Η Αρχαία Γραία, η Ελλάς (Graecia/Greece) και η ιστορία της Αεροπορικής Βάσης Τανάγρας

Ειδικός Συνεργάτης

 

 

Το όνομα της χώρας μας όπως έχει επικρατήσει διεθνώς, Greece, προέρχεται από το λατινικό Graecia, καθώς Graii/Graei/Graeci αποκαλούνταν αρχικά οι Γραίοι (από την Γραία της Βοιωτίας) που εγκαταστάθηκαν στην Ιταλία τον 8ο αιώνα π.Χ. και στη συνέχεια όλοι οι Έλληνες[1]. Σύμφωνα με τον Παυσανία, Γραία ήταν η αρχαιότερη ονομασία της Τάναγρας (σημερινής Τανάγρας), ενώ και ο Στράβων συνδέει τη Γραία με την Τανάγρα. Ο Όμηρος αναφέρει την Γραία ανάμεσα στις Βοιωτικές πόλεις που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο, τον 12ο αιώνα π.Χ. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η λατινική ονομασία Graecia και αργότερα η αγγλική Greece έχουν αρχαιότατες ρίζες. Ως εκ τούτων, δεν τεκμηριώνεται η εμμονή στο hellenic και η αρνητική θεώρηση του greek, εκ του Graecus (Γραίος/Γραικός), το οποίο δεν θα πρέπει να συγχέεται με το υποκοριστικό-υβριστικό graeculus (γραικύλος).

 

Αεροπορική Βάση Τανάγρας

Τρεις χιλιετίες μετά την αρχαία Γραία/Τανάγρα (για όσους μιλάνε για “νέο έθνος”…), δημιουργήθηκε εκεί η Αεροπορική Βάση Τανάγρας, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως βοηθητικό αεροδρόμιο κατά τον 2ο π.π. Αργότερα, με τη συμβολή του ΝΑΤΟ, αναβαθμίστηκε σε κυρίως αεροδρόμιο. Το 1956 συγκροτήθηκε η 114 Πτέρυγα Μάχης, όπου υπηρέτησαν κατά καιρούς αεροσκάφη F-86E Sabre, T-33Α Silver Star, F-84F Thunderstreak, F-102A Delta Dagger και F-104G Starfighter. Η συνέχεια όμως έμελλε να είναι πιο ενδιαφέρουσα…

 

Mirage F1CG

Τον Αύγουστο του 1975, προσγειώθηκαν τα πρώτα γαλλικά Α/Φ Mirage F1CG. Είχε προηγηθεί, την άνοιξη του 1974, παραγγελία για 40 Α/Φ F1CG, με κόστος 17.635.000 γαλλικά φράγκα έκαστο (σημερινή αξία 14 εκατ. €). Είναι γνωστό ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίεσε τον Γάλλο πρόεδρο Valéry Giscard d’Estaing, για επιτάχυνση της παράδοσης των Α/Φ. Είναι λιγότερο γνωστό όμως ότι, μέχρι την παράδοση των Α/Φ και την εκπαίδευση των πιλότων, η Γαλλία ανέλαβε την ευθύνη να στείλει αεροπλάνα, εάν χρειασθεί, για να καλύψει την ελληνική αεράμυνα[2]. Τελικά, αυτό δεν χρειάστηκε να επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Το Mirage F1CG ήταν ένα ευέλικτο και ταχύτατο αεροπλάνο. Ήταν μακράν το ικανότερο μαχητικό, όσον αφορά την αναχαίτιση και την αερομαχία. Αν και το F-4E Phantom ήταν εν γένει ανώτερο και πολλαπλών ρόλων, το F1 ήταν ασυναγώνιστο στο ρόλο της κλειστής εμπλοκής σε σχέση με όλα τα μαχητικά της εποχής του: F-4, F-5 και F-104. Μάλιστα, το 1981 ένα ιρακινό F1 κατέρριψε ένα ιρανικό F-4. Βεβαίως, οι παλαιότεροι θυμούνται ότι η 114ΠΜ ήταν τότε μία πολύ σκληρή Μονάδα. Αυτό όμως ήταν ίσως αναπόφευκτο, καθώς καθ’ όλη τη δεκαετία του ‘80 το F1 διασφάλιζε την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο[3], έχοντας αναλάβει μεγάλο μέρος των απαιτήσεων αναχαίτισης των άτακτων γειτόνων.

Ένα Μ2000 με 2 Exocet AM39 Block 2, 2 R550 Magic II και μία δεξαμενή καυσίμου.

 

Mirage 2000

Η εποχή αυτή έληξε με τον ηρωικό θάνατο του Νίκου Σιαλμά την 18-06-92, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τουρκικό F-16. Η 114ΠΜ όμως είχε ήδη παραλάβει τα Mirage 2000, συνεχίζοντας την εποποιία των αντικατοπτρισμών. Η σύμβαση “Τάλως” του 1985 ανήλθε συνολικά σε 7,9 δισ. γαλλικά φράγκα (σχεδόν 2,2 δισ. € σήμερα) για 40 Α/Φ. Το Μ2000 είναι δελταπτέρυγο, με εξαιρετική αεροδυναμική, ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσεως Fly-By-Wire και μεγάλη δομική αντοχή. Με τους πυραύλους αέρος-αέρος R550 Magic II και τα δύο πυροβόλα των 30 mm, προσέφερε σαφή πλεονεκτήματα έναντι του F-16, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές του φακέλου πτήσης. Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘90, αποκαταστάθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που είχαν διαπιστωθεί στα ραντάρ, ενώ αποκτήθηκαν και οι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς Super 530D. Έτσι, το 1996 στα Ίμια, τα Μ2000 “έδειξαν τα δόντια τους” στο Αιγαίο, μαζί με τα Phantom. Αμέσως μετά, τοποθετήθηκε το πολύ καλό Σύστημα Αυτοπροστασίας (ΣΑ) ICMS 2000, ενώ το 1998 αποκτήθηκαν πύραυλοι αέρος-επιφανείας Exocet AM39 Block2, καθιστώντας το Μ2000 το μόνο Α/Φ με ανάλογη δυνατότητα εναντίον πλοίων.

Ένα Μ2000-5 τροχοδρομεί στην 114ΠΜ, εξοπλισμένο με τον υποστρατηγικό πύραυλο αέρος-εδάφους SCALP EG, μικτό φορτίο από 6 πυραύλους αέρος-αέρος μεσαίου βεληνεκούς MICA EM και IR και 2 δεξαμενές καυσίμου των 1700 λίτρων.

 

Mirage 2000-5 Mk2

Το 2000 υπεγράφη η σύμβαση 026Γ/00 για προμήθεια 15 καινούργιων Μ2000-5, αναβάθμιση 10 Μ2000 σε -5, καθώς και πλήρες πακέτο αρχικής υποστήριξης, αξίας 1,2 δισ. €. Παράλληλα, η ΠΑ προμηθεύτηκε συνολικά 300 πυραύλους α-α MICA ΕΜ και IR (από τα ικανότερα όπλα του δυτικού οπλοστασίου), καθώς και σχεδόν 100 πυραύλους πλεύσης (cruise) SCALP EG (το σημαντικότερο όπλο κρούσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με εμβέλεια >300 km).

Το 2004 ήρθε το πρωτότυπο Μ2000-5 στη χώρα, για διεξαγωγή πτητικών δοκιμών, με σκοπό την εξέταση του νέου ραντάρ και ΣΑ, μία διαδικασία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Οι δοκιμές έγιναν στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (KEAT) στην Ανδραβίδα, όπου διαπιστώθηκαν οι εξαιρετικές επιδόσεις του ραντάρ RDY-2 αλλά και ορισμένα προβλήματα στο ΣΑ ICMS Mk3. Οι γαλλικές εταιρείες επανήλθαν με ένα πλάνο ενεργειών, το οποίο εφάρμοσαν στη συνέχεια, αποκαθιστώντας τα εν λόγω προβλήματα. Αυτό επιβεβαιώθηκε το 2006, σε ειδικές δοκιμές στην 114ΠΜ. Έτσι, το 2007, η ΠΑ άρχισε να παραλαμβάνει ένα εξαιρετικά ικανό και πλήρες οπλικό σύστημα, με ισχυρούς αισθητήρες και μοναδικά όπλα. Η συνολική επένδυση που έγινε στα Μ2000-5 και τα όπλα τους άγγιξε τα 2 δισ. €.

Εν τω μεταξύ, το 2003 είχε αποσυρθεί το Mirage F1CG, με 160.000 ώρες πτήσεως συνολικά. Δυστυχώς, 8 Ιπτάμενοι έπεσαν μαζί του. Όσον αφορά τα Μ2000/-5, έχουν συμπληρώσει σχεδόν άλλες τόσες ώρες, ενώ ο φόρος αίματος περιλαμβάνει 5 Ιπταμένους και 2 Τεχνικούς, οι οποίοι έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος.

