Η Αρχαία Γραία, η Ελλάς (Graecia/Greece) και η ιστορία της Αεροπορικής Βάσης Τανάγρας

Ειδικός Συνεργάτης

 

 

Το όνομα της χώρας μας όπως έχει επικρατήσει διεθνώς, Greece, προέρχεται από το λατινικό Graecia, καθώς Graii/Graei/Graeci αποκαλούνταν αρχικά οι Γραίοι (από την Γραία της Βοιωτίας) που εγκαταστάθηκαν στην Ιταλία τον 8ο αιώνα π.Χ. και στη συνέχεια όλοι οι Έλληνες[1]. Σύμφωνα με τον Παυσανία, Γραία ήταν η αρχαιότερη ονομασία της Τάναγρας (σημερινής Τανάγρας), ενώ και ο Στράβων συνδέει τη Γραία με την Τανάγρα. Ο Όμηρος αναφέρει την Γραία ανάμεσα στις Βοιωτικές πόλεις που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο, τον 12ο αιώνα π.Χ. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η λατινική ονομασία Graecia και αργότερα η αγγλική Greece έχουν αρχαιότατες ρίζες. Ως εκ τούτων, δεν τεκμηριώνεται η εμμονή στο hellenic και η αρνητική θεώρηση του greek, εκ του Graecus (Γραίος/Γραικός), το οποίο δεν θα πρέπει να συγχέεται με το υποκοριστικό-υβριστικό graeculus (γραικύλος).

 

Αεροπορική Βάση Τανάγρας

Τρεις χιλιετίες μετά την αρχαία Γραία/Τανάγρα (για όσους μιλάνε για “νέο έθνος”…), δημιουργήθηκε εκεί η Αεροπορική Βάση Τανάγρας, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως βοηθητικό αεροδρόμιο κατά τον 2ο π.π. Αργότερα, με τη συμβολή του ΝΑΤΟ, αναβαθμίστηκε σε κυρίως αεροδρόμιο. Το 1956 συγκροτήθηκε η 114 Πτέρυγα Μάχης, όπου υπηρέτησαν κατά καιρούς αεροσκάφη F-86E Sabre, T-33Α Silver Star, F-84F Thunderstreak, F-102A Delta Dagger και F-104G Starfighter. Η συνέχεια όμως έμελλε να είναι πιο ενδιαφέρουσα…

 

Mirage F1CG

Τον Αύγουστο του 1975, προσγειώθηκαν τα πρώτα γαλλικά Α/Φ Mirage F1CG. Είχε προηγηθεί, την άνοιξη του 1974, παραγγελία για 40 Α/Φ F1CG, με κόστος 17.635.000 γαλλικά φράγκα έκαστο (σημερινή αξία 14 εκατ. €). Είναι γνωστό ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίεσε τον Γάλλο πρόεδρο Valéry Giscard d’Estaing, για επιτάχυνση της παράδοσης των Α/Φ. Είναι λιγότερο γνωστό όμως ότι, μέχρι την παράδοση των Α/Φ και την εκπαίδευση των πιλότων, η Γαλλία ανέλαβε την ευθύνη να στείλει αεροπλάνα, εάν χρειασθεί, για να καλύψει την ελληνική αεράμυνα[2]. Τελικά, αυτό δεν χρειάστηκε να επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Το Mirage F1CG ήταν ένα ευέλικτο και ταχύτατο αεροπλάνο. Ήταν μακράν το ικανότερο μαχητικό, όσον αφορά την αναχαίτιση και την αερομαχία. Αν και το F-4E Phantom ήταν εν γένει ανώτερο και πολλαπλών ρόλων, το F1 ήταν ασυναγώνιστο στο ρόλο της κλειστής εμπλοκής σε σχέση με όλα τα μαχητικά της εποχής του: F-4, F-5 και F-104. Μάλιστα, το 1981 ένα ιρακινό F1 κατέρριψε ένα ιρανικό F-4. Βεβαίως, οι παλαιότεροι θυμούνται ότι η 114ΠΜ ήταν τότε μία πολύ σκληρή Μονάδα. Αυτό όμως ήταν ίσως αναπόφευκτο, καθώς καθ’ όλη τη δεκαετία του ‘80 το F1 διασφάλιζε την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο[3], έχοντας αναλάβει μεγάλο μέρος των απαιτήσεων αναχαίτισης των άτακτων γειτόνων.

Ένα Μ2000 με 2 Exocet AM39 Block 2, 2 R550 Magic II και μία δεξαμενή καυσίμου.

