F-35, Εξοπλιστικός Σχεδιασμός και Η Πτήση

Μία Οφειλόμενη Απάντηση

Στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Πτήση, στις 18 Ιουλίου 2023 εμφανίστηκε άρθρο του κ. Βασιλείου Σιταρά, το οποίο απαντούσε σε προηγούμενη ανάρτηση του ιστολογίου. Δεδομένου ότι η απάντηση ήταν ευγενέστατη και κοσμιότατη, κάτι ουδόλως αυτονόητο στον δημόσιο διάλογο περί τα αμυντικά, καθώς και το ότι αυτή προήλθε από μία ιστορική έκδοση που, από τα χρόνια του Κ. Καββαθά, επηρέασε βαθύτατα πολλούς από εμάς, η εμφάνισή της μου προκάλεσε χαρά και θεωρώ υποχρέωσή μου να απαντήσω.

Φίλος μεν Πλάτων, φιλτάτη δ’ αλήθεια.

Το άρθρο του ιστολογίου ήταν, νομίζω, εξαιρετικά σαφές και συγκεκριμένο: υποστήριζε ότι η επικείμενη συμφωνία για την προμήθεια 20 αεροσκαφών F-35 αποτελεί ακραίο παραλογισμό του ελληνικού εξοπλιστικού σχεδιασμού για τέσσερεις (4) πολύ συγκεκριμένους λόγους, οι οποίοι και διατυπώθηκαν ευκρινώς και τεκμηριώθηκαν αναλυτικώς. Διαβάζοντας επανειλημμένως το άρθρο του κ. Σιταρά, έψαξα να βρω συγκεκριμένες απαντήσεις στα τέσσερα αυτά ζητήματα, και δεν τις βρήκα – με εξαίρεση τον τελευταίο λόγο, επί του οποίου ο κ Σιταράς φαίνεται, κατά το μάλλον ή το ήττον, να συμφωνεί. Για την ακρίβεια, ενώ το άρθρο του ιστολογίου ασχολείται με τη σκοπιμότητα της επικείμενης προμήθειας F-35 στο πλαίσιο του εξοπλιστικού σχεδιασμού των ΕΕΔ, το άρθρο του κυρίου Σιταρά ασχολείται με την εξέταση της μεγαλύτερης ή μικρότερης αξίας του αεροσκάφους και εάν αυτό «αδικείται». Δυστυχώς, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, κι είναι κρίμα να συγχέονται έτσι. Το ερώτημα δεν είναι κάποια -γενική και αόριστη- αξιολόγηση του F-35. Το ερώτημα δεν είναι εάν εγώ ή οποιοσδήποτε «αδικεί» ή όχι το F-35. Το ερώτημα δεν είναι αν το F-35 μπορεί να «προσφέρει ή όχι» στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν είναι αυτό ποτέ το ερώτημα που τίθεται στον εξοπλιστικό σχεδιασμό. Ο εξοπλιστικός σχεδιασμός είναι ένα «πρόβλημα υπό περιορισμούς»: Τι πρέπει να αποκτήσουμε με τα λεφτά που διαθέτουμε, ώστε να αντιμετωπίζουμε την απειλή του αντιπάλου, όπως αυτή εκδηλώνεται επιχειρησιακά, και μάλιστα μέσα στον χρόνο και να εξυπηρετήσουμε τον δικό μας επιχειρησιακό σχεδιασμό; Το ερώτημα, λοιπόν, είναι εάν το F-35, δεσμεύοντας σημερινούς πόρους -εφ’ όσον συναφθεί άμεσα σύμβαση- αλλά καθιστάμενο επιχειρησιακά διαθέσιμο μετά από δεκαετία, αντιμετωπίζει τα οξύτατα επιχειρησιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ΗΔΗ σήμερα οι ΕΕΔ. Αν η δέσμευση πόρων για το F-35 σήμερα αφήνει σε εκκρεμότητα κρίσιμα επιχειρησιακά κενά -όχι της επόμενης δεκαετίας αλλά ήδη υφιστάμενα από πολλού χρόνου- τότε είναι απλούστατα λανθασμένη επιλογή.

Για την οικονομία της συζητήσεως, επαναφέρω συνοπτικά τους λόγους για τους οποίους ο ελληνικός εξοπλιστικός σχεδιασμός, με την άμεση προτεραιότητα στη σύναψη συμφωνίας για την προμήθεια 20 F-35, αποτελεί ακραίο παραλογισμό.

(α) Η Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζει μία υφιστάμενη, οξύτατη, απολύτως συγκεκριμένη επιχειρησιακή απειλή που προέρχεται από τους βαλλιστικούς πυραύλους Bora της Τουρκίας, και η οποία εντός της επόμενης πενταετίας θα κλιμακωθεί δραματικά με την έναρξη της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας  του βαλλιστικού πυραύλου Bora II ή Tayfun. Με τα όπλα αυτά, οι ΤΕΔ έχουν ΗΔΗ (την ώρα που γράφουμε) την απόλυτη ευχέρεια να εξουδετερώσουν τις τρεις (3) από τις έξι (6) πτέρυγες μάχης μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ με, και πριν από το τέλος της δεκαετίας θα έχουν τη δυνατότητα να εξουδετερώσουν και τις έξι (6). Αντί η ΠΑ να αρχίσει πανικόβλητη να λαμβάνει μέτρα… παραγγέλνει άμεσα μαχητικά για μετά από μία δεκαετία, δεσμεύοντας και τους πόρους για τις άμεσες, επείγουσες απαραίτητες ενέργειες.

(β) Η Πολεμική Αεροπορία στερείται σοβαρών όπλων αέρος-εδάφους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διεξαγάγει σοβαρές επιχειρήσεις Offensive Counter Air (OCA).[i]  Το πενιχρό απόθεμα (σοβαρών) όπλων αέρος-εδάφους της ΠΑ είναι σαράντα (40) (sic) πύραυλοι JSOW για τη βασική δύναμη των μαχητικών της που έχουν ρόλους βομβαρδισμού (F-16 Block 50/52 Adv/52 Adv+) και περισσότεροι από ενενήντα πύραυλοι SCALP για τη μία και μοναδική Πτέρυγα Μάχης, την 114 ΠΜ, που έχει κατ’ εξοχήν καθήκοντα αναχαιτίσεως, με μία μοίρα με προβληματική διαθεσιμότητα και μία μοίρα με (προσεχώς) 24 μαχητικά αεροσκάφη (δηλαδή, υπό ευνοϊκές συνθήκες, 16-17 διαθέσιμα) εξαιρετικά υψηλής ζήτησης σε κρίσιμους ρόλους αέρος-αέρος. Η αδυναμία διεξαγωγής εντατικών επιθετικών επιχειρήσεων ταυτόχρονα με τις αμυντικές, αποτελεί εγγύηση ήττας για μία αεροπορία. Αυτή είναι όμως η κατάσταση που επικρατεί -όχι απλώς σήμερα αλλά- εδώ και πολλά χρόνια. Εν όψει αυτού του κρίσιμου και πιεστικού προβλήματος, η ΠΑ παραγγέλνει άμεσα μαχητικά για μετά από μία δεκαετία, δεσμεύοντας και τους πόρους για τις άμεσες, επείγουσες απαραίτητες ενέργειες.

(γ) Τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τόσο μεγάλες οξείες και άμεσα πιεστικές ανάγκες που απαιτούν τεράστια ποσά για να καλυφθούν στοιχειωδώς, που είναι ακατανόητο το γεγονός ότι ο ελληνικός εξοπλιστικός σχεδιασμός θέτει σε χρονική προτεραιότητα την άμεση παραγγελία μαχητικών -δηλαδή των συστημάτων στα οποία έχουμε τη σχετικά ευνοϊκότερη, συγκριτικά, κατάσταση- και τα οποία θα επιδράσουν επιχειρησιακά  μετά από μία δεκαετία, δεσμεύοντας και τους πόρους για τις άλλες άμεσα επείγουσες απαραίτητες ενέργειες. Ενδεικτικά και μόνον ανέφερα τον υπό κατάρρευση Στόλο (ανάγκες που φυσικά επεκτείνονται και στα υποβρύχια), όπου τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της προσπάθειας για ανάταξή του είναι πενιχρά (τρεις φρεγάτες μέχρι το 2027), απόλυτη ένδεια στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο, απόλυτη ένδεια στα υπόλοιπα μέσα υποστηρίξεως αεροπορικών επιχειρήσεων (τρομάξαμε να ξεκινήσουμε τη συντήρηση των ιπταμένων ραντάρ, ενώ αυτά έχουν άμεση, επιτακτική ανάγκη από εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των δυνατοτήτων τους για να υποστηρίξουν αποτελεσματικά αεροπορικές επιχειρήσεις), και, και, και… ων ουκ έστι αριθμός. Αλλά η ΠΑ παραγγέλνει άμεσα μαχητικά για μετά από μία δεκαετία, δεσμεύοντας και τους πόρους για τις άμεσες, επείγουσες απαραίτητες ενέργειες.

(δ) Το F-35 παραμένει ένα πρόγραμμα με σημαντικά προβλήματα και δεν έχει νόημα να αγοραστεί αυτή τη στιγμή από εμάς. Δεν έχει νόημα να εξαντλήσουμε τη συζήτηση επ’ αυτού, αφού είναι και το μόνο σημείο στο οποίο πρακτικά συμφωνούμε, έστω κι αν ο κ. Σιταράς δεν δέχεται την ύπαρξη προβλημάτων και απλώς βρίσκει σκόπιμο να καθυστερήσει η προμήθεια μέχρι να καταστεί διαθέσιμη η έκδοση Block 4. Επισημαίνεται εμφατικά ότι η έκδοση Block 4 δεν αποτελεί έκδοση με ανανεωμένο λογισμικό, όπως αναφέρει ο κ. Σιταράς, αλλά εξέλιξη του Block 3 με νέα υποσυστήματα -μεταξύ άλλων ραντάρ και κινητήρα[ii]… Εν πάση περιπτώσει, αυτό αποτελεί μάλλον και το μόνον ουσιώδες σημείο συμφωνίας: η αγορά του F-35 αυτή τη στιγμή είναι πρόωρη και καθ’ εαυτή.