 

2010 – 2020: Η κορύφωση και η πτώση

Το 2010, η 114ΠΜ είχε φτάσει σε νέο αποκορύφωμα της απόδοσής της: διέθετε 20 M2000 και 25 M2000-5, με υψηλές διαθεσιμότητες της τάξης του 75%-80%, εκτελώντας ένα σκληρό και απαιτητικό πρόγραμμα πτήσεων για την εκπαίδευση των Ιπταμένων, καθώς και για την κάλυψη επιχειρησιακών απαιτήσεων. Αυτό από μόνο του αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς προϋποθέτει μία καλά συντονισμένη λειτουργία μίας Πτέρυγας άνω των 1000 ατόμων, ιδίως του Ιπτάμενου, Τεχνικού και Εφοδιαστικού προσωπικού, σε αγαστή συνεργασία με τη ΔΑΥ (Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης), το 201 ΚΕΦΑ (Κέντρο Εφοδιασμού Αεροπορίας), την ΕΑΒ Α.Ε. (για την εργοστασιακή συντήρηση κινητήρων κ.λπ.), καθώς και τις γαλλικές εταιρείες (για την αντιμετώπιση τυχόν τεχνικών θεμάτων, πέραν των παραγγελιών για προμήθεια/επισκευή υλικών). Ο συνδυασμός υψηλού αριθμού ετοιμοπόλεμων Α/Φ και των μοναδικών όπλων τους συνέβαλλε τα μάλα στην αποτροπή και ως εκ τούτου στη διασφάλιση της ειρήνης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εικόνα αυτή δεν περιοριζόταν στην 114ΠΜ αλλά μάλλον εκτεινόταν στο σύνολο της ΠΑ, αν όχι στο σύνολο των ΕΔ.

Δυστυχώς, η έλευση της κρίσης την ίδια χρονιά συνέπεσε με την λήξη της παλαιότερης σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης (Follow On Support – FOS). Ακόμα χειρότερα, τότε ενεργοποιήθηκε το νέο θεσμικό πλαίσιο (νόμος Βενιζέλου), καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την προμήθεια – επισκευή αμυντικού υλικού, ακόμα και για υλικά ευτελούς αξίας[4]. Έκτοτε, η διαθεσιμότητα των Μ2000/-5 παρουσιάζει μία σταθερά πτωτική τάση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ΠΑ.

Το 2014 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την υποστήριξη των Mirage, ο οποίος ματαιώθηκε δύο χρόνια αργότερα, καθώς οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν ικανοποιούσαν τους όρους (σύνηθες φαινόμενο, το οποίο έχει παρατηρηθεί επανειλημμένως με πολλά οπλικά συστήματα των ΕΔ). Το 2015 εξετάστηκε η πιθανότητα αναβάθμισης των εναπομεινάντων Μ2000 σε -5, με ένα πρόγραμμα ανάλογο με αυτό της Ινδίας, χωρίς θετική απόφαση, λόγω υψηλού κόστους. Στην πράξη όμως, θα ήταν σαν να αποκτούσαμε σύγχρονα μαχητικά με τα μισά λεφτά… Το 2018 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τις γαλλικές εταιρείες για την υποστήριξη των Α/Φ, που ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο 2019, με την έκδοση του ν. 4650/19 και την υπογραφή συμφωνιών-πλαίσιο. Έκτοτε, ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την σύναψη εκτελεστικών συμβάσεων, οι οποίες ακόμα εκκρεμούν.

Το ότι η διαθεσιμότητα των Mirage βρίσκεται σε τραγικά επίπεδα αποτελεί κοινό μυστικό, εδώ και χρόνια. Προ ημερών, σε συνέντευξη Βουλευτή σε αμυντική ιστοσελίδα[5] “αποκαλύφθηκε” ότι πετάνε συνολικά οκτώ (8) Mirage (ή τουλάχιστον πετάγανε), εκ των 42 Α/Φ (18 M2000 και 24 M2000-5). Κάποιοι θα ισχυριστούν ότι κακώς το ανέφερε, ήταν μυστικό. Όμως στην πράξη, αυτά είναι γνωστά τοις πάσι, δεν μπορούν να αποκρυφθούν. Απλά, αφαιρέθηκε το τελευταίο φύλλο συκής στη συζήτηση επί του θέματος.

Δεν υπάρχει λόγος να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, ούτε μας επιτρέπεται πλέον υπό τις τρέχουσες εξελίξεις. Δυστυχώς, προϊόντος του χρόνου, χάνεται η τεράστια επένδυση που έχει γίνει σε χρήμα από το υστέρημα του ελληνικού λαού εδώ και μισό αιώνα στην 114ΠΜ, σε προσπάθεια που έχει καταβάλει το προσωπικό, ακόμα και σε αίμα. Επιπρόσθετα, έχει απολεσθεί η έννοια της αποτροπής: κανένας πύραυλος α-α ή α-ε δεν τρομάζει, όταν το φέρον αεροσκάφος δεν πετάει…

Προφανώς, δεν μπορεί κάποιος να κατηγορήσει την παρούσα κυβέρνηση, ή τουλάχιστον μόνον αυτή. Ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας. Κατόπιν τούτων, ο κ. ΥΕΘΑ παρακαλείται να κοιτάξει τα Mirage, επιταχύνοντας τις διαδικασίες για την υποστήριξή τους. Παράλληλα, θα πρέπει να επανεξετάσει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο περί αμυντικών προμηθειών, πριν είναι πολύ αργά. Το θέμα υπερβαίνει την ΠΑ και τις ΕΔ. Μόνον έτσι θα αποδείξει ότι δεν είναι σαν τους προκατόχους του. Επιτυγχάνοντας την ανάκτηση της μαχητικής μας ισχύος και διασφαλίζοντας την αποτροπή και την αξιοπρεπή επιβίωσή μας ως έθνος. Εκτός εάν θεωρούμε ως λύση τον μόνιμο κατευνασμό, τη συνεχή υποχωρητικότητα και την επακόλουθη κατάπτωση, υλική και πνευματική. Εκτός εάν είμαστε δουλοπρεπείς και ανάξιοι της εθνικής μας παράδοσης. Δηλαδή, γραικύλοι.


 

[1] Νεώτερα στοιχεία ενισχύουν αυτήν τη “βοιωτική” θεωρία, έναντι της επικρατούσας “ηπειρωτικής” εκδοχής ότι Γραικούς ονόμαζαν αρχικά τους Έλληνες της Δωδώνης οι Ιλλυριοί (βλ. Jean Hadas-Lebel, Enquête sur le nom latin des Grecs et de la Grèce, «Revue de philologie, de littérature et d’histoire anciennes» 2012/1, Tome LXXXVI, pages 53 à 75)

[2] «Η Γαλλία εγγυήθηκε την ασφάλεια της Ελλάδας το 1974!», εφημερίδα «Το Παρόν» της 07-12-2008, σελ. 24 (διαθέσιμο μέσω της εφαρμογής αποδελτίωσης τύπου των Γενικών Επιτελείων, π.χ., https://www.haf.gr/ Ενημέρωση – Αποδελτίωση Τύπου – αρχείο).

[3] Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 1989 η μία από τις δύο Μοίρες των Α/Φ Mirage F1CG μεταστάθμευσε στην Κρήτη, στην 126 Σμηναρχία Μάχης στο Ηράκλειο, από όπου και επέστρεψε το 2001 στην 114ΠΜ.

[4] Οι δυσχέρειες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου περί προμηθειών αμυντικού υλικού έχουν αναλυθεί εδώ: https://belisarius21.wordpress.com/2020/02/15/από-τον-αρχαίο-έλληνα-οπλίτη-στην-πολε/

[5] «“Όχι άλλες ροζ γραμμές στα ελληνοτουρκικά”! Ο Α. Μυλωνάκης λέει πολλά απ΄ όσα δεν μας αρέσει να ακούμε» https://www.militaire.gr/quot-ochi-alles-roz-grammes-sta-ellintoyrkika-quot-o-a-mylonakis-leei-polla-ap-osa-den-mas-aresei-na-akoyme/ (Militaire News 04-07-20, το επίμαχο σημείο είναι λίγο μετά το 24’)

22 Responses to Η Αρχαία Γραία, η Ελλάς (Graecia/Greece) και η ιστορία της Αεροπορικής Βάσης Τανάγρας

  1. npo says:

    Έχω κάτι να πω για αυτή την ανεξήγητη εμμονή στο hellenic και HELLAS και hellenes : )
    Ας φανταστεί κάποιος να έρχεται εδώ Γερμανός και να απαιτεί να μην τον λέμε German/Γερμανό αλλά Deutsche/Ντοϊτσλάνδο. Είναι για γέλια.

