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να μη ληφθούν μέτρα αυξημένης επαγρύπνησης και ετοιμότητας άμεσης αντίδρασης σε αιφνιδιαστικές καταστάσεις, κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας ελέγχου και κάλυψης της συνοριακής γραμμής. Τουλάχιστο αυτό προκύπτει από τον τρόπο που συνέβη η αιχμαλωσία των Ελλήνων στρατιωτικών. Εκτός και αν είχε διαταχθεί η λήψη εξειδικευμένων (όχι αόριστων) μέτρων επαγρύπνησης και κάποιοι απέφυγαν να τα εφαρμόσουν για να μη «ταλαιπωρηθούν τα παιδιά», πράγμα που είναι εξαιρετικά βαρύ.

Η Ελλάδα έχασε βαθμούς αξιοπιστίας ως γεωπολιτικός παίκτης στην δύσκολη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου. Μα εξ αιτίας της σύλληψης των δύο στρατιωτικών της, θα αναρωτηθεί κάποιος. Ναι, διότι δείχνει σε φίλους και αντιπάλους, ότι η Ελλάδα ούτε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να εγγυηθεί, ούτε τις επιθετικές ενέργειες των Τούρκων στα Ίμια μπορεί να αποτρέψει, ούτε τα σύνορα της μπορεί να καλύψει, ούτε τέλος το στρατιωτικό προσωπικό της μπορεί να προστατεύσει.

Τελικά μήπως είμαστε «ελάχιστοι»;

Κατηγορηματικά ναι, με την κυρία ευθύνη να επιμερίζεται στις εκάστοτε πολιτειακές, πολιτικές, κομματικές και στρατιωτικές ηγεσίες, για τους εξής λόγους:

  • Τα πολιτικά κόμματα που μέχρι και σήμερα δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν και να κατανοήσουν το μέγεθος, την κρισιμότητα και την διαχρονικότητα της Τουρκικής απειλής εναντίον της πατρίδας μας και των ζωτικών εθνικών μας συμφερόντων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν μεταξύ τους ακόμη και σε κάποια ελάχιστα ζητήματα, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Χώρας. [Σημείωση: Η αμυντική ικανότητα της Χώρας δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εξοπλισμούς (αλλοίμονο αν απουσιάζουν), αλλά από πολλά άλλα που που στοιχίζουν πολύ λιγότερο από τους εξοπλισμούς].
  • Οι εκάστοτε κυβερνήσεις που αμελούν, ή και δεν ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την αμυντική ισχυροποίηση της Χώρας, που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς στρατιώτες και εκπαιδευμένη εφεδρεία δεν μπορούν να εκτελέσουν αξιόπιστα την αποστολή τους, που αποφεύγουν να συγκροτήσουν ένα ισχυρό Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον Πρωθυπουργό με κύρια ευθύνη τον συντονισμό όλων των φορέων των υπεύθυνων για την ασφάλεια της Χώρας και τέλος που επιτρέπουν στους υπουργούς τους υπεύθυνους για τον χειρισμό των εθνικών ζητημάτων και την ασφάλεια της Χώρας να εκφράζουν και να ασκούν προσωπικές πολιτικές.
  • Οι εκάστοτε στρατιωτικές ηγεσίες που (προφανώς) δεν ενημερώνουν πειστικά και με παρρησία την κάθε φορά κυβέρνηση για την πραγματική κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν την θέτουν προ των ευθυνών της, ώστε να παρασχεθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις τα έμψυχα και υλικά μέσα για την άμυνα της Χώρας.

Τελικά για μία ακόμη φορά αιφνιδιαστήκαμε από τους Τούρκους. Όπως π.χ. στο Γκρίμποβο και το Αμύνταιο το 1912, στην Ορτάντζα και στο Αφιόν Καραχισάρ το 1922, στην Κύπρο το 1974 και στα Ίμια το 1996. Αποδείχτηκε και πάλι ότι ο αντίπαλος διαθέτει την πρωτοβουλία και βρίσκεται πάντα μπροστά από εμάς, ενεργώντας κατά τρόπο ασύμμετρο με επιδίωξη την ηθική μας εξουθένωση. Η απόσταση που μας χωρίζει από τους Τούρκους είναι τεράστια και θα πρέπει να γίνουν άλματα στην πολιτική και στρατιωτική σκέψη για να βρεθούμε κάποια βήματα μπροστά τους, ή τουλάχιστο να μπορέσουμε να τον αντιμετωπίσουμε επί «ίσοις όροις». Αν δεν το κάνουμε θα ηττηθούμε.

Η στρατηγική του κατευνασμού επιβάλλεται να εγκαταληφθεί. Διαφορετικά «ουαί τοις ηττημένοις».

* Στην περιοχή των Φερών την δεκαετία του 1950 έγινε κατόπιν Ελληνοτουρκικής συμφωνίας ευθυγράμμιση της κοίτης του Έβρου για την αποφυγή των πλημυρών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τμήματα Ελληνικού και Τούρκικού εδάφους να βρεθούν ανατολικά και δυτικά, αντίστοιχα, της νέας κοίτης του Έβρου. Η παλαιά κοίτη του Έβρου συνεχίζει σε ορισμένα σημεία να κρατά νερό, ενώ σε άλλα, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες είναι στεγνή.

71 Responses to Η πλήρης αποτυχία της ακολουθούμενης στρατηγικής του κατευνασμού και η κατάρρευση του «ιδεολογήματος» του Ελληνικού δόγματος αποτροπής

  1. Ανώνυμος says:

    Ναι ειμαστε λιγοι και ελαχιστοι . Λιγοι σαν ποσοτητα και ελαχιστοι ως ψυχη. Δεν υπαρχει ελπιδα.

  2. Η ελληνική ανικανότητα τείνει να χαρακτηριστεί ως παροιμιώδης.
    Εάν δεν απαιτήσουν οι εκάστοτε ηγεσίες να ληφθούν άμεσα μέτρα ξεκινώντας από την καθιέρωση της αξιοκρατίας και την τήρηση στο έπακρο δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε προς το καλύτερο.Η αρχή πρέπει και επιβάλλεται να γίνει από την κορυφή (επιλογή αρχηγών και προς τα κάτω).
    Σε ό,τι αφορά το επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ των προκλήσεων, είναι όντως πολύ πιθανό να γίνει είτε στο Φαρμοκονήσι είτε στο Αγαθονήσι ή και στην Καλόλυμνο, με τις πιθανότητες επιτυχίας δυστυχώς να είναι πολλές εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες που υφίστανται.

  3. Τ.Δ says:

    Και ποιος γνωρίζει αν η εισοδος των δύο στρατιωτικών (γιατι η είσοδος αυτο δεν αμφισβητείται πλέον) δεν ήταν ακριβώς στα πλαίσια των στρατιωτικών καθηκόντων..τους.Παιρνουμε ένα γεγονός που δεν γνωρίζουμε όλες τις πτυχές,(και απο το φαίνεται εχουμε όλη την ευθύνη) και χτίζουμε ΄μύθους .Δέν ήταν τουρκικη πρόκληση αυτο που εγινε στον Εβρο..Απλα εκμεταλλεύονται και ιδιαιτερα ευγενικα μπορω να πω ένα δικό μας λάθος.Γιατι μπορούν να τους κλείσουν νομότυπα 10 χρονια φυλακή,ειτε για κατασκοπεία,ειτε για λαθρεμπόριο,ειτε για παρανομη διακινηση μεταναστών α και πιστεύω οτι θα λυθει το θέμα..Απλώς μας λένε αλλη μια φορά,οτι μπορουν να εκμεταλλευτούν πολυ καλά τα δικα μας λάθη.(ειτε Ιμμια είναι,που κλιμακωσαμε ανόητα για να παρει πόντους ο Αρσένης και αυτοί ακολούθησαν για να πάρει πόντους η Τσιλέρ και πήραν και οι δύο μια γερη σφαλιάρα απο τις ΗΠΑ.).Οι Τούρκοι μας υπολογίζουν και μας φοβούνται.Εχουν τους λόγους τους,αλλα εχουν μαθει και τα συνήθη λάθη μας .

  4. Νίκος Ιωάννου says:

    »Κατηγορηματικά ναι, με την κυρία ευθύνη να επιμερίζεται στις εκάστοτε πολιτειακές, πολιτικές, κομματικές και στρατιωτικές ηγεσίες, για τους εξής λόγους:»
    Μια μικρή παρατήρηση: Την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν αυτοί που ψηφίζουν τους συγκεκριμένους εδώ και δεκαετίες.

  5. ΑΧΕΡΩΝ says:

    Είναι κάποιες φορές,όπως ολόκληρο τον τελευταίο μήνα,που με πνίγει ἡ απαισιοδοξία.
    Και αναρωτώμαι ἄν ὁ σεβαστός μου Αρματιστής,που ποτέ δέν χάϊδεψε αυτιά,απευθύνεται σε αυτόν τον Ἑλληνισμό τον ζώντα,(ἤ μάλλον φυτοζωούντα),και όχι σε κάποιον άλλον Ἑλληνισμό,που πλέον δέν υπάρχει.
    Και σε κάποιον άλλον Στρατό που πλέον δέν υπάρχει.
    Και μήπως εμείς εδώ οἱ έστω και διαδικτυακώς επαγρυπνούντες,δέν είμαστε κάποιοι -ἄς πούμε- προνομιούχοι λίγοι «we few,we happy few,and brothers» κατά Σαίξπηρ (Έμπορος της Βενετιάς),ἤ κάποιος κύκλος ρομαντικών που είναι όμως καταδικασμένοι να καταλαβαίνουν την πραγματικότητα και επερχόμενα δεινά πολύ πρίν από τους «ρεαλιστές» του παχέος εντέρου,και να ακούμε και τις πορδές τους.
    Δέν έχω ζήσει χειρώτερη μέρα εθνικής επετείου.

  6. λκ says:

    η πολιτικη ηγεσια εχει εγκαταλειψει την Ελλαδα στις διαθεσεις της Τουρκιας.
    Καλη τυχη και κουραγιο σε ολους τους ενοπλους. Να ειστε ετοιμοι για οτι γινει τους επομενους μηνες.

  7. NK says:

    Εξαιρετικός όπως πάντα.

    Με ανατριχιάζει ότι κι εσείς θεωρείτε ότι το υπάρχον πολιτικό σύστημα θα προτιμήσει να χάσει ακόμα και νησί, χωρίς να πέσει ούτε μια πιστολιά.

    Επίσης ολόσωστος στην διαπίστωση σας, κράτος και στρατός που κοιτάει αδιάφορα την απαγωγή στρατιωτών του εν στολή ενώ εκτελούσαν υπηρεσία στα σύνορα, ουσιαστικά έχουν κλείσει ως μαγαζί και περιμένουν την ταφή , απλώς τα μάτια είναι ακόμη ανοιχτά και ξεγελούν.

  8. npo says:

    Νομίζω πως η παθογένειά μας έχει βαθύτερη ρίζα απ τον εύκολο αφορισμό «η πολιτική ηγεσία». Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία αλλαγής και προσαρμογής. Κι όσο πιο γρήγορα αλλάζει ο κόσμος τόσο το πράγμα ζορίζει. Αλλά δεν νομίζω πως ενδιαφέρεται κανείς ν’ ακούσει για «ρίζες». Οπότε φταίν’ οι ξένοι, οι πολιτικοί, ο λαός, οι εξωγήινοι κι έχουμε την συνείδησή μας ήσυχη.

  9. kkalev says:

    Πριν φτάσουμε στο τι θα συμβεί αν οι Τούρκοι καταλάβουν ένα νησί (συμφωνώ ότι η πιθανότερη κατάληξη είναι διαπραγματεύσεις από μειονεκτική θέση παρά στρατιωτική απάντηση) υπάρχει κάποιος που μπορεί να απαντήσει ποιο είναι το σχέδιο απάντησης μας στο Τουρκικό γεωτρύπανο;

    Ο Ερντογάν έχει ήδη αναγγείλει την έξοδο του στην Μεσόγειο το επόμενο διάστημα. Αν πάει και αρχίσει να τρυπάει στα 12 νμ έξω από το Καστελόριζο ή την Κύπρο συνοδεία πολεμικών πλοίων η απάντηση μας ποια θα είναι; Διάβημα στην ΕΕ;

  10. Theban says:

    we few,we happy few,and brothers

    https://en.wikipedia.org/wiki/St_Crispin%27s_Day_Speech

    δεν ξέρω όμως στην περίπτωσή μας ποιος είναι ικανός να βγάλει τον αντίστοιχο λόγο.

  11. ΕΚΑΤΟΝΤΕΣΣΑΡΗΣ says:

    Εγώ νομίζω ότι είναι λάθος να θεωρούμε ότι η τουρκία έχει σαν στόχο απλά και μόνο μία νησίδα, ή ένα κοίτασμα, ή την αμφισβήτηση κάποιου καθεστώτος ή την αναθεώρηση μιας συνθήκης. Ή την επιστροφή των οκτώ. Πρέπει να βλέπουμε το μεγάλο σχέδιο, όχι μόνο τα καθημερινά. Η τουρκια, εδώ και χρόνια, δουλεύει συστηματικά, πάνω σε ένα εθνικό (και όχι κομματικό) πρόγραμμα οικονομικής, βιομηχανικής και στρατιωτικής ανάπτυξής της, ώστε να ανταγωνιστεί απευθείας τις υπερδυνάμεις, όπως μπορούσε να κάνει σε παλαιότερες εποχές. (Περίπου αυτό που λέγαμε κι εμείς να κάνουμε αν θυμάστε…στρατιωτική βιομηχανία για να ανεξαρτητοποιηθούμε από ξένους προμηθευτές και άλλα πολλά πράσινα άλογα).