Οι τέσσερεις αυτοί βασικοί λόγοι αποτελούν καθ’ έκαστος επαρκή λόγο για να θεωρείται σοβαρό λάθος εξοπλιστικής στρατηγικής η επικείμενη προμήθεια του αεροσκάφους F-35. Από κοινού, όμως, καθιστούν τη σχεδιαζόμενη αγορά απλώς άσκηση στον υπαρκτό σουρεαλισμό.

Ποιες είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν σε κάθε ένα από τα παραπάνω τρία σημεία; (Όπως είπαμε, πρακτικά στο τέταρτο σημείο συμφωνούμε, άρα δεν χρειάζεται να επανέλθουμε).

Η Βαλλιστική Απειλή      

Στον ανωτέρω διατυπωμένο πρώτο λόγο, δηλαδή τη βαλλιστική απειλή, η βασική απάντηση του άρθρου είναι:

«Διαφωνούμε επίσης με το «Βελισάριο», στην εστίαση του στα βαλλιστικά βλήματα της Τουρκίας, για τα οποία ισχυρίζεται ότι συνιστούν σήμερα τη μεγαλύτερη για τη χώρα μας απειλή και πως, επίσης, το ίδιο το F-35 δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει.

Στην πραγματικότητα, εκτιμούμε πως η μεγαλύτερη απειλή εξακολουθεί να είναι η ίδια η Τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ) και τα αεροσκάφη αυτής, επανδρωμένα ή μη, επικουρικά δε οι βαλλιστικοί πύραυλοι εδάφους-εδάφους

Η απάντηση αυτή είναι, πραγματικά, καταπληκτική. Επισημαίνεται μία πολύ συγκεκριμένη επιχειρησιακή απειλή, οι πύραυλοι Bora I. Βάσει των γνωστών τους στοιχείων (ακτίνα δράσης, ακρίβεια, εικαζόμενο πλήθος) επισημαίνεται το συγκεκριμένο επιχειρησιακό αποτέλεσμα που δύνανται να επιφέρουν: την αδρανοποίηση των πολεμικών αεροδρομίων των τριών πτερύγων μάχης της ΠΑ με μαχητικά: 110, 111 και 114 ΠΜ με την έναρξη των επιχειρήσεων. Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή οι δύο από τους τρεις στόχους είναι παντελώς απροστάτευτοι, και ο ένας, η 114 ΠΜ, προστατεύεται απολύτως ανεπαρκώς (πρακτικά δεν προστατεύεται), κι αυτό… παρεμπιπτόντως: ο προστατευόμενος στόχος είναι οι εγκαταστάσεις της ΕΑΒ. Με απλά λόγια, οι Τούρκοι μπορούν να θέσουν εκτός μάχης τη μισή δύναμη μαχητικών της ΠΑ με την έναρξη των επιχειρήσεων. Επισημαίνεται ότι, λόγω πολλών επιχειρησιακών δεδομένων, η εξουδετέρωση των εκτοξεύσεων, και δη σε αρχική φάση των επιχειρήσεων, είναι αδύνατη.

Κανένα από τα ανωτέρω στοιχεία δεν αμφισβητείται. Το επαπειλούμενο επιχειρησιακό αποτέλεσμα που μπορούν να επιφέρουν οι πύραυλοι Bora I δεν αμφισβητείται. Παρ’ όλα αυτά: «διαφωνούμε στην εστίαση στα βαλλιστικά βλήματα της Τουρκίας»;! Όταν τα ανωτέρω γίνονται δεκτά, πώς υποστηρίζεται ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι είναι απειλή «επικουρικά»;

Κι επιπλέον: «Διαφωνούμε επίσης με το «Βελισάριο», [..], επίσης, [ότι] το ίδιο το F-35 δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει.» Συγγνώμη, αλλά το F-35 θα «έρθει» επιχειρησιακά μετά από μία δεκαετία. Στο… δεύτερο μισό της δεκαετίας αυτής, οι Τούρκοι με τους υπό ανάπτυξη βαλλιστικούς πυραύλους Bora II ή Tayfun θα μπορούν να αδρανοποιήσουν, με την έναρξη των επιχειρήσεων, τα πολεμικά αεροδρόμια και των έξι πτερύγων μάχης της ΠΑ.

Με απλά λόγια: για δέκα χρόνια (πριν από την επιχειρησιακή αξιοποίηση F-35) δεν έχουμε την παραμικρή δυνατότητα αντιμετώπισης των βαλλιστικών, οι οποίοι μπορούν να ρημάξουν τα αεροδρόμιά μας με το «καλημέρα».

Πώς ακριβώς γίνεται αυτή η αξιολόγηση και ο χαρακτηρισμός της απειλής ως «επικουρικής»;!

Αλλά και μετά τη δεκαετία, όταν θα έρθουν τα F-35;

«Αλλά και το ίδιο το F-35A, χάρη στο πρωτοποριακό σύστημα DAS και όχι μόνο, μπορεί να συνδράμει στην αντιβαλλιστική και γενικά την αντιπυραυλική άμυνα, όπως έχει ήδη αποδείξει σε σειρά δοκιμών στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα εκείνης του θέρους του 2021 (During the recent Flight Test-6 exercise, a Lockheed Martin PAC-3 missile successfully intercepted a surrogate cruise missile threat at White Sands Missile Range, using F-35 as an elevated sensor).»

Τι μας λέει το παραπάνω απόσπασμα; Ότι το F-35 μπορεί να υποβοηθήσει την επιτυχή αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων από πυραύλους Patriot PAC-3. Αυτό είναι σωστό, και σημαίνει τα εξής απλά:

  1. (Όπως αναφέραμε ήδη στο άρθρο) το σύστημα Patriot χρειάζεται υποβοήθηση για τον έγκαιρο υπολογισμό βαλλιστικών δεδομένων όταν πρόκειται να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους. Σήμερα, στην περιοχή του Κόλπου τέτοιου είδους δεδομένα παρέχουν οι αμερικανικοί δορυφόροι. Στην περίπτωσή μας, και δεδομένου ότι οι εκτοξεύσεις θα γίνονται εντός της περιοχής επιτηρήσεως του ελληνικού Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου, τέτοια δεδομένα μπορούν να παράσχουν τα ραντάρ επιτηρήσεως, εφ’ όσον αυτά αντικατασταθούν από νέα, σύγχρονα, τα οποία έχουν και άλλες ικανότητες που τα σημερινά ραντάρ του ΣΑΕ δεν έχουν λόγω παλαιότητας, π.χ. ενισχυμένη ικανότητα Ηλεκτρονικής Άμυνας. Το να αγοράσουμε 20 πανάκριβα F-35 για να τα βάλουμε να κάνουν τη δουλειά του ΣΑΕ (και να μην κάνουν άλλη δουλειά· η επιτήρηση σημαίνει συνεχή κάλυψη των επιτηρούμενων περιοχών 24×7, δουλειά που από τη φύση του είναι φτιαγμένο να κάνει το ΣΑΕ) θα ήταν εξοπλιστικός και επιχειρησιακός παραλογισμός. Μπορεί οι Αμερικανοί να χρησιμοποιούν παρεμπιπτόντως αυτή τη δυνατότητα του F-35 έχοντας μεγάλες συγκεντρώσεις τέτοιων αεροσκαφών σε ένα θέατρο επιχειρήσεων (μαζί με τους συμμάχους, φυσικά, γι’ αυτό και επιδιώκουν να έχουν και οι σύμμαχοι τέτοια δυνατότητα) και μάλιστα θέατρο επιχειρήσεων εκτός καλύψεως χερσαίου ΣΑΕ, αλλά αυτή η τακτική θα ήταν παράλογη για την ΠΑ. Η προφανής επιλογή είναι να ανανεωθούν τα ραντάρ του ΣΑΕ, ανάγκη ούτως ή άλλως άμεσα επιτακτική (για λόγους διατήρησης των επιδόσεών τους, καθώς και ΗΠ, άσχετους με τους βαλλιστικούς πυραύλους). Αντί γι’ αυτό, εμείς δεσμεύουμε πόρους για το F-35. Και να το επαναλάβουμε, σε περίπτωση που διαφεύγει της προσοχής: η απειλή είναι υφιστάμενη κι επιχειρησιακή, και το προτεινόμενο (αλυσιτελές) μέτρο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μετά από δέκα χρόνια.
  2. Το ανωτέρω απόσπασμα αναφέρεται σε αναχαίτιση από πυραύλους Patriot PAC-3. Αυτοί είναι οι πύραυλοι του συστήματος Patriot που έχουν πραγματική αντιβαλλιστική ικανότητα. Στην ΠΑ μέρος μόνον του αποθέματος είναι πύραυλοι MIM-104D GEM (PAC-2/GEM), με υποτυπώδη αντιβαλλιστική ικανότητα. Πύραυλοι “PAC-3” (είτε της εκδόσεως MIM-104F είτε MSE είτε CRI) δεν υπάρχουν και πρέπει να αγοραστούν. Είναι προφανές ποια αγορά προϋποτίθεται για να έχει νόημα το παραπάνω απόσπασμα.
  3. Ασχέτως της απαραίτητης έγκαιρης προειδοποίησης, η αντιβαλλιστική δυνατότητα του Patriot είναι σημειακή. Τα έξι αεροδρόμια των ΠΜ με μαχητικά της ΠΑ απαιτούν μία ΜΚΒ Patriot έκαστο, και είναι απολύτως κρίσιμη η προστασία και άλλων στόχων -κατ’ ελάχιστον της 112 ΠΜ και του Ναυστάθμου της Σαλαμίνας.

Πέραν αυτών, όμως, το άρθρο αναφέρει επίσης:

«Οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, αν και σαφής απειλή, μπορούν να αντιμετωπιστούν με σχετικά οικονομικά αντίστοιχα (λ.χ. εδώ και τώρα με αγορά έξτρα βλημάτων ATACMS στην έκδοση, βεβαίως, των 300 χιλιομέτρων και, στο άμεσο μέλλον, με αγορά του διαδόχου Precision Strike Missile) καθώς και με ενίσχυση των αναχαιτιστικών συστοιχιών Patriot

Συνεπώς, κάτι πρέπει να κάνουμε και για τους τουρκικούς βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά είναι «σχετικά οικονομικό»: αγορά έξτρα βλημάτων ATACMS στην έκδοση M571E1 και ενίσχυση των Patriot – προφανώς με πυραύλους PAC-3, κι αυτά «εδώ και τώρα». Όλο αυτό διατυπώνεται με χαρακτηριστική χαλαρότητα, σε μία συζήτηση που αφορά τον εξοπλιστικό σχεδιασμό, δηλαδή το πότε θα δώσουμε πόσα από τα πεπερασμένα χρήματά μας για να πάρουμε τι.