 

Mirage 2000

Η εποχή αυτή έληξε με τον ηρωικό θάνατο του Νίκου Σιαλμά την 18-06-92, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τουρκικό F-16. Η 114ΠΜ όμως είχε ήδη παραλάβει τα Mirage 2000, συνεχίζοντας την εποποιία των αντικατοπτρισμών. Η σύμβαση “Τάλως” του 1985 ανήλθε συνολικά σε 7,9 δισ. γαλλικά φράγκα (σχεδόν 2,2 δισ. € σήμερα) για 40 Α/Φ. Το Μ2000 είναι δελταπτέρυγο, με εξαιρετική αεροδυναμική, ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσεως Fly-By-Wire και μεγάλη δομική αντοχή. Με τους πυραύλους αέρος-αέρος R550 Magic II και τα δύο πυροβόλα των 30 mm, προσέφερε σαφή πλεονεκτήματα έναντι του F-16, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές του φακέλου πτήσης. Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘90, αποκαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που είχαν διαπιστωθεί στα ραντάρ, ενώ αποκτήθηκαν και οι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς Super 530D. Έτσι, το 1996 στα Ίμια, τα Μ2000 “έδειξαν τα δόντια τους” στο Αιγαίο, μαζί με τα Phantom. Αμέσως μετά, τοποθετήθηκε το πολύ καλό Σύστημα Αυτοπροστασίας (ΣΑ) ICMS 2000, ενώ το 1998 αποκτήθηκαν πύραυλοι αέρος-επιφανείας Exocet AM39 Block2, καθιστώντας το Μ2000 το μόνο Α/Φ με ανάλογη δυνατότητα εναντίον πλοίων.

Ένα Μ2000-5 τροχοδρομεί στην 114ΠΜ, εξοπλισμένο με τον υποστρατηγικό πύραυλο αέρος-εδάφους SCALP EG, μικτό φορτίο από 6 πυραύλους αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς MICA EM και IR και 2 δεξαμενές καυσίμου των 1700 λίτρων.

 

Mirage 2000-5 Mk2

Το 2000 υπεγράφη η σύμβαση 026Γ/00 για προμήθεια 15 καινούργιων Μ2000-5, αναβάθμιση 10 Μ2000 σε -5, καθώς και πλήρες πακέτο αρχικής υποστήριξης, αξίας 1,2 δισ. €. Παράλληλα, η ΠΑ προμηθεύτηκε συνολικά 300 πυραύλους α-α MICA ΕΜ και IR (από τα ικανότερα όπλα του δυτικού οπλοστασίου), καθώς και σχεδόν 100 πυραύλους πλεύσης (cruise) SCALP EG (το σημαντικότερο όπλο κρούσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με εμβέλεια >300 km).

Το 2004 ήρθε το πρωτότυπο Μ2000-5 στη χώρα, για διεξαγωγή πτητικών δοκιμών, με σκοπό την εξέταση του νέου ραντάρ και ΣΑ, μία διαδικασία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Οι δοκιμές έγιναν στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (KEAT) στην Ανδραβίδα, όπου διαπιστώθηκαν οι εξαιρετικές επιδόσεις του ραντάρ RDY-2 αλλά και ορισμένα προβλήματα στο ΣΑ ICMS Mk3. Οι γαλλικές εταιρείες επανήλθαν με ένα πλάνο ενεργειών, το οποίο εφάρμοσαν στη συνέχεια, αποκαθιστώντας τα εν λόγω προβλήματα. Αυτό επιβεβαιώθηκε το 2006, σε ειδικές δοκιμές στην 114ΠΜ. Έτσι, το 2007, η ΠΑ άρχισε να παραλαμβάνει ένα εξαιρετικά ικανό και πλήρες οπλικό σύστημα, με ισχυρούς αισθητήρες και μοναδικά όπλα. Η συνολική επένδυση που έγινε στα Μ2000-5 και τα όπλα τους άγγιξε τα 2 δισ. €.

Εν τω μεταξύ, το 2003 είχε αποσυρθεί το Mirage F1CG, με 160.000 ώρες πτήσεως συνολικά. Δυστυχώς, 8 Ιπτάμενοι έπεσαν μαζί του. Όσον αφορά τα Μ2000/-5, έχουν συμπληρώσει σχεδόν άλλες τόσες ώρες, ενώ ο φόρος αίματος περιλαμβάνει 5 Ιπταμένους και 2 Τεχνικούς, οι οποίοι έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος.