    Επί του παρόντος η τουρκία εκμεταλεύεται το χάος που δημιούργησαν οι δύο υπερδυνάμεις στη Μέση Ανατολή και την αδυναμία των νοτίων Βαλκανίων να αναπτυχθούν, προκειμένου να δημιουργήσει δική της ζώνη επιρροής στις περιοχές αυτές (το ίδιο πράτει και στην Αφρική). Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα πολέμου, αλλά θέμα ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη επιρροής της Τουρκίας. Κάτι για το οποίο θα συμφωνήσει ή θα επιδιώξει η ίδια η Ελλάς, όταν της ζητηθεί να γυρίσει πίσω το πολύ παραδάκι που πήρε. Η τουρκία δεν θα διακινδυνεύσει να μπει σε μικρο-περιπέτειες που μπορεί να διακινδυνεύσουν το Μεγάλο Σχέδιο.

    Φέτος απετράπη ένας πόλεμος στα Βαλκάνια. Αν τελικά γίνει πόλεμος, την Τουρκία θα σταματήσουν αυτοί που την σταμάτησαν και την προηγούμενη φορά. Αυτοί που χτίζουν τείχη και φράχτες. Ήτοι οι Κροάτες, οι Αυστρο-Ούγγροι και οι Πολωνοί. Οι υπόλοιποι δυστυχώς θα τουρκέψουν. Ιδίως αυτοί του στυλ «ανοικτά σύνορα», «όλη η Γης μια αγκαλιά». Των οποίων ο στρατός απαρτίζεται σε μεγάλο πια βαθμό από…τι εθνότητας στρατεύσιμους;

  12. Δημοσθένης ο Μακεδών says:

    Η διαπίστωση ότι «οι εκάστοτε κυβερνήσεις αμελούν, ή και δεν ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την αμυντική ισχυροποίηση της Χώρας …» είναι η ΑΦΕΛΗΣ εκδοχή! Εφόσον ΟΛΟΙ τους εργάζονται προς την ΑΥΤΗΝ κατεύθυνση … συμβαίνει ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ!!!

  13. .+- says:

    Απο το 1950 και μετα…κοινως, «μπλοφαρουν» χωρις να εχουν «ασους» στο μανικι!
    .+-

  14. Δεν λέει αυτό το πράγμα το άρθρο – δεν είναι τόσο δυσανάγνωστο.

  15. neverwill says:

    Αλλη μιά υποδειγματική μεταφορά ψυχής σέ λέξεις . Ομως , τό άρθρο από τήν μιά επισημαίνει καί αιτιολογεί τήν αποτυχία τής πολιτικής τού κατευνασμού ( άρα προκρίνει μιά επιθετικότερη πολιτική , ίσως καί μία ευθεία επίθεση ) , καί από τήν άλλη ισοπεδώνει έν μέρει αιτιολογημένα τίς «πολιτειακές, πολιτικές, κομματικές και στρατιωτικές ηγεσίες» ( θά προσέθετα καί μεγάλο τμήμα τών κατοίκων στούς ισοπεδωμένους ) . Εδώ είτε υπάρχει μιά λογική » αστοχία » , δηλαδή πώς θά επιτεθούμε εμείς οι ανύπαρκτοι-ισοπεδωμένοι , επιδιώκοντας τήν μικρότερη ταπείνωση ? τήν μικρότερη ήττα ? , γιατί αυτή είναι η λογική συνεπαγωγή τού άρθρου , είτε πρόκειται περί αναπόφευκτης προφητείας τών δεινών μας , είτε πρόκειται γιά ένα απόλυτα κατανοητό καί γνώριμο σέ όλους παράπονο , ένα γαμώτο . Τό ερώτημα πού πρέπει να απαντηθεί , κατανοώντας τό αδιέξοδο στενάκι πού συνωστιζόμαστε , είναι τί κάνουμε τώρα . Η πραγματικότητα γίνεται σιγά – σιγά αντιληπτή , αυτό πού μένει νά γίνει είναι οι πράξεις , φτάνει πιά η γκρίνια καί η μιζέρια . Κατανοώ ότι δέν γίνεται από εδώ ( μακάρι να γινόταν ) νά αλλάξουν όλα ή έστω κάτι μικρό , κάτι ελάχιστο . Αναρωτιέμαι , η αντίληψη τής πραγματικότητας ( πρώτο βήμα γιά πράξεις ) περιλαμβάνει τήν κατανόηση τής συλλογικής μας ανεπάρκειας ? Βλέπουμε τόν γόρδιο δεσμό μπροστά μας , τόν αντιλαμβανόμαστε , τόν κατανοούμε , κι όμως δέν έχουμε τήν διάθεση καί τήν αποφασιστικότητα νά πράξουμε τά δέοντα . Τό σφάλμα δέν ειναι στά αστρα Βρούτε , είναι μέσα μας .

  16. Semsiris says:

    Στο Αφιον Καραχισαρ ξεραμε οτι θα επιτειουν οι Τουρκοι και περιμεναμε χωρις να κανουμε τιποτα επι 1 χρονο. Στην Κυπρο ξεραμε παλι οτι θα γινει εισβολη που ειχε αποτραπει απο τους Αμερικανους τη δεκαετια του 60 και εμεις με πρωτοβουλια του βασιλια Κωνσταντινου του Β, οπως ομολογησε ο ιδιος σε αυνεντευξη του στο Βημα, αποσυραμε τη μεραρχια. Στα Ιμια ηξερε η ΕΥΠ τις προθεσεις των Τουρκων απο σηματα 1 μηνα πριν παλι αδρανησαμε. Αρα λοιπον δεν δικαιολογειται αιφνιδιασμος, αλλ αυτο ειναι αδιαφορια, ωχαδερφισμος και ολα τα σχετικα ελαττωματα της φυλης μας. Τελικα πιο καλα απ ολους φερθηκε ο θεωρουμενος ως ανθρωπος των Αμερικανων Ανδρεας Παπανδρεου και στην κριση του 87 και στη Μαγιορκα. Δυστυχως οι πολιτικοι μας ασχολουνται μονο με τα οικονομικα και παρουσιαζουν τεραστια ελλειψη πατριωτισμου και καμμια ευαισθησια στα εθνικα θεματα. Εθνικη στρατηγικη απεναντι στους εξ Ανατολων τραμπουκους και σφαγεις του ελληνισμου δεν υπαρχει. Να συνειδητοποιησουμε οτι αυτοι ειναι θρασυδειλοι και στηριζονται πολυ στον ξενο παραγοντα προκειμενου να κανουν αυτα που εκαναν στο παρελθον (1922,1974,1996) και να δρασουμε αναλογα

  17. SPIRO "THE DRAGON" G. says:

    @ ΕΚΑΤΟΝΤΕΣΣΑΡΗΣ

    Σοφά τα λόγια σου. Η ίδια η Ελλάς επιδιώκει την ένταξή της στις οδαλίσκες, όντως. (Οδαλίσκη είναι οθωμανικός τίτλος). Πχ:

    http://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/676755_mplok-elladas-toyrkias-kai-kyproy-kata-tis-apelasis-toyrkon

    Δεν είδε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε τι γίνεται και ποιός το κάνει. Θεωρώ πάντως ότι όσο υπάρχουν ακόμη ειλικρινείς Έλληνες, όπως οι παρεπιδημούντες σε αυτό το μπλόγκ, έστω και λίγοι, θα αναβληθούν τα πολύ κακά. Υπάρχει και Θεός.

  18. Αρματιστής says:

    @ Τ.Δ

    Αν καταλαβαίνω καλά αυτό που γράφεις, υπονοείς ότι οι δύο συλληφθέντες στρατιωτικοί μας, ενδεχομένως να εισήλθαν στο Τουρκικό έδαφος σε εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας.

    Αυτό λες; Ή κάτι άλλο; Θέλω να ξέρω για να μπορέσω να απαντήσω. Θα περιμένω.

    @ .+-
    Για να καταλάβω καλά.
    Ο διωγμός των Ελλήνων της Πόλης, η Τουρκοποίηση της Ίμβρου και της Τενέδου, η κατοχή της 36% της Κύπρου, το casus belli, το γκριζάρισμα της ανατολικής Ίμιας, η διεκδίκηση νησιών του Αιγαίου, οι συνεχείς σε θάλασσα και αέρα, η παρεμπόδιση των γεωτρήσεων στην Κύπρο, ο εμβολισμός της Γαύδου, η απαίτηση επικαιροποίησης της συνθήκης της Λοζάνης, καθώς και πλείστα άλλα, είναι κατά την άποψή σου μπλόφα.
    Ενδιαφέρον!

  19. Τ.Δ says:

    @Αρματιστής Οπως ανέφερα παραπάνω ,υπάρχουν τρείς πιθανές αιτίες εισχώρησης των στελεχών μας σε τουρκικό έδαφος Α)Λάθος αν και δεν στέκει . Β) εκτέλεση επιχειρησιακής εντολής – ελάχιστη πιθανότητα γιατι εχεις τη δυνατότητα να σηκώσεις ένα drone στη συνοριακή γραμμή,Γ) είσοδος για προσωπικούς λόγους (λαθρεμπόριο-ανταλλαγή, συνδιαλλαγή για πέρασμα μεταναστών) για μενα το πιο λογικό..Η σύλληψη τους απο τη στρατοχωροφυλακή και όχι από στρατιωτική μονάδα δηλώνει πολλά.Τωρα πώς από ένα τέτοιο περιστατικό,το οποίο δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα πειθαρχίας και εσωτερικού ελέγχου τουλάχιστον σε αυτή τη μονάδα,μπορούμε να υποστηρίξουμε άλλα θέματα που είναι σίγουρα ενδιαφέροντα .είναι υπερβολικό.Με εκτίμηση πάντα.

  20. Ε.Λ.Π. says:

    Προς αρματιστή.Είναι προφανές πως έχεται πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό.Με όλο τον σεβασμό,προς τι τα μισόλογα;Γιατί δεν λέτε ξεκάθαρα τι συνέβει και αφήνετε υπονοούμενα για παράδειγμα με την πληροφορία περί ενός όπλου;Σας παρακολουθώ με προσοχή και σεβασμό και δεν θα ήθελα να παρεξηγηθεί το σχόλιό μου.Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  21. .+- says:

    @ Αρματιστής says: 27 Μαρτίου 2018 στο 10:21

    καλημερα,
    όχι το αντιθετο.
    Ειναι η ελληνικη σταση που, οχι μονο σε ολα ανεφερες αλλα και σε πολλα αλλα,
    διακρινεται απο αυτη την τακτικη και που χαρακτηριζει συχνα το ποκερ!
    Οταν ομως ο «αλλος» παει να «δει» …
    .+-

  22. @ Τ.Δ

    Για να καταλάβω κι εγώ καλά: η άποψη που έχεις σχηματίσει για το περιστατικό είναι ότι ο Ανθυπολοχαγός Μητρετώδης και ο Λοχίας Κούκλατζης εισήλθαν κρυφά και παράνομα στο τουρκικό έδαφος προκειμένου να προβούν σε (ιδιωτική) παράνομη ενέργεια που είχε σχέση: είτε με λαθρεμπόριο (προφανώς ναρκωτικών (δεν διενεργείται κανενός άλλου είδους λαθρεμπόριο στον Έβρο) ή προκειμένου να διευκολύνουν την παράνομη είσοδο λαθρομεταναστών στην Ελληνική Επικράτεια.

    Σωστά;

  23. Τ.Δ says:

    @Βελισαριος Παρέθεσα μια πιθανη ροή γεγονότων και συνθηκών και πιθανοτήτων.Στην αρχή διακινηθηκε η πιθανότητα να έχουν αιχμαλωτισθεί εντός ελληνικού εδάφους.αλλα και οι δηλώσεις των συγγενών αλλά και η θέση των ελληνικών αρχών δεν το υποστηρίζει.Πάντως αυτό αν έχει γίνει (το αλισβερίσι ) ,δεν υπάρχει βεβαιότητα ,όυτε θα δοθεί στη δημοσιότητα μετα την επιστροφή τους το σχετικό υλικό.δεν θα ειναι η πρώτη φορά οπότε θα μείνουμε στο λάθος ..περπάτημα..Για αυτο ειναι σημαντική διαδικασία η τήρηση όλων των προβλεπομένων διαδικασίων , απο τη διοικηση κάθε μονάδας.Οποιος παρακολουθήσει στα υπάρχοντα Video ,την αντιμετώπιση του συμβάντος απο τους ντοπιους θα καταλάβει απο τα προσωπα τους τι ακριβώς συμβαίνει εκεί..αμοιβαιως ,Οποτε μένω στις επίσημες τοποθετήσεις των δυο κρατών….Περπατημα πρός λαθος κατεύθυνση ..και ο ερμής ανάδρομος..

  24. ilias stampoulidis says:

    «Από το 1955 μέχρι και σήμερα, η ακολουθούμενη στρατηγική εκ μέρους της Ελλάδας απέναντι στον επιθετικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ήταν αυτή του κατευνασμού.»

    Αληθεια οταν ο Μεγαλος Εθναρχης Βενιζελος χαριζε στους Τουρκους Ανατολικη Θρακη, Ιμβρο, Τενεδο ακομη και το Καραγατς δεν ηταν ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ;;;;;;οι επομενοι οτι ειδαν εκαναν…..

  25. ilias stampoulidis says:

    εκεινο που με ανησυχει αν η συλληψη εγινε εντος της Ελλαδας, ειναι οτι ο Ανθγος (εξ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ και Λοχίας μαλιστα εκεί) απλα παραδοθηκε…..πριν καποια χρονια ο τουρκος πιλοτος που εριξε τον Ηλιακη τραβηξε πιστολι στους Ελληνες διασωστες που τον πλησιασαν, μαλιστα πανω σε ξενο καραβι….
    πως να μην θυμηθω τον Τουρκο Ταγματαρχη στο Αφιον το 1922 που αυτοκτονησε στην πρωτη υποψια αποτυχιας της επιθεσης του ταγματος του….λεμε τωρα….

  26. Ορίστε, διάβασε ο καμένος τον Αρματιστή και το γύρισε το παιχνίδι στην αποτροπή διατάσσοντας ..Πυρπολητή..