Δυστυχώς οι δύο -ορθότατες, σχεδόν προφανείς άλλωστε- προτάσεις, ούτε «σχετικά οικονομικές» είναι, ούτε «εδώ και τώρα» γίνονται, και σίγουρα όχι εφ’ όσον προβούμε στην άμεση σύναψη συμβάσεως για την προμήθεια F-35. Το κόστος της τελευταίας εκδόσεως πυραύλου Patriot PAC-2 (έκδοση GEM-T+), όπως προκύπτει από την προμήθεια της Σαουδικής Αραβίας το 2022[iii] είναι… $10 εκ. ανά τεμάχιο, για την αναχαίτιση ενός εισερχομένου βαλλιστικού πυραύλου εκτοξεύονται εξ αρχής δύο πύραυλοι[iv], και οι εκδόσεις PAC-3 του πυραύλου είναι, λογικά, πιο ακριβές. Για να αντιμετωπιστεί ένα απόθεμα 50 πυραύλων ανά αεροδρόμιο (θα είναι αφελές να αναμένεται οτιδήποτε λιγότερο) απαιτείται απόθεμα… 100 Patriot ανά αεροδρόμιο. Αν κανείς κάνει τους πολλαπλασιασμούς, το κόστος γίνεται οδυνηρό, και επειδή μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα πρέπει κατ’ αυτόν τον τρόπο να προστατεύονται τουλάχιστον έξι αεροδρόμια, το οδυνηρό κόστος γίνεται… δύο φορές πιο οδυνηρό, ακόμη κι αν μέχρι τότε γίνει διαθέσιμη η έκδοση CRI, με κάπως μειωμένο κόστος. Για τους πυραύλους ATACMS M571E1, τα πράγματα είναι πιο καλά. Κάθε πύραυλος κοστίζει «αρκετά παραπάνω από $1 εκ». Με άλλα λόγια, αν θέλουμε να απειλήσουμε αξιόπιστα τα αεροδρόμια Πανόρμου και Παλαιοκάστρου, θα απαιτηθούν τουλάχιστον $150 εκ. Στα αεροδρόμια της Πανόρμου και του Παλαιοκάστρου τελειώνει, παρεμπιπτόντως, και η ικανότητα των ΕΕΔ να απειλήσουν τα αεροδρόμια της Τουρκίας με βαλλιστικούς πυραύλους, μιας και τα άλλα αεροδρόμια βρίσκονται σε αποστάσεις που απαιτούν πυραύλους τους οποίους, επισήμως τουλάχιστον, δεν μπορεί να μας προμηθεύσει κανείς λόγω καθεστώτος MTCR. Οι Τούρκοι δεν έχουν τέτοια προβλήματα· κατασκευάζουν τους πυραύλους τους μόνοι τους.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι τα «αντίμετρα» για τους βαλλιστικούς πυραύλους δεν είναι καθόλου οικονομικά. Μπορούν, έστω, να ληφθούν «εδώ και τώρα»; Αυτό αποτελεί άλλον έναν παράδοξο ισχυρισμό του άρθρου. Η προμήθεια μείζονος συστήματος (όπως τα προαναφερθέντα) απαιτούν μελέτες από τα επιτελεία, ένταξη στον (οικονομικό) προγραμματισμό, διαδικασίες εγκρίσεως από τα όργανα του Κράτους (ΚΥΣΕΑ, Βουλή κ.λπ.), χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με τον προμηθευτή (είτε η προμήθεια είναι εμπορική είτε διακρατική), σύναψη συμβάσεως και… θέση στη γραμμή παραγωγής. Στην περίπτωσή μας, δεν φαίνεται να υπάρχουν καν σκέψεις. Συνεπώς, «εδώ και τώρα» δεν υφίσταται.

Βέβαια, όλα αυτά κινούνται στο όριο της φαντασίας, τη στιγμή που η ΠΑ δεν έχει… βλεφαριάσει, αρνούμενη να μετακινήσει τις ΜΚΒ των Patriot από τις θέσεις που τις έταξε προ εικοσαετίας, όταν είχαν άλλα δεδομένα.

Συνοψίζοντας: το σκεπτικό ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι είναι ελάσσων απειλή και πάντως αντιμετωπίζεται φτηνά και γρήγορα είναι παντελώς εκτός πραγματικότητας. Οι τουρκικοί πύραυλοι είναι μείζων απειλή, ήδη υφιστάμενη, και βαίνουσα προς άμεση κλιμάκωση, πανάκριβη και χρονοβόρα στην αντιμετώπιση.

Των οικιών ημών εμπιπραμένων, ημείς άδομεν F-35.

Τα Όπλα Αέρος-Εδάφους

Στον ανωτέρω διατυπωμένο δεύτερο λόγο, δηλαδή στη δραματική ανεπάρκεια όπλων αέρος-εδάφους, η βασική απάντηση είναι ότι:

«[..] όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως το F-35 είναι το κορυφαίο σήμερα παγκοσμίως. Αναφορικά, δε, με τα αεροπορικά όπλα που αυτό μεταφέρει, λ.χ. βλήματα stand-off, βεβαίως πρέπει να αγοραστούν κι άλλα, όπως πολύ σωστά εισηγείται ο «Βελισάριος». Εντούτοις, το δίλημμα δε μπορεί να είναι F-35 ή περισσότερα βλήματα stand-off. Ακόμη και με την υφιστάμενη «δεξαμενή» όπλων που διαθέτουν τα ελληνικά F-16 και Rafale (λ.χ. Meteor, που λογικά θα έχει πιστοποιηθεί στο F-35 ως το 2027), η πρώτη Μοίρα των ελληνικών F-35 θα προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους «απέναντι».

Η απάντηση αυτή απαντά σε ένα ζήτημα που δεν τέθηκε (τα όπλα που θα φέρει το F-35 όταν αυτό καταστεί επιχειρησιακό στην ΠΑ μετά από μία δεκαετία) και αποφεύγει το κρίσιμο ζήτημα που υπάρχει, δηλαδή τα όπλα αέρος-εδάφους που η παρούσα δύναμη της ΠΑ, όπως διαμορφώνεται τώρα, δεν έχει. Για τη βασική δύναμη των μαχητικών βομβαρδισμού της ΠΑ, τα F-16 (πλην Block30) το μόνο όπλο μεγάλου βεληνεκούς που υπάρχει είναι το JSOW, σε αριθμούς που ούτε κατά διάνοια δεν μπορούν να υποστηρίξουν επιχειρήσεις. Το δίλημμα προφανώς και είναι όπλα αέρος-εδάφους για την υφιστάμενη δύναμη μαχητικών ή F-35, κι αυτό έχει δύο συγκεκριμένες όψεις: Η έλλειψη όπλων αέρος-εδάφους είναι μία χρόνια, κρίσιμη και οξεία έλλειψη της ΠΑ, που η λογική υπαγορεύει πως θα ήταν από τις πρώτες προτεραιότητες προμηθειών της ΠΑ με την έναρξη της προσπάθειας για ανάταξη των ΕΕΔ μετά το θέρος του 2020. Περιέργως, στα μέσα του 2023 δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ αντιθέτως η προμήθεια F-35, επιχειρησιακής προοπτικής δεκαετίας, είναι έτοιμη για υπογραφή. Αν αυτή η προτεραιοποίηση εξοπλισμών δεν εγείρει ερωτηματικά, αναρωτιέμαι τι εγείρει. Αλλά δεν πρόκειται μόνον για παράδοξη και επιχειρησιακά μη αποδεκτή χρονική «αταξία» εξοπλισμών. Η δέσμευση ενός ποσού της τάξης των 4 δις για τα 20 αεροσκάφη F-35, με εμπροσθοβαρή κατανομή, θέτουν σε πολύ σοβαρή αμφιβολία την ύπαρξη πόρων για την αγορά όπλων ακόμη και μετά την ενδεχόμενη προμήθεια των αεροσκαφών. Σε κάποιους επικρατεί η πεποίθηση ότι «λεφτά υπάρχουν», δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας και υπάρχουν κονδύλια να αγοράσουμε οτιδήποτε χρειαζόμαστε. Αν και επ’ αυτού θα γίνει αναλυτικότερη αναφορά στη συνέχεια, το προφανές ερώτημα είναι: γιατί δεν διασφαλίζεται η προμήθεια των άμεσων αναγκών με τους υφισταμένους πόρους, και δεν μετατίθεται η προμήθεια των μακροπρόθεσμης προοπτικής μέσων για όταν καταστούν διαθέσιμοι οι μελλοντικοί πόροι; Ή, σε απλά ελληνικά: «κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρει».

Η ακόμη χειρότερη υποψία είναι ότι η άκαιρη προμήθεια μαχητικών θα αφήσει τόσο πενιχρούς πόρους διαθέσιμους για την αγορά όπλων, και ταυτόχρονα η ανάγκη για όπλα είναι τόσο πιεστική, που η ΠΑ θα αναγκαστεί να καταφύγει στη γνωστή προσχηματική λύση των ΕΕΔ: θα αποκτηθούν κάποια όπλα σε τόσο μικρές ποσότητες που θα είναι επιχειρησιακά οριακής επίδρασης αλλά θα έχουν εγγραφεί ονομαστικά στο οπλοστάσιο της ΠΑ, περισσότερο για εντυπώσεις παρά για ουσία. Όταν όλες οι πρόσφατες συγκρούσεις, με τελευταίον τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, καταδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη για μεγάλα αποθέματα πυρομαχικών και όπλων, προμήθειες σαν αυτές των 40 JSOW είναι απλώς προσχηματικές.

Η αναφορά στους Meteor είναι μάλλον εκ παραδρομής σε συζήτηση για την έλλειψη όπλων αέρος-εδάφους. A propos, η πιστοποίηση του πυραύλου Meteor δεν εξετάζεται για την έκδοση -Α του F-35.