 

2010 – 2020: Η κορύφωση και η πτώση

Το 2010, η 114ΠΜ είχε φτάσει σε νέο αποκορύφωμα της απόδοσής της: διέθετε 20 M2000 και 25 M2000-5, με υψηλές διαθεσιμότητες της τάξης του 75%-80%, εκτελώντας ένα σκληρό και απαιτητικό πρόγραμμα πτήσεων για την εκπαίδευση των Ιπταμένων, καθώς και για την κάλυψη επιχειρησιακών απαιτήσεων. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς προϋποθέτει μία καλά συντονισμένη λειτουργία μίας Πτέρυγας άνω των 1000 ατόμων, ιδίως του Ιπτάμενου, Τεχνικού και Εφοδιαστικού προσωπικού, σε αγαστή συνεργασία με τη ΔΑΥ (Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης), το 201 ΚΕΦΑ (Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας), την ΕΑΒ Α.Ε. (για την εργοστασιακή συντήρηση κινητήρων κ.λπ.), καθώς και τις γαλλικές εταιρείες (για την αντιμετώπιση τυχόν τεχνικών θεμάτων, πέραν των παραγγελιών για προμήθεια/επισκευή υλικών). Ο συνδυασμός υψηλού αριθμού ετοιμοπόλεμων Α/Φ και των μοναδικών όπλων τους συνέβαλλε τα μάλα στην αποτροπή και ως εκ τούτου στη διασφάλιση της ειρήνης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εικόνα αυτή δεν περιοριζόταν στην 114ΠΜ αλλά μάλλον εκτεινόταν στο σύνολο της ΠΑ, αν όχι στο σύνολο των ΕΔ.

Δυστυχώς, η έλευση της κρίσης την ίδια χρονιά συνέπεσε με την λήξη της παλαιότερης σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης (Follow On Support – FOS). Ακόμα χειρότερα, τότε ενεργοποιήθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο (νόμος Βενιζέλου), καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την προμήθεια – επισκευή αμυντικού υλικού, ακόμα και για υλικά ευτελούς αξίας[4]. Έκτοτε, η διαθεσιμότητα των Μ2000/-5 παρουσιάζει μία σταθερά πτωτική τάση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ΠΑ.

Το 2014 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την υποστήριξη των Mirage, ο οποίος ματαιώθηκε δύο χρόνια αργότερα, καθώς οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν ικανοποιούσαν τους όρους (σύνηθες φαινόμενο, το οποίο έχει παρατηρηθεί επανειλημμένως με πολλά οπλικά συστήματα των ΕΔ). Το 2015 εξετάστηκε η πιθανότητα αναβάθμισης των εναπομεινάντων Μ2000 σε -5, με ένα πρόγραμμα ανάλογο με αυτό της Ινδίας, χωρίς θετική απόφαση, λόγω υψηλού κόστους. Στην πράξη όμως, θα ήταν σαν να αποκτούσαμε σύγχρονα μαχητικά με τα μισά λεφτά… Το 2018 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τις γαλλικές εταιρείες για την υποστήριξη των Α/Φ, που ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο 2019, με την έκδοση του ν. 4650/19 και την υπογραφή συμφωνιών-πλαίσιο. Έκτοτε, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την σύναψη εκτελεστικών συμβάσεων, οι οποίες ακόμα εκκρεμούν.

Το ότι η διαθεσιμότητα των Mirage βρίσκεται σε τραγικά επίπεδα αποτελεί κοινό μυστικό, εδώ και χρόνια. Προ ημερών, σε συνέντευξη Βουλευτή σε αμυντική ιστοσελίδα[5] “αποκαλύφθηκε” ότι πετάνε συνολικά οκτώ (8) Mirage (ή τουλάχιστον πετάγανε), εκ των 42 Α/Φ (18 M2000 και 24 M2000-5). Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι κακώς το ανέφερε, ήταν μυστικό. Όμως στην πράξη, αυτά είναι γνωστά τοις πάσι, δεν μπορούν να αποκρυφθούν. Απλά, αφαιρέθηκε το τελευταίο φύλλο συκής στη συζήτηση επί του θέματος.

Δεν υπάρχει λόγος να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, ούτε μας επιτρέπεται πλέον υπό τις τρέχουσες εξελίξεις. Δυστυχώς, προϊόντος του χρόνου, χάνεται η τεράστια επένδυση που έχει γίνει σε χρήμα από το υστέρημα του ελληνικού λαού εδώ και μισό αιώνα στην 114ΠΜ, σε προσπάθεια που έχει καταβάλει το προσωπικό, ακόμα και σε αίμα. Επιπρόσθετα, έχει απολεσθεί η έννοια της αποτροπής: κανένας πύραυλος α-α ή α-ε δεν τρομάζει, όταν το φέρον αεροσκάφος δεν πετάει…