  27. ΕΚΑΤΟΝΤΕΣΣΑΡΗΣ says:

    Για να πούμε και των κυβερνήσεων το δίκιο, δεν ήταν πολιτική κατευνασμού, αλλά πολιτική κατενάτσιο, με το σκεπτικό ότι αν σας κάνει bullying ένας συγκρουσιακός τύπος, σίγουρα κάνει και σε άλλους. Οπότε κάποια στιγμή, ο συγκρουσιακός τύπος, θα εισπράξει το θυμό πολλών ή ενός ισχυρού.

    Αλλά κι αν αυτή ήταν η βάση της Ελληνικής σκέψης, και πάλι αποτυχημένη είναι, όπως βλέπουμε σήμερα, διότι η Τουρκία τα έχει σπάσει με όλους αλλά δεν της μιλάει κανένας. Ούτε καν το ρωσικό αρκουδάκι, το οποίο ο Ερντογκάν έχει δέσει από τη μύτη και το πάει στα πανηγύρια.

    Τόσο η πολιτική κατευνασμού, όσο και η πολιτική κατενάτσιο, δηλώνουν έλειψη αυτοπεποίθεσης. Θεωρούν δηλαδή δεδομένη την αδυναμία της χώρας να τα βάλει με το συγκεκριμένο αντίπαλο και περιμένουν τον Μπάτμαν, τον Σπάιντερμαν ή τον Πούλμαν να έλθει να καθαρίσει. Αν αυτό είναι το self-esteem που έχουμε, η κατάσταση είναι tragic.

  28. ΓΑΤΑ says:

    Η πολιτικη κατευνασμου που ακολουθειται απο Ελληνικης πλευρας τοσα χρονια εχει συγκεκριμενα αποτελεσματα , τα οποια ειναι μεν μικρα βηματα προς τα πισω , απο την αλλη ομως ειναι μεγαλο το βαθος χρονου για το οποιο μιλαμε και σχετικα μικρα τα βηματα προς τα πισω.

    Οντας αρκετα δυνατοτερη στρατιωτικα πλεον αλλα και πολιτικα/εσωτερικα ετοιμη να εχει απωλειες σε αιμα προκειμενου να υποστηριξει τα θεληματα του Σουλτανου , μετα απο τοσους τσαμπουκαδες/απειλες κλπ επι πολλα χρονια , δεν εχει πετυχει και κατι τοσο σημαντικο εναντι της Ελλαδας παρα να απομονωθει -σχεδον παγκοσμιως- πλεον . Οχι κατι που να αξιζει το οικονομικοπολιτικο κοστος δηλαδη. Μην ξεχναμε πως και η Τουρκια ειναι καταχρεωμενη οπως και η Ελλαδα -και- λογω της εξοπλιστικης φρενιτιδας τοσων ετων , με μοναδικο αποτελεσμα μεχρι τωρα απλα να εχει λιγο περισσοτερο χωρο και ψυχολογια για τσαμπουκαδες .

    Απο την αλλη , λαθος χειρισμοι εν θερμω και χωρις να εχουν ληφθει υποψιν ολοι οι παραγοντες στο τραπεζι (στρατιωτικοι/επιχειρησιακοι/σταση ξενων) μπορουν να φερουν στη στιγμη οσα δε φερνει ο χρονος ολος (δλδ τοσα χρονια τσαμπουκαδων).

    Υπαρχει πιθανοτητα ο Σουλτανος μας να ειναι ενας ψευτοτσαμπουκας/ σκυλι που γαβγιζει συνεχεια σε εναν φαινομενικα πιο αδυναμο αντιπαλο προκειμενου να κερδισει οσο περισσοτερα μπορει εκμεταλλευομενος την τεραστια στρατιωτικη του μηχανη και την ανυπαρξια αντιδρασης εσωτερικα λογω φιμωσης των ΜΜΕ/φυλακισεων κλπ. Σε αυτη την περιπτωση εαν δεχτει ενα δυνατο χαστουκι πιθανοτατα θα βαλει την ουρα στα σκελια και θα σταματησει για αρκετο καιρο την πολιτικη αυτη.

    Υπαρχει ομως και η πιθανοτητα ο Σουλτανος μας να ειναι οντως ενας φανατικος/ψυχασθενης ο οποιος περιμενει υπομονετικα μια κλιμακωση απο την πλευρα μας προκειμενου να τα παιξει ολα για ολα και τυχον δυνατο χαστουκι να του λυσει τα χερια για κατι μαζικο / ολικο ξεκαθαρισμα λογαριασμων , καθως οπως δειχνει πραγματικα δεν υπολογιζει τις τουρκικες ανθρωπινες απωλειες και ακομα και μεγαλοι αριθμοι νεκρων δεν θα τον πτοησουν . Σε αυτη την περιπτωση φυσικα και δεν θα σταματησει με τα λογια τριτων δυναμεων/ΝΑΤΟ/ΕΕ κλπ παρα μονο οταν βρεθει απεναντι τους στρατιωτικα , κατι που δεν θα γινει αμεσα.

    Για να συνοψισω , η Τουρκια ειναι μια επιθετικη-υπερεξοπλισμενη χωρα 80εκ. με εναν φανατικο ηγετη ο οποιος εχει αποφασισει να παιξει με τα *μεγαλα* παιδια .Επειδη ομως ο γιγαντας μαλλον εχει γυαλινα ποδια , ισως να χρειαζεται λιγο ακομα υπομονη προκειμενου να σπασουν , καθως στα μεγαλα παιδια συνηθως αρεσει να παιζουν μονα τους.

  29. Andreas_dimop says:

    Καλησπέρα!
    Είναι η πρώτη φορά που σχολιάζω αν και παρακολουθώ της αναρτήσεις του Αρματιστη από τότε που σχολίαζε στο εν κρυπτό και διαβάζω και το ιστολόγοι σας, και πάντα έβρισκα της αναρτήσεις του ταξίαρχου ιδιαίτερα εύστοχες και προσγειωμένες. Δυστυχώς, βλέπω ότι η συγκεκριμένη ανάρτηση διακατέχεται περισσότερο από συναίσθημα και λιγότερο από λογική.
    Για να εξηγούμε δεν είμαι στρατιωτικός. Έχω υπηρετήσει όμως στον Έβρο και μάλιστα στην συγκεκριμένη προκάλυψη. Μπορώ να βεβαιώσω (εγώ και μερικές χιλιάδες άλλοι που υπηρέτησαν εκεί) ότι είναι αδύνατο να περάσεις στην Τουρκιά χωρίς να το καταλάβεις, μπορώ επίσης να βεβαιώσω ότι το εμπόριο ναρκωτικών και λαθρομεταναστών είναι επίσης μια πραγματικότητα για την συγκεκριμένη προκάλυψη.
    Διαφωνώ λοιπόν με το συμπέρασμα ότι πρόκειται για υφαρπαγή, αιχμαλωσία …..κτλ. Και διαφωνώ όχι γιατί γνωρίζω ποιοι είναι και τι έκαναν οι συγκεκριμένοι εντός Τουρκίας αλλά γιατί το περιστατικό όπως το γνωρίζουμε, αλλά και οι κινήσεις της Τουρκίας μετα το περιστατικό δεν μπορούν να στηρίξουν τέτοια θεωρία!
    Ας υποθέσουμε όμως ότι οι τούρκοι έστησαν ολόκληρη επιχειρήσει για να αιχμαλωτίσουν 2 στρατιώτες/στρατιωτικούς. Για ποιο λόγο να το κάνουν στο φυλάκιο 1 (καστανιές) το οποίο είναι η «βιτρίνα» της προκάλυψης και μάλιστα μέρα μεσημέρι, σε περίπολο που ξέρουν ότι έχει όπλα γεμάτα, που το πιο μακρινό σημείο της περιπόλου είναι 300 μετρά από σκοπιά;;; ποιος τους εξασφαλίζει ότι δεν θα προλάβουν να πυροβολήσουν ή ότι δεν θα φωνάξουν;; ποιος του εξασφαλίζει ότι ο αρχιφύλακας δεν θα βγάλει το φυλάκιο για μάχη αν ακούσει φωνές και πυροβολισμούς;;;
    Αν ήθελαν να απαγάγουν στρατιωτικούς ή στρατιώτες γιατί να μην το κάνουν βραδύ 5 χλμ. πιο κάτω στην πράσινη πόρτα ή 1000 μετρά πιο πάνω στα Μαράσια ακίνδυνα και χωρίς ενδεχόμενες επιπλοκές;;;
    Και επίσης αν πραγματικά υπήρξε υφαρπαγή θα τους πηγαίναν στο απέναντι φυλάκιο για κράτηση; Θα τους επέτρεπαν να πάρουν τηλέφωνο το διοικητή τους επιτόπου; Θα επέτρεπαν στον διοικητή τους να περάσει 1 ώρα αργότερα τα σύνορα και να του μιλήσει για 45 λεπτά; Θα επέτρεπαν στους γονείς τους επισκεπτήριο 2 μέρες αργότερα; Δεν θα τους είχαν την επόμενη μέρα απαγγελθεί κατηγορίες για κατασκοπία ή δολιοφθορά;

  30. ΑΧΕΡΩΝ says:

    @Andreas dimop
    Το γιατί εκεί και όχι λίγο πιό κάτω ἤ πάνω,δέν το γνωρίζω,ούτε και την ακριβή διαδρομή του συμβάντος.
    Αυτά ελπίζουμε να τα μάθουμε όταν με το καλό γυρίσουν τα παιδιά.
    Αλλά έχω μία παρατήρηση στο σκεπτικό σου «Δεν θα τους είχαν την επόμενη μέρα απαγγελθεί κατηγορίες για κατασκοπία ή δολιοφθορά;».
    Ἄν τους απήγγειλαν κατηγορίες κατασκοπίας και δολιοφθοράς,δέν θα έκαιγαν νωρίς το χαρτί του παζαρέματος;
    Ἄν δέν άφηναν χρόνο στους εν Αθήναις να βράσουν στο ζουμί τους,πώς θα φθάναμε,(συμπτωματικά,βέβαια…) σήμερα σε δηλώσεις σάν του Κατσίκη;

  31. ΚΛΕΑΝΘΗΣ says:

    Από την μια πλευρά η αυτομαστίγωση έχει και όρια…
    @ ilias stampoulidis
    Η σύγκριση της προσωπικής στάσης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στο πρόσφατο περιστατικό, με αυτό του τούρκου που συγκρούστηκε με τον Ηλιάκη, προυποθέτει κάτι βασικό: να ξέρουμε καλά τις συνθήκες σύλληψης. π.χ. οι δικοί μας που συνελήφθησαν μήπως αιφνιδιάστηκαν και βρέθηκαν αμέσως να απειλούνται με όπλα; ο τούρκος πιλότος το 2006 μήπως όταν έβγαζε το πιστόλι του δεν τον απειλούσε κανείς με όπλο;
    Για τους τούρκους αξιωματικούς στην μικρασιατική: μια χαρά αποτύγχαναν ξανά και ξανά χωρίς να… αυτοκτονούν. Η περίπτωση του 1922 που αναφέρεις ήταν μοναδική και αφορούσε τούρκο μέραρχο που είχε δώσει προσωπική υπόσχεση στον Κεμάλ για ταχεία διάσπαση της ελληνικής τοποθεσίας, υπόσχεση που δεν τηρήθηκε. Αλλά η αυτοκτονία έστω και ενός ούτως ή άλλως δεν είναι γενναία πράξη. Για πραγματικά γενναίες πράξεις Διοικητών το 1922, δες για Διοικητές όπως ο Σακκέτας, ο Τσάκαλος, ο Καλλιαγκάκης, κλπ.

    Από την άλλη πλευρά, ο χειρότερος κίνδυνος είναι η υποτίμηση του αντιπάλου ειδικά όταν εμείς συνεχίζουμε ράθυμα και τεμπέλικα την μη στρατιωτική ετοιμασία μας…
    @ ΓΑΤΑ
    Προσωπικά ακουσα για πρώτη φορά το σε ΄΄πόσο δύσκολη θέση είναι η Τουρκία΄΄ από την δεκαετία του 1980, ήμουν νιος και γέρασα. Άκουγα τότε για το εμπάρκο που επηρέαζε τις διαθεσιμότητες α/φ, για τα φέρετρα από τον πόλεμο στο κουρδικό, για τα δις που τους κόστιζε αυτό το ΄΄Βιετνάμ΄΄, για άλλα δις που έχαναν από την ΕΕ λόγω κατοχής Κύπρου και και και…Εδώ και 30 χρόνια κια βάλε, κάθε χρόνο χαριεντιζόμαστε μεταξύ μας για το ΄΄πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Τουρκία΄΄, μήπως είναι κυρίως το καταπραυντικό μας;

  32. Andreas_dimop says:

    @ΑΧΕΡΩΝ
    Δεν υπάρχει περίπτωση ανταλλαγής! Υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Αρείου πάγου. Ανταλλαγή πλέων σημαίνει κατάλυση του άρθρου 26 (διάκριση των εξουσιών) δηλαδή πραξικόπημα. Και επειδή είμαι σίγουρος ότι δεν θα κατεβάσει κανένας τανξ στο σύνταγμα με εντολή του κατακαημένου, είναι μάλλον απίθανο να ποντάρει εκεί η τουρκικά.
    αλλά και πάλι τι διαφορά κάνει αν οι κατηγορίες απαγγελθούν τώρα η μετά από δυο μήνες; Το ίδιο διαπραγματευτικό χαρτί είναι.

  33. ΑΧΕΡΩΝ says:

    @Andreas_dimop
    Από πραξικοπήματα έχουν γίνει ουκ όλίγα τα τελευταία χρόνια.
    «αλλά και πάλι τι διαφορά κάνει αν οι κατηγορίες απαγγελθούν τώρα η μετά από δυο μήνες;»
    Εάν δέν καταλαβαίνεις ότι παίζουν με τις αντοχές μας,μετρούν (και υπαγορεύουν) τις κινήσεις μας,και σχεδιάζουν τις δικές τους,περιττό να το συζητούμε.
    Και δέν είναι μόνο οἱ οκτώ που ενδεχομένως γίνουν έπαθλο.
    Την στιγμή αυτή,ἡ Χώρα ολόκληρη είναι υπό ομηρία.
    Όχι μόνο οἱ δύο των Καστανειών.