Οι Άλλες Μεγάλες και Οξείες Ανάγκες των ΕΕΔ

Στον ανωτέρω διατυπωμένο τρίτο λόγο, δηλαδή στη δραματική ανεπάρκεια όπλων αέρος-εδάφους, η βασική απάντηση είναι ότι:

«Αλλά εδώ έγκειται, τελικά, η μεγαλύτερη ίσως παράλειψη του άρθρου: αγνοεί τις ισχυρές, σύμφωνα με όλους τους ξένους Οίκους, αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εάν και εφόσον διατηρηθούν ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης ολόκληρη την τετραετία 2023-2027, αλλά και την επόμενη, η χώρα θα μπορέσει να «αντέξει» και το F-35A και πολλά άλλα οπλικά συστήματα. Ούτως ή άλλως από το 2020 μέχρι σήμερα υλοποιείται ήδη ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα στην ιστορία της χώρας, αξίας άνω των 15 δις ευρώ, σε αντίθεση με την ανομβρία της προηγούμενης «μνημονιακής» δεκαετίας. Εν ολίγοις, ο «Βελισάριος» είναι μάλλον απαισιόδοξος αναφορικά με τις δημοσιονομικές αντοχές μας τα επόμενα έτη, ο δε υπογράφων μάλλον αισιόδοξος. Μια εύρωστη ελληνική οικονομία θα μας επιτρέψει μέχρι το 2030 και την αγορά F-35A, καταρχήν στην ποσότητα της μίας Μοίρας, και πολλών άλλων όπλων, απείρως φθηνότερων ανά τεμάχιο (όπως το προαναφερθέν Precision Strike Missile και επιπλέον όπλα stand-off).»

Δεν δηλώνω γκουρού των οικονομικών και νομίζω ότι ούτε ο κ. Σιταράς διεκδικεί τέτοιες δάφνες. Ελπίζω το ίδιο θερμά με τον κ. Σιταρά να είναι εξαιρετικό το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Πέραν, όμως, της ελπίδας, η εκτίμησή μου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας (και όχι κατ’ εξαίρεσιν της ελληνικής αλλά και συνολικά της ευρωπαϊκής οικονομίας) προφανώς διαφέρει από αυτή του κ. Σιταρά. Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να παρατηρήσω ότι όλοι οι ξένοι οίκοι στους οποίους αναφέρεται δεν προέβλεψαν ότι η ελληνική οικονομία θα καταποντιστεί κατά τη δεκαετία του 2010, αλλά ας μη μαλώνουμε σε ξένους αχυρώνες.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, ως ζήτημα του μέλλοντος, παραμένει φύσει αβέβαιο. Η απλή λογική όμως υπαγορεύει ότι με τα λεφτά που έχεις -και όχι με αυτά που εκτιμάς ότι μπορεί να έχεις στο μέλλον- αγοράζεις πρώτα αυτά που χρειάζεσαι επειγόντως και δεν αγοράζεις πρώτα αγαθά για το απώτερο μέλλον. Θα ήταν πραγματικά άχαρο να αναλύσουμε τις τεράστιες άμεσες ανάγκες των ΕΕΔ και το τεράστιο κόστος που έχει η διπλή προσπάθεια για ανάταξη της βλάβης που έχει επέλθει από την απόλυτη εξοπλιστική αδράνεια μίας δεκαπενταετίας, τη σχεδόν πλήρη έλλειψη υποστηρίξεως συστημάτων για μία δεκαετία και τις τεράστιες ανάγκες για νέα συστήματα.

Για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας δικαιούται να έχει κανείς όποια πρόβλεψη θέλει, αλλά για τους εξοπλισμούς «εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν».

Ακροτελεύτιο Σχόλιο – Ιστορικό

Επειδή ο υποφαινόμενος θεωρεί ότι η στρατιωτική ιστορία είναι από τα πλέον πολύτιμα εργαλεία στρατιωτικής παιδείας, παρατίθεται εν συντομία ένα κομβικό σημείο από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Μετά το πέρας των επιθετικών επιχειρήσεων του 1921, η Στρατιά Μικράς Ασίας έλαβε μία διάταξη που την καθιστούσε εξαιρετικά ευάλωτη, τόσο λόγω της γεωγραφικής διαμορφώσεως της αμυντικής της γραμμής όσο και λόγω της διατάξεως των δυνάμεών της. Η κακή διάταξη της Στρατιάς ήταν κοινό μυστικό σε όλους τους επιτελείς, πλην όμως επικρατούσε ραθυμία, με την περίεργη υπόρρητη βεβαιότητα ότι θα δοθεί κάποια «πολιτική» λύση στο Μικρασιατικό πρόβλημα, άρα δεν υπήρχε ανάγκη για σοβαρότητα στα στρατιωτικά πράγματα.

Τον Μάιο του 1922 τοποθετήθηκε ως νέος διοικητής της Στρατιάς Μικράς Ασίας ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Χατζανέστης. Ο νέος Διοικητής περιόδευσε σε όλο το μέτωπο, αντελήφθη αμέσως το (προφανές άλλωστε) οξύτατο πρόβλημα, και σχολίασε προς τον μέχρι εκείνη τη στιγμή επιτελάρχη της Στρατιάς υποστράτηγο Πάλλη: «Πώς  κοιμάστε  ήσυχοι  με  τοιαύτην  παράταξιν  του  στρατεύματος  και  άνευ  δευτέρας  γραμμής  εκ  των  προτέρων  προκατασκευασμένης;».

Αφού ο Διοικητής της Στρατιάς Μικράς Ασίας διαπίστωσε το κρίσιμο πρόβλημα της Στρατιάς,  άρχισε να προετοιμάζει την επιχείρηση για την… κατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως. Μαζί με την πολιτική ηγεσία των ημερών, θεωρούσαν ότι αυτό θα ήταν “game changer”, όπως λέγεται στη σύγχρονη ελληνοβαρβαρική. Το κρίσιμο και άμεσο πρόβλημα της Στρατιάς Μικράς Ασίας, αφού διαπιστώθηκε με σαφήνεια, παραπέμφθηκε στις καλένδες· μάλιστα απομακρύνθηκαν και κάποιες μονάδες από τη Μικρασία για να ενισχύσουν το εγχείρημα στην Ανατολική Θράκη. Όταν ο νέος επιτελάρχης της Στρατιάς Συνταγματάρχης Πάσσαρης υπέβαλε στον Χατζανέστη πλήρη επιτελική μελέτη για την αναδιάταξη της Στρατιάς, ο τελευταίος τον… επέπληξε. Ο Χατζανέστης στήριξε αυτή την «άνεσή του» στην πεποίθησή του ότι δεν θα εκδηλωθεί τουρκική επίθεση στη Μικρασία όσο αυτός έκανε στους Τούρκους (και τους Συμμάχους) «κίνηση ματ» στην Ανατολική Θράκη. Το πού στήριζε την πεποίθηση αυτή είναι άγνωστο· αυτό που είναι μετά βεβαιότητας γνωστό είναι πως οι Τούρκοι δεν συμμερίστηκαν την «άνεση» του Χατζανέστη. Δύο μήνες μετά, οι Τούρκοι μας πέταξαν στη θάλασσα και ο Μικρασιατικός Ελληνισμός ξεκληρίστηκε.

Ο Χατζανέστης και ο Πρωτοπαπαδάκης θεωρούσαν ότι η πρωτοβουλία στην Ανατολική Θράκη ήταν “game changer”. Η Ιστορία το χαρακτήρισε κάπως πιο πεζά: «Αλλού βαράει η μουσική, αλλού χορεύει η μπαλαρίνα».


[i] Η ΠΑ μεταφράζει στο επίσημο δόγμα της τον όρο ως «αεροπορική αντεπίθεση», όρος που αποτελεί άστοχη μετάφραση τόσο γλωσσικά όσο και εννοιολογικά. Πρόκειται για επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον της αντίπαλης αεροπορία («αντιαεροπορική επίθεση») και όχι «αεροπορική αντεπίθεση», δηλαδή κάτι που προϋποθέτει προηγούμενη επίθεση και απόκρουση του αντιπάλου. Υποπτεύεται κανείς ότι η απόδοση έγινε στρεβλά για λόγους «πολιτικής ασφαλείας».

[ii] Βέβαια και η τρέχουσα έκδοση TR-3 έχει τόσα προβλήματα που η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία αρνείται πλέον να παραλάβει τα παραγόμενα αεροσκάφη: https://www.defensenews.com/air/2023/06/12/pentagon-to-halt-upgraded-f-35-deliveries-in-july-amid-software-woes/

[iii] https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/saudi-arabia-patriot-mim-104e-guidance-enhanced-missile-tactical

[iv] Η εμπειρία της Σ. Αραβίας έχει δείξει ότι στην πράξη μπορεί να απαιτούνται 4 με 5 πύραυλοι.

23 Responses to F-35, Εξοπλιστικός Σχεδιασμός και Η Πτήση

  1. Demetrios Rammos says:

    Αν και ξεφεύγει από το θέμα των F-35 καθαυτό αφού η βαλλιστική απειλή τέθηκε, εύλογα, σαν κύριο ζήτημα έχω ορισμένες παρατηρήσεις. Αν ένα βλήμα patriot κοστίζει ~10 εκατομμύρια και ένα βαλλιστικό βλήμα ~2 εκατομμύρια, τότε εκ ορισμού η δυνατότητα ενεργητικής προστασίας είτε των αεροδρομίων είτε οιοδήποτε άλλου στόχου είναι εξ ορισμού ανύπαρκτη. Έστω ότι όπως αφήνει να εννοηθεί το άρθρο απαιτούνται 50 βλήματα για την εξουδετέρωση μιας αεροπορικής βάσης. Αυτό έπεται επένδυση 100 εκατομμυρίων. Τα 100 βλήματα για να αναχαιτιστούν αυτά τα 50 βλήματα κοστίζουν 1 δις. Ωστόσο η προσθήκη άλλων 50 βλημάτων ώστε να εξουδετερωθεί η βάση και η ενεργητική της άμυνα αύξησε το κόστος κατά άλλα 100 εκατομμύρια. Συνεπώς προχωρήσαμε σε δαπάνη ενός δις για να αυξήσουμε το κόστος του επιτιθέμενου κατά μόλις το ένα δέκατο του κόστους για τον αμυνόμενο; Αυτό δημιουργεί φαύλο κύκλο με σαφές πλεονέκτημα στην επίθεση. Φυσικά ξεχνάμε εδώ το κόστος της υποδομής μιας πυροβολαρχιάς βαλλιστικών βλημάτων αλλά το ίδιο ισχύει και για το όποιο αμυντικό σύστημα

    Οπότε είτε απαιτείται δραστική μεταβολή του κόστους της ενεργητικής άμυνας ώστε να είναι μικρότερο ή έστω ίσο συγκρίσιμο του κόστους της επίθεσης, είτε η ενεργητική άμυνα δεν έχει νόημα αφού μπορεί να εξουδετερωθεί με κλάσμα του κόστους της και πρέπει να σχεδιάσουμε υπό την παραδοχή ότι οι κύριες αεροπορικές βάσεις θα τεθούν εκτός μάχης στην αρχή του πολέμου.