    «… αὕτη δὲ οὐκ ἀεὶ κατὰ τοὺς αὐτοὺς τόπους, ἀλλ’ ὥσπερ ὁ καλούμενος ἐπὶ Δευκαλίωνος κατακλυσμός καὶ γὰρ οὗτος περὶ τὸν Ἑλληνικὸν ἐγένετο τόπον μάλιστα, καὶ τούτου περὶ τὴν Ἑλλάδα τὴν ἀρχαίαν. Αὕτη δ’ ἐστὶν ἡ περὶ Δωδώνην καὶ τὸν Ἀχελῷον οὗτος γὰρ πολλαχοῦ τὸ ῥεῦμα μεταβέβληκεν ᾤκουν γὰρ οἱ Σελλοὶ ἐνταῦθα καὶ οἱ καλούμενοι τότε μὲν Γραικοὶ νῦν δ’ Ἕλληνες

    Αριστοτέλη, Μετεωρολογικά https://el.wikisource.org/wiki/Μετεωρολογικά/Α

    Δεν ξέρω αν οι Ρωμαίοι το όνομα το πήραν απο κάποια αποικία της Βοιωτικής Γραίας ή απ τους Ηπειρώτες, δεν έχει και πολύ σημασία, αλλά σίγουρα το Γραικός είναι ενδονύμιο όλων των Ελλήνων στην περιοχή της Δωδώνης, φαντάζομαι όπως ήταν και τα ομηρικά Δαναός, Αργείος, Αχαιός κλπ κλπ. Ονόματα κάποιου ισχυρού βασιλέα, ισχυρής πόλης, ή ισχυρής φυλής που το παίρνουν/υιοθετούν κάποια στιγμή όλοι τριγύρω.

    Προσωπικά κι εξώνυμο να ήταν δεν θα με ενοχλούσε καθόλου. Γιατί δεν είναι τα ράσα που κάνουν τον παππά.

    Η εμμονή hellenic δεν έχει σχέση με τους Γραικύλους ή Γραικούλους (έτσι, για να θυμόμαστε απο που βγαίνει η κατάληξη -ούλης..) αλλά πατάει δυστυχώς πάνω σε αυτό το περίφημο καρολιδικό Contra errores Graecorum του Θωμά Ακινάτη (το οποίο παίζει να έπρεπε να ήταν Contra errores Romanorum, αλλά τέλος πάντων.. Αυτό το «διαχωριστικό» αργότερα με τον διαφωτισμό θα μετατραπεί στο τεράστιο σύμπλεγμα κατωτερότητας / ψευδοανωτερότητας που έχουμε αποκτήσει ως προς τους δυτικούς, τα της εσπερίας πεφωτισμένα έθνη που έγραφε ο Κοραής,

    Βασικά όποιος απευθυνόμενος σε ξένους χρησιμοποιεί το μεγαλοπρεπές hellenic αντί του ταπεινού Greek – κι ειδικά όταν απευθύνεται σε δυτικούς -γιατί δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα όταν μιλάμε με Κινέζους- κατα την γνώμη μου αναζητά δυτική φροντίδα και προδέρμ : ) Κραυγάζει να του δώσουν σημασία, «έε, είμαι κι εγώ εδώ και είμαι δικός σας!!» το γνωστό ανήκομεν εις την Δύση : )

    Εντάξει, έχουν πετύχει πολλά και θαυμαστά οι δυτικοί. Και ΔΕΝ είναι απλή συνέχεια του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού όπως παραμυθιαζόμαστε εδώ πέρα, ούτε καν του Ελληνορωμαϊκού θα έλεγα, έχουν πολλά γερμανικά στοιχεία, κι έχουν κάνει και τρομερά ολόδικά τους άλματα, και πλέον είμαστε κι εμείς μέρος αυτού του πολιτισμού και τον συνδιαμορφώνουμε, καιρός λοιπόν να πάψει αυτό το κόμπλεξ.

    Όχι τίποτε άλλο αλλά με αυτό το κόμπλεξ ό,τι καλό έχουμε μαϊμουδίσει απ την Δύση το έχουμε μαϊμουδίσει στρεβλά, έχουμε ενστερνιστεί όλα της τα στραβά, κι έχουμε πετάξει και στα σκουπίδια τα δικά μας καλά. Καιρός να αλλάξουμε μυαλά, ε?

    Τα περι αεροπορίας τα συνυπογράφω.. Να δούμε..

  2. 12 μήνες κυβέρνησης ΝΔ, 4μιση χρόνια αντιπολίτευση και κυκλοφορεί φήμη περί διαταγής για κατάργηση του νόμου Βενιζέλου μέχρι τέλος του μήνα;; Σοβαρά τώρα;;
    4μιση χρόνια αντιπολίτευση δεν ήξεραν για τον καταστρεπτικό νόμο Βενιζέλου και πως έπρεπε να αλλαχθεί και να ήταν το πρώτο νομοσχέδιο που θα πήγαινε στον ΠτΔ για υπογραφή την πρώτη εβδομάδα της Κυβέρνησης?

    Το ΣτΕ αποφαίνεται (συνήθως…) βάσει της υπάρχουσας νομολογίας. Όμως, η ταχύτητα και οσφυοκαμψία του ΣτΕ είναι πρόδηλη όταν πρόκειται για αναδρομικά και μισθολογικά του Δημοσίου και δη του κλάδου τους αλλά και στην περίπτωση κάποιων ιδιαίτερων προσφυγών όπως αυτής κατά της προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών.

    Περισσότερα για τα της Δικαιοσύνης βλ. https://www.capital.gr/arth… και όλα τα άρθρα του σχετικά.

    Μέχρι και οι Ζαίοι, λένε πως είχαν έτοιμο νόμο σχετικά αλλά δεν πρόλαβαν…
    Μπας και ο αμερικανός ποδηλάτης κάνει κολιές και σούζες στο υεθα?🤔

    υ.γ. ίσως είναι ευκαιρία τώρα να γίνει ένα συμβόλαιο 7-8 δις € με την Γαλλία για να κλείσουν τα σοβαρότατα θέματα σε ΠΝ και ΠΑ και κατ΄επέκταση στην συνολική ισχύ των Εν.Δυν.

  3. Spyridon Pappas says:

    Εξαιρετική ανάλυση, οποιοδήποτε σχόλιο περιττεύει.

  4. Ανώνυμος says:

    – Νομίζει ο (καλοπροαίρετος) αρθρογράφος ότι αν ψηφιστεί ένας καινούργιος νόμος, τα πράγματα θα φτιάξουν; Ας γελάσω τρις! Έχει δοκιμάσει κανείς να διαβάσει τις προκηρύξεις της ΓΔΑΕΕ; Έχει αναλύσει κανείς την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών του ΕΑΣ; Τις προδιαγραφές των ΓΕ; Περνάει από το μυαλό κανενός από τους υπεύθυνους τι «ατομική βόμβα» πρέπει να πέσει σε αυτό το μαγαζί, μπας και μπορέσει στο μέλλον να κάνει κανένα διαγωνισμό της προκοπής; Ποιοι πρέπει να φύγουν κλωτσηδόν και ποιοι πρέπει να έρθουν; Φυσικά όχι. Τυχαίο; Δε νομίζω! Μάλλον αυτή η κατάσταση είναι που βολεύει!
    – Όταν βλέπω τη λέξη «Ζαίοι» σε σχόλια ενός τόσο έγκριτου blog, πραγματικά λυπάμαι. Όχι για τη συγκεκριμένη λέξη, ή το συγκεκριμένο κόμμα το οποίο απαξιώνει, αλλά γιατί ακόμη και τώρα που ο εχθρός είναι προ των πυλών, κάποιοι παραμένουν πεισματικά αιχμάλωτοι των προκαταλήψεών τους και αρνούνται να σοβαρευτούν.
    – Οι «Ζαίοι» όντως είχαν το νέο νόμο έτοιμο. Μετά από επιτελική επεξεργασία σχεδόν 2 ετών. Στο μεταξύ έφυγε ο Βίτσας και ο αντικαταστάτης του … είχε άλλες προτεραιότητες. Για να δούμε τι θα κάνουν οι τωρινοί! Θα στηριχθούν στη μέχρι τώρα προσπάθεια, ή … φτου κι από την αρχή;

  5. I.Kassotakis says:

    Δεν χρειάζεται κανένας νέος νόμος. Απλά να επανέλθει σε ισχύ το ΠΔ 284/89 με το οποίο όλες οι προμήθειες αμυντικού υλικού γινόταν απρόσκοπτα μέχρι την άνοιξη 2006 που αντικαταστάθηκε από το Ν. 3433/06. Και δεν χρειάζεται η ΓΔΑΕΕ να ασχολείται με την υποστήριξη του αμυντικού υλικού, τα Επιτελεία και οι Διοικήσεις Υποστήριξης μπορούν να κάνουν την δουλειά αυτή μια χαρα όπως έκαναν για δεκαετίες. Το ότι κάποιοι έβαλαν το χέρι στο μέλι δεν είχε σχέση με το νομοθετικό πλαίσιο όπως κάποιοι ισχυρίστηκαν.
    Η ΓΔΑΕΕ και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο θα μπορούσε να εφαρμόζεται μόνο για τις προμήθειες κυρίων αμυντικών συστημάτων αξίας δις ευρώ , όπου οι αυστηρές προβλέψεις του όντως έχουν κάποιο νόημα.
    Η απορία που έχω είναι αν η υπάρχουσα νοσηρή κατάσταση που έχει απαξιώσει σχεδόν το σύνολο του αμυντικού υλικού και έχει παραλύσει την αμυντική ικανότητα της χώρας για σχεδόν 15 χρόνια είναι προϊόν Βλακείας ή Προδοσίας.