  34. Αρματιστής says:

    @ Andreas_dimop

    Ανδρέα

    Το όποιο συναίσθημα διέγνωσες στο κείμενό μου, είναι αποτέλεσμα θυμού και μόνο. Θυμού που προέρχεται από την αδιαφορία των πολιτικών ηγεσιών -και όχι μόνο- να δώσουν λύσεις στα ζητήματα της αμυντικής θωράκισης της Χώρας απέναντι στον Τουρκικό αναθεωρητισμό. Και αυτό το γράφω και το αναφέρω μετά λόγου γνώσεως. Οι πολιτικοί που ανέλαβαν το τιμόνι του υπουργείου εθνικής άμυνας, τα πολλά χρόνια μετά την μεταπολίτευση, ήσαν ως επί το πλείστον ανίκανοι και αδιάφοροι για την εθνική άμυνα. Κάποιοι επεδίωξαν την «κονόμα» και κάποιοι άλλοι απλώς πέρασαν και δεν άφησαν ούτε την σκόνη τους. Χθες, εδώ στην Ηλιούπολη έγινε μία «ημερίδα» με θέμα «που το πάει η Τουρκία». Ένας από τους τρεις ομιλητές ήταν ο «κόκκινος Πάνος», υπουργός άμυνας το 2012-2013. Είπα να πάω και να τον ρωτήσω από πότε άρχισε να διερωτάται για το «που το πάει η Τουρκία» και μήπως το ότι δεν το γνώριζε -μέχρι «χθες»- είναι η αιτία που ως υπουργός άμυνας δεν άφησε στο πέρασμά του από το υπουργείο άμυνας ούτε την σκόνη του. Αλλά είμαι μεγάλος πλέον για συγκρούσεις, που μάλιστα δεν έχουν και κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου προτίμησα να ακολουθήσω την καθημερινότητά μου.

    Σχετικά τώρα με τα ζητήματα που θέτεις.

    1. Για ποιο λόγο στο δάσος των Καστανιών και όχι στην πράσινη πόρτα ή τα Μαράσια;

    Επειδή σε όλο το μήκος των Ε-Τ συνόρων στο προγεφύρωμα του Καρααγάτς, μόνο στο δάσος των Καστανιών η ορατότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και ως εκ τούτου ήταν εύκολο να στηθεί μία ενέδρα. Υπόψη ότι σύμφωνα με όσα διακινούνται σε δημοσιογραφικές ιστοσελίδες του διαδικτύου και δεν διαψεύδονται, οι Τούρκοι είχαν τοποθετήσει πρόσφατα στο δάσος των Καστανιών κυνηγετικές κάμερες με τις οποίες παρακολουθούσαν τις Ελληνικές κινήσεις, χωρίς αυτό να αξιολογηθεί –μάλλον- ως επικίνδυνο από τους εκεί σχηματισμούς. Επίσης στο δάσος των Καστανιών υφίσταται από παλιά μία αμφισβήτηση για την ακριβή χάραξη της συνοριακής γραμμής από την πυραμίδα 2 μέχρι τον ποταμό Άρδα.

    Στην πράσινη πόρτα (για όσους δεν γνωρίζουν είναι η περιοχή που η συνοριακή γραμμή στο Καρααγάτς συναντά τον Έβρο νότια) υπάρχει και εκεί βλάστηση, αλλά όπως φαίνεται και στους χάρτες google, αλλά και με την γνώση που έχω από την εκεί πριν πολλά-πολλά χρόνια υπηρεσία μου, η βλάστηση είναι περιορισμένη και δεν επιτρέπει την ευχερή απόκρυψη μίας ενέδρας.

    Την νύκτα δεν βγαίνουν περίπολα, αλλά τοποθετούνται ενέδρες σε επιλεγμένα σημεία, μετά το τελευταίο φως.

    Οι περίπολοι που εκπέμπονται από το φυλάκιο των Μαρασίων, βόρεια του ποταμού Άρδα, κινούνται στο Ελληνικό έδαφος το οποίο διαχωρίζεται από το Τουρκικό από τον Άρδα. Επομένως δεν υφίσταται φυσική επαφή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων λόγω της παρεμβολής του ποταμού Άρδα.

    2. «Μπορώ να βεβαιώσω (εγώ και μερικές χιλιάδες άλλοι που υπηρέτησαν εκεί) ότι είναι αδύνατο να περάσεις στην Τουρκιά χωρίς να το καταλάβεις»

    Θέλω να πιστεύω, ότι γράφοντας την παραπάνω πρόταση, αλλά και τα όσα ακολουθούν στο σχόλιό σου, δεν υπονοείς ότι τα δύο μόνιμα στελέχη του Στρατού μας εισήλθαν στο Τουρκικό έδαφος εσκεμμένα -ενεργώντας ως λαθρέμποροι- και συνελλήφθησαν από τους Τούρκους. Είναι εξαιρετικά βαρύ και προσβλητικό να υπονοείς κάτι τέτοιο χωρίς στοιχεία και ισχυρές αποδείξεις.

    3. Σχετικά με την υφαρπαγή, ή μη, των δύο στρατιωτικών μας

    Είναι ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ότι οι δύο στρατιωτικοί μας συνελλήφθησαν εντός του Ελληνικού εδάφους από Τουρκικό κομάντο. Διάβασε και τις δηλώσεις του επίτιμου Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Παραγκιουδάκη. Είναι βέβαιο ότι τα δύο στελέχη του Στρατού μας αντιστάθηκαν. Είναι βέβαιο ότι έφαγαν άγριο ξύλο και για αυτό οι Τούρκοι τους επέβαλαν να καλύψουν τα πρόσωπά τους κατά την μεταφορά τους στο δικαστήριο και όλες οι φωτογραφίες τους έχουν ληφθεί από πίσω. Μόνο παιδόφιλοι και βιαστές μεταφέρονται με καλυμμένα τα πρόσωπα και όχι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που εκτελούσαν ένοπλη υπηρεσία.

    Σχετικά τώρα με το τι συζητήθηκε μεταξύ του Ταξιάρχου και των δύο συλληφθέντων, το τι συζητήθηκε στο επίπεδο ΓΕΣ, ΓΕΕΘΑ, ΥΠΕΘΑ πρωθυπουργού, το γιατί ο Α/ΓΕΣ έβαλε φρένο στον λόγο της μητέρας του Λοχία προς τον «τυφεκιοφόρο άνευ τυφεκίου» και το γιατί ο Καμμένος εξαφανίστηκε επί εικοσαήμερο, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.

    4. Υπάρχουν ευθύνες

    Το έγραψα και στο κείμενο. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες για την σύλληψη των δύο στελεχών σε όλη την κλίματα της ιεραρχίας. Από τον Α/ΓΕΣ μέχρι και τους δύο συλληφθέντες. Και οι ευθύνες αυτές είναι ανάγκη να αναζητηθούν και να αποδοθούν. Η Ελλάδα εξ αιτίας της αιχμαλωσίας των δύο στελεχών, έχει καταστεί όμηρος του Ερντογάν. Ο οποίος όμως μας είχε προειδοποιήσει για τα επόμενα. Ένιψε τα χέρια του -για ότι θα συμβεί- που δεν του παραδώσαμε του οκτώ.

    Αυτό που μπορεί να διακρίνει κάποιος που γνωρίζει, αναφορικά με τις συνθήκες της αιχμαλωσίας των δύο στρατιωτικών μας, είναι ότι υπήρχε κάτι το «χύμα» όσο αφορά την εκτέλεση της υπηρεσίας στην περιοχή του συμβάντος. Δεν μπορεί η γενική κατάσταση στις Ε-Τ σχέσεις να είναι έκρυθμη και να μπαίνουν κάποιοι σε ένα δάσος, όπου η συνοριακή γραμμή δεν είναι «καθαρή», και να μην έχουν το δάκτυλο στη σκανδάλη. Έχω πάει σαν ανθυπίλαρχος και υπίλαρχος, διοικητής Ίλης, αρκετές φορές στη πράσινη πόρτα για αναγνώριση. Πάντα όμως με την γεμιστήρα τοποθετημένη στο τόμσον και έτοιμος να αντιδράσω. Για την περίπτωση της διασταύρωσης με Τουρκικό περίπολο, ή κανένα κοντραμπάντο Ελλήνων και Τούρκων.

    Ο υπάρχων εφησυχασμός από την πλευρά μας με ανησυχεί και με τρομάζει. Δεν είναι τυχαία η φωτογραφία που ανάρτησα από την επιθεώρηση του Α/ΓΕΣ στο φυλάκιο κάποιας νησίδας. Η κατάσταση οργάνωσης για την αποφυγή του αιφνιδιασμού φαίνεται τραγική. Υπό τα όμματα του Α/ΓΕΣ….

    Νομίζω ότι ο Ελληνικός Στρατός δεν γνωρίζει πλέον τι σημαίνει αμυντική οργάνωση.

  35. .T.D says:

    O κ.Παραγιουδάκης στη συνεντευξη του δε λέει τίποτα για υφαρπαγή σε ελληνικό έδαφος.Αποκλείει τη εντολη για διείσδυση για επιχειρησιακούς λόγους ,εμμέσως επισημαίνει τη συνθεση της περιπόλου ,ως ασυνήθη..(αναφερομενο στη συνήθη) .Σε όλα πιθανολογεί,επισημαίνοντας οτι δεν εχει κάποια ειδική πληροφόρηση του γεγονότος.. https://www.youtube.com/watch?v=xjWjxr0H3mU.Σημασία έχει να επιστρέψουν και μετα θα βρεθεί η άκρη .

  36. Ανώνυμος says:

    Στην Πράσινη Πόρτα πώς να στηθεί ενέδρα και ποιούς να αιχμαλωτισούν ( αφού πρώτα βέβαια πηδήξουν τον φράχτη ) ; Τους 2 σκοπούς – πολλές φορές 1 τον καλοκαίρι – που φυλάνε δίπλα στο εκκλησάκι και τα τσουβάλια , ή να ανέβουν τους 4 ορόφους και να συλλάβουν τον «ΕΠΟΠ Ταξίαρχο» που κοιμάται στο παρατηρητήριο ; 🙂 Την Φρόντεξ ή το περιπολικό της αστυνομίας ; Δύσκολο το βρίσκω.

    Αν οι δύο στρατιωτικοί μας είχαν φάει ξύλο , δεν θα το είχαν αποκαλύψει οι γονείς τους ; Εκτός βέβαια αν πήραν εντολή ( από ποιόν και γιατί ; ) για το αντίθετο.

    Γνωρίζει κάποιος φίλος να με πληροφορήσει αν οι γεμιστήρες των όπλων των αξιωματικών και των στελεχών μας στον Έβρο είναι σαν των στρατιωτών ; Δηλαδή με 3 αβολίδοτα μπροστά που για να φύγουν πρέπει να κάνεις τα κινητά μέρη πίσω ή να αφαιρέσεις την γεμιστήρα και να τα βγάλεις – ίσως είναι πιο γρήγορο. ( Συγχωρέστε με αν γράφω ή ρωτάω καμιά βλακεία, δεν γνωρίζω καλά ! )

  37. @ Ανώνυμος, 29 Μαρτίου 2018 στο 12:09

    «Αν οι δύο στρατιωτικοί μας είχαν φάει ξύλο , δεν θα το είχαν αποκαλύψει οι γονείς τους ; Εκτός βέβαια αν πήραν εντολή ( από ποιόν και γιατί ; ) για το αντίθετο.»

    Εσύ, αν ήσουν ο γονιός που πηγαίνει με αγωνία στην Ανδριανούπολη για να δει πώς θα βγάλει το παιδί του από την τουρκική φυλακή, και ο τούρκος αστυνομικός σου έλεγε: «για τα χτυπήματα και τα σημάδια δεν θα πούμε τίποτα, όμως, γιατί θα με δυσκολέψεις έτσι. Σύμφωνοι;» τι θα έλεγες ακριβώς;

    Είναι πραγματικά εντυπωσιακές οι απορίες που διατυπώνονται (όπως παραπάνω, το «γιατί ενέδρα στις Καστανιές κι όχι στα Μαράσια ή στην Πράσινη Πόρτα;)

    Για να μην κουράζεστε. Το τι έγινε δεν είναι προς δημιουργική διερεύνηση. Είναι γνωστό το τι συνέβη στις Καστανιές.

  38. Φιλαληθης says:

    Αν ισχυει το σεναριο της απαγωγης εντος ελληνικου εδαφους που για μενα ισχυει κατα 99% τοτε εχουμε το εξης προβλημα. Στην καταθεση τους και οι δυο δηλωσαν οτι απο λαθος περασαν τα συνορα. Επισημη προσβαση σε αυτη την καταθεση βεβαια δεν εχουμε,ξερουμε μονο ενα μικρο κομματι απο τις τουρκικες εφημεριδες. Εδω τωρα εχουμε δυο ενδεχομενα. Το πρωτο οτι στις πρωτες ανακρισεις οι τουρκοι τους εκβιασαν να το πουν αυτο απειλωντας τους ισως οτι αλλιως δεν θα ξαναεβλεπαν ποτε την Ελλαδα. Το δευτερο και χειροτερο οτι η ελληνικη κυβερνηση με τη συμμετοχη του ΓΕΣ τους υπαγορευσε να το πουν αυτο (ισως μεσω της προξενου) με την υποσχεση της γρηγορης λυσης του προβληματος γιατι αν ελεγαν την αληθεια, αυτο τυπικα θα ηταν αιτια πολεμου. Δηλαδη στα πλαισια παντα του κατευνασμου και της συμμετρικης αντιμετωπισης των ασυμμετρων πλεον τουρκων,η κυβερνηση προτιμησε να καψει την μονη υπερασπιστικη γραμμη των δυο ουσιαστικα θυσιαζοντας τους. Και τωρα ειμαστε υποχρεωμενοι να παρακολουθουμε τις επισημες διαδικασιες της…τουρικης δικαιοσυνης.