    Υπάρχουν εναλλακτικές για το πρώτο; Πιθανώς. Το David’s sling κοστίζει για παράδειγμα 1 εκατομμύριο ανά βλήμα. Ακόμη και αν δεχτούμε ότι έχει π.χ. τη μισή αποτελεσματικότητα ενός PAC3 (υποτίθεται πως όχι) θα ήταν εντελώς ανορθολογικό να προτιμήσει κάποιος βλήματα δεκαπλάσιου κόστους…

    Το δεύτερο ως παραδοχή δεν είναι νέο πρόβλημα. Υπάρχει από την εποχή του ψυχρού πολέμου. Σαν αποτέλεσμα το αν μια κύρια αεροπορική βάση εξουδετερωθεί από 50 βλήματα υψηλής ακρίβειας ή… ένα βλήμα με τακτική πυρηνική κεφαλή δεν διαφέρει. Και στις δύο περιπτώσεις η βάση έχει εξουδετερωθεί. Οπότε πως το αντιμετωπίζαμε όταν σαν μέρος του ΝΑΤΟ υποτίθεται ότι προετοιμαζόμασταν για ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο;

  2. tk says:

    Ορθωτατη απάντηση.

  3. Θα γράψω εγώ, αυτό που δεν μπορεί να διατυπωθεί αρμοδιώς, προς τους σφους και λέει ο θυμόσοφος (έλληνας) λαός: «Όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού τόσο περισσότερο φαίνεται ο κώλος της».

  4. @ Demetrios Rammos

    Bingo! (Περίμενα ποιος θα θέσει αυτό το ερώτημα. :))) )

    Κατ’ αρχάς, δεν γνωρίζουμε το κόστος παραγωγής ενός πυραύλου Bora I, ούτε και το κόστος παραγωγής ενός Bora II. Με βεβαιότητα η Τουρκία έχει αποδεχτεί το κόστος αναπτύξεως, όποιο κι αν είναι αυτό. Δεν ξέρω αν το κόστος ενός Bora I είναι ~2 εκ. ευρώ αλλά μπορούμε με κάποια βεβαιότητα να εικάσουμε ότι είναι αρκετά χαμηλότερο από το κόστος ενός PAC 3. (Τα νούμερα ΕΧΟΥΝ κάποια σημασία γιατί αν με την αναμενόμενη έκδοση CRI το κόστος ενός πυραύλου Patriot πέσει π.χ. στα $5-6 εκ. (υπόθεση εργασίας, δεν αποτελεί πληροφορία αυτό) και το κόστος ενός Bora I είναι π.χ. $4 εκ., υπάρχουν διαφορετικά περιθώρια λύσεως, και θα εξηγήσω τι εννοώ.

    Στην παρούσα φάση, μία εσπευσμένη αγορά ΙΚΑΝΟΥ αριθμού ATACMS μας δίνει ΚΑΠΟΙΑ λύση στο πρόβλημα: μπορούμε κι εμείς να προσβάλλουμε τα αεροδρόμια της Πανόρμου και του Παλαιοκάστρου (τα βασικότερα αεροδρόμια για επιχειρήσεις εναντίον της ΠΑ) άμεσα, καθώς και κρίσιμο βιομηχανικό δυναμικό που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή Κωνσταντινουπόλεως. Αυτό το δεύτερο δεν είναι πολιτικά τόσο απλό όσο ακούγεται, καθώς πλήγματα τέτοιου είδους στόχων σημαίνουν κλιμάκωση που δεν είναι αυτόματη, και που τη χρεώνεται αυτός που έχει περιέλθει σε στρατιωτικά πιο δύσκολη θέση, αλλά είναι κρίσιμο να υπάρχει κι αυτή η δυνατότητα, όπως την έχουν και οι Τούρκοι.

    Δυστυχώς, με την έλευση των Tayfun στο προσεχές μέλλον, δεν υπάρχει δυνατότητα εξισορρόπησης. Πυραύλους αντιστοίχου βεληνεκούς δεν μπορούμε να προμηθευτούμε από το εξωτερικό λόγω καθεστώτος MTCR. Να εξουδετερώσουμε τους βαλλιστικούς δεν μπορούμε -δεν το συζητάει κανείς επιχειρησιακά αυτό στα σοβαρά. Συνεπώς, κι εφ’ όσον θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να μην κλιμακώσουμε εμείς σε «στρατηγικό βομβαρδισμό» (αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, όπως διαπίστωσαν οι Σύμμαχοι στον Β’ ΠΠ), θα πρέπει να έχουμε κάποια δύναμη «παθητικής προστασίας» για τις δυτικές Πτέρυγες Μάχης.

    Το αν το David’s Sling δίνει τεχνικά και οικονομικά επαρκή λύση στο πρόβλημα αυτό, δεν το γνωρίζω -απαιτεί ειδική μελέτη, και έχω την τάση να μην εμπιστεύομαι τα ισραηλινά συστήματα. Η ποιότητα και η αξιοπιστία των αμερικανικών συστημάτων είναι κορυφαία. (Για να προλάβω κακόβουλες παρατηρήσεις: αυτό δεν αφορά το -35, γιατί οι ίδιοι οι Αμερικανοί δεν υποστηρίζουν πουθενά επισήμως ότι είναι αξιόπιστο. Ούτε FOC ούτε FRP έχει ακόμη (;). Στο συγκεκριμένο σύστημα οι Αμερικανοί «λούζονται» τις «χάρες» που έκαναν στην LM κατά τον σχεδιασμό του προγράμματος.) Εν πάση περιπτώσει, αν το David’s Sling δίνει μία τεχνικά ικανοποιητική και οικονομικά βιώσιμη λύση, οφείλει να εξεταστεί, γιατί προς το παρόν δεν έχουμε ΚΑΜΙΑ λύση.

    Όλα τα ανωτέρω είναι σχηματικά και κάπως «μαθηματικά». Εάν τα παθητικά μέτρα (Patriot) μπορούν να δημιουργήσουν μία σοβαρή αμφιβολία στους Τούρκους για την ικανότητά τους να επιτύχουν τα επιχειρησιακά αποτελέσματα που θέλουν, π.χ. αν υπάρχει τέτοιο απόθεμα PAC-3 που, σε συνδυασμό με την αξιοπιστία των Bora (που εμείς δεν την ξέρουμε αλλά οι Τούρκοι την ξέρουν λίγο καλύτερα) μπορεί να μειώσει τη βεβαιότητά τους για εξουδετέρωση ενός στόχου όπως ένα πολεμικό αεροδρόμιο) και ταυτόχρονα υπάρχει λύση για OCA (που τώρα είναι αναιμική λόγω 114ΠΜ), τα πράγματα βελτιώνονται. Αρχίζει να γίνεται ένα πολύπλοκο παίγνιο υπολογισμών και δυνατοτήτων (και κόστους) κλιμάκωσης.

    Αλλά λύση χωρίς σοβαρή αντιβαλλιστική ικανότητα (αντιβαλλιστικά συστήματα/πυραύλους ΚΑΙ εκσυγχρονισμό του ΣΑΕ) προσωπικά δεν μπορώ να δω. Αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι, αδημονώ να το ακούσω, γιατί κι αυτό που προτείνω παραπάνω δεν είναι εξαιρετική λύση.

    Δυστυχώς, εδώ αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα της αλλαγής κατηγορίας της Τουρκίας ως χώρας: επιλέγει΄η ίδια μία βιομηχανική επένδυση και μας εμφανίζει μία απειλή που είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε με αγορές. Αυτό ισχύει με πιο αφανή τρόπο σε πολύ περισσότερα πράγματα, αλλά εδώ βγάζει μάτι. Κανονικά θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό για την πολιτική πολεμικής βιομηχανίας που (δεν) έχουμε, αλλά εμείς παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην επένδυση στις μεταλλοκατασκευές πλοίων ξένης σχεδιάσεως.

    Όπως στρώνει κανείς, κοιμάται.

  5. θάνος says:

    αγαπητέ βελισάριε, καλημέρα!

    προχθές το διάβασα και εγώ, και ήθελα να στο στείλω για σχόλιο, αλλά μας πρόλαβες..
    προφανώς και συμφωνώ απόλυτα και με αυτό και με το προηγούμενο άρθρο σου.
    η αλήθεια είναι ότι όταν ακούς το πρωθυπουργό να λέει «…..σε μία διαπραγμάτευση γίνονται και υποχωρήσεις….» (τα δήλωσε σε κάτι δημοσιογράφους…), πως μετά να οργανώσεις στρατό για να πολεμήσεις ??

    ο npo το έγραψε απόλυτα σωστά στο προηγούμενο άρθρο σου: «…Αν πιστεύαμε πως κινδυνεύουμε απ την Τουρκία θα είχαμε στρατό που θα εκπαιδευόταν σκληρά, θα είχε σκοπό, θα διεπόταν από σκληρή αξιοκρατία και θα φυσούσε. Αντιθέτως είναι ο οργανισμός που η πλαδαρότητα, το αίσθημα του χαμένου χρόνου, το βύσμα, οι χάρες και «τα δικά μας παιδιά» πάνε σύννεφο.»

    φοβάμαι δε θα ξεμπλέξουμε εύκολα τη φορά αυτή..
    μακάρι να βγω ψεύτης.