Προφανώς, δεν μπορεί κάποιος να κατηγορήσει την παρούσα κυβέρνηση, ή τουλάχιστον μόνον αυτή. Ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας. Κατόπιν τούτων, ο κ. ΥΕΘΑ παρακαλείται να κοιτάξει τα Mirage, επιταχύνοντας τις διαδικασίες για την υποστήριξή τους. Παράλληλα, θα πρέπει να επανεξετάσει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο περί αμυντικών προμηθειών, πριν είναι πολύ αργά. Το θέμα υπερβαίνει την ΠΑ και τις ΕΔ. Μόνον έτσι θα αποδείξει ότι δεν είναι σαν τους προκατόχους του. Επιτυγχάνοντας την ανάκτηση της μαχητικής μας ισχύος και διασφαλίζοντας την αποτροπή και την αξιοπρεπή επιβίωσή μας ως έθνος. Εκτός εάν θεωρούμε ως λύση τον μόνιμο κατευνασμό, τη συνεχή υποχωρητικότητα και την επακόλουθη κατάπτωση, υλική και πνευματική. Εκτός εάν είμαστε δουλοπρεπείς και ανάξιοι της εθνικής μας παράδοσης. Δηλαδή, γραικύλοι.


 

[1] Νεώτερα στοιχεία ενισχύουν αυτήν τη “βοιωτική” θεωρία, έναντι της επικρατούσας “ηπειρωτικής” εκδοχής ότι Γραικούς ονόμαζαν αρχικά τους Έλληνες της Δωδώνης οι Ιλλυριοί (βλ. Jean Hadas-Lebel, Enquête sur le nom latin des Grecs et de la Grèce, «Revue de philologie, de littérature et d’histoire anciennes» 2012/1, Tome LXXXVI, pages 53 à 75)

[2] «Η Γαλλία εγγυήθηκε την ασφάλεια της Ελλάδας το 1974!», εφημερίδα «Το Παρόν» της 07-12-2008, σελ. 24 (διαθέσιμο μέσω της εφαρμογής αποδελτίωσης τύπου των Γενικών Επιτελείων, π.χ., https://www.haf.gr/ Ενημέρωση – Αποδελτίωση Τύπου – αρχείο).

[3] Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 1989 η μία από τις δύο Μοίρες των Α/Φ Mirage F1CG μεταστάθμευσε στην Κρήτη, στην 126 Σμηναρχία Μάχης στο Ηράκλειο, από όπου και επέστρεψε το 2001 στην 114ΠΜ.

[4] Οι δυσχέρειες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου περί προμηθειών αμυντικού υλικού έχουν αναλυθεί εδώ: https://belisarius21.wordpress.com/2020/02/15/από-τον-αρχαίο-έλληνα-οπλίτη-στην-πολε/

[5] «“Όχι άλλες ροζ γραμμές στα ελληνοτουρκικά”! Ο Α. Μυλωνάκης λέει πολλά απ΄ όσα δεν μας αρέσει να ακούμε» https://www.militaire.gr/quot-ochi-alles-roz-grammes-sta-ellintoyrkika-quot-o-a-mylonakis-leei-polla-ap-osa-den-mas-aresei-na-akoyme/ (Militaire News 04-07-20, το επίμαχο σημείο είναι λίγο μετά το 24’)

8 Responses to Η Αρχαία Γραία, η Ελλάς (Graecia/Greece) και η ιστορία της Αεροπορικής Βάσης Τανάγρας

 1. npo says:

  Έχω κάτι να πω για αυτή την ανεξήγητη εμμονή στο hellenic και HELLAS και hellenes : )
  Ας φανταστεί κάποιος να έρχεται εδώ Γερμανός και να απαιτεί να μην τον λέμε German/Γερμανό αλλά Deutsche/Ντοϊτσλάνδο. Είναι για γέλια.

  «… αὕτη δὲ οὐκ ἀεὶ κατὰ τοὺς αὐτοὺς τόπους, ἀλλ’ ὥσπερ ὁ καλούμενος ἐπὶ Δευκαλίωνος κατακλυσμός καὶ γὰρ οὗτος περὶ τὸν Ἑλληνικὸν ἐγένετο τόπον μάλιστα, καὶ τούτου περὶ τὴν Ἑλλάδα τὴν ἀρχαίαν. Αὕτη δ’ ἐστὶν ἡ περὶ Δωδώνην καὶ τὸν Ἀχελῷον οὗτος γὰρ πολλαχοῦ τὸ ῥεῦμα μεταβέβληκεν ᾤκουν γὰρ οἱ Σελλοὶ ἐνταῦθα καὶ οἱ καλούμενοι τότε μὲν Γραικοὶ νῦν δ’ Ἕλληνες