    Το θεατρο του παραλογου ηδη ξεκινησε:

    -Εν ετη 2018 μαθαινουμε οτι χρειαζεται ενας ολοκληρος μηνας για ψηφιακο ελεγχο…smartphones.
    -Δεν εχουμε καμια επισημη πληροφορηση η δηλωσεις απο τους τουρκους δικηγορους που τους υπερασπιζονται. Γιατι; Και δεν ξερουμε αν ειναι καποιοι κορυφαιοι νομικοι που αυτονοητα το ελληνικο κρατος θα επρεπε να βρει η δικηγοροι απο την Αδριανουπολη που ασχολουνται με διαζυγια και κληρονομιες.
    -Η διαδικασια που ακολουθει το τουρκικο δικαστηριο ειναι αυτη που προβλεπεται για αντικαθεστωτικους η Κουρδους,δηλαδη πολιτες και οχι στρατιωτικους μιας ξενης χωρας με στολη και εθνοσημο εν ωρα υπηρεσιας.

    Με μια προχειρη ερευνα στο διαδικτυο για τις φυλακες ‘F Tipi’ μου μαυρισε η ψυχη. Υπαρχει και ταινια με αυτο τον τιτλο στο Youtube που την ειδα δυστυχως ολοκληρη. Αυτο περι των ‘καλων συνθηκων κρατησης’ που μας σερβιρουν τα ελληνικα ΜΜΕ. Ο δε αμερικανος παστορας που κρατειται εδω και ενα χρονο χωρις κατηγοριες,προσφατα εμαθε το κατηγορητηριο του. Αντιμετωπιζει μεταξυ αλλων και την κατηγορια για κατασκοπεια και συνολικη ποινη εως και 35 χρονια.

    Αρα με την επισημη παραδοχη της ‘κατα λαθος εισοδου’ το μονο που απομενει ειναι να δωσουμε κατω απο το τραπεζι ενα δυσαναλογο ανταλλαγμα για να τους φερουμε πισω και αυτο δεν μπορει φυσικα να ειναι οι 8. Υπαρχει και το χειροτερο σεναριο, να απορριψουν καθα παζαρι και να τους κρατησουν ουτως η αλλως εχοντας μονιμα ενα αγκαθι στην ψυχολογια και το ηθικο μας.

    ΓΑΤΑ εχεις ενα point,τα επισημα οικονομικα στοιχεια που δινουν οι τουρκοι για ΙΑΝ-ΦΕΒ 2018 ειναι για μεγαλο πανικο (φαντασου τα ανεπισημα) αλλα τα κονδυλια για εξοπλισμους δεν θα σταματησουν λογω διαρθρωσης της οικονομιας τους. Και σε περιπτωση κραχ η ανεβασματος των επιτοκιων απο την Κεντρικη Τραπεζα η ανεργια και ο αναβρασμος στην κοινωνια θα ειναι δυσκολο να ελεγχθουν οποτε ισως ενας μινι-πολεμος να ειναι μια καποια λυσις για το καθεστως Ερντογαν. Θυμιζει λιγο την κατασταση της οικονομιας της Αιγυπτου το 1970 που ο προεδρος Σαντατ αποφασισε οτι ο μονος τροπος να περασει επωδυνες μεταρρυθμισεις στο λαο του και να αποφυγει τη βεβαιη χρεοκοπια ειναι ενας νικηφορος πολεμος με το Ισραηλ που τον αποτολμησε τελικα το 1973. Το κραχ στην τουρκια για μενα ειναι ενα γεγονος που απλα περιμενει να συμβει. Εμεις οπως λεει και το αρθρο πρεπει να κοιταξουμε τη δουλεια μας,να διορθωσουμε την οπτικη μας και τα λαθη μας και να ειμαστε ετοιμοι.

  39. Αρματιστής says:

    Αρχικά είμαι υποχρεωμένος να ανακαλέσω την αναφορά που έκανα στον στρατηγό Παραγκιουδάκη. Μου την μετέφεραν, αλλά ακούγοντας τώρα τις συνέντευξείς του στους Στραβελάκη και Οικονόμου, διαπίστωσα ότι αυτός που μου τα μετέφερε, δεν μου τα είπε καλά.

    Διαπίστωσα ότι ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, μολονότι επικαλείται την γνώση του για την περιοχή, κάνει λάθος στα όσα λέει. Αναφέρει ότι η συνοριακή γραμμή είναι νοητή (από πυραμίδα σε πυραμίδα) και έτσι είναι εύκολο να χάσει κάποιος (κάποια περίπολος) τον δρόμο του και να μπει στο έδαφος του αντιπάλου. Αυτό (δυστυχώς το επικαλούνται πολλοί) όπως εξήγησα στο άρθρο μου είναι αντικειμενικά αδύνατο. Και οι Ελληνικές και οι Τουρκικές περίπολοι κινούνται πάνω σε δύο παράλληλους σκυρόστρωτους δρόμους, που βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους και οι οποίοι ξεκινούν από την συνοριακή πυραμίδα 2 και φθάνουν μέχρι τον Έβρο στην περιοχή της πράσινης πόρτας. Μεταξύ των δύο αυτών δρόμων βρίσκεται η συνοριακή γραμμή. Αυτό μπορεί να το δει όποιος ενδιαφέρεται στους χάρτες google. Επομένως η είσοδος μίας περιπόλου στο έδαφος του άλλου δεν μπορεί να γίνει από λάθος, αλλά μόνο εκ προθέσεως. Τελεία.

    Αλλά και στην περιοχή του δάσους των Καστανιών, όπως φαίνεται από την φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο, είναι αδύνατο τα δύο στελέχη να έχασαν το δρόμο τους και να βρέθηκαν στο Τουρκικό έδαφος.

    Ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ ενώ δηλώνει ότι τα δύο στελέχη ήταν ικανά εκπαιδευμένα και έμπειρα, ειδικά ο υπαξιωματικός, και ήξεραν τι κάνουν και που πηγαίνουν, εμμέσως πλην σαφώς αποδέχεται ότι εισήλθαν στο Τουρκικό έδαφος. Αμέσως στην συνέχεια όμως, λέει ότι το συμβάν της σύλληψης των δύο στελεχών ήταν σχεδιασμένο και συντονισμένο. Επίσης λέει ότι η σύλληψη έγινε από ειδικές δυνάμεις και όχι από άνδρες της Τουρκικής μονάδας που έχει την ευθύνη της φύλαξης των Τουρκικών συνόρων και είναι ανάλογης σύνθεσης με την αντίστοιχη δική μας που έχει την ίδια αποστολή. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι αν την σύλληψη την έκαναν άνδρες του Τουρκικού τάγματος προκαλύψεως και τριπλάσιοι να ήταν σε αριθμό από τους δικούς μας, δεν θα μπορούσαν να τους συλλάβουν.

    Όταν όμως ερωτάται αν η σύλληψη έγινε εντός του Ελληνικού εδάφους το απορρίπτει κατηγορηματικά.

    Σε μένα, τα όσα λέει ο κύριος Παραγκιουδάκης είναι εξόχως αντιφατικά. Δεν μπορεί οι Τούρκοι να σχεδίασαν την σύλληψη και να έφεραν προς τούτο μία ομάδα ειδικών δυνάμεων για να την εκτελέσει και να περίμεναν το πότε θα κάνει κάποια περίπολος το λάθος να εισέλθει στο Τουρκικό έδαφος (πράγμα που όπως εξήγησα είναι αδύνατο) για να την συλλάβουν. Οπωσδήποτε περίμεναν. Περίμεναν όμως να συλλάβουν κάποιο αξιωματικό. Ήθελαν ένα σχετικά μεγάλο ψάρι και όχι κάποιους κληρωτούς.

    T.D
    Η κατηγορία περί λαθρεμπορίας (διότι περί κατηγορίας πρόκειται) που αποδίδεις εμμέσως πλην σαφώς στα δύο συλληφθέντα στελέχη του Στρατού, είσαι υποχρεωμένος να την στοιχειοθετήσεις. Την βαριά αυτή κατηγορία που την στηρίζεις σε δικές σου εκτιμήσεις και σε αυτά που διαβάζεις στα βίντεο από τα πρόσωπα των ντόπιων και που την πετάς ΚΡΥΠΤΟΜΕΝΟΣ ΣΑΝ ΠΑΛΙΟΠΟΥΤΑΝΑ και με ελαφριά καρδιά, δεν έχουν θέση εδώ.
    Μαλάκα, υπάρχουν γονείς πίσω που περιμένουν τα παιδιά τους.

    ΥΓ. Ζητώ συγνώμη από τους αναγνώστες του ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ, για την γλώσσα που χρησιμοποίησα, αλλά δεν είχα άλλο τρόπο για να κράξω το τρολ.

  40. Φιλαληθης says:

    Ζητω συγνωμη και γω για μια ανακριβεια που εγραψα. Ο αμερικανος παστορας κρατειται για 1,5 χρονο και ο εισαγγελεας εχει προτεινει ισοβια. Στη ζουγκλα της υπερπληροφορησης πρεπει να προσεχουμε τι διαβαζουμε και απο που.

  41. SPIRO "THE DRAGON" G. says:

    @ Αρματιστής

    Στα ιστορικά παραδείγματα αιφνιδιασμού, θα μπορούσε να προστεθεί και αυτό της μάχης της Τήλου, 27/28 Οκτωβρίου 1944. Η επιδρομική ομάδα που αρχικά απελευθέρωσε το νησί στις 27, δεν έλαβε μέτρα ασφαλείας το βράδυ (λένε πολλοί διότι αισθάνονταν ασφαλείς λόγω των συμμαχικών πλοίων που υποτίθεται περιέπλεαν τη νήσο) και το πρωί της 28ης ξύπνησε περικυκλωμένη από τους γερμανούς που είχαν αποβιβαστεί στη διάρκεια της νύχτας.

    Εικάζω ότι είναι αυτονόητο το ότι, οι μικρές αριθμητικά φρουρές στα νησιά, πρέπει να έχουν καταφύγιο στο οποίο να αποσυρθούν αν υπέρτερη εχθρική δύναμη επικαθίσει επί της νήσου. Παρόμοιο ΄τέχνασμα χρησιμοποίησαν οι ισραηλινοί στο παρατηρητήριο του όρους Ερμών, το οποίο καταλήφθηκε την πρώτη ημέρα του πολέμου του 1973 από συριακά αεραγήματα. Το πλήρωμα του παρατηρητηρίου αποσύρθηκε σε υπόγειο καταφύγιο και παρέμεινε εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου, οπότε η θέση ανακαταλήφθηκε από τους ισραηλινούς (με συνδυασμενη ενέργεια αεραγημάτων και μηχανοκίνητου πεζικού). Κάτι παρόμοιο μπορεί να εφαρμοστεί και στο Αιγαίο.

    Φαίνεται ότι η αντεπίθεση είναι σημαντικό στοιχείο και στην άμυνα αρχιπελάγους. Μικρά νησιά μπορεί να καταληφθούν εν όλω ή εν μέρει. Ο εχθρός όμως θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να φτιάξει οχυρώσεις ή ταμπούρια λόγω του βραχώδους του εδάφους (ακόμη και με explosive digging) οπότε θα είναι ευάλωτος σε προσβολές από ξηρά, θάλασσα και αέρα, όταν αυτές συνδυάζονται με μια γρήγορη αντεπίθεση.

  42. Andreas_dimop says:

    @Αρματιστής
    Έγραψα:
    «Διαφωνώ λοιπόν με το συμπέρασμα ότι πρόκειται για υφαρπαγή, αιχμαλωσία …..κτλ. Και διαφωνώ όχι γιατί γνωρίζω ποιοι είναι και τι έκαναν οι συγκεκριμένοι εντός Τουρκίας αλλά γιατί το περιστατικό όπως το γνωρίζουμε, αλλά και οι κινήσεις της Τουρκίας μετα το περιστατικό δεν μπορούν να στηρίξουν τέτοια θεωρία!»
    Από αυτό μέχρι ότι τους κατηγορώ για λαθρεμπόριο τεράστια διαφορά.
    Πέρα από αυτό όμως συμφωνώ στα υπόλοιπα που γράψατε.

  43. Ανώνυμος says:

    @ Βελισαριος 29 Μαρτίου 2018 στο 13:11

    Εσύ, αν ήσουν ο γονιός που πηγαίνει με αγωνία στην Ανδριανούπολη για να δει πώς θα βγάλει το παιδί του από την τουρκική φυλακή, και ο τούρκος αστυνομικός σου έλεγε: «για τα χτυπήματα και τα σημάδια δεν θα πούμε τίποτα, όμως, γιατί θα με δυσκολέψεις έτσι. Σύμφωνοι;» τι θα έλεγες ακριβώς;

    Εσύ ξέρεις θετικά ότι έχουν χτυπηθεί ή το βγάζεις από το μυαλό σου ; Ποιος σου το είπε ;
    Εγώ αν ήμουν γονιός και έβλεπα το παιδί μου χτυπημένο θα έβγαινα στα ΜΜΕ της πατρίδας μου , του εξωτερικού και στο διαδίκτυο και θα έκανα καταγγελία.

  44. scarab says:

    Άσχετο με το θέμα, αλλά ενδιαφέρον αν ισχύσει τελικά.

    https://www.cretalive.gr/crete/ypothesh-richter-h-sygklhtos-apofasise-thn-afairesh-toy-titloy

  45. @ Ανώνυμος 29 Μαρτίου 2018 στο 20:58

    Δεν είπα πουθενά ότι έχουν χτυπηθεί, άρα δεν το βγάζω ούτε από το μυαλό μου, ούτε από πουθενά αλλού. Μάλλον εσύ έβγαλες κάτι από το μυαλό σου.

    Αυτό που είπα στο σχόλιο είναι πάρα πολύ απλό: Εάν τους έχουν χτυπήσει (που δεν το ξέρω, γι’ αυτό και δεν το έγραψα), δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να το πουν οι γονείς τους ενώ οι δύο είναι κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές. Ο απλούστατος λόγος είναι ότι οι Τούρκοι ελέγχουν απολύτως την τύχη τους. Φαντάζομαι ότι δεν θέλει φιλοσοφία αυτό.