    καλό σας καλοκαίρι

  6. Ανώνυμος says:

    Το φ-35 δεν έχει καμμία σχέση με τους βαλλιστικούς.Για τις ΗΠΑ αφορά τη διατήρηση ισορροπίας δυνάμεων κατά την διάρκεια της αναβάθμισης των 235 φ-16 της THK.
    Δυο ενδεχόμενα:
    α) Να υπάρξει συμφωνία, με υποχωρήσεις των ΗΠΑ, οπότε 155 φ-16 ozgur και 80 φ16-v νατοικά+40 καινούργια +900 πύραυλοι α/α+800 α/ε.
    β)Χωρίς συμφωνία και τα 235 φ-16 ozgur .

    _https://transcripts.cnn.com/show/fzgps/date/2023-07-09/segment/01
    Number two, there is a — Turkey is looking for modernization of F-16 aircraft. And Mitsotakis in Greece is also looking for some help. And so what I’m trying to quite frankly put together is a little bit of a consortium here where we’re strengthening NATO in terms of the military capacity of both Greece as well as Turkey, and allow Sweden to come in. But it’s a — it’s in play. It’s not done.

    Click to access turkey-turkiye-possible-us-sale-of-f-16-aircraft.pdf

    _https://www.savunmasanayist.com/ismail-demirden-kritik-f-16-blok-70-ve-ozgur-aciklamasi/
    Demir, who made statements about the F-16 Block 70 Viper fighter jets that Turkey aims to procure from the United States, said, «You cannot throw national ammunition from an F-16 Block 70 that you will buy from outside. You can throw the F-16 Block that you have LIBERATED from the 30s, 40s to 50s.
    We have taken the official decision to apply FREE Modernization to F-16 Blocks 40 and 50. When the AESA Radar developed by ASELSAN is integrated into the ÖZGÜR F-16s, we will be able to detect targets from hundreds of kilometers away with our air-to-air missiles and hit them from a great distance.»

    Within the context of the agreement, the deliveries will be made between the years 2023-2033.
    _https://www.kap.org.tr/en/Bildirim/1171374

    Η Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να παραλάβει τέσσερα F-35 το 2028, δύο το 2029, τρία το 2030, τρία το 2031, τέσσερα το 2032 και τα τελευταία τέσσερα F-35 το 2033.

  7. Ανώνυμος says:

    Από πού προκύπτει ότι ο στρατηγικός βομβαρδισμός είναι αμφιβόλου αποτελεσματικότητας;
    Βομβαρδισμός πόλεων ναι είναι άχρηστος.
    Αλλά στρατηγικός βομβαρδισμός είναι κάτι τελείως διαφορετικό.

  8. @Ανώνυμος 26 Ιουλίου 2023, 03:07

    Κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ οι Σύμμαχοι (δηλαδή οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί) έκαναν τη μεγαλύτερη εκστρατεία στρατηγικού βομβαρδισμού της Ιστορίας, επιδιώκοντας αφ’ ενός την κάμψη του ηθικού των Γερμανών (μέσω του βομβαρδισμού των πόλεων) αφ’ ετέρου την κάμψη της πολεμικής προσπάθειας μέσω της στοχευμένης καταστροφής της γερμανικής βιομηχανίας.

    Μετά τον πόλεμο οι Αμερικανοί διενήργησαν μια λεπτομερή και μεθοδοκή έρευνα των αποτελεσμάτων του στρατηγικού βομβαρδισμού, την περίφημη United States Strategic Bombing Survey (USSBS). Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν ότι ο στρατηγικός βομβαρδισμός ήταν αναποτελεσματικός, η γερμανική πολεμική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε δραστικά κατά τη διάρκεια του στρατηγικού βομβαρδισμού, και συμπέραναν ότι το στρατιωτικό δυναμικό που δαπανήθηκε στον στρατηγικό βομβαρδισμό θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό εάν είχε διατεθεί εναντίον του στρατιωτικού δυναμικού της Γερμανίας.

    Πολύ πιο πρόσφατα, στη Σερβία, μία τεράστια και υπερσύγχρονη αεροπορική δύναμη διενήργησε σφοδρό «στρατηγικό βομβαρδισμό» εναντίον μίας χώρας που δεν είχε καν μέσα να την αντιμετωπίσει. Η Σερβία κάμφθηκε μετά από έναν μήνα, όταν και οι Σύμμαχοι ήταν στα πρόθυρα εξαντλήσεως των αποθεμάτων όπλων αέρος-εδάφους, κ ενώ η Σερβία δεν είχε κανέναν απολύτως τρόπο να ανταποδώσει.

    Σε μία χώρα σαν την Τουρκία, με την έκταση και τη βιομηχανική ανάπτυξη που έχει, με μία ηγεσία που γνωρίζει ότι έτσι και χάσει πόλεμο θα χάσει και το κεφάλι της (το φυσικό της κεφάλι, όχι συμβολικό) και με τον λαό να ψηφίζει Ερντογάν την ώρα που πεινάει και που μία τεράστια περιοχή καταστράφηκε από σεισμό εν πολλοίς από υπαιτιότητα της ηγεσίας κι εκεί ο λαός πάλι ψήφισε την ίδια ηγεσία, θα καμφθεί η θέληση του αντιπάλου από στρατηγικό βομβαρδισμό; Και μάλιστα της εκτάσεως που μπορεί να διεξαγάγει η ΠΑ, με τα συγκεκριμένα μέσα και όπλα που διαθέτει, κι ενώ πρέπει να αντιμετωπίζει την ΤΑ, που και ισχυρή είναι και μπορεί να ανταποδώσει σε στρατηγικό βομβαρδισμό;

    Κατά τη γνώμη μου, όχι.

  9. @ Ανώνυμος 25 Ιουλίου 2023, 19:00

    Δεν διαφωνούμε πουθενά. Η προμήθεια F-35 όντως δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες του εξοπλιστικού σχεδιασμού της Χώρας. Ούτε με τους βαλλιστικούς, ούτε με τίποτα άλλο.

    Κάποια στιγμή στο μέλλον προφανώς και θα πρέπει να πάρουμε -35. Αλλά η προμήθειά τους αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετεί ανάγκες της Ελλάδος αλλά των ΗΠΑ, αυτές ακριβώς που περιγράφετε. Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει ένα πρόσχημα έναντι του αμερικανικού κογκρέσου για να δώσει στους Τούρκους F-16V που τα χρειάζονται απεγνωσμένα. Το στρατήγημα της αμερικανικής κυβέρνησης είναι: δίνουμε στους Τούρκους 120 F-16V (που έχουν λυσσάξει, γιατί δεν έχουν εναλλακτική) και δίνουμε και 20 -35 στους Έλληνες επειδή… μπορούμε. Αν οι Τούρκοι είχαν εναλλακτική στον εκσυγχρονισμό του F-16, γιατί έχουν λυσσάξει για Viper; Είδαμε όλοι ότι την αποπομπή τους από το πρόγραμμα JSF την αντιμετώπισαν πρακτικά αδιάφορα, ενώ το Viper έχει γίνει το κύριο αντικείμενο της σχέσης τους με τις ΗΠΑ. Αφού έχουν το Ozgur, γιατί ζορίζονται τόσο; Με AESA έτοιμο το 2023, όπως έλεγαν, και με δικά τους όπλα;

    Η ΠΑ, ΑΝ εφαρμοστεί το χρονοδιάγραμμμα που διακινείται (ενώ LOA μυστηριωδώς δεν έχει φτάσει ακόμη αν και αναμενόταν στις αρχές Μαΐου και το TR3 έχει μπει στον πάγο), θα παραλάβει τα πρώτα F-35 το 2028 στις ΗΠΑ, όπου θα μείνουν κανέναν χρόνο για εκπαίδευση. Και με τον ρυθμό παραδόσεων που αναφέρετε, και με δεδομένο ότι το -35 είναι παντελώς νέο αεροσκάφος (σε αντίθεση με το -16, π.χ., που όταν πέρναμε νέες εκδόσεις, το αεροσκάφος ήταν σε μεγάλο βαθμό ήδη γνωστό στα πληρώματα αέρος και εδάφους) επιχειρησιακή μοίρα θα υπάρχει το πολύ νωρίτερο το 2034.

  10. npo says:

    O Κύριος Βασίλειος Σιταράς θεωρεί εχθρό του πολιτισμού και άρα και δικό μας την
    Ρωσία, όχι την Τουρκία. Η Τουρκία είναι κάτι το δευτερεύον το οποίο θα φρενάρουν οι ΗΠΑ. Με το αζημίωτο, αλλά τίποτε σ αυτή την ζωή δεν είναι τσάμπα..

    Γι αυτό δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε.

  11. Ανώνυμος says:

    Το ερώτημα μου λοιπόν είναι το εξής:
    Αφού ο στρατηγικός βομβαρδισμός δεν έχει αποτέλεσμα κ αφού η τουρκική αεροπορία θα μπορούσε (θεωρητικά) να αδρανοποιηθεί (όχι να καταστραφεί προφανώς) από την ελληνική αεράμυνα (με την απαραίτητη επένδυση), τότε για ποιο λόγο χρειαζόμαστε μαχητικά? Τι προσφέρουν που δεν μπορεί να προσφέρει το πυραυλικό πυροβολικό κ οι βαλλιστικοί?