  6. gdmast says:

    Ο Έλλην, σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική μυθολογία ήταν ο γενάρχης των Ελλήνων. Γιος του Δευκαλίωνα (βασιλιά της Θεσσαλίας την εποχή του κατακλυσμού) και της Πύρρας, αδελφός του Αμφικτύονα και πατέρας του Αιόλου, του Ξούθου, και του Δώρου. Η γυναίκα του, μητέρα όλων των Ελλήνων, ήταν η νύμφη Ορσηϊδα (και δεν ξέρω δυστυχώς κανένα κοριτσάκι σήμερα με το όνομα αυτό).
    Όταν έπεσε, λοιπόν, η στάθμη των νερών από τον κατακλυσμό, ο Δευκαλίων και η Πύρρα κατέβηκαν στην ξηρά και έκαναν θυσία στον Φύξιο Δία. Προκειμένου να αναγεννηθεί το ανθρώπινο γένος, άρχισαν να πετάνε πέτρες πίσω από την πλάτη τους. Οι πέτρες που πετούσε ο Δευκαλίωνας μεταμορφώνονταν σε άνδρες και αυτές που πετούσε η Πύρρα μεταμορφώνονταν σε γυναίκες.
    Από την πρώτη πέτρα που πέταξε, ο Δευκαλίωνας, προήλθε ο Έλληνας, γενάρχης των Ελλήνων. Οι άνθρωποι που δημιουργήθηκαν από τις πέτρες ονομάστηκαν λαός, δηλαδή, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν από τις πέτρες (αρχαία ελληνικά: λας = πέτρα).
    Στη συνέχεια κάθε ένας, από τους γιούς του Έλληνα ίδρυσε και από ένα πρωτεύον ελληνικό γένος: ο Αίολος τους Αιολείς, ο Δώρος τους Δωριείς, ενώ από τους υιούς του Ξούθου, Αχαιό και Ίωνα προέρχονται οι Αχαιοί και οι Ίωνες αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον Ησίοδο στα «Ηοίαι» (δηλ. τον Κατάλογο των Γυναικών) (δηλαδή. το μυθολογικό γυναικείο ….ληξιαρχείο), από την ένωση της αδελφής του Έλληνα, της Πανδώρας με τον Δία, γεννήθηκε ο Γραικός από τον οποίο προέρχονται οι Γραικοί, ενώ από την ένωση της άλλης αδερφής του Έλληνα, Θυίας με τον Δία, γεννήθηκε ο Μακεδνός από τον οποίο προέρχονται οι Μακεδόνες (τι να πεις τώρα στους βόρειους γείτονές μας) και ο Μάγνης από όπου προέρχονται οι Μάγνητες.
    Το εθνώνυμο Έλληνες χρονολογείται από την εποχή του Ομήρου. Στην Ιλιάδα, Ελλάς και Έλληνες ήταν τα ονόματα της φυλής (που αποκαλούνταν επίσης και Μυρμιδόνες) που ήταν εγκατεστημένη στη Φθία (και στη Βοιωτία και Εύβοια αμέσως μετά), με ηγέτη τον Αχιλλέα.
    Η σύγχρονη αγγλική λέξη Greek, προέρχεται από τη λατινική Graecus, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την ελληνική Γραικός, το όνομα μιας φυλής Βοιωτών (ανατολικά της Βοιωτίας και την Εύβοια) που μετανάστευσε κατά μαζικό τρόπο στην Ιταλία στις αρχές του 8ου αιώνα π.χ.. Με αυτό το όνομα ήταν γνωστοί οι Έλληνες στη Δύση. Ο Όμηρος, κατά την απαρίθμηση των Βοιωτικών δυνάμεων στην Ιλιάδα (κατάλογος των Νηών), παρέχει την πρώτη γραπτή αναφορά για μια πόλη της Βοιωτίας με το όνομα Γραία και ο Παυσανίας αναφέρει ότι, Γραία ήταν το όνομα της αρχαίας πόλης της Τανάγρας (σύντμηση της αρχικής ονομασίας «Τάνα – γραία»). Η Κύμη, μια πόλη δυτικά και βόρεια της Νεάπολης (Napoli) και νότια της Ρώμης, ιδρύθηκε από Γραικούς λίγους κατοίκους της Κύμης και περισσότερους της Χαλκίδας Οι πρώτοι άποικοι συμφώνησαν ότι, θα πρέπει να θεωρηθεί αποικία των Χαλκιδαίων, αλλά να δοθεί στην αποικία το όνομα Κύμη. Σωστότερο είναι πως οι Λατίνοι, είχαν έλθει σε επαφή με τους Γραικούς πριν την ίδρυση της Κύμης, αφού προγενέστερα, Γραικοί της Χαλκίδας είχαν ιδρύσει αποικία στο απέναντι της Κύμης νησί (σημερινή Ίσχια), τις Πιθηκούσες. Έτσι, αποίκησαν αργότερα την Κύμη γνωρίζοντας ήδη τη μορφολογία της περιοχής, ότε και πήραν μαζί τους και Κυμαίους. Έτσι, η πρώτη επαφή των αποίκων Γραικών από τις Πιθηκούσες και η εν συνεχεία στενότερη επαφή της Κύμης με τους Ρωμαίους ήταν καθοριστική για την αρχική λατινική ονομασία Graeci (ή Grecii) για όλους τους Έλληνες, ονομασία που μέσω των Ρωμαίων επεκτάθηκε σε όλη τη Δύση. Σύμφωνα με Ιταλούς ιστορικούς ερευνητές και συγγραφείς, οι Ρωμαίοι γνώριζαν τους Γραικούς, ως ναυτικούς και εμπόρους, πριν ακόμα την εγκατάστασή τους στις Πιθηκούσες. Ελληνικά πλοία έχει αποδειχθεί ότι διεξήγαγαν εμπόριο με κατοίκους της περιοχής της Ρώμης καιρό πριν. Οι Έλληνες έμποροι, κυρίως από την Εύβοια, άρα Γραικοί, ανέβαιναν τον Τίβερη και έφταναν στην καμπή του, απέναντι από τη νήσο του Τίβερη, όπου ανθούσε αγορά εξυπηρετώντας την περιοχή του μετέπειτα Καπιτωλίου και τον οικισμό που βρέθηκε ΒΔ του Παλατίνου λόφου. Σε αυτές τις επαφές, και στον Εύανδρο, έχει ο Βιργίλιος αποδώσει και την από τότε λατρεία του Ηρακλή στην περιοχή.
    Επιπλέον, ο Αριστοτέλης, η αρχαιότερη ιστορική πηγή που αναφέρεται η λέξη αυτή, στα ¨Μετεωρολογικά» του δηλώνει ότι, ένας φυσικός κατακλυσμός «σάρωσε» την κεντρική Ήπειρο, μια περιοχή της οποίας οι κάτοικοι αποκαλούνταν Γραικοί κι αργότερα ονομάζονταν Έλληνες (ίδια αναφορά και στο αρχαίο Πάριο Χρονικό και στον Απολλόδωρο). Στη Μυθολογία, ο Γραικός είναι ξάδερφος (κατ’ άλλους αδελφός) του Λατίνου (una faccia una razza μου θυμίζει αυτό) και η λέξη μάλλον σχετίζεται με τη λέξη γηραιός, που ήταν ο τίτλος των ιερέων της Δωδώνης. Ονομάζονταν επίσης Σελλοί, κάτι που δείχνει τη σχέση μεταξύ των δυο βασικών ονομασιών των Ελλήνων. Η επικρατούσα σήμερα θεωρία για τον αποικισμό της Ιταλίας είναι ότι, τμήμα Γραικών κατοίκων της Ηπείρου διέσχισαν τη Δωδώνη και μετοίκησαν στη Φθία (και έγιναν γνωστοί ως Έλληνες, η φυλή που οδήγησε στην Τροία ο Αχιλλέας) αλλά και πιο κάτω. Οι υπόλοιποι Γραικοί κάτοικοι, αναμείχθηκαν με άλλες φυλές που κατέφτασαν αργότερα στην Ήπειρο, χωρίς όμως να χάσουν το όνομά τους. Από εκεί οι Γραικοί ταξίδεψαν δυτικά προς την Ιταλία και το νησί Ίσχια όπου ίδρυσαν τις Πιθηκούσες, όπως ήδη αναφέρθηκε, πριν ακόμα καταφτάσει το πρώτο μαζικό κύμα του ελληνικού αποικισμού στη Σικελία και την Κάτω Ιταλία τον 8ο αιώνα.

  7. npo says:

    @gdmast
    εξαιρετικός!!