    Εάν εσύ ως γονιός έβγαινες να το καταγγείλεις (που φυσικά δεν θα το έκανες), θα είχες ένα τόσο μεγάλο φάσμα επώδυνων αντιποίνων που δεν θα μπορούσες καν να αποδώσεις στην καταγγελία, που θα το μετάνιωνες άμεσα. Από το απλούστερο – τη διακοπή της δυνατότητας επίσκεψης στο παιδί σου, μέχρι τα πιο βαριά: την κλιμάκωση των κατηγοριών και επιβολή μέγιστης ποινής για ό,τι κατηγορούνται – καθώς και πάρα πολλά ενδιάμεσα, όπως την «ευζωία» του παιδιού σου εντός της τουρκικής φυλακής.

  46. Ανώνυμος says:

    @ Βελισαριος 30 Μαρτίου 2018 στο 13:10

    Με δουλεύεις ; Τι κουτοπόνηρα κλωθογυρίσματα είναι αυτά ; Τι πάει να πεί «δεν το έγραψα» ; Ναι δεν το διατύπωσες, το έγραψε ο αρθρογράφος που φιλοξενείς ( «Είναι βέβαιο ότι έφαγαν άγριο ξύλο» ). Εγώ το αμφισβητώ και εσύ σπεύδεις να απαντήσεις. Και μάλιστα επηρμένα λές «Για να μην κουράζεστε. Το τι έγινε δεν είναι προς δημιουργική διερεύνηση. Είναι γνωστό το τι συνέβη στις Καστανιές.» Πές μας λοιπόν εσύ γνώστη, τι έγινε , έφαγαν ή δεν έφαγαν ξύλο ; Α, ξέχασα , μετά τα γυρίζεις και λές «δεν το ξέρω». Τελικά δεν είναι και τόσο γνωστό τι έγινε στις Καστανιές , τουλάχιστον όχι σε σένα !

    Εάν σου έχουν χτυπήσει το παιδί, εάν δεν σε αφήνουν να το δείς, εάν το βασανίζουν, βγαίνεις και το καταγγέλεις , το κάνεις πασίγνωστο και στρέφεις το παγκόσμιο και ευρωπαϊκό ενδιαφέρον προς αυτήν την κατεύθυνση. Τότε όχι μόνο δεν θα τους έκαναν τίποτα οι Τούρκοι, αλλά θα πρόσεχαν να μην αρπάξουν και καμιά πούντα .

    Υ.Γ. Συγνώμη για το ύφος μου, αλλά ακολουθεί το ύφος του οικοδεσπότη.

  47. Ανώνυμος says: 30 Μαρτίου 2018 στο 14:46

    Έγραψα ότι αιχμαλωτίστηκαν. Αυτό είναι γνωστό. Το εάν υπήρξε ξύλο κατά το συμβάν ή μετά, σε τουρκικό έδαφος δεν το γνωρίζω. Προφανώς και είναι δευτερεύον (μπροστά στην αιχμαλωσία). Έγραψα, επίσης, το προφανές: τό αν τους χτύπησαν ή όχι, δεν το ξέρεις επειδή δεν το καταγγέλουν οι γονείς. Αν έχεις πρόβλημα με την ανάγνωση, δεν με αφορά. Απλά κράτα τα κλωθογυρίσματα για τον εαυτό σου.

    Εάν σου έχουν δείρει το παιδί, αλλά το έχουν ακόμη στη φυλακή και κινδυνεύει με πολύ χειρότερα, ενώ έχεις ελπίδα ότι αν δεν πεις τίποτα, θα βγει σύντομα, το βουλώνεις. Τώρα, την παγκόσμια προσοχή, η Τουρκία ξέρεις που την έχει γραμμένη επί δεκαετίες.

    Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Αν δεν σου αρέσει το ύφος του οικοδεσπότη, απέχεις. Δεν είσαι υποχρεωμένος να συμμετέχεις.

  48. ΕΚΑΤΟΝΤΕΣΣΑΡΗΣ says:

    ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ/ΚΡΑΤΗΣΗΣ. ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ. ΓΙΑ Τ΄ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ.

  49. Φώτης Δονόπουλος says:

    Η καλύτερη κατά την γνώμη μου λύση είναι η ενδυνάμωση των Ε.Δ. της χώρας, με ταχύτατες ενέργειες που θα δώσουν το θεμιτό αποτέλεσμα. Για να επιτευχθεί όμως αυτό απαιτείται «αναθεώρηση των πάντων» και νέο ξεκίνημα από την βάση, με νέο Στρατό τύπου Ισραήλ και Εγγλέζων “commando”. Νέα συντομότατα παραγωγικά Σχολεία τύπου (Officer Candidate School, OCS-U.S.ARMY. όπως ο Α/ΓΕΕΘΑ της Αμερικής General John Shalikashvili, πως εγινε αυτός από Στρατιώτης Στρατηγός?) από τα οποία οι Αξιωματικοί μας θα αποφοιτούν Επιλοχίες και ΟΧΙ αμέσως Ανθυπολοχαγοί, για να παίρνουν «μυρωδιά» του τι σημαίνει Στρατός και μετά οι «ικανοί» να εξελίσσονται (όπως παλιά οι Αξιωματικοί της Ελληνικής Χωροφυλακής που προέρχονταν αποκλειστικά από την Σχολή Υπενωμοταρχών –στην Μεσογείων- ) Βαθιές τομές, παλιά σκουριασμένα κατεστημένα πρέπει να γκρεμιστούν πάραυτα, αλλιώς ο Τούρκος δεν παλεύεται.

  50. Dwight says:

    Το να γίνουν απλά τομές ή μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι κάτι ουτοπικό. Εδώ, και στον μικρόκοσμο της δουλειάς μας ο καθένας, βλέπει ότι επικρατεί η άποψη ότι δεν αλλάζεις κάτι προς το χειρότερο γιατί μπορεί να δυσανασχαιτίσουν 5-10 άτομα. Όπως λέει ο Φ.Δονόπουλος, καλό θα ήταν οι Αξιωματικοί της ΣΣΕ να ξεκινούν χαμηλότερα και να ανεβαίνουν πιο γρήγορα αρχικά στους αρχικούς βαθμούς τουλάχιστον. Αλλά χωρίς άλλα γενναία μέτρα όπως αύξηση της θητείας και αύξηση των εξοπλιστικών, αν όχι ήττα σε περίπτωση πολέμου, αλλά σαν χώρα στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας δεν γλιτώνουμε να μπούμε σε 5-10-20 χρόνια.

  51. A σε κυκλο says:

    @ Αρματιστη : εξαιρετικό μπλογκ. Χώρις καμία διάθεσης πολιτικής συζήτησης μια και γράφω πρωτη φορά να πώ οτι αν και ανήκω στον αντιεξουσιαστικο χωρο, έκανα την θητεία μου πριν κάποια χρόνια ως ΔΕΑ ΠΖ στον Έβρο δηλώντας παραμονή εκεί για 18 μήνες με τους περισσότερους μήνες στα ΕΦ της ΖΑΠ στην περιοχη της Ορεστιάδας. Προφανώς δεν θα μπορούσα να ισχυριστώ οτι είμαι κάποιου είδους ειδικός επι των στρατιώτικών θεμάτων όμως ας μου επιτραπεί να πω οτι δεν μπορεί να είναι το προβλημα αν βγαίνουν οι αποφοιτοι της Ευελπιδων ως Ανθυπολοχαγοι και οχι ως Επιλοχιες. Καλα κανουν και βγαίνουν ως Ανθυπολοχαγοί (που γενικα μου εδωσαν την εντύπωση καταρτισμένων και ορεξάτων στελεχών), σε τελική ανάλυησ σιγα τον τεραστιο στρατο που διαθετει η χωρα για να χρειαζεται να ξεκινά ενας απόφοιτος παραγωγικής σχολής απο τοσο χαμηλά, δεν βρισκόμαστε στην εποχη των Βαλκανικών πολέμων. Ας ξεκινήσει το ΓΕΣ απο τις εξαρτήσεις, τα άρβυλα (που φαινεται να εχουν σχεδιαστεί για να δυσκολευουν τις πορείες) και τις φυσιγγιοθήκες που ειναι απο τον Β’ΠΠ και απο την ανάγκη εκπαίδευσης στα όπλα αυτων που κάνουν την θήτεια. Δυστυχώς οι κληρωτοί καταλήγουν να κανουν ατέλειωτες ώρες σκοπετο και αγγαρεία και όχι εκπαιδευση στα οπλα όπως θα έπρεπε.

  52. ΕΚΑΤΟΝΤΕΣΣΑΡΗΣ says:

    Εγώ θυμάμαι ότι το Inner German Border δεν το φρουρούσε ο γερμανικός στρατός. Ούτε τα σοβιετικά σύνορα τα φρουρούσε ο ρώσικος στρατός. Άλλες υπηρεσίες ήταν επιφορτισμένες με τη δουλειά αυτή. Οι στρατοί ήταν στα στρατόπεδά τους και εκπαιδεύονταν.

    Το ίδιο μπορεί να γίνει και εδώ. Καθήκοντα προφυλακής ή επάνδρωσης φυλακίων μπορούν να ανατεθούν σε μονάδες «ιππικού» πλήρως στελεχωμένες από ΕΠΟΠ, ενώ οι κληρωτοί να παραμένουν στα στρατόπεδά τους πλησίον μεν της μεθορίου, αλλά υφιστάμενοι την εκπαίδευση και εκτελώντας ασκήσεις στο έδαφος που θα πολεμήσουν.

  53. MANOS says:

    Αυτό που θυμάμαι από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου είναι ότι τα σύνορα καθωρίζοντο με σαφή κι΄αδιαμβισβήτητο τρόπο. Αναφέρομαι στα σύνορα που είχα δει τότε, στην Γιουγκοσλαβο-Ουγγρική μεθόριο, στην Αυστρο-Ουγγρική καθώς και στην Δυτικο-Ανατολικογερμανική: Πυκνά και ψηλά συρματοπλέγματα, πύργοι επιτηρήσεως σε κοντινά διαστήματα, εκκαθαρρισμένες ζώνες πριν τα συρματοπλέγματα και οργωμένες για να φαίνονται τυχόν πατημασιές, υλοτομημένες ζώνες όπου τυχόν δάση εφάπτοντο των συνόρων. Προφανώς υπήρχαν και ναρκοπέδια. Έτσι νομίζω φυλλάσσονται σύνορα, ειδικά με έναν αντίπαλο που τουλάχιστον εδώ και 44 χρόνια- μετά το Κυπριακό για να μην πάμε παλαιότερα όπως ορθά επισημαίνει ο αρθρογράφος- έχει δείξει τις επιδιώξεις του.Εδώ δεν συνορεύουμε με Λουξεμβούργο ή Δανία. Όταν λοιπόν όλο αυτό το διάστημα και ειδικά στην συγκεκριμένη ζώνη δεν έχουν ληφθεί ουσιαστικά μέτρα αλλά οι περίπολοι εφάπτονται σε απόσταση αναπνοής σε διπλανά δρομάκια (!) και το δάσος είναι σημαδεμένο με μπογιές σαν το πανευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 για περιπατητές και φυσιολάτρες, τότε σίγουρα τα πράγματα δεν πάνε καλά και οι βερμπαλισμοί από πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για » Μολών Λαβέ» και » Συντριβές του αντιπάλου» απευθύνονται για τον καθησυχασμό του Νοτιοβαλκάνιου καταναλωτή, που δεν εννοεί- και δεν θέλουν- να ξυπνήσει από τον λήθαργο.Οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες έχουν αναντίρρητα κολοσσιαίες ευθύνες για την στρατιωτική αναποτελεσματικότητα αλλά τελικά και οι ευθύνες της στρατιωτικής ηγεσίας δεν υπολείπονται και πολύ. Το ‘ 74 στην Κύπρο, από το προηγούμενο βράδυ, οι απλοί πολίτες γνωρίζαμε από ξένους ραδιοφωνικούς σταθμούς ότι ο τουρκικός στόλος έχει αποπλεύσει για εισβολή στο νησί αλλά για την ηγεσία δεν έτρεχε τίποτε. Καμμία διασπορά, καμμία επιφυλακή. Κύριοι πάτε για ύπνο.Και το επόμενο πρωί ενώ εξελίσσετο η εισβολή από αέρος και θαλάσσης, είχαμε δέσμευση πυρών, που πολλά στελέχη τήρησαν παθητικά, περιμένοντας τι; Το 1996 πάλι, στα Ίμια αυτήν την φορά, με στρατό 18μηνης θητείας δεν βρέθηκε από πουθενά μία (1) διμοιρία, έστω και κολοβή να φυλάξει τις δύο βραχονησίδες; Δέκα άνδρες εδώ και άλλοι δέκα εκεί. Όπως θα έκανε ένας Λοχίας των Βαλκανικών Πολέμων, ελλείψει αξιωματικού, εάν του έλεγαν να φυλάξει ένα περιορισμένο τομέα. Φύλαξαν την μία και ο στοιχειωδώς έξυπνος εχθρός κατέλαβε την άλλη. Ποιός φταίει; Η πολιτική ηγεσία απούσα αλλά και η στρατιωτική τι έκανε παραπάνω; Αν έρθουμε στο σχέδιο » Βαριοπούλα» στον Έβρο ή » Σούγκα» στον χώρο της Δωδεκανήσου, πάλι η στρατιωτική ηγεσία φέρεται αιφνιδιασμένη, απορημένη κ.ο.κ. Καλά, επί 40 και πλέον χρόνια τι σχεδιάζουν, τι οργανώνουν, τι αντιλαμβάνονται και κάθε φορά βρίσκονται προ εκπλήξεων; Η μελέτη των εχθρικών σχεδίων από το 1922 κι΄εντεύθεν αποδεικνύει έναν ορθολογικό τρόπο σκέπτεσθαι. Η από δω πλευρά δεν ξέρω πια τι σχεδιάζει. Η αλληλουχία των γεγονότων έως το επεισόδιο στις Καστανιές δείχνει ότι στο μέλλον θα δούμε κι΄άλλα δυσάρεστα. Τείνω να υποθέσω ότι στον Ε.Σ. υπάρχουν βαθειές παθογένειες που ξεκινούν ήδη από το διδακτικό πρόγραμμα της Σχολής Ευελπίδων και συνεχίζονται με παραδοχές και τήρηση πεπαλαιωμένων δογμάτων κι΄αντιλήψεων στη καθημερινή πρακτική. Πέρα από αυτό, υπεισέρχεται και μία ρουτίνα λόγω της αδιαφορίας της Πολιτείας για τα στελέχη και το έργο τους, για τον εφησυχασμό που αυτή καλλιεργεί, την διαχρονική απαξίωση των ιδανικών κλπ. Το πρόβλημα δηλαδή είναι σύνθετο και μας αγγίζει συνολικά ως κοινωνία που βρίσκεται σε τροχιά παρακμής. Δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία σελίδα δόξας, τελευταία αναλαμπή σε μια διαρκή οπισθοχώρηση και ταπείνωση, γράφτηκε επί Ι. Μεταξά, με ότι κι΄αυτός μπόρεσε να συμμαζέψει σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.Τελειώνοντας, προσυπογράφω τον αρθογράφο ότι θα συρθούμε και πάλι ως άθλιοι ικέτες στην επερχόμενη μικρή ή μεγάλη ήττα , κλαυθμηρίζοντες για τα παραβιασμένα δίκαιά μας. Α ναι, ξέχασα, αυτά που πάντα είναι απαράγραπτα…