  12. ovidius says:

    Αγαπητέ Βελισσάριε
    διάβασα και το άρθρο σου και το άρθρο του κου Σιταρά και την απάντηση σου. Εγραψα κάποιο σχόλιο στο άρθρο του κου Σιταρά το οποίο θα προσθέσω και εδώ προς ενίσχυση των επιχειρημάτων σου.
    «Διάβασα και το δικό σας άρθρο και το άρθρο του Βελισσάριου και μου κάνει τρομερή εντύπωση ότι πουθενά δεν αναφέρεται Αυτόνομο Πληροφοριακό Σύστημα Λογιστικής Υποστήριξης πιο γνωστό και ως ALIS που έρχεται πακέτο χωρίς καμία δυνατότητα απόρριψης του. Το ALIS είναι ένα σύστημα που σύμφωνα με την Lockheed https://lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/rms/documents/alis/CS00086-55%20(ALIS%20Product%20Card).pdf “μεταδίδει δεδομένα για την υγεία, την συντήρηση και την δράση του Α/Φ σε ένα παγκόσμιο δίκτυο χρηστών και μεταφέρει δεδομένα σε τεχνικούς παγκοσμίως. Το σύστημα μεταδίδει τα δεδομένα ενώ βρίσκεται σε πτήση…” και αρκετά άλλα. Το θέμα είναι ότι το ALIS είναι ένας ρουφιάνος πρώτης τάξης που μεταδίδει απευθείας δεδομένα του Α/Φ άμεσα στην Lockheed. Με λίγα λόγια η Lockheed μαθαίνει άμεσα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο το τι κάνει το Α/Φ, τις αποστολές που εκτελεί, τα πάντα. Θέλουμε να συμβαίνει αυτό ή απλά το κάνουμε γαργάρα μπροστά στα τόσα “πλεονεκτήματα” του Α/Φ. Το πρόβλημα είναι ότι κάνένας δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει οτι αυτά τα δεδομένα δεν θα φτάσουν σε λάθος χέρια είτε κατά την μεταφορά προς την Lockheed είτε μέσα από την Lockheed (να σας θυμίσω το περιστατικό κυβερνοασφάλειας της LM που κινέζοι χάκερς σήκωσαν ένα τεράστιο όγκο δεδομένων για το F35. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Νορβηγοί έθεσαν θέμα ελέγχου των δεδομένων που φεύγουν από το ALIS χωρίς να μπορεί ο χρήστης να αποφασίσει τι θα φυγει και τι όχι, ούτε ότι οι Ισραηλινοί πήραν μεν το ΑLIS αλλά αυτό τερματίζει στο Ισραήλ κι οχι στην LM. Θεωρώ οτι θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να κάνατε την σχετική δημοσιογραφική έρευνα για το ALIS και να μας παρουσιάζατε σχετικά αποτελέσματα.
    Δευτερο θέμα που δεν είδα σε κανένα απο τα δυο άρθρα είναι οι διαθεσιμότητες το οποίο σε συνδυασμό με το τρίτο κομμάτι που θέλω να θίξω παράγουν μια δύσκολη εικόνα για το πόσα Α/Φ θα έχουμε συνήθως διαθέσιμα για αποστολή. Σύμφωνα με όσα μπόρεσα να βρω για το έτος 2022 η διαθεσιμότητα του F-35 για την USAF ήταν στο 54%. Έχει όμως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι σημαίνει αυτό το 54%. Η μέτρηση της USAF λέγεται Mission Capability Rate και αφορά το ποσοστό του στόλου των Α/Φ του τύπου που μπορούν να εκτελέσουν ΜΙΑ (1) τουλάχιστον από τις αποστολές που μπορεί να εκτελέσει ο τύπος. Το αντίστοιχο ποσοστό για Full Mission Capability Rate είναι μόλις κάτω απο 40%. τα στοιχεία που αναφέρω μπορούν να βρεθούν εδώ: https://www.cbo.gov/system/files/2023-02/58902-F35.pdf . Αν λάβουμε όμως υπόψη μας αυτή την έκθεση: https://www.cbo.gov/system/files/2022-01/57433-aircraft.pdf στην οποία βλέπουμε ότι η USAF κάνει δημιουργική λογιστική με το πως υπολογίζει τα Mission Capability Rates μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε ότι τα ποσοστά αυτά μπορεί να είναι και χαμηλότερα. Όταν λοιπόν η ίδια USAF που έχει τον κατασκευαστή και ένα μεγάλο μέρος από τους υποκατασκευαστές στα πόδια της έχει τόσο χαμηλές διαθεσιμότητες, εμείς θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερες?
    Και πάμε τώρα στο τρίτο θέμα που ΔΕΝ αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ και κάνένας δεν το ακουμπάει. ΠΟΥ θα γίνεται η συντήρηση των F-35? Ξέρουμε ότι η LM έχει οργανώσει κέντρα επισκευών σε συγκεκριμένα σημεία ανά τον κόσμο που θα αναλαμβάνουν την “βαριά” συντήρηση των Α/Φ. Στην περίπτωση μας αυτό που θα μας εξυπηρετεί νομίζω θα είναι αυτό της Ιταλίας. Και κάνω εγώ την ερώτηση: Σε συνδυασμό με το παραπάνω θέμα έχουμε υπολογίσει πόσα από τα Α/Φ θα μπορούμε να έχουμε σίγουρα άμεσα ή σχετικά σύντομα έτοιμα για πτήση σε περίπτωση που χρειαστεί? Κάνω υπόθεση. Ας θεωρήσουμε ότι ως Έλληνες είμαστε πιο μάγκες από τους Αμερικάνους και καταφέρνουμε να έχουμε 50% Full Mission Capability Rates. Άρα θα έχουμε άμεσα διαθέσιμα για αποστολή (όποια κι αν είναι αυτή) 10 από τα 20 μαχητικά που θα αγοράσουμε. Ας πούμε ότι από τα υπόλοιπα 10 έχουμε 6 στην ΜΣΒ και 4 Ιταλία για συντήρηση. Πρακτικά εκείνη την στιγμή η ΠΑ ΔΕΝ διαθέτει 20 μαχητικά αλλά 16. Επίσης σε κατάσταση κρίσης ξέρουμε ότι πιθανώς κάποιο ή κάποια από τα Α/Φ που ήταν για συντηρηση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για προσπορισμό ανταλλακτικών ώστε να βγουν το συντομότερο δυνατό διαθέσιμα όσο το δυνατό περισσότερα Α/Φ. Από την στιγμή που 4 από τα Α/Φ είναι Ιταλία για συντήρηση οι Τεχνικοι δεν μπορούν να πάρουν ανταλλακτικά από 1- 2 Α/Φ για να βγάλουν διαθέσιμα 18. Ούτε φυσικά θα πρέπει να περιμένουμε οι Ιταλοί να μας βάλουν μέσα για επισκευές – συντήρηση κατά προτεραιότητα (δεδομένων των σχέσεων τους με την Τουρκία μάλλον το αντίθετο θα πρέπει να περιμένουμε). Εκ των πραγμάτων ο αριθμός που θα είναι δυνατόν να βγει διαθέσιμος θα είναι 16 και λιγότερα.
    Ζητώ συγνώμη για το μέγεθος του κειμένου μου. Αλλά θεωρώ οτι αυτά είναι τρια σημεία που θα πρέπει να ερευνηθούν εξονυχιστικά πριν προχωρήσουμε στην αγορά ενός τόσο ακριβού αεροσκάφους. Θα παρακαλούσα τον κο Σιταρά αν θέλει να απαντήσει να παρουσιάσει ένα δεύτερο άρθρο στο οποίο θα μας εξηγεί τι είναι το ALIS, αν είναι ή δεν είναι απειλή για την επιχειρησιακή μας ασφάλεια, και ακόμη αν οι φόβοι που εκφράζω για τα θέματα συντήρησης και διαθεσιμοτήτων είναι βάσιμοι ή όχι»

  13. @Ανώνυμος 27 Ιουλίου 2023, 01:19

    Ούτε η Τουρκική Αεροπορία μπορεί να αδρανοποιηθεί από την ελληνική αεράμυνα πλήρως και για πολύ, ούτε το πυραυλικό πυροβολικό και οι βαλλιστικοί μπορούν να προσφέρουν τις επιθετικές δυνατότητες μίας αεροπορίας (που έχει όπλα, προφανώς).

    Τα προσπάθησαν αυτά οι Άραβες το 1973, και δεν τους βγήκε.

  14. tk says:

    Τα χθεσινά γεγονότα περιξ 111, δείχνουν το πρόβλημα της ΠΑ στις εγκαταστάσεις και γιατί το F35 πρέπει να αγορασθεί, αλλά μετά το 2030+

  15. ΑΧΕΡΩΝ says:

    Και μέσα σε όλα αυτά,έχουμε μία πτέρυγα μάχης να διώχνει τα αεροσκάφη της λόγω εκτάκτου ανάγκης, δηλαδή να βγαίνει (για κάποιο χρονικό διάστημα), εκτός μάχης, χωρίς μάχη.

    Ἡ «ἑλληνικιά πραγματικότητα» δέν σταματά να μας εκπλήσσει δυσάρεστα.

  16. dennisthehawkeye says:

    Συγχαρητηρια για την απαντηση που δωσατε, ιδιαιτερα στο κομματι των οικονομικων και του συστημα DAS. Κατι το οποιο παραληφθηκε να αναφερθει στο αρθρο της πτησης οπως επισημανατε ειναι το γεγονος οτι τα F35 θα πρεπει να πετουν 24/7 πανω απο το Αιγαιο. Κανεις δεν εχει μιλησει για την διαθεσιμοτητα του μαχητικου σε τοσο απαιτητικα πολεμικα σεναρια ουτε καν οι Αμερικανοι. Φανταστειτε τι προβληματα θα βγαζει ο κινητηρας και τα ανταλλακτικα που θα χρειαζονται καθως και η συντηρηση που θα απαιτειται. Το F35 δεν μας κανει για πολλους λογους, αλλα ο πιο σημαντικος ειναι η ελλειψη οπλων σε μεγαλους αριθμους και η ελλειψη υποδομων συντηρησης του μαχητικου. Τις προαλλες διαβασα αρθρο ενος πρωην μηχανικου της ΠΑς που εξηγουσε οτι την δεκαετια του ’70 οι Αμερικανοι ζητουσαν να μαθουν τον λογο για καθε ανταλλακτικο που παραγγελνε η ΠΑ. Ουσιαστικα τους κατηγορησε οτι οι Αμερικανοι επιθυμουσαν τον πληρη ελεγχο της ΠΑς ετσι ωστε να γνωριζουν ποσες ημερες θα μπορουσε να επιχειρει η ΠΑ αναλογως της ποσοτητας των ανταλλακτικων. Απο αυτο και μονο θα επρεπε να ειχαμε σταματησει τον εφοδιασμο της ΠΑς με μαχητικα απο τις ΗΠΑ εδω και δεκαετιες.

  17. Καλησπέρα στην ομήγυρη!