  8. Αυτές τις ώρες αλλά και αυτές που θα έρθουν, με τον εχθρό ante portas, πολλοί παραμένουν συνειδητά δέσμιοι των ιδεοληψιών τους και ονειρεύονται «τρίτο γύρο» ενόσω τάσσονται αυτοβούλως και με τον πλέον επίσημο τρόπο, έναντι της Ελλάδας, σε μία προσπάθεια ικανοποίησης αυτών των διαχρονικά αρρωστημένων και καταστρεπτικών ιδεοληψιών τους για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Επίσης, δεν θέλω καν να υποθέσω ότι το κάνουν και για να μην εκτεθούν έναντι των αλλότριων φίλων τους…

    Δεν είμαι ρατσιστής αλλά αυτοί είναι Ζαίοι…

  9. Konstantinos Zikidis says:

    Δύο διευκρινίσεις επί του κειμένου, με αφορμή την “αναχώρηση” του παλαιότερου προέδρου της Γαλλίας Valerie Giscard d’Estaing από τον μάταιο τούτο κόσμο (την 02-12-20):

    α. Στο πρόσφατο άρθρο του Σάββα Δ. Βλάσση “Ο μύθος του Βαλερί Ζισκάρ ντ’Εστέν και των Mirage F.1CG”, επισημαίνεται ότι κατά τις “σχετικώς σύντομες διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους, η ελληνική πλευρά είχε θέσει ως όρο την ταχεία παράδοση των αεροσκαφών.” Επί Ιωαννίδη βεβαίως-βεβαίως, καλώς ή κακώς. Κατόπιν τούτου, “τα όσα επικράτησαν να λέγονται για δήθεν παρέμβαση Καραμανλή, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά φημολογίες οι οποίες αναπτύχθηκαν μεταπολιτευτικώς από κυβερνητικούς κύκλους για ευνόητους λόγους”. Για περισσότερα: https://doureios.com/o-mythos-toy-valeri-ziskar-d-esten-kai-ton-mirage-f-1cg/

    β. Παρ’ όλ’ αυτά, θα πρέπει να πιστωθεί στον Κ. Καραμανλή η υπόσχεση της Γαλλίας για στρατιωτική στήριξη της χώρας μας μεταπολιτευτικά, σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας και μέχρι την παράδοση των Mirage F1CG και την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης των Ιπταμένων. Εις επίρρωσιν τούτου, μετά από πολύμηνη έρευνα, τελικά ανευρέθη* το ένθετο «Dossier spécial Grèce» του τεύχους 121 του γαλλικού περιοδικού “La Revue Politique internationale” (φθινόπωρο 2008) , όπου υπήρχε το άρθρο «Je me souviens…» του εκλιπόντος, στο οποίο αποκαλύπτεται το ανωτέρω γεγονός.

    Αντιγράφω επί λέξει από το εν λόγω άρθρο (για την ακρίβεια, ελεύθερη συζήτηση):
    « L’accord passé prévoyait que, pendant la construction des avions et l’ entraînement des pilotes, si la Grèce était victime d’une agression, nous mettrions à sa disposition des avions de combat pour la protéger. Il y avait donc un engagement français d’envoyer en Grèce les forces aériennes nécessaires pour sa défense », nous révèle M. Giscard d’Estaing. « Cette “facilité” n’a, heureusement, jamais servi. Reste que, pendant deux ans et demi, nous nous sommes tenus prêts, le cas échéant, à assurer la sécurité aérienne de la Grèce. Il y avait une alliance. »

    Και ελληνιστί:
    «Η συμφωνία που έγινε προέβλεπε ότι, κατά την διάρκεια κατασκευής των αεροπλάνων και εκπαίδευσης των πιλότων, εάν η Ελλάδα γινόταν θύμα επίθεσης, θα παρείχαμε μαχητικά αεροσκάφη για να την προστατεύσουμε. Υπήρχε λοιπόν μια γαλλική δέσμευση να στείλει στην Ελλάδα τις αεροπορικές δυνάμεις που είναι απαραίτητες για την άμυνά της», αποκαλύπτει ο κ. Giscard d’Estaing. «Αυτή η “διευκόλυνση”, ευτυχώς, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Το γεγονός όμως παραμένει ότι, για δυόμισι χρόνια, είμαστε προετοιμασμένοι, εάν χρειαστεί, για να διασφαλίσουμε την αεροπορική ασφάλεια της Ελλάδας. Υπήρξε συμμαχία. »

    Μπορεί κάποιος να μου θυμίσει εάν υπήρξε κάποια ανάλογη συμμαχία της χώρας μας με κάποια άλλη φίλη χώρα εναντίον της γείτονος κατά τον τελευταίο μισό αιώνα;

    * Στο ISC – Istituto di Studi su Capitalismo, Genova, Italia. Grazie mille per il documento!

  10. npo says:

    @Konstantinos Zikidis

    Να κάνω λίγο τον συνήγορο του διαβόλου?

    Δεν αρκεί η υπογραφή συμμαχίας, χρειάζεται και η βούληση να τιμηθεί η υπογραφή, αλλά κι η δυνατότητα να εφαρμοστεί το υπογεγραμμένο.

    Το λέω αυτό γιατί απ ό,τι φαίνεται και σήμερα οι Γάλλοι μας πρόσφεραν συμμαχία αλλά εκρίθη απο εμάς η προσφορά τους ως αναξιόπιστη. Παραπέμπω σε δηλώσεις του Άγγελου Συρίγου οτι «η Γαλλία στο αρμενικό μόνο στα λόγια έμεινε, γιατί πολλά λέγονται…» (!!??!!), ή σε τιτίβισμα δημοσιογράφου προσκείμενου στο κυβερνών κόμμα «..αν ταπείνωσε όμως κάποιον ο Ερντογάν, μέσω Μέρκελ, αυτός είναι ο Μακρόν» (!!???!!!), κι άλλα τέτοια.

    Και πράγματι, οι Γάλλοι μας θέλουν για να φρενάρουμε την Τουρκία, εντάξει, αλλά συμμαχία με την Γαλλία θα σήμαινε πως θα τραβούσαμε το σκοινί. Και ποιός μπορεί να μας εγγυηθεί οτι αν συμβεί κάτι θερμό οι Γάλλοι δεν θα μας κρεμάσουν πιεζόμενοι απο ξέρω ‘γω τις ΗΠΑ, την Μέρκελ, ή απο κάποιο εσωτερικό τους πρόβλημα?

    Ή ποιος μας εγγυάται οτι ακόμα κι αν μας υποστηρίξουν ζωηρά και με μπότες στο έδαφος, θα κερδίσουμε? Είναι αποφασισμένοι να πατήσουν το πυρηνικό κουμπί?

    Τονίζω την λέξη «εγγύηση» γιατί ακούω κι άλλους, αριστερού συνήθως προσανατολισμού να θέλουν να αποσπάσουμε απο τις ΗΠΑ «εγγυήσεις» για την ακεραιότητά μας.

    Με λίγα λόγια, επιβεβαιώνεται συνεχώς ο Κονδύλης για τον τρόπο που βλέπουμε τις συμμαχίες… Άλλοι να μας ταϊζουν κι άλλοι να πολεμάνε για μας.. Α, και θέλουμε και εγγυήσεις, ε? Κι υπογραφή απ τον Θεό τον ίδιο..

  11. Konstantinos Zikidis says:

    @npo
    Η προσμονή ότι κάποιος άλλος θα έρθει να μας σώσει την τελευταία στιγμή αποτελεί έναν παρανοϊκό ιδεασμό, τον οποίο ονομάζω “σύνδρομο της Κοκκινοσκουφίτσας”: https://www.defence-point.gr/news/to-elliniko-ethnos-os-monimo-thyma-ton-volikon-ideolipsion-tis-kokkinoskoyfitsas
    Αυτό ίσως είχε κάποια έννοια στον 2ο π.π. ή λίγο μετά, όπου στο πλαίσιο του ψυχρού πολέμου θα περιμέναμε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να παρέμβουν σε μία ενδεχόμενη επίθεση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Όμως, από το 1964 και μετά, είναι ξεκάθαρο ότι ο κύριος εχθρός του Ελληνισμού είναι η Τουρκία, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο νίπτει τας χείρας του και δηλώνει αναρμόδιο. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1974, οι προτιμήσεις των ΗΠΑ φάνηκαν εν τοις πράγμασι, στην Κύπρο… Η στάση της Γαλλίας ήταν πολύ πιο φιλική, ακόμα κι αν δεν μπορεί να αποδειχθεί η προαναφερθείσα μαρτυρία του Giscard d’Estaing.