  54. Αρματιστής says:

    Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες και σχολιαστές

    Σήμερα δύο στελέχη του στρατού μας και οι οικογένειές τους, ανεβαίνουν το δικό τους γολγοθά. Η σκέψη όλων των Ελλήνων θα πρέπει να είναι μαζί τους. Οι ευχές μας και οι προσευχές μας για τη ταχεία απελευθέρωσή τους και την επάνοδο τους στις οικογένειές τους και στη μεγάλη οικογένεια του Στρατού μας, θα πρέπει να τους συνοδεύουν διαρκώς στο σκοτεινό τούνελ που διαβαίνουν … στο τέλος του οποίου όμως δεν διακρίνεται ακόμη κάποιο έστω φως.

    Οι ευθύνες για την αιχμαλωσία τους είναι τεράστιες. Οι ευθύνες των προϊσταμένων τους, πολιτικών και στρατιωτικών, δεν έχουν αρχή και τέλος. Και δυστυχώς ούτε αναφέρονται, ούτε προσωποποιούνται.

    Η πολιτική ηγεσία ευθύνεται:
    Επειδή δεν έχει διαθέσει τα απαιτούμενα μέσα στο Στρατό και κυρίως την εκ των πραγμάτων αναγκαία έμψυχη δύναμη για να μπορεί να εκτελέσει αποτελεσματικά την αποστολή του στην ειρήνη και στο πόλεμο. Τα διμελή περίπολα, η υποεπάνδρωση των Μονάδων και των φυλακίων σε ευαίσθητες περιοχές, είναι αποτέλεσμα της τραγικής λειψανδρίας, που οφείλεται αφ’ ενός στην θητεία τύπου Ελβετίας και Σκανδιναβίας που έχουμε καθιερώσει και αφ’ ετέρου στα πολιτικά και στρατιωτικά ρουσφέτια που τοποθετούν μεγάλη δύναμη κληρωτών, αλλά και μόνιμων στρατιωτικών, στις υπηρεσίες και τα γραφεία των μεγάλων πόλεων και όχι στα φρούρια (ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει και πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα να μιλάω, αφού κατά τη διάρκεια της 30ετούς υπηρεσίας μου υπήρξα αξιωματικός των φρουρίων και όχι των πόλεων). Βεβαίως δεν είναι μόνο η δύναμη του προσωπικού και ο αριθμός των όπλων που καθορίζουν την ικανότητα του Στρατού να εκτελέσει την αποστολή του. Ο σημαντικότερος παράγοντας ισχύος είναι η ικανότητα των στελεχών του Στρατού και ειδικά της ανώτατης ηγεσίας του να διοικούν με επάρκεια τη στρατιωτική δύναμη που τους έχει διατεθεί και να διευθύνουν νικηφόρα τις επιχειρήσεις σε καιρό πολέμου. Όπως παρατηρεί πολύ εύστοχα ο Μάνος, την εποχή που χάσαμε τα Ίμια είχαμε θητεία 18 μηνών, αλλά κατορθώσαμε να βάλουμε δέκα μόνο άνδρες στην ανατολική Ίμια και αφήσαμε ακάλυπτη τη δυτική. Θα συμπληρώσω εγώ, ότι ο τότε Α/ΓΕΣ δήλωνε στον Α/ΓΕΕΘΑ ότι δεν διέθετε δύναμη.

    Η στρατιωτική ηγεσία ευθύνεται:
    Επειδή ο νόμος προβλέπει ότι «ο διοικητής μία Μονάδας είναι υπεύθυνος για ότι πράττει ή παραλείπει να πράξει η Μονάδα του». Και αυτός ο πολύ απλός, αλλά πανίσχυρος λόγος, ισχύει από το διοικητή του Λόχου μέχρι τον Αρχηγό Στρατού. Δεν πρέπει δε να μας διαφεύγει ότι στη περίπτωση της αιχμαλωσίας των δύο στρατιωτικών μας ηττήθηκε η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι όμηρος του Ερντογάν. Η Ελλάδα είναι αυτή που δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους δύο στρατιωτικούς της. Η Ελλάδα σέρνεται ως ικέτης στους ξένους ηγέτες, «ικετεύοντας» να προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες για την απελευθέρωση των στρατιωτών μας. Και ας μη ξεχνάμε ότι «δεν είν’ εύκολες οι θύρες, αάν η χρεία τες κουρταλή».

    Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους όσους διαβάζουν και σχολιάζουν τα κείμενά μου.

    Εύχομαι σε όλους «Καλή Ανάσταση».
    Κυρίως εύχομαι να έχουν δύναμη και κουράγιο οι δύο αιχμάλωτοι στρατιώτες μας και οι οικογένειές τους στο δράμα που βιώνουν.
    Εύχομαι οι δύο στρατιώτες μας να επιστρέψουν γρήγορα στη πατρίδα.

  55. .+- says:

    Σε όλους
    Χρόνια σας πολλά!
    Καλό Πάσχα
    .+-

  56. Κουρσάρος says:

    Από εδώ https://slpress.gr/ethnika/express-tou-mesonyktiou-gia-tous-dyo-ellines/

    »Ακολουθούσαμε κάποια ίχνη στα σύνορα. Μόλις μας είδαν οι Τούρκοι στρατιώτες κατεβάσαμε τα όπλα μας για να μην συμβεί κάτι κακό. Μετά πήρα τηλέφωνο και είπα στον διοικητή μου ότι ως δείγμα καλής πρόθεσης θα παραδοθώ στους Τούρκους στρατιώτες. Εάν είχα κακή πρόθεση θα καλούσα μέσω του τηλεφώνου τους στρατιώτες που είναι υπό τις διαταγές μου. Θα γινόταν μεγαλύτερο επεισόδιο αλλά εγώ αυτό δεν το έκανα.»

    Αν αληθεύει (λέω αν γιατί ίσως είναι »εξ αναγκασμού» τέτοιες δηλώσεις) τότε μιλάμε για την απόλυτη ξεφτίλα! Να παραδοθεί Έλλην αξιωματικός και υπαξιωματικός σε τούρκους και μάλιστα ατουφέκιστα!

  57. Αρματιστής says:

    @ Κουρσάρος

    Στο άρθρο μου «εξ αφορμής» είχα γράψει τα εξής:

    «Η σύλληψη σε καιρό ειρήνης δύο μόνιμων στελεχών του Στρατού από τον προαιώνιο εχθρό του έθνους είναι πέρα για πέρα ένα λυπηρό γεγονός, για να μην πω κάτι βαρύτερο. Σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε να συμβεί. Είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Δεν συνελλήφθησαν κληρωτοί οπλίτες, αλλά μόνιμα στελέχη τα οποία επιβάλλεται να διαθέτουν υψηλό βαθμό ευθύνης κατά την εκτέλεση της αποστολής τους και την απαιτούμενη εκ των περιστάσεων ετοιμότητα για να αντιδράσουν ταχέως και αποφασιστικά σε απρόβλεπτες και αιφνιδιαστικές καταστάσεις.»

    Είναι βέβαιο ότι κάτι δεν γινόταν καλά στην εκεί στρατιωτική περιοχή. Μάλλον τα πράγματα πρέπει να ήταν πολύ χαλαρά. Μου είναι αδιανόητο ότι συνελλήφθησαν δύο μόνιμα στελέχη σε καιρό ειρήνης άνευ βολής τυφεκίου.

    Και το πολύ ενδιαφέρον. Ουδείς ο υπεύθυνος

  58. Dwight says:

    Είναι αδιανόητο (αν συνέβησαν όπως τα λένε οι δύο στρατιωτικοί) να πει κάποιος για «να μη γίνει κακό», «κίνηση καλής θέλησης» κ.α. Πιο πολύ πιστεύω ότι τα λένε αυτά για ευνοικότερης μεταχείρησης. Επίσης, ένας απλός οπλίτης ήμουν και όχι στρατιωτικός, αλλά αν στη περιοχή ευθύνης μου έβλεπε κάποια βήματα αγνώστων, θα είχα ειδοποιήσει επόπτη με ασύρματο, να υπάρχει μία ετοιμότητα στο στρατόπεδο / φυλάκιο. Γιατί να υπάρχει τέτοια χαλαρότητα;

  59. Dwight says:

    Φυσικά δεν το λέω από έπαρση το τί θα έκανα εγώ, λες και ήμουν ο καλύτερος στρατιώτης που υπήρξε, ούτε κατά διάνοια αυτό, αλλά για να τονίσω το πόσο περίεργο δείχνει το γεγονός αυτό. Ενδεχομένως να συμβαίνει τόσο συχνά που να έχουν ατονίσει τα αντανακλαστικά; Να γινόταν επίτηδες από την απέναντι μεριά ώστε κάποια στιγμή κάποιος να παρασυρθεί; Ακόμα και αν δεν πήγε σε Τουρκικό έδαφος, το οποίο επίσης είναι πολύ περίεργο.

  60. @Αρματιστής

    Σε άλλες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, όταν έγινε χρήση προειδοποιητικών πυρών τηρώντας το γράμμα των..»κανόνων..εμπλοκής..», η πάνσοφη ηγεσία εξέδιδε φύλλα πορείας και νέα ατομικά βιβλιάρια επιδόσεων..

    Ξέρω,άγγιξα θέμα το οποίο ουδείς από τα προϊστάμενα κλιμάκια δεν θέλει να ασχοληθεί παρά να επικαιροποιεί με νέα πλαστικοποίηση και χρώματα.

  61. Κουρσάρος says:

    @Προβοκάτωρ
    Για πες για αυτές τις άλλες περιπτώσεις κατά το παρελθόν.

    @Αρματιστής
    Όταν (για να μην πω αν) γυρίσουν πίσω οι 2 δικοί μας,ίσως μάθουμε (αν όχι αμέσως,σε βάθος χρόνου) τι έγινε τελικά.
    Αυτό που έπρεπε να γίνει πάντως κατά την άποψή μου αμέσως μετά την αιχμαλωσία τους,ήταν η αιχμαλωσία 2 ή και περισσοτέρων τούρκων. Ή τουλάχιστον η άμεση ανταλλαγή των 8 (ή αριθμού εξ αυτών) τούρκων πραξικοματιών που προστατέυει η δήθεν αριστερή κυβέρνηση-τσίρκο που μας…κυβερνά.Προφανώς αυτοί έχουν δικαιώματα άξια προστασίας αλλά οι 2 δικοί μας μάλλον όχι.
    Ας προσέχαμε!

  62. Λαρισαίος says:

    @Κουρσάρος.
    Τους 8 δεν τους προστατεύει η κυβέρνηση αλλά ο Άρειος Πάγος, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, το οποίο αποφάσισε τελεσίδικα ότι η απέλαση τους στην Τουρκία δεν είναι επιτρεπτή γιατί δεν υπάρχουν τα εχέγγυα για να δικαστούν δίκαια. Ταπεινή μου άποψη είναι ότι στη χώρα που γράφτηκαν οι Ικέτιδες, ο Οιδίπους επί Κολονώ και οι Ευμενίδες είναι ντροπή ακόμα και η σκέψη να στείλεις σε βέβαιο θάνατο ή βασανιστήρια ανθρώπους που εκλιπαρούν για τη ζωή τους. Το ποιόν αυτών των ανθρώπων είναι αδιάφορο. Στο θέμα αυτό η δικαιοσύνη αποφάσισε ενάντια στη θέληση της κυβέρνησης, όπως φάνηκε απο το γεγονός ότι το αρμοδιο υπουργείο εφεσίβαλε την έγκριση της αίτησης ασύλου, πράξη μοναδική στα χρονικά.
    Το γεγονός ότι έχουμε (ως ένα βαθμό) ανεξάρτητη δικαιοσύνη είναι ένας απο τους λόγους για τους οποίους αξίζει να είμαστε ανεξάρτητο κράτος. Αλλιώς να το κλείσουμε το μαγαζί, να δώσουμε τα κλειδιά στο γείτονα και να ξαναγίνουμε βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Θα μας έρθει και πιο φτηνά, δε θα χρειάζεται να ξοδευόμαστε σε FREMM, F-16 Viper και λοιπά παλιοσίδερα.