  Αριστοτέλη, Μετεωρολογικά https://el.wikisource.org/wiki/Μετεωρολογικά/Α

  Δεν ξέρω αν οι Ρωμαίοι το όνομα το πήραν απο κάποια αποικία της Βοιωτικής Γραίας ή απ τους Ηπειρώτες, δεν έχει και πολύ σημασία, αλλά σίγουρα το Γραικός είναι ενδονύμιο όλων των Ελλήνων στην περιοχή της Δωδώνης, φαντάζομαι όπως ήταν και τα ομηρικά Δαναός, Αργείος, Αχαιός κλπ κλπ. Ονόματα κάποιου ισχυρού βασιλέα, ισχυρής πόλης, ή ισχυρής φυλής που το παίρνουν/υιοθετούν κάποια στιγμή όλοι τριγύρω.

  Προσωπικά κι εξώνυμο να ήταν δεν θα με ενοχλούσε καθόλου. Γιατί δεν είναι τα ράσα που κάνουν τον παππά.

  Η εμμονή hellenic δεν έχει σχέση με τους Γραικύλους ή Γραικούλους (έτσι, για να θυμόμαστε απο που βγαίνει η κατάληξη -ούλης..) αλλά πατάει δυστυχώς πάνω σε αυτό το περίφημο καρολιδικό Contra errores Graecorum του Θωμά Ακινάτη (το οποίο παίζει να έπρεπε να ήταν Contra errores Romanorum, αλλά τέλος πάντων.. Αυτό το «διαχωριστικό» αργότερα με τον διαφωτισμό θα μετατραπεί στο τεράστιο σύμπλεγμα κατωτερότητας / ψευδοανωτερότητας που έχουμε αποκτήσει ως προς τους δυτικούς, τα της εσπερίας πεφωτισμένα έθνη που έγραφε ο Κοραής,

  Βασικά όποιος απευθυνόμενος σε ξένους χρησιμοποιεί το μεγαλοπρεπές hellenic αντί του ταπεινού Greek – κι ειδικά όταν απευθύνεται σε δυτικούς -γιατί δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα όταν μιλάμε με Κινέζους- κατα την γνώμη μου αναζητά δυτική φροντίδα και προδέρμ : ) Κραυγάζει να του δώσουν σημασία, «έε, είμαι κι εγώ εδώ και είμαι δικός σας!!» το γνωστό ανήκομεν εις την Δύση : )

  Εντάξει, έχουν πετύχει πολλά και θαυμαστά οι δυτικοί. Και ΔΕΝ είναι απλή συνέχεια του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού όπως παραμυθιαζόμαστε εδώ πέρα, ούτε καν του Ελληνορωμαϊκού θα έλεγα, έχουν πολλά γερμανικά στοιχεία, κι έχουν κάνει και τρομερά ολόδικά τους άλματα, και πλέον είμαστε κι εμείς μέρος αυτού του πολιτισμού και τον συνδιαμορφώνουμε, καιρός λοιπόν να πάψει αυτό το κόμπλεξ.

  Όχι τίποτε άλλο αλλά με αυτό το κόμπλεξ ό,τι καλό έχουμε μαϊμουδίσει απ την Δύση το έχουμε μαϊμουδίσει στρεβλά, έχουμε ενστερνιστεί όλα της τα στραβά, κι έχουμε πετάξει και στα σκουπίδια τα δικά μας καλά. Καιρός να αλλάξουμε μυαλά, ε?

  Τα περι αεροπορίας τα συνυπογράφω.. Να δούμε..

 2. 12 μήνες κυβέρνησης ΝΔ, 4μιση χρόνια αντιπολίτευση και κυκλοφορεί φήμη περί διαταγής για κατάργηση του νόμου Βενιζέλου μέχρι τέλος του μήνα;; Σοβαρά τώρα;;
  4μιση χρόνια αντιπολίτευση δεν ήξεραν για τον καταστρεπτικό νόμο Βενιζέλου και πως έπρεπε να αλλαχθεί και να ήταν το πρώτο νομοσχέδιο που θα πήγαινε στον ΠτΔ για υπογραφή την πρώτη εβδομάδα της Κυβέρνησης?

  Το ΣτΕ αποφαίνεται (συνήθως…) βάσει της υπάρχουσας νομολογίας. Όμως, η ταχύτητα και οσφυοκαμψία του ΣτΕ είναι πρόδηλη όταν πρόκειται για αναδρομικά και μισθολογικά του Δημοσίου και δη του κλάδου τους αλλά και στην περίπτωση κάποιων ιδιαίτερων προσφυγών όπως αυτής κατά της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών.