    Σήμερα, σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, η Τουρκία είναι πολύ πιο ανεξέλεγκτη και προκλητική, καθώς και πολύ πιο ισχυρή. Οι ΗΠΑ δείχνουν ξεκάθαρα ότι θέλουν να απεμπλακούν από τον ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα, πράγμα το οποίο εκτιμώ ότι θα συνεχίσει και ο νέος Πρόεδρος, θέλοντας και μη. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αστείο να περιμένουμε ότι οι ΗΠΑ θα έρθουν και θα μας σώσουν από την Τουρκία. Δεν έχουν ούτε την ισχύ, ούτε οπωσδήποτε και τη διάθεση: αν και εκτιμώ ότι στην παρούσα φάση έχουμε εξαιρετικά καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, δυστυχώς πάντα θα θεωρούν την Τουρκία ως σημαντικότερο σύμμαχο.
    Δεν θα έλεγα το ίδιο για τη Γερμανία: η πολιτική της είναι απροκάλυπτα φιλοτουρκική, όπως απεδείχθη περίτρανα το περασμένο καλοκαίρι, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία. Αφ’ ενός μεν υπάρχουν εκατομμύρια Τούρκοι που ζουν στη Γερμανία, ελέγχοντας το εκάστοτε εκλογικό αποτέλεσμα, αφ’ ετέρου δε έχουν στενές οικονομικές σχέσεις, με πολλές γερμανικές εταιρείες να κατασκευάζουν προϊόντα στην γείτονα, εκμεταλλευόμενες το χαμηλότερο εργατικό κόστος.
    Η Γαλλία έχει, όπως και τότε, μία πιο φιλική στάση υπέρ ημών και μία ξεκάθαρη πολιτική εναντίον της Τουρκίας. Ανέκαθεν ήταν οι πιο κοντινοί μας σύμμαχοι. Όμως αυτό απέχει πολύ από το να στείλουν στρατό και ακόμα περισσότερο από το να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά για να μας βοηθήσουν σε περίπτωση που δεχτούμε επίθεση. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι τέτοιο.

    Αναμφισβήτητα, μία αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία θα ήταν μία σοβαρή κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως, όπως είπατε δεν γίνεται άλλοι να πολεμάνε για μας. Εμείς πρωτίστως είμαστε υπεύθυνοι για την άμυνα και τη διασφάλιση της χώρας μας.
    Επομένως, η λύση είναι κατ’ αρχάς η διατήρηση ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά, οι όποιες συμμαχίες. Και όπως απεδείχθη στον Έβρο, όταν αντιδράσαμε σοβαρά και αποτελεσματικά, πολλοί έσπευσαν στη συνέχεια στο πλευρό μας.

  12. npo says:

    @Konstantinos Zikidis

    Συμφωνώ απολύτως.

    Όμως αυτή την φρασούλα που θα μας κάνει να στρωθούμε στην δουλειά. την φρασούλα «δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι τέτοιο» πως θα γίνει να την κάνουμε κτήμα μας συλλογικό? γιατί απ’ ότι αντιλαμβάνομαι η πλειοψηφία αυτό πιστεύει, κι όταν δεν γίνεται το θεωρεί προδοσία, συνωμοσία, κακία, ιστορική αναγκαιότητα «οι Γερμανοί πάντα ήταν εναντίον μας» κλπ απίστευτα.

    Έχω απογοητευτεί αγαπητέ.

    Περι των Γάλλων, κι εγώ πιστεύω οτι αν και σίγουρα θα πιεστούν να μην βοηθήσουν, θα βοηθήσουν κάπως, φυσικά όχι στέλνοντας μπότες – στρατό δλδ στο έδαφος, ούτε φρεγάτες να ανταλλάξουν πυραύλους με τους Μογγόλους. Οπότε κατανοώ κάπως την έντονη διστακτικότητα της πολιτικής μας ηγεσίας, καθότι συμφωνία με την Γαλλία δεν εγγυάται και νίκη, και φυσικά κανείς δεν θέλει να καταντήσει ο χρήσιμος ηλίθιος της Γαλλίας.

    Απο την άλλη όμως, με εκνευρίζει η ηττοπαθής και εκ του πονηρού προσπάθεια μείωσης της Γαλλίας, στην βάση πως «αν ήταν μάγκες θα «νουκλάριζαν» την Τουρκία».

    Τέλος πάντων, αν συνεχιστεί αυτή η απέχθεια για οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή οι Τούρκοι που την μυρίζονται παρά τα μεγάλα λόγια, απλά θα μας εξαφανίσουν.

    Αυτά.

  13. evmeniskardianos says:

    Ξεχάσατε τον καθημερινό Ελληνικό (sic) τύπο που μονίμως θεωρούσε ότι τα Εθνικά Θέματα …..»δεν τραβάνε»…. και τα αγνοούσε!

    Όσο οι Έλληνες είχαν ως προσφιλή των ασχολία την (δήθεν) πολιτική και πως θα διορίσουν τα τέκνα των στο Δημόσιο ώστε να λουφάρουν, οι τουρκαλάδες φρόντιζαν την βιομηχανία τους, την μικρή και την μεγάλη.

    Προ πολλών ετών, θυμάμαι στην Λεωφόρο Βασ. Κων/νου που ενώ οδηγούσα, βλέπω εμπρός από το αυτοκίνητό μου ένα Φιατάκι που έγραφε αντί για Fiat …. Murat!!

    Άραγε, γνωρίζουν οι πολλοί, πως τα περισσότερα Toyota που αγοράζουν, κατασκευάζονται στην Τουρκία;

    Μα θα μου πείτε, θα πρέπει να ρωτάμε που κατασκευάστηκε αυτό, πριν αγοράσουμε αυτοκίνητο;

    Αυτό το αφήνω στους άλλους, διότι εγώ θα ρωτούσα!

    Δεν νομίζω ότι υπάρχει απέχθεια για μία πολεμική εμπλοκή με την Τουρκία, φοβούμε μόνο ότι θα αποδειχθή μπούμερανγκ σε μας, πως εμείς φταίμε, διότι αρχίσαμε πρώτοι εμείς!

    Τότε θα μας πιέσουν για δήθεν «διάλογο», να διαπραγματευτούμε…, δηλαδή χωρίς να θέσουμε όρους, δηλαδή δηλαδή – να δώσουμε βέβαια τα δικά μας – καθ΄όσον οι εξ ανατολών γείτονες δεν διαπραγματεύονται τίποτε από τα δικά τους !

    Με εντυπωσίασε και ο Καράτζας, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε ότι οι δολιότατοι γείτονες έχουν δίκαιο….!

    Είπε πως δεν μπορεί το τόσο μικρό Καστελόριζο, να έχει βάσει του Διεθνούς Δικαίου τέτοια ισχύ, όταν η Τουρκία έχει τόσο μεγάλη ακτογραμμή ως χώρα!

    Ας αντιστρέψουμε τους όρους κύριε Καρατζαφέρη.

    Αν ήταν το Καστελόριζο τουρκικό, θα εδέχοντο ποτέ οι Τούρκοι να απωλέσουν την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου γι΄ αυτό?

    Οι Έλληνες νομίζω ότι είναι θεότρελλοι!

    Πιάνουν έναν καραμπινάτο κατάσκοπο και πολίτη Έλληνα και αντί να τον δικάσουν και αφού εκτίσει την ποινή του, να τον απελάσουν στην «μαμά» πατρίδα (έτσι την ονομάζει και την θέλει ο κατάσκοπος), …….τον αφήνουν ελεύθερο….!

    Ευμένης Καρδιανός

  14. npo says:

    @evmeniskardianos
    Το πρόβλημα δεν είναι πόση ΑΟΖ θα λάβει το Καστελόριζο. Ούτε τα 10 vs 6 ναυτικά μίλια. Μακάρι να ήταν αυτά.

  15. evmeniskardianos says:

    Αλλά πιο είναι το πρόβλημα?

    Υ.Σ. Συγνώμη για τα ορθογραφικά μου λάθη!

  16. npo says:

    @evmeniskardianos
    Το πρόβλημα είναι οτι θέλουν το μισό Αιγαίο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δλδ κύκλωση, στραγγαλισμός κι εποικισμός, Θράκη, δλδ αυτονόμηση, Κύπρος, δλδ μιλάμε για χοντρό ακρωτηριασμό, και στο βάθος βάθος Θεσσαλονίκη.

    Αν ήταν μόνο η κατανομή της ΑΟΖ και το μη κλείσιμο του Αιγαίου απο μας, τα προβλήματα θα είχαν λυθεί απ την δεκαετία του ’80.

  17. evmeniskardianos says:

    O τ. Αρχηγός ΓΕΘΑ Αντιστράτηγος ε.α. κ . Κωσταράκος το είπε ξεκάθαρα!

    Το πρόβλημα έγκειται νομίζω αλλού!

    Οι περισσότεροι πολίτες της Τουρκίας, – οι οποίοι όπως φαίνεται – είναι και αυτοί αμόρφωτοι «πολιτικά» όπως οι δικοί μας – (αλλιώς πως θα ήταν το ποσοστό του Σ. στο 20%, – ιδίως μετά τις ανακοινώσεις τότε στην Θεσσαλονίκη!), πιστεύουν ακράδαντα ότι οι απαιτήσεις των είναι δίκαιες!!!

    Δηλαδή, με όποια κυβέρνηση στην – δύστυχώς για εμάς – γείτονα χώρα, δεν πρόκειται να σταματήσουν αυτές οι προπετείς και εντελώς παράλογες τουρκικές απαιτήσεις να υφίστανται!!

    Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η μόνη λύση, (το μόνο φάρμακο), θα ήταν «Μια στιβαρή Ελληνική οικονομία, ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, άρτια οργανωμένο ΥΠΕΞ και η ύπαρξη οργανωμένου Ελληνικού κράτους».

    Ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Χ. Χαραλαμπόπουλος στο βιβλίο του «Περιμένοντας τον Αττίλα» (Πρώτη ΄Εκδοση 1992, Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ, Ι.Δ. Κολλάρου & Σιας) τονίζει ότι, ως Διοικητής τότε της Κυπριακής Εθνοφρουράς, οργάνωσε και προετοίμασε την άμυνα της Κύπρου μας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να δώσει ένα τέτοιο μάθημα στους εισβολείς που να βάλουν μυαλό και να μην τολμήσουν στο μέλλον να εγείρουν στον Ελληνισμό τέτοιες ακραίες αξιώσεις!

    Αλλά, Εσείς είστε πατριώτης Έλληνας που οργίζεστε, όπως και εγώ οργίζομαι, από την πολυετή φρικώδη παρακμή της πολιτικής κατάστασης στην χώρα μας, που και το κράτος διέλυσε και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας αγνόησε!

    Υ.Σ. Θυμηθείτε όμως, τους δημοσιογράφους και τις εφημερίδες, που θεωρούσαν ότι τα Εθνικά Θέματα …. κατά την γνώμη τους, – τότε -, δεν τραβούσαν …..(sic) και απέφευγαν να δημοσιεύσουν την πραγματική κατάσταση, τόσο της οικονομίας όσο και των Εθνικών Θεμάτων – καθ΄όσον τα τελευταία ήσαν κατά την γνώμη τους .. .. «εθνικιστικά» (sic!)!.

  18. npo says:

    Και μια και γιορτάζουμε τα 200 χρόνια, φαίνεται πως θα φουντώσει μια αντιπαράθεση, τι είμαστε και τι δεν είμαστε.

    Προσωπικά είμαι με τους «καλούς», αλλά οι «καλοί» πρέπει να προσέχουν τι λένε και τι γράφουν, γιατί μας εκθέτουν όλους τους καλούς..

    Γράφει πχ κάποιος καλός απαντώντας σε έναν κακό:

    «Οπωσδήποτε, στην μακρά πορεία του Ελληνισμού στο χρόνο, οι Έλληνες πήραν διάφορα ονόματα, πάντοτε με υπόστρωμα την παρουσία τους, ως κάτι το ξεχωριστό. Ίωνες (Yunan) μας λένε ακόμα και σήμερα Τούρκοι, Άραβες και Κινέζοι. Επειδή δεν μας λένε Έλληνες, δεν είμαστε Έλληνες; Γραικούς μας λένε στην Δύση, το περιφρονητικό προσωνύμιο που εφηύραν οι Ρωμαίοι. Άραγε τους Έλληνες δεν εννοούν;»

    Κατ αρχάς οι κινέζοι μπορώ να βεβαιώσω πως δεν μας λένε ούτε Γιουνάνους ούτε Ίωνες ούτε τίποτα παρόμοιο. Χρησιμοποιούν μια παραφθορά της λέξης «Ελλάς» με δασεία.

    Κατα δεύτερον. Το Γραικός δεν το λέγανε βέβαια οι Ρωμαίοι περιφρονητικά, το γραικύλος (Ελληνάκος ή Ελληνούλης) λέγανε περιφρονητικά, αλλά κι αυτό ακόμα εξαρτάται απ τα συμφραζόμενα καθώς το είπανε κάποια χρονική περίοδο κάποιοι ρωμαίοι, όχι όλοι οι ρωμαίοι.

    Το Γραικός περιφρονητικά το είπαν σίγουρα οι Τεντέσκοι, δλδ οι Γερμαναράδες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας aka Sacrum Romanum Imperium Nationis Germanicae ή Heiliges Römisches Reich Deutscher Nation κι οι ιταλιώτες κολαούζοι τους. Κι αφού το είπαν οι φωτισμένοι Γερμαναράδες πρέπει πράγματι να είναι υποτιμητικό και να ντρεπόμαστε να φέρουμε αυτό το όνομα.

    Γράφει ακόμα ο ίδιος..

    «…οι Έλληνες της αρχαιότητας, από τους σκοτεινούς αιώνες του Ομήρου, ως την ρωμαϊκή εποχή, δεν ήταν κάτι το διακριτό; Εκείνη την έρμη την γλώσσα της Γραμμικής Β’ πώς θα την ονομάζαμε; Ελληνικά δεν ήταν; Και αιώνες αργότερα στον μεσαιωνικό Ελληνισμό, έστω μέσα από την θεοφοβική αντίληψη του κόσμου, δεν ήταν κάτι το διακριτό οι Έλληνες; Φυσικά δεν τους λέγαν Έλληνες, αλλά μίλαγαν ελληνικά και ένοιωθαν διαφορετικοί από όσους μίλαγαν λατινικά, μογγολικά, αραβικά, σλάβικα, ή οτιδήποτε άλλο.»

    Χμμ.. Γιατί ως την ρωμαϊκή εποχή? Κάτι ίσως ξέρει κύριος καθηγητής και το κρύβει. Πότε εκδόθηκε το διάταγμα του Καρακάλλα? Το 212 μ.χ? ΟΚ… Μια ματιά στα ονόματα Ελλήνων ολυμπιονικών της εποχής του 1ου κ 2ου αιώνα μ.χ. :

    Πόπλιος Κορνήλιος Αρίστων, (49μ.χ, Έφεσος)
    Κάλλιππος ο Πεισανός (53 μ.χ, Ηλεία, της Κλαυδίας Κλεοδίκης)
    Τιβέριος Κλαύδιος Αφροδείσιος (53 μ.χ, Ηλεία)
    Λούκιος Βετιληνός Φλώρος (ο τύπος που έφτιαξε το άγαλμα του προηγούμενου)
    Πόπλιος Πομπήιος Ευτύχης (57 μ.χ Φιλαδέλφεια)
    Τίτος Κλαύδιος Αρτεμίδωρος Τιβέριος (69 μ.χ Τράλλεις)
    Τίτος Κλαύδιος Ρούφος (81 μ.χ Σμύρνη)
    … η βικιπαίδια απο ένα σημείο και μετά χάνει την μπάλα καθώς δεν μπορεί να πει τι είναι τι.
    Τίτος Φλάβιος Αρτεμίδωρος (γιος του Αρτεμίδωρου, 1ος αιώνας μ.Χ.) ήταν Ρωμαίος ή αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης
    Τίτος Φλάβιος Αρχίβιος (1ος/2ος αιώνας μ.Χ.) ήταν Ρωμαίος ή αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης
    … και πιο μετά εγκαταλείπουν
    Μάρκος Ούλπιος Δομέστικος (2ος αιώνας μ.Χ.) ήταν αρχαίος ολυμπιονίκης από την Έφεσο

    Σταματάω με τους Ολυμπιονίκες, είναι ειδική κατηγορία..
    Πάμε σε διάσημους.

    Λούκιος Μέστριος Πλούταρχος (ο διάσημος, γεννηθείς το 46 μ.χ στην Χαιρώνεια)
    Κλαύδιος Πτολεμαίος (ο διάσημος, 1ος αιώνας μ.χ. Αλεξάνδρεια)
    Κλαύδιος Κλαρίσσιμος Γαληνός (ο γνωστός doctor CI, 1ος αιώνας μ.χ. Αλεξάνδρεια)
    κλπ

    Σταματάω με τους διάσημους, είναι ειδική κατηγορία.
    Θα πιάσω άρχοντες κι αρχόντισσες.

    Επώνυμοι Άρχοντες Αθηνών:
    Γάϊος Ἰούλιος Ἀντίοχος Ἐπιφανής Φιλόπαππος 65 μ.χ
    Claudius Hierophantes Callicratidius
    L. Flavius Phlammas
    T. Flavius Leosthenes
    Octavius Theon
    Λούκιος Βιβούλλιος Ίππαρχος Τιβέριος Κλαύδιος Αττικός Ηρώδης
    κλπ κλπ

    Σταματάω με τους Άρχοντες διότι 1ον είναι άρχοντες συνεργάτες του κατακτητή και 2ον η Αθήνα ήταν ολίγον πολυεθνική τότε, πως είναι σήμερα η Νέα Υόρκη. Αλλά το γεγονός παραμένει.

    Μπορεί να γίνετε Τούρκοι πολλοί που διαβάζετε αυτά εδώ αλλά είναι γεγονός πως αρκετοί ευγενείς Έλληνες υιοθέτησαν το ρωμαϊκό τριώνυμο σύστημα ονοματοδοσίας (tria nomina) αντί του κλασσικού διώνυμου (duo nomina) απο πολύ νωρίς. Είτε για προνόμια είτε απο ψώρα είτε λόγω μοδός, είτε φιλίας, δε έχει σημασία. Και σίγουρα οι «πλεμπάριοι» ακολούθησαν. Επίσης είναι γεγονός πως όπως η Ρώμη η ίδια κι η νότια Ιταλία είχε κατακλυστεί απο Έλληνες, έτσι και ο Ελληνικός ηπειρωτικός κορμός και τα παράλια της μικράς Ασίας είχαν κατακλυστεί απο Ρωμαίους. Δεν θέλει πολύ μυαλό για να καταλάβει κάποιος ποιά ήταν η κατάσταση το 400μ.χ.