    Πέραν τούτου, αν υποκύψουμε στον ωμό εκβιασμό του Σουλτάνου σε αυτό το ζήτημα είμαι σίγουρος ότι θα το επαναλάβει αλλού, για κάποιο άλλο λόγο. Καιρός είναι να αρχίσουμε να αντιδρούμε κι εμείς με τα μέσα που έχουμε, αρχίζοντας απο τα ειρηνικά. Για παράδειγμα, κλείνοντας το προξενείο στην Κομοτηνή. Επιβάλοντας εξωνυχιστικούς ελέγχους στα κηπευτικά που περνάνε απο το τελωνείο των Κήπων. Σταματώντας φορτηγά με ευπαθή προϊόντα στην Εγνατία. Βάζοντας την Τράπεζα της Ελλάδος να κάνει φύλλο και φτερό τα βιβλία χορηγήσεων της Ziraat Bank. Και πάει λέγοντας…

  63. Κουρσάρος says:

    Πρώτα από όλα αυτά τα περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης,Αρείου Πάγου και τα ρέστα,πέστα σε κανένα 10χρονο και όχι σε μένα!Είναι ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΕΣ που όπως και οι υπόλοιποι που ήταν στο κόλπο θα σκότωναν αθώους συμπολίτες τους χωρίς δεύτερη σκέψη (και βέβαια κάποιοι το έκαναν το καλοκαίρι του 2016).Επίσης το ίδιο επίμονα (και δικαίως) θα θέλαμε και εμείς να δικάσουμε δικούς μας πριξικοπηματίες που τυχών θα είχαν διαφύγει σε άλλη χώρα!Μην θέλουμε 2 μέτρα και 2 σταθμά (double standards)!Τα περί ντροπής στα επιστρέφω επί 10 και ελπίζω να καταλάβεις το τι brain farts πετάς εσύ και τόσοι άλλοι!

    Εγώ δεν μπορώ να βάλω στην ίδια ζυγαριά 8 ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ με 2 δικούς μας στρατιωτικούς που έπεσαν στα χέρια (υπό ποιες συνθήκες μένει να εξακριβωθεί) των προαιώνιων εχθρών.

    Δυστυχώς ο νεοέλληνας έχει πάρει διαζύγιο από την λογική εδώ και καιρό,γι’αυτό τραβάμε αυτά που τραβάμε!

  64. @Λαρισαίος

    Μόνο κηπευτικά?
    Το τι ποσότητες και είδη φυτοφαρμάκων, κτηνιατρικών φαρμάκων, σπόροι, άρρωστα αμνοερίφια που καταστρέφουν συστηματικά και στοχευμένα κάθε χρόνο μεγάλες μονάδες δε λέγεται..

    Χώρια τα είδη ένδυσης υπόδησης που κυκλοφορούν σε λαϊκές αγορές και ακριβά μαγαζιά..δεν ασχολείται και κυρίως δεν ενδιαφέρεται κανένας από όσα μου μεταφέρουν.

    Υπάρχουν τα χειρότερα βέβαια,με τελευταίο αυτό της εφαρμογής διγλωσσίας(βασικά μόνο τούρκικα..) και στα νηπιαγωγεία όπου φοιτούν νήπια μουσουλμανικού θρησκεύματος.

  65. Κουρσάρος says:

    https://www.news.gr/politikh/article/1072167/kotzias-pios-xeri-ti-tha-ginotan-an-den-imastan-psichremi-sta-imia.html
    «Σε μία-δύο περιπτώσεις φτάσαν οι Τούρκοι πιο κοντά (στην κόκκινη γραμμή). Δεν την παραβιάσανε. Όπως π.χ. η πρόκληση που έγινε στα Ίμια με τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους.»
    Ακούστε τι λέει κορυφαίο στέλεχος του τσίρκου που μας κυβερνά (και υπουργός εξωτερικών της χώρας!).Λέει πως ο εμβολισμός ΔΕΝ καθιστά παραβίαση-υπέρβαση της κόκκινης γραμμής!!!Ρωτώ λοιπόν,τι θα καθιστούσε υπέρβαση της κόκκινης γραμμής;Ο βομβαρδισμός της Ακρόπολης;
    Τι καρπαζοεισπράκτορες είναι τούτοι ρε;Πόσο εθνοπροδότες είναι;Όχι πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν ουσιαστικά καλύτερες (ΟΛΟΙ οι πολιτικοί για μένα είναι ψεύτες και απατεώνες) ΑΛΛΑ δυστυχώς ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα,κάθε φέτος και χειρότερα.Πόση κατρακύλα ακόμη ρε νεοέλληνα;Πόση;

  66. ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΚΡΙΤΑΣ says:

    Tα αίτια της καθολικής παρακμής μας αλλά και η ελπίδα της ανάστασης του έθνους μας θα τα ανακαλύψουμε αν μελετήσουμε εμβριθώς τα κάτωθι ιστορικά τεκμήρια που αποκαλύπτουν την πλαστογράφηση της ιστορίας μας από τους Δυτικούς -Φράγκους,Τεύτονες .
    Μπορούμε να βρούμε εδώ :
    http://oodegr.com/neopaganismos/romi/ellin_katag.1.htm
    ένα πολύ αξιόλογο ,ορθόδοξο ιστολόγιο, με την υπογραφή του πατέρα Γεώργιου Μεταλληνού , που αποστομώνει όσους αμφισβητούν την ελληνικότητα της Ρώμης μας και των προγόνων μας Ρωμαίων .
    Ακόμη από το ίδιο ιστολόγιο εδώ :
    http://oodegr.com/neopaganismos/ellinikotita/rwmi1.htm
    τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία για την ελληνικότητα της Ρώμης .

    Επιπρόσθετα ο εθνικός μας ποιητής ,ο ποιητής της Ρωμιοσύνης ,Κωστής Παλαμάς διατρανώνει την ελληνικότητα της Ρώμης και των προγόνων μας Ρωμαίων εδώ :
    http://www.romanity.org/htm/rom.e.05.kostis_palamas_kai_romiosini.01.htm

    Το σημαντικότερο ,το βαρυσήμαντο ιστορικό έργο του μεγαλύτερου ορθόδοξου θεολόγου του 20ου αιώνα, Ιωάννη Ρωμανίδη – ΡΩΜΑΝΙΑ – ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ – ΡΟΥΜΕΛΗ εδώ :

    Click to access 1.pdf

    Στο ιστορικό του έργο, ο γίγαντας της Ορθοδοξίας Ιωάννης Ρωμανίδης , επανασυνθέτει ολόκληρη την ελληνική ιστορία από την ελληνιστική περίοδο μέχρι σήμερα ,ξεκινώντας από την Ρώμη ,πρώτη μας πρωτεύουσα
    31 π.χ. Αύγουστος Οκτάβιος – 330 μ.χ. Μέγας Κωνσταντίνος !

    Ακόμη η ομιλία του προέδρου του Ελληνορθόδοξου Κόμματος του Λιβάνου, Ροντρὶγκ (Δημήτρης) Ἐλ Χούρι.
    Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το «Ίδρυμα Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών» στο Πολεμικό Μουσείο (10/9/2014), ο Ελ Χούρι μίλησε για τους Ρωμιούς του Λιβάνου και της Μέσης Ανατολής, που σήμερα όσο ποτέ κινδυνεύουν με αφανισμό από τους Τζιχαντιστές. Τα λεγόμενά του τεκμηριώνουν απόλυτα τις θέσεις του πνευματικού μας ηγέτη Ιωάννη Ρωμανίδη για τους αραβόφωνους Ρωμιούς και αποδεικνύουν περίτρανα την διαχρονική γενοκτονία του Ελληνισμού από το 638μ.χ -κατάληψη Αντιόχειας -641 μ.χ κατάληξη Αλεξάνδρειας στην αρχή από τους Άραβες εισβολείς – κατακτητές και εν συνεχεία από τους Τούρκους εισβολείς – κατακτητές – παράνομους εποίκους (διάβαζε 11ο αιώνα μ.χ ) .

    Ακόμη από το ιστολόγιο της Αποστολικής Διακονίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για την ελληνικότητα της Εκκλησίας της Ρώμης μας εδώ :
    http://www.apostoliki-diakonia.gr/gr_main/catehism/theologia_zoi/themata.asp?contents=ecclesia_history/contents_texts.asp&main=texts&file=2.htm
    Είναι επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουμε στο όραμα του Εθνεγέρτη μας Ρήγα Φεραίου όπως εκφράζεται σήμερα ολοκληρωμένα από τον μεγαλύτερο ορθόδοξο θεολόγο του 20ου αιώνα Ιωάννη Ρωμανίδη (1927-2001).
    Να πάψουμε να παριστάνουμε το Ελλαδικό προτεκτοράτο ,όπως μας επέβαλαν οι ξένες δυνάμεις , ως συνέχεια της Αθήνας του 5ου αιώνα και να επανεμφανιστούμε δυναμικά ,έστω με τις λίγες δυνάμεις που διαθέτουμε τώρα, με την πραγματική μας ταυτότητα : ως συνέχεια του κράτους της Ρώμης και της Νέας Ρώμης (Κων/πολη) που ένωσε όλο τον ελληνικό κόσμο και να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν με έναν δύσκολο ,μακρόχρονο αγώνα αλλά νικηφόρο και δίκαιο. Αυτό είναι το αυτονόητο . Δεν υπάρχει άλλη επιλογή . Όσο καθυστερούμε να κινηθούμε προς την σωστή κατεύθυνση τόσο χειροτερεύουν τα πράγματα .
    Άμεση αλλαγή πορείας με μια πραγματική επανάσταση σε όλα τα επίπεδα ,εθνικό ,οικονομικό ,πνευματικό ,θρησκευτικό ,ηθικό προς την μόνη διέξοδο σωτηρίας : την Νέα Ρωμανία του Ελληνικού Έθνους !

  67. Λαρισαίος says:

    @Κουρσάρος.
    Εγώ δεν απηύθηνα μειωτικούς χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό σου, οπότε απαιτώ να ανακαλέσεις το brain fart. Όταν το κάνεις θα συνεχίσω το διάλογο μαζί σου, αν το επιτρέπει η διαχείριση του ιστολογίου.

  68. npo says:

    «Ενα νέο σχέδιο για τις σχέσεις με την Τουρκία»

    http://www.euro2day.gr/turningpoints/article-tp/1609752/ena-neo-shedio-gia-tis-sheseis-me-thn-toyrkia.html

    Το μόνο νέο που βλέπω είναι η λέξη «νέο»

    @ Λαρισαίος
    Προσωπικά αποφεύγω να συνομιλώ για τέτοια θέματα με ανθρώπους που χρησιμοποιούν εύκολα την λέξη «εθνοπροδότης», «φασίστας» κλπ. Δεν θα βγάλεις άκρη.

    @ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΚΡΙΤΑΣ
    Δεν έχει νόημα να μιλάμε για Ρωμιοσύνη σήμερα. Την φονεύσαμε εμείς οι ίδιοι. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, το Ελλαδικό κράτος υιοθέτησε την απέχθεια του Κοραή προς τους «γραικορωμαίους» κι έκανε την επιλογή του. Την επιλογή να εξαλείψει την «κυρίως πολιτισμική» Ρωμαϊκή ταυτότητα απο τον ελλαδικό πληθυσμό ώστε να μείνει μόνο με μια «κυρίως φυλετική» την Ελληνική. Και παραδόξως είναι απο τους λίγους τομείς που επέτυχε και μάλιστα εντυπωσιακά. Το όπλο κατα την γνώμη μου μάλλον οπισθοβόλησε φρικιαστικά, κοινώς πυροβολήσαμε τα πόδια μας, την κούτρα μας, δεν ξέρω, η νεκροψία θα δείξει, αλλά ότι έγινε έγινε.

  69. ΑΧΕΡΩΝ says:

    @npo
    Δέν ξέρω τί ήταν αυτό που είχαμε και χάσαμε όταν «πάψαμε» να είμαστε Ρωμαίοι,αλλά ἡ πρώτη ερώτηση που μου δημιουργείται,είναι : υπήρξαμε ποτέ Ρωμαίοι,ἤ σάν τους Βαρδάριους,μας το πιπίλησαν κάποιοι κάποτε,και εμείς το πήραμε και αρχίσαμε να τρέχουμε;

  70. npo says:

    @ ΑΧΕΡΩΝ
    Έχει σημασία? Πάντα κάποιος πιπιλάει ή του πιπιλάνε. Απ την αρχή της ιστορίας. Αλλιώς ο καθένας μας θα έφερε το όνομα της εθνότητας του χωριού του.

    Υ.Γ.1. Όχι ότι έχει σημασία, έχουν περάσει κάτι χιλιετηρίδες, αλλά τι ήταν ο Κλαύδιος Απολλώνιος? Ο Τίτος Κλαύδιος Ρούφος? Ο Πόπλιος Αίλιος Αλκανδρίδας? Ο Πόπλιος Ασκληπιάδης? Ο Παυσανίας τι ήταν? Ο Πάπας Ανάκλητος? Γιατί λέμε «σπίτι» «φούρνος» «κρεβάτι»? Απ ότι έχω καταλάβει εγώ η Ελλάδα είχε γεμίσει την Ιταλία αποικίες ήδη απ τον 8ο πχ αιώνα, αργότερα γέμισε η Ιταλία την Ελλάδα αποικίες, η μισή Αθήνα είχε πάει Ρώμη για να κάνουν την τύχη τους κι η μισή Ρώμη είχε έρθει Αθήνα γιατί ήταν «τρέντυ». Οπότε υποθέτω αρκετός κόσμος ήταν και τα δυο.

    Υ.Γ.2. Οι βλαχόφωνοι της Ελλάδας τι είναι, Έλληνες? Ρωμαίοι? Κάτι άλλο? Λίγο απ όλα?

    Ελπίζω να βοήθησα 🙂
    Όπως είπα όμως, έχουν περάσει κάτι χιλιετηρίδες οπότε δεν έχει σημασία. Κι είμαι κι εκτός θέματος.

  71. Antigeist says:

    Πέρασε καιρός από τότε και φαίνεται ότι το θέμα ξεχάστηκε τελείως. Φαντάζομαι ότι θα υπήρξε μυστική παράδοση των πραξικοπηματιών.

Σχολιάστε