  Περισσότερα για τα της Δικαιοσύνης βλ. https://www.capital.gr/arth… και όλα τα άρθρα του σχετικά.

  Μέχρι και οι Ζαίοι, λένε πως είχαν έτοιμο νόμο σχετικά αλλά δεν πρόλαβαν…
  Μπας και ο αμερικανός ποδηλάτης κάνει κολιές και σούζες στο υεθα?🤔

  υ.γ. ίσως είναι ευκαιρία τώρα να γίνει ένα συμβόλαιο 7-8 δις € με την Γαλλία για να κλείσουν τα σοβαρότατα θέματα σε ΠΝ και ΠΑ και κατ΄επέκταση στην συνολική ισχύ των Εν.Δυν.

 3. Spyridon Pappas says:

  Εξαιρετική ανάλυση, οποιοδήποτε σχόλιο περιττεύει.

 4. Ανώνυμος says:

  – Νομίζει ο (καλοπροαίρετος) αρθρογράφος ότι αν ψηφιστεί ένας καινούργιος νόμος, τα πράγματα θα φτιάξουν; Ας γελάσω τρις! Έχει δοκιμάσει κανείς να διαβάσει τις προκηρύξεις της ΓΔΑΕΕ; Έχει αναλύσει κανείς την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών του ΕΑΣ; Τις προδιαγραφές των ΓΕ; Περνάει από το μυαλό κανενός από τους υπεύθυνους τι «ατομική βόμβα» πρέπει να πέσει σε αυτό το μαγαζί, μπας και μπορέσει στο μέλλον να κάνει κανένα διαγωνισμό της προκοπής; Ποιοι πρέπει να φύγουν κλωτσηδόν και ποιοι πρέπει να έρθουν; Φυσικά όχι. Τυχαίο; Δε νομίζω! Μάλλον αυτή η κατάσταση είναι που βολεύει!
  – Όταν βλέπω τη λέξη «Ζαίοι» σε σχόλια ενός τόσο έγκριτου blog, πραγματικά λυπάμαι. Όχι για τη συγκεκριμένη λέξη, ή το συγκεκριμένο κόμμα το οποίο απαξιώνει, αλλά γιατί ακόμη και τώρα που ο εχθρός είναι προ των πυλών, κάποιοι παραμένουν πεισματικά αιχμάλωτοι των προκαταλήψεών τους και αρνούνται να σοβαρευτούν.
  – Οι «Ζαίοι» όντως είχαν το νέο νόμο έτοιμο. Μετά από επιτελική επεξεργασία σχεδόν 2 ετών. Στο μεταξύ έφυγε ο Βίτσας και ο αντικαταστάτης του … είχε άλλες προτεραιότητες. Για να δούμε τι θα κάνουν οι τωρινοί! Θα στηριχθούν στη μέχρι τώρα προσπάθεια, ή … φτου κι από την αρχή;

 5. I.Kassotakis says:

  Δεν χρειάζεται κανένας νέος νόμος. Απλά να επανέλθει σε ισχύ το ΠΔ 284/89 με το οποίο όλες οι προμήθειες αμυντικού υλικού γινόταν απρόσκοπτα μέχρι την άνοιξη 2006 που αντικαταστάθηκε από το Ν. 3433/06. Και δεν χρειάζεται η ΓΔΑΕΕ να ασχολείται με την υποστήριξη του αμυντικού υλικού, τα Επιτελεία και οι Διοικήσεις Υποστήριξης μπορούν να κάνουν την δουλειά αυτή μια χαρα όπως έκαναν για δεκαετίες. Το ότι κάποιοι έβαλαν το χέρι στο μέλι δεν είχε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο όπως κάποιοι ισχυρίστηκαν.
  Η ΓΔΑΕΕ και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο θα μπορούσε να εφαρμόζεται μόνο για τις προμήθειες κυρίων αμυντικών συστημάτων αξίας δις ευρώ , όπου οι αυστηρές προβλέψεις του όντως έχουν κάποιο νόημα.
  Η απορία που έχω είναι αν η υπάρχουσα νοσηρή κατάσταση που έχει απαξιώσει σχεδόν το σύνολο του αμυντικού υλικού και έχει παραλύσει την αμυντική ικανότητα της χώρας για σχεδόν 15 χρόνια είναι προϊόν Βλακείας ή Προδοσίας.