    Θέλω να πω οτι σε αυτή την καρπαζομαχία που θα ακολουθήσει για τα 200 χρόνια και τι είμαστε κι απο που ερχόμαστε κλπ κλπ θα δούμε το εξής έργο απ τους «κακούς» αλλά κι απ τους «καλούς».. Πάρ’ μια σκύλα πάρε και μια χάρυβδη.

    Θλιβερό δυστυχώς.

  19. Το Γραικός είναι ελληνικό εθνωνύμιο αρχαιότερο του Έλληνα.
    Για το όλο Ρωμαϊκό θέμα προτείνω

    https://ardin-rixi.gr/archives/220953

    https://ardin-rixi.gr/archives/218751

    https://ardin-rixi.gr/archives/218767

  20. Γιάννης Γ. says:

    «αρκετοί ευγενείς Έλληνες υιοθέτησαν το ρωμαϊκό τριώνυμο σύστημα ονοματοδοσίας»

    Και πολλοί την αντίληψη πως η καταγωγή των Ρωμαίων ήταν ελληνική. Πελασγοί, Θεσσαλοί, Λακεδαιμόνες και Τρώες λέει ο Διονύσιος Αλικαρνασσεύς.

  21. npo says:

    @Konstantinos Travlos
    Σωστό το άρθρο του Καραμπελιά πλην ενός κρίσιμου σημείου που λέει:
    «..Οι Έλληνες, από την πλευρά τους, διατηρώντας την πολιτιστική ηγεμονία, αρνούνταν να ταυτιστούν με τους Ρωμαίους, σε αντίθεση με όλους τους άλλους κατακτημένους λαούς που διεκδικούσαν τη ρωμαϊκότητα…»
    Καλώς ή κακώς αυτό είναι ψέμα όπως έδειξα με τα ονόματα, και το λέει εν γνώση του, όπως εν γνώση του ξεχνάει και τις εκατοντάδες ρωμαϊκές αποικίες στα μικρασιατικά παράλια αλλά και στον Ελλαδικό χώρο, πχ Κόρινθος, επιμένοντας στην εξοφθάλμως αποτυχημένη θεωρία της υφαρπαγής «high-jacking» του Ρωμαϊκού κράτους απ τους Έλληνες που κατά Καραμπελιά ήταν κάτι εντελώς ξέχωρο, όχι με την τοπική έννοια όπως λέμε Κρητικός αλλά με εθνική.
    Για να τονίσω τα ψέματα που λέμε στους εαυτούς μας θα πιαστώ απ τα γεγονότα στα μέσα του 3ου αιώνα (~250μ.χ) με τις βαρβαρικές επιδρομές στον ελλαδικό χώρο, που περιγράφονται στα «Σκυθικά» του Δέξιππου. Διαβάζω απο υποτίθεται ιστότοπο ιστορίας:
    «..254 μ.Χ. Οι Έλληνες νικούν και σταματούν τους Γερμανούς στις Θερμοπύλες
    …. Ο κίνδυνος για τη νότια Ελλάδα ήταν τρομακτικός. Ρωμαϊκά στρατεύματα όμως δεν υπήρχαν για να αναχαιτίσουν τις γερμανικές ορδές. Έτσι οι Έλληνες ανέλαβαν μόνοι τους πρωτοβουλία….. Με την τυπική άδεια του Ρωμαίου ανθυπάτου της επαρχίας της Αχαΐας ο Αθηναίος Φιλόστρατος και ο Θηβαίος Δέξιππος συγκέντρωσαν μια δύναμη ανδρών με σκοπό να καλύψουν το πέρασμα των Θερμοπυλών. Αυτό δεν ήταν εύκολο διότι οι Έλληνες είχαν αιώνες να πολεμήσουν όντας υπό ρωμαϊκή κατοχή.»

    Έψαξα λίγο στην βικιπαίδια τα ονόματα για εκείνη την εποχή και τι βρήκα?
    O Πόπλιος Ερρένιος Δέξιππος (λατινικά: Publius Herennius Dexippus, περ. 210-273) ή απλά Δέξιππος ήταν Έλληνας ιστορικός, πολιτευτής, στρατηγός και κληρονομκός ιερέας της Ελευσίνιας οικογένειας των Κήρυκων. Κατείχε τους τίτλους «Άρχων Βασιλεύς» και «Επώνυμος» στην Αθήνα.
    Ο Λούκιος Φλάβιος Φιλόστρατος (160/170 – 244/249 μ.Χ.) είναι, μαζί με τον Δίωνα τον Χρυσόστομο, ο κύριος εκπρόσωπος της Δεύτερης Σοφιστικής. Χρονολογικά ήταν ο δεύτερος σοφιστής της οικογενείας των Φιλοστράτων και έτσι είναι γνωστός και ως Φιλόστρατος Β΄, αν και ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του Φιλόστρατος ο Αθηναίος.
    Διαβάζω αλλού ..
    «…Πραγματικά, με ενέδρες σε δυσκολοδιάβατα περάσματα, ο Δέξιππος και οι άντρες τους σκότωσαν πολλούς εχθρούς. Ίσως, όπως γράφει ο Κ.Παπαρρηγόπουλος, κάποιοι από τους άντρες αυτούς να μπήκαν στην Αθήνα ενώ οι Γότθοι και οι Έρουλοι αμέριμνοι γλεντούσαν και τους σκότωσαν. Ο Κλεόδαμος που έφτασε με τον ελληνικό στόλο στον Πειραιά, τους έδωσε το τελειωτικό χτύπημα…»
    Ο Κλεόδαμος ήταν ρωμαίος στρατηγός και ναύαρχος στο Βυζάντιο κατά τον 3ο αιώνα (μ.Χ.) επί Αυτοκράτορα Γαλλιηνού ο οποίος εκτιμώντας τις τεχνικές του γνώσεις του ανέθεσε την οχύρωση όλων των παραδουνάβεων πόλεων προς αποτροπή των εισβολών των Γότθων.
    διαβάζω αλλού:
    «..Οι Ελληνες συγκέντρωσαν ένα στρατό με επικεφαλής ένα στρατηγό ονόματι Μαριανό, ο οποίος εμψύχωσε τους στρατιώτες θυμίζοντας τους τις μάχες των προγόνων τους απέναντι στους Πέρσες και ειδικά την μάχη των Θερμοπυλών, αφού στις Θερμοπύλες αποφασίστηκε να δοθεί η μάχη. Στο θραύσμα καταγράφεται ο λόγος που έβγαλε στο στράτευμα ο Μαριανός.
    Όπως καταλαβαίνεις το ψέμα που λέμε στους εαυτούς μας πάει σύννεφο. Αυτό το «αρνούνταν να ταυτιστούν με τους Ρωμαίους» ίσως ήταν πλειοψηφική αλήθεια ως τον 1ο μ.χ αιώνα, μειοψηφική ως τον 2ο, εντελώς ψέμα στην συνέχεια. Και αυτό πάει κι ανάποδα αν ψάξει κανείς τι πίστευαν οι Ρωμαίοι. Utroque sermone nostro.
    Το πρόβλημα είναι πως το ψέμα είναι σαν την άμμο, στο ψέμα πάνω χτίζεις το πολύ καλύβα. Οτιδήποτε μεγαλύτερο θα σου πέσει στην κεφάλα. Όσο κι αν το ποδοπατάς για να κατακαθίσει.
    Προσωπικά έχω καταλήξει πως ο μόνος που ήξερε για τι πράγμα μιλούσε ήταν ο Κοραής που έγραφε για γραικορωμαίους. Βάλε και το Βαλκανικό και λίγο οριενταλίστικο στοιχείο κι έχεις μια αρκετά πιστή εικόνα των νεοελλήνων, για την οποία δεν χρειαζόμαστε καμιά (γερμανόφερτη) ντροπή. Ευκαιρία ήταν τα 200 χρόνια, αλλά δεν το βλέπω. Ίσως στα 300 χρόνια, αν επιζούμε ως τότε σαν έθνος.
    @Γιάννης Γ.
    «..ὁ Ῥωμύλος, ἢ οἱ κατὰ αὐτόν, δείκνυται κατ’ ἑκεῖνο καιροῦ τὴν Ἑλλάδα φωνήν, τὴν Αἱολίδα λέγω…Εὐάνδρου καὶ τῶν ἄλλων Ἀρκάδων εἰς Ἰταλίαν ἐλθόντων ποτὲ καὶ τὴν Αἱολίδα τοῖς βαρβάροις ἐνσπειράντων φωνήν.» όπως έλεγε κι ο μέγας Κάτων o Πρεσβύτερος :p

  22. Εξαιρετική απόκριση npo. Ευχαριστώ.

Σχολιάστε