    Σήμερα ο Δρ. Σιταράς επανήλθε στον διάλογο, με ένα άρθρο στον «Δούρειο Ίππο».
    https://doureios.com/f-35-gia-tin-germaniki-aeroporia-symmorfosi-pros-tis-ipa-i-alithini-anagi/

    Έχω την αίσθηση, όμως, ότι – μάλλον ακουσίως – συνηγορεί υπέρ των όσων εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα του ελληνικού ενδιαφέροντος για το F35.

    Και αυτό διότι, επιχειρώντας να αντικρούσει μια αποστροφή του «Βελισαρίου» για την Luftwaffe, στο εναρκτήριο άρθρο του διαλόγου, περιγράφει επιχειρησιακές απαιτήσεις που θα καλύψει το F35 σε γερμανική υπηρεσία (υποχρεώσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, πυρηνική κρούση και ρωσική απειλή) που ουδόλως συμβαδίζουν με τις ελληνικές ανάγκες!

    Ενώ η έμφασή του στις παράλληλες υποδομές που θα απαιτήσει η γερμανική επένδυση στο F35 («η κατασκευή νέου διαδρόμου αποπροσγείωσης στη Βάση Μπούχελ, καθώς και νέων υποστέγων και λοιπών υποδομών, απαιτεί ένα ποσό περίπου 700 εκατ. ευρώ επιπλέον της ίδιας της προμήθειας») έρχεται σε αντίθεση με την ελληνική πραγματικότητα, όπως αυτή έγινε αντιληπτή με το ατύχημα στις αποθήκες τις 111ΠΜ… Εκτός αν πιστεύεται ότι στην περίπτωσή μας αυτά τα – διόλου ευκαταφρόνητα – κόστη θα αναληφθούν χαριστικώς από πλευράς ΗΠΑ…

    Συν τοις άλλοις, όταν ομολογείται πως το κόστος κύκλου ζωής του F35 θεωρήθηκε υψηλό για την γερμανική οικονομία («με τη δεύτερη [κυβέρνηση] να αρνείται να το παραγγείλει, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, και το ομολογουμένως υψηλό κόστος κύκλου ζωής/LCC του τύπου») πώς αναμένουμε να αντεπεξέλθει σε αυτό η ασθενής οικονομία της Ελλάδος;

    Εν κατακλείδι, θα αντέστρεφα την παραίνεση του Δρ. Σιταρά πως «δεν πρέπει να κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια» συμπληρώνοντας πως καλό θα ήταν να μην κρίνουμε και εξ αλλοτρίων τα ίδια!

  18. npo says:

    @dennisthehawkeye

    Καταλαβαίνω τί λές, αλλά είναι συναισθηματικό.
    Οι ΗΠΑ κοιτάνε το συμφέρον τους, όχι το συμφέρον μας, αλλά επειδή είναι Ελέφαντας που μπορεί να μας πατήσει, τα συμφέροντά τους πρέπει να λαμβάνονται υπ όψη.

    Δεν λέω να ταυτιζόμαστε, αλλά σίγουρα πρέπει όσο γίνεται να αντιλαμβανόμαστε τι θέλουν και πόσο το θέλουν, τί ζημιά είναι διατεθειμένοι να σου κάνουν, έτσι ώστε να βλέπουμε πώς και πόσο μπορούμε να ελιχθούμε.

    Θα έλεγα το ίδιο για κάθε μεγάλη δύναμη, όχι μόνο για τις ΗΠΑ.

    Για να μην κατηγορούμε συνεχώς τους πολιτικούς μας, ως ένα βαθμό το προσπάθησαν, είτε μέσω της ΕΟΚ τότε, με τις σχέσεις με Ρωσία και Κίνα, αλλά μάλλον δεν το προσπάθησαν αρκετά και μεθοδικά, ίσως δεν το προσπάθησαν αρκετά συνειδητοποιημένα, διότι αυτή την στιγμή είμαστε πιό εξαρτημένοι απο τις ΗΠΑ απο ποτέ.

  19. kostis says:

    Βελισσάριε καταρχήν συγχαρητήρια για το άρθρο σου από ένα απλό Κύπριο πολίτη που παρακολουθεί μεν αλλά δεν έχει καμία ειδίκευση στα στρατιωτικά δε. Πραγματικά διαβάζοντας το άρθρο σου και σε συνδιασμό με την υπόλοιπη πραγματικότητα (δηλώσεις Μητσοτάκη κλπ) τα πράγματα για εμένα είναι ξεκάθαρα. Πάμε προς ολοταχώς για συνθηκολόγηση στα πάντα χωρίς καμία τουφέκια, ή και αν τα πράματα οδηγηθούν ή καλύτερα καταλήξουν σε τουφέκια, τότε η συνθηκολόγηση θα είναι ακόμα χειρότερη. Πραγματικά δεν υπάρχει καμία ελπίδα, το πολιτικό σύστημα και η συντριπτική πλειοψηφία πολιτών δεν θεωρούν καν πιθανό οποιοδήποτε θερμό επεισόδιο ή πόσο μάλλον σύρραξη, ή δεν έχουν ιδέα τη ζημιά θα υποστούμε λόγω ακριβώς της παραπάνω νοοτροπίας και της εφιαλτικής αμέλειας σε ότι αφορά τα στρατιωτικά, εξαιρουμένων ότι αποφάσεων μπορούν να κεφαλαιοποιηθούν πολιτικά από την εκάστοτε κυβέρνηση. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην Κύπρο αφορά μισθούς και οφελήματα στρατιωτικών τα όποια αποτελούν από μόνα τους κίνητρο για στρατιωτική «καριέρα» ενώ από οπλικά σύστηματα και νέες τεχνολογίες γιοκ, ενώ για την Ελλάδα μόνο ακριβές πλατφόρμες και τεράστιες έλλειψεις σε ΔΜ και μισθούς πείνας στην μοναδική ίσως κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων που πραγματικά προσφέρουν.

  20. Ανώνυμος says:

    Η Ελλάδα δεν είναι το κέντρο του κόσμου.
    Οι ΗΠΑ θεωρούν οτι είναι εθνικοί ευεργέτες της χώρας μας με την προμήθεια φ-35.
    Μετά την αποπομπή της τουρκίας από το πρόγραμμα φ-35 ,το φ-16 έπρεπε να είναι διαθέσιμο για την Ελλάδα και όχι το φ-35.
    Το κείμενο της LOR δεν δείχνει συμμόρφωση προς τις προσταγές τους αλλά ότι τους παρακαλάμε γονατιστοί.

    «Λόγω εσωτερικών δημοσιονομικών ρυθμίσεων και άλλων εφαρμόσιμων κανόνων εντός του προϋπολογισμού και του πλαισίου της ΕΕ για το έλλειμμα είναι κρίσιμης σημασίας τα πρώτα F-35 να παραδοθούν μέσα στο 2021. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος.
    Θα θέλαμε να αντιμετωπίσετε αυτό το αίτημα με το υψηλότερο δυνατό αίσθημα επείγοντος, επειδή έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την πιθανή προμήθεια των F-35 στο πολύ κοντινό μέλλον,»
    https://www.protothema.gr/greece/article/1065609/einai-episimo-tin-agora-18-24-amerikanikon-mahitikon-f-35-zita-i-ellada-apo-tis-ipa/
    https://www.protothema.gr/politics/article/1133976/diergasies-gia-na-parei-exi-f-35-apo-tis-ipa-i-ellada/

  21. kkalev says:

    Ο Σάββας Βλάσσης σε πρόσφατο άρθρο για την προμήθεια των Spice/Rampage γράφει επί λέξει:

    «Οι συγκεκριμένες προμήθειες από το Ισραήλ, αναδεικνύουν εν μέρει το πρόβλημα που διαφαίνεται ότι αντιμετωπίζει η Πολεμική Αεροπορία στα όπλα αέρος – εδάφους των F-16, λόγω μη αποδεσμεύσεως συγκεκριμένων όπλων που έχουν ζητηθεί, από τις ΗΠΑ.»

    Παρόλα αυτά ο ίδιος άνθρωπος προωθεί συνεχώς τα F-35 και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα έχει δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην προμήθεια τους.

    https://doureios.com/promithies-spice-1000-2000-kai-rampage-gia-parakampsi-tis-arnisis-ton-ipa-gia-opla-aeros-edafous/

  22. @kkalev

    Γενικώς, δεν έχω καταλάβει γιατί σε κανέναν (;) δεν κάνει εντύπωση ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μας αποδεσμεύσουν τα F-35 (που είναι «game-changers») αλλά απαντούν αρνητικά στα αιτήματά μας για όπλα -που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα «ταπεινά» -16 που έχουμε ήδη.

    Δεν τους κάνει καμία, μα καμία εντύπωση;…

  23. armatistis says:

    Ο κ. Σάββας Βλάσης γράφει ότι:
    «τα δύο προγράμματα καταγράφονται με αριθμό προτεραιότητας 28 και 53 αντιστοίχως ενώ το κόστος προσδιορίζεται σε 130 εκατ. € για τις SPICE 1000/2000 και 50 εκατ. € για τους Rampage».

    Πόσες συλλογές SPICE και πόσα βλήματα Rampage θα προμηθευτούμε με τις διατιθέμενες πιστώσεις; Πιστεύω ένα εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό.

    Κάποια στιγμή θα έχουμε 80 Viper και σε κάθε ένα εξ αυτών θα αντιστοιχει το πολύ 0,7 βλήματα Rampage και 2-3 συλλογές SPICE. Και ποια είναι η προτεραιότητα για την προμήθειά τους; Έχει ο Θεός.

    Θαυμάστε: 400 εκατομμύρια για Α/Τ βλήματα Spike NLOS, 400 εκατομμύρια για τις πάπιες που απέσυρε εδώ και πολλά χρόνια το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό και 180 για την αποτροπή!!! Μήπως κάνω λάθος και οι πάπιες ενισχύουν το δόγμα της αποτροπής;

    Τέλος πάντων όταν ακούμε τους πολλούς @@@@@@ες να μιλούν για αποτροπή ας κρατάμε μικρό καλάθι.

    Εν πάση περιπτώσει καλώ όλους να αναφωνήσουμε ένα μεγάλο ΖΗΤΩ για να τιμήσουμε το ΥΕΘΑ το ΓΕΕΘΑ και την ΠΑ. ΖΗΤΩ!

Σχολιάστε