 6. gdmast says:

  Ο Έλλην, σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική μυθολογία ήταν ο γενάρχης των Ελλήνων. Γιος του Δευκαλίωνα (βασιλιά της Θεσσαλίας την εποχή του κατακλυσμού) και της Πύρρας, αδελφός του Αμφικτύονα και πατέρας του Αιόλου, του Ξούθου, και του Δώρου. Η γυναίκα του, μητέρα όλων των Ελλήνων, ήταν η νύμφη Ορσηϊδα (και δεν ξέρω δυστυχώς κανένα κοριτσάκι σήμερα με το όνομα αυτό).
  Όταν έπεσε, λοιπόν, η στάθμη των νερών από τον κατακλυσμό, ο Δευκαλίων και η Πύρρα κατέβηκαν στην ξηρά και έκαναν θυσία στον Φύξιο Δία. Προκειμένου να αναγεννηθεί το ανθρώπινο γένος, άρχισαν να πετάνε πέτρες πίσω από την πλάτη τους. Οι πέτρες που πετούσε ο Δευκαλίωνας μεταμορφώνονταν σε άνδρες και αυτές που πετούσε η Πύρρα μεταμορφώνονταν σε γυναίκες.
  Από την πρώτη πέτρα που πέταξε, ο Δευκαλίωνας, προήλθε ο Έλληνας, γενάρχης των Ελλήνων. Οι άνθρωποι που δημιουργήθηκαν από τις πέτρες ονομάστηκαν λαός, δηλαδή, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν από τις πέτρες (αρχαία ελληνικά: λας = πέτρα).
  Στη συνέχεια κάθε ένας, από τους γιούς του Έλληνα ίδρυσε και από ένα πρωτεύον ελληνικό γένος: ο Αίολος τους Αιολείς, ο Δώρος τους Δωριείς, ενώ από τους υιούς του Ξούθου, Αχαιό και Ίωνα προέρχονται οι Αχαιοί και οι Ίωνες αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον Ησίοδο στα «Ηοίαι» (δηλ. τον Κατάλογο των Γυναικών) (δηλαδή. το μυθολογικό γυναικείο ….ληξιαρχείο), από την ένωση της αδελφής του Έλληνα, της Πανδώρας με τον Δία, γεννήθηκε ο Γραικός από τον οποίο προέρχονται οι Γραικοί, ενώ από την ένωση της άλλης αδερφής του Έλληνα, Θυίας με τον Δία, γεννήθηκε ο Μακεδνός από τον οποίο προέρχονται οι Μακεδόνες (τι να πεις τώρα στους βόρειους γείτονές μας) και ο Μάγνης από όπου προέρχονται οι Μάγνητες.
  Το εθνώνυμο Έλληνες χρονολογείται από την εποχή του Ομήρου. Στην Ιλιάδα, Ελλάς και Έλληνες ήταν τα ονόματα της φυλής (που αποκαλούνταν επίσης και Μυρμιδόνες) που ήταν εγκατεστημένη στη Φθία (και στη Βοιωτία και Εύβοια αμέσως μετά), με ηγέτη τον Αχιλλέα.
  Η σύγχρονη αγγλική λέξη Greek, προέρχεται από τη λατινική Graecus, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την ελληνική Γραικός, το όνομα μιας φυλής Βοιωτών (ανατολικά της Βοιωτίας και την Εύβοια) που μετανάστευσε κατά μαζικό τρόπο στην Ιταλία στις αρχές του 8ου αιώνα π.χ.. Με αυτό το όνομα ήταν γνωστοί οι Έλληνες στη Δύση. Ο Όμηρος, κατά την απαρίθμηση των Βοιωτικών δυνάμεων στην Ιλιάδα (κατάλογος των Νηών), παρέχει την πρώτη γραπτή αναφορά για μια πόλη της Βοιωτίας με το όνομα Γραία και ο Παυσανίας αναφέρει ότι, Γραία ήταν το όνομα της αρχαίας πόλης της Τανάγρας (σύντμηση της αρχικής ονομασίας «Τάνα – γραία»). Η Κύμη, μια πόλη δυτικά και βόρεια της Νεάπολης (Napoli) και νότια της Ρώμης, ιδρύθηκε από Γραικούς λίγους κατοίκους της Κύμης και περισσότερους της Χαλκίδας Οι πρώτοι άποικοι συμφώνησαν ότι, θα πρέπει να θεωρηθεί αποικία των Χαλκιδαίων, αλλά να δοθεί στην αποικία το όνομα Κύμη. Σωστότερο είναι πως οι Λατίνοι, είχαν έλθει σε επαφή με τους Γραικούς πριν την ίδρυση της Κύμης, αφού προγενέστερα, Γραικοί της Χαλκίδας είχαν ιδρύσει αποικία στο απέναντι της Κύμης νησί (σημερινή Ίσχια), τις Πιθηκούσες. Έτσι, αποίκησαν αργότερα την Κύμη γνωρίζοντας ήδη τη μορφολογία της περιοχής, ότε και πήραν μαζί τους και Κυμαίους. Έτσι, η πρώτη επαφή των αποίκων Γραικών από τις Πιθηκούσες και η εν συνεχεία στενότερη επαφή της Κύμης με τους Ρωμαίους ήταν καθοριστική για την αρχική λατινική ονομασία Graeci (ή Grecii) για όλους τους Έλληνες, ονομασία που μέσω των Ρωμαίων επεκτάθηκε σε όλη τη Δύση. Σύμφωνα με Ιταλούς ιστορικούς ερευνητές και συγγραφείς, οι Ρωμαίοι γνώριζαν τους Γραικούς, ως ναυτικούς και εμπόρους, πριν ακόμα την εγκατάστασή τους στις Πιθηκούσες. Ελληνικά πλοία έχει αποδειχθεί ότι διεξήγαγαν εμπόριο με κατοίκους της περιοχής της Ρώμης καιρό πριν. Οι Έλληνες έμποροι, κυρίως από την Εύβοια, άρα Γραικοί, ανέβαιναν τον Τίβερη και έφταναν στην καμπή του, απέναντι από τη νήσο του Τίβερη, όπου ανθούσε αγορά εξυπηρετώντας την περιοχή του μετέπειτα Καπιτωλίου και τον οικισμό που βρέθηκε ΒΔ του Παλατίνου λόφου. Σε αυτές τις επαφές, και στον Εύανδρο, έχει ο Βιργίλιος αποδώσει και την από τότε λατρεία του Ηρακλή στην περιοχή.
  Επιπλέον, ο Αριστοτέλης, η αρχαιότερη ιστορική πηγή που αναφέρεται η λέξη αυτή, στα ¨Μετεωρολογικά» του δηλώνει ότι, ένας φυσικός κατακλυσμός «σάρωσε» την κεντρική Ήπειρο, μια περιοχή της οποίας οι κάτοικοι αποκαλούνταν Γραικοί κι αργότερα ονομάζονταν Έλληνες (ίδια αναφορά και στο αρχαίο Πάριο Χρονικό και στον Απολλόδωρο). Στη Μυθολογία, ο Γραικός είναι ξάδερφος (κατ’ άλλους αδελφός) του Λατίνου (una faccia una razza μου θυμίζει αυτό) και η λέξη μάλλον σχετίζεται με τη λέξη γηραιός, που ήταν ο τίτλος των ιερέων της Δωδώνης. Ονομάζονταν επίσης Σελλοί, κάτι που δείχνει τη σχέση μεταξύ των δυο βασικών ονομασιών των Ελλήνων. Η επικρατούσα σήμερα θεωρία για τον αποικισμό της Ιταλίας είναι ότι, τμήμα Γραικών κατοίκων της Ηπείρου διέσχισαν τη Δωδώνη και μετοίκησαν στη Φθία (και έγιναν γνωστοί ως Έλληνες, η φυλή που οδήγησε στην Τροία ο Αχιλλέας) αλλά και πιο κάτω. Οι υπόλοιποι Γραικοί κάτοικοι, αναμείχθηκαν με άλλες φυλές που κατέφτασαν αργότερα στην Ήπειρο, χωρίς όμως να χάσουν το όνομά τους. Από εκεί οι Γραικοί ταξίδεψαν δυτικά προς την Ιταλία και το νησί Ίσχια όπου ίδρυσαν τις Πιθηκούσες, όπως ήδη αναφέρθηκε, πριν ακόμα καταφτάσει το πρώτο μαζικό κύμα του ελληνικού αποικισμού στη Σικελία και την Κάτω Ιταλία τον 8ο αιώνα.

 7. npo says:

  @gdmast
  εξαιρετικός!!

 8. Αυτές τις ώρες αλλά και αυτές που θα έρθουν, με τον εχθρό ante portas, πολλοί παραμένουν συνειδητά δέσμιοι των ιδεοληψιών τους και ονειρεύονται «τρίτο γύρο» ενόσω τάσσονται αυτοβούλως και με τον πλέον επίσημο τρόπο, έναντι της Ελλάδας, σε μία προσπάθεια ικανοποίησης αυτών των διαχρονικά αρρωστημένων και καταστρεπτικών ιδεοληψιών τους για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Επίσης, δεν θέλω καν να υποθέσω ότι το κάνουν και για να μην εκτεθούν έναντι των αλλότριων φίλων τους…

  Δεν είμαι ρατσιστής αλλά αυτοί είναι Ζαίοι